Tablets zorgen voor sterke krimp pc-verkopen

In het tweede kwartaal van 2013 heeft de pc-markt een sterke krimp in de wereldwijde verkopen ten opzichte van vorig jaar laten zien. Volgens onderzoeks- en advies bureau Gartner is de daling van 10,9 procent voornamelijk te wijten aan de populariteit van goedkope tablets.

Dit is het vijfde aaneengesloten kwartaal dat de pc-markt krimpt, een nieuw record. Gartner wijst er op dat voornamelijk in opkomende economieën tablets de voorkeur krijgen boven (goedkope) pc’s. Ook de netbook-markt ondervindt hiervan negatieve gevolgen.

Vooral Acer werd flink getroffen door de dalende verkopen: er werden wereldwijd meer dan 3,4 miljoen pc’s minder verkocht dan in het tweede kwartaal van 2012, een daling van maar liefst 35 procent. Ook ASUS heeft met een daling van 20 procent terrein op de markt verloren.

Dell en HP hebben een daling van respectievelijk 4 en 5 procent, echter mede door de relatief sterke daling bij Acer en ASUS hebben beide een hoger marktaandeel behaald dan in 2Q12. Lenovo blijft het meest buiten schot met een daling van 0,6 procent, en neemt de koppositie op de pc-markt over van HP met een marktaandeel van 16,7 procent.

Apple staat niet in de top 5 van wereldwijde verkopen van laptops en desktops, maar Gartner laat weten dat in de VS ook Apple met krimpende verkopen worstelt. Mede hierdoor denkt hoofd analist Mikako Kitagawa dat onwaarschijnlijk is dat Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, een reden zou zijn voor de wereldwijde krimp.