Graz discussieert over Schwarzenegger-stadion

Icoon AlgemeenIn de Oostenrijkse stad Graz is een felle discussie losgebarsten over de naam van het plaatselijke Arnold Schwarzenegger Stadion. Tegenstanders van de 'Governator' vragen zich af of de naam gehandhaafd kan blijven. In 1997 werd het stadion hernoemd naar de beroemde filmster van Oostenrijkse komaf, die in een dorpje in de buurt van Graz is geboren.

Een deel van de inwoners van Graz is echter teleurgesteld in Arnold Schwarzenegger, die als gouverneur van Californië de ter dood veroordeelde bendeleider 'Tookie' Williams geen gratie verleende. Williams werd afgelopen dinsdag geëxecuteerd. De critici zijn daarom een handtekeningenactie begonnen om het stadion zijn naam te ontnemen. Een rood-groene meerderheid in het stadsbestuur lijkt het eens te zijn met de kritiek. Op 19 januari zal de gemeenteraad over de kwestie debatteren.

Overigens wordt er in de Oostenrijkse pers al gespeculeerd over alternatieve namen. Zo lijkt Hakoah-stadion een goede kans te maken. De Grazer Sportverein Hakoah was een joodse plaatselijke voetbalclub die in 1938 door de nazis werd verboden. Ondertussen roeren zich echter ook degenen die de huidige naam willen behouden. Ze zijn net als de critici een handtekeningenactie begonnen.

Protest bij het Arnold Schwarzenegger Stadion
Protest bij het stadion tegen 'Menschentöter' Arnold Schwarzenegger