Vrij Nederland tegen geheim proces AIVD-tolk

Opinieblad Vrij Nederland vindt het niet kunnen dat de komende rechtszaak tegen de 34-jarige AIVD-tolk Outman Ben A. achter gesloten deuren gehouden wordt. Het weekblad heeft de rechtbank inmiddels verzocht om een gedeeltelijk openbaar proces te voeren. De rechtszaak staat gepland op 15 juli.

De uit Marokko afkomstige Outman (Othman) Ben A. wordt ervan verdacht strikt geheime info van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waar hij als tolk in dienst was, te hebben doorgespeeld aan onder meer vermeende leden van de Hofstadgroep. In april werd besloten dat de behandeling van de zaak grotendeels achter gesloten deuren moet plaatsvinden, om redenen van staatsveiligheid.

Vrij Nederland, dat uitgebreid wil berichten over de kwestie, vreest een geheim proces. Dat is niet in het belang van de verdachte en al evenmin in het belang van de vrije pers, meent de redactie. Ben A's raadsman Britta Böhler liet eerder al weten niet voor een proces achter gesloten deuren te zijn. Dat is volgens haar alleen bedoeld om verdachten te beschermen tegen een oneerlijk proces en niet om de AIVD uit de wind te houden.