Medewerker AIVD aangehouden

Via IRC had calvobbes ons het volgende te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe Rijksrecherche heeft gisteren in het kantoor van de AIVD in Leidschendam een medewerker van de veiligheidsdienst aangehouden. Ook zijn woning is doorzocht. De AIVD-medewerker wordt ervan verdacht staatsgeheimen te hebben geschonden. Naast de AIVD'er zijn nog twee mannen gearresteerd, aan wie hij de geheime informatie zou hebben verstrekt.

De betrokken medewerker was pas kort in dienst bij de AIVD en is met onmiddellijke ingang geschorst. De dienst heeft het lek zelf ontdekt en aangifte gedaan. Volgens de AIVD is dit de eerste keer dat een medewerker voor het lekken van geheime informatie is opgepakt.

Over de inhoud van de gelekte informatie zijn geen mededelingen gedaan, maar de dienst laat wel weten maatregelen genomen te hebben om eventuele gevolgen van het doorspelen van de informatie te beperken. De schade voor lopende onderzoeken zou volgens de AIVD gering zijn. Minister Remkes heeft de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer vertrouwelijk ingelicht.