AIVD-tolk lekte heel veel info

De AIVD-tolk Othman Ben A., een Nijmegenaar van Marokkaanse afkomst, die vastzit op verdenking van het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan moslimradicalen, heeft nog veel meer gelekt dat tot nu werd aangenomen. Tijdens een pro forma-zitting in Rotterdam zei de Officier van Justitie dat de 34-jarige A. ook vertrouwelijke informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) direct heeft doorgespeeld aan vermeende leden van de Hofstadgroep.

Een woordvoerder van de AIVD laat in een reactie weten dat de omvang van de uitgelekte informatie groter is dan aanvankelijk werd gedacht. Dat is volgens hem gebleken uit zowel het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) als intern AIVD-onderzoek.

AEL
Buiten de info die de tolk heeft gelekt naar de Hofstadgroep, heeft hij ook informatie doorgespeeld naar bestuurslid Saïd Bellari van de Unie van Marokkaans-Nederlandse Academici en HBO-ers UMAH. Bellari staat ook bekend als sympathisant van de Arabisch Europese Liga (AEL). Uit tapinformatie die tijdens de rechtszitting geopenbaard werd blijkt dat Ben A. min of meer aangeeft dat er binnen de AEL een informant van de AIVD werkzaam is en dat hun vergaderruimte wordt geobserveerd en afgetapt. Zo geeft de tolk precies aan hoe de AIVD te werk gaat.