Studiemarathon van start in Utrecht

Studenten, professoren en docenten in Utrecht beginnen maandag om 09.00 uur aan een studiemarathon die in totaal 72 uur moet gaan duren. Ze voeren actie voor investeringen in het hoger onderwijs, die de waarde van een 'vitale academische gemeenschap' moet onderstrepen. Groningen en Amsterdam nemen het stokje respectievelijk dinsdag en woensdag over.

De marathon is een voorproefje van de grote demonstratie op 21 januari in Den Haag die wordt georganiseerd door de landelijke studentenorganisaties. Hoogleraren, docenten, politici en alumni geven tijdens de 'marathonstaking' gastcolleges over onder meer het belang van goed onderwijs. Van kwantummechanica en strafrecht tot kunstgeschiedenis: alle wetenschapsgebieden komen aan bod.

Na een inleiding van bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht Yvonne van Rooy bijt oud-milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA), tegenwoordig hoogleraar geowetenschappen, het spits af. Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw (D66) verzorgt ook een college evenals directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel.

In Groningen zijn er woensdagochtend tussen 05.00 en 08.00 uur nog wat lege uurtjes, maar die worden mogelijk nog opgevuld.

In Amsterdam wordt onder meer gesproken over de 'McDonaldisering van de universiteit'. Ook colleges over seks in videoclips en 'het morele failliet van onze instituties' krijgen een plek. Universiteitshoogleraar aan de UvA en KNAW-president Robbert Dijkgraaf deelt in de Oudemanhuispooort zijn wijsheid over de grenzen van de wetenschap.

Woensdagavond geeft PvdA-leider Job Cohen een college van een halfuur, waarna SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt over ontwikkelingen in het Haagse onderwijsbeleid. Professor Jos Bieman begint donderdag om 07.45 uur aan het laatste deel van de marathon. Zijn onderwerp is 'de belangrijkste uitvinding van de westerse mens, het schrift'.

Volgens een woordvoerder van het Studiemarathon Comité laat de actie zien dat er niets mis is met de motivatie van studenten en docenten. "Om Nederland tot een volwaardige kenniseconomie te laten uitgroeien hebben we echter de volle steun nodig van zowel het bedrijfsleven als de overheid. De plannen van het kabinet leiden ons daar juist verder van af."

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) moet volgens het comité openstaan voor het bespreken van alternatieven voor de 'Halbeheffing' van drieduizend euro voor langstudeerders en de daarmee samenhangende boete voor hogescholen en universiteiten. "Staatssecretaris Zijlstra bezuinigt met deze maatregelen in totaal meer dan 350 miljoen euro op de kennis van de toekomst, dat zijn duizenden docenten die zullen worden weggesneden. Een aderlating voor het hoger onderwijs."