Beste ziekenhuizen in Gouda, Amsterdam en Twente

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en Ziekenhuisgroep Twente zijn de beste ziekenhuizen van Nederland. Dat concludeert weekblad Elsevier, dat woensdag de jaarlijkse ranglijst publiceerde. De drie ziekenhuizen scoren het beste op patiëntveiligheid, nauwkeurige zorg, wachttijden en transparantie.Vorig jaar stond het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht bovenaan. Het slechtst uit de bus komen het Medisch Centrum Alkmaar, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Scheperziekenhuis in Emmen.

De lijst is onder meer samengesteld op basis van de prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de gegevens die het ministerie van VWS maandelijks verzamelt over de wachttijden in ziekenhuizen. De financiële positie van ziekenhuizen en enquêtes naar ervaringen van patiënten zijn niet meegewogen.

Het openbaar maken van informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen stuit dikwijls op verzet. Zo klonk er in het verleden uit de zorgsector veelvuldig kritiek op de meetmethode waarmee Elsevier en het AD hun jaarlijkse ranglijsten samenstellen. De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) spande onlangs nog een kort geding aan tegen CZ, die een lijst had samengesteld met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerbehandeling. De rechter oordeelde dat de zorgverzekeraar de lijst mocht publiceren.