Amsterdam: schade op krakers verhalen

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat proberen de schade van de krakersrellen van vrijdag op de daders te verhalen. Dat zei zijn woordvoerder maandag.

Een demonstratie van krakers tegen het kraakverbod vrijdagavond in Amsterdam liep volledig uit de hand. Een groep van ongeveer tweehonderd actievoerders gooide met stenen naar de politie en richtte vernielingen aan. Twee agenten, drie politiepaarden en een onbekend aantal krakers raakten gewond. Elf personen werden opgepakt, van wie er zes nog vastzitten.

De woordvoerder van Van der Laan zei dat het lastig zal worden om de schade te verhalen. Zo is het moeilijk om te bewijzen dat mensen verantwoordelijk zijn voor bepaalde schade. Verder valt er bij de krakers vermoedelijk niet veel te halen. Van de rellen bestaan volgens de woordvoerder wel veel beelden, wat in het voordeel van de gemeente is.

In het verleden moesten voetbalhooligans van de rechter wel eens een vergoeding betalen voor de schade die ze aanrichtten tijdens rellen.

Amsterdam wil schade krakersrellen verhalen
Amsterdam wil schade krakersrellen verhalen (Foto: ANP)