'Belgisch koningschap voortaan ceremoniële rol'

De politici in België lijken het eens te zijn over het feit dat de Koning geen officiële rol meer zou moeten vervullen. Zijn aanwezigheid als staatshoofd zou puur ceremonieel moeten worden. Alexander de Croo, voorzitter van Open VLD stelt het als volgt: "Elk land heeft sowieso een staatshoofd nodig. In ons land is die taak lang geleden aan één familie gedelegeerd. Ik zie niet goed in wat in België het alternatief zou zijn. Maar waarom moet de koning nog wetten bekrachtigen en afkondigen? Waarom moet de vorst nog een rol spelen bij de regeringsvorming?

Hij noemt Scandinavië als voorbeeld wanneer hij vervolgt: "In de regio's worden informateurs en formateurs aangewezen en regeringen gevormd zonder tussenkomst van het Paleis. Waarom zou dat federaal niet op die manier kunnen gebeuren. Het is tijd om de protocollaire invulling van de monarchie te betonneren. Zoals in Scandinavië."

De christendemocraten CD&V staan als enige niet te springen om de rol van de Koning in te perken tot een zuiver ceremonieel gebeuren. Voorzitster Marianne Thyssen zegt: "We kunnen in de praktijk verder met de regels die we hebben. Ik hoor niemand die zich zorgen maakt. De koning heeft zijn functies en verantwoordelijkheden. Maar juridisch gezien is hij onverantwoordelijk en zijn het de ministers die de verantwoordelijkheid dragen.`

Niemand heeft wat tegen Koning Albert als persoon. Zelfs 'off the record' valt er haast geen verkeerd woord over de koning die door vrijwel iedereen sympathiek gevonden wordt. Als er gevraagd wordt wat er op dit moment de hoogste prioriteit heeft zal het antwoord zijn dat dat het oplossen van de crisis is. Even doorvragen leert echter dat de hervorming van de huidige staatsvorm hoog in het vaandel staat. Een koningswissel zou hier bijvoorbeeld een geschikt moment voor zijn.