Altijd watt

Ik heb van een collega een Wattcher geleend. Dat is een apparaatje waarmee je energieverbruik kunt meten. Mooi spul. Een sensor in de meterkast meet hoe hard het draaischijfje ronddraait en geeft een signaal door aan een ontvanger. Het aantal watts is meteen op het display te zien. De achterliggende gedachte is natuurlijk om mijn vrouw de les te lezen.

Ze heeft haar nachtlampje in een stekkerdoos met zo'n rood aan/uitknopje. Daar zit ook altijd de oplader van haar mobieltje in. Meestal zonder telefoon. Vind ik stroomverspilling. Dus loop ik iedere ochtend even langs haar kant van het bed om met mijn grote teen die stekkerdoos uit te klikken. Vindt zij bloedirritant, want iedere avond als ze haar leeslampje aan wil doen, moet ze eerst half uit bed hangen om dat knopje op het stopcontact weer om te zetten. Gisteren had ze uit wraak mijn lamp verstopt.

Met de Wattcher wil ik mijn huwelijk redden. Ik kan met cijfers onderbouwen dat haar laksheid met energie ons tientallen, misschien wel honderden euro's per jaar kost. Ik denk dat ik het ga omrekenen naar laarzen. Daar is iedere vrouw gevoelig voor. 'Lieverd, gewoon iedere dag dat knopje uitzetten is twee gratis paar laarzen per jaar'. Ik ben geniaal.

Ik heb de Wattcher nog niet lang genoeg in huis om alle resultaten te kunnen meten. Wel is het mooi om te zien dat iedere actie direct nut heeft. Lamp uit en hop, het aantal watts daalt. Het doet me denken aan vroeger toen ik nog thuis woonde. Mijn vader deed steeds overal de lampen uit. Ik lette daar niet zo op. Vond het zelfs onzin, maar ik hoefde dan ook de energierekening niet te betalen. Nu wel. En nu doe ik precies hetzelfde. Veel erger nog zelfs.

De Wattcher is verslavend. Steeds als je een apparaat uitschakelt, gaat het getalletje verder omlaag. Laatst kwam mijn vrouw thuis en zat ik in het donker in een ijskoud huis. Ik had alle verlichting uitgedaan, de tv stond uit en zelfs de cv-ketel. Het apparaatje gaf alleen de watts van de koelkast en vriezer nog aan. Ze vroeg waar ik in godsnaam mee bezig was. Toen ik vertelde dat ik zelf ook graag nieuwe schoenen wil, heeft ze alle lampen in huis aangedaan, de vaatwasser, oven en wasdroger aangezet en ging ze boven onder de zonnebank liggen. Ik heb de Wattcher heel snel terug in het doosje gedaan. Morgen krijgt mijn collega hem weer terug.