Het zieke beter-huis

In ziekenhuizen stinkt het vaak. Naar pleisters, naar bloed en urine. Soms denk ik zelfs de dood te ruiken. In ziekenhuizen hoor ik altijd overal mensen hoesten en vind ik een deurklink nog te vies om aan te raken. In ziekenhuizen is alles wit, waarschijnlijk omdat het dan lijkt alsof de patiënten nog een beetje kleur op hun gezicht hebben.

Toch kan het ook anders. Gisteren was ik in het nieuwe Isala ziekenhuis in Zwolle. Het heeft bijna een half miljard gekost, maar dan heb je ook wat. Geen pies- of dodemensenlucht en geen wit, maar een regenboog aan kleuren. Ik zag zelfs een kapper, een lingeriezaak en een supermarkt die zo groot is, dat je er met z’n tweeën drie kwartier in kunt rondlopen zonder elkaar tegen te komen.

Diep onder de indruk van het prachtige gebouw, bekeek ik thuis de website en las: 'Isala bouwde het mooiste ziekenhuis van Nederland. De insteek van de architecten was om een beter-huis te ontwerpen, in plaats van een ziekenhuis. De organische bouwstijl en de groene omgeving moeten het genezingsproces van patiënten versnellen.'

Ja, ik weet het, ik kon het zelf ook eerst niet geloven. Lees bovenstaande alinea nog maar een keer.

De eerste zin begint nog goed. Sterker nog, het is waarheid als een koe. Ik ben niet in alle ziekenhuizen van Nederland geweest, maar Isala is absoluut de mooiste. Als je dat niet vindt, ben je knettergek of stekeblind. In het eerste geval kun je trouwens terecht bij vleugel D van het ziekenhuis. Slechtzienden kunnen naar W.

Van de tweede zin moest ik al een beetje kokhalzen. Een beter-huis in plaats van een ziekenhuis. Dat is ongetwijfeld bedacht aan de brainstormtafel. Pratend over de nieuwbouwplannen vonden ze het woord ziekenhuis te negatief, teveel associatie met ziek zijn. Een beter-huis klinkt veel gezelliger. Met een tussenstreepje. Lekker eigenzinnig. En modern. Passend in een tijd waarin liedjes ‘tracks’ heten en discotheken ‘clubs’.

Bij de laatste zin begon ik onbedaarlijk te braken. Ik zag artsen voor me die tegen hun patiënt zeggen: 'Meneer, ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat u ongeneeslijk ziek bent. Het goede nieuws is dat u in ons beter-huis kunt profiteren van de organische bouwstijl en een groene omgeving.'

Het Isala ziekenhuis voelt zich niet zo lekker.