Graaien is geen optie

CULEMBORG - Coen van Veenendaal begint in september aan zijn eerste beklimming van de Alpe d’Huez. Zijn vroege inlossing van zijn straf is verrassend en zou te maken kunnen hebben met wroeging. Kenners denken echter dat vooral zijn leeftijd een verklaring is van zijn voortvarendheid: 'Hij kan het wel uitstellen, maar hij wordt er niet jonger op en is nu nog redelijk fit.'

Van Veenendaal (49) is oud-voorzitter van de stichting Alpe d’HuZes en kwam onlangs in opspraak doordat hij ruim twee ton had verdiend aan het jaarlijkse fietsevenement op de Nederlandse berg. De stichting, die bekend staat om zijn anti-strijkstokbeleid, besloot passende maatregelen te nemen.

Van Veenendaals opvolger Johan van der Waal legt uit: 'We zijn diep geschokt door het graaigedrag van mijn voorganger. We draaien Alpe d’HuZes volledig met vrijwilligers en de schandalige declaraties van mijn voorganger lopen volledig uit de pas met ons beleid om zo maximaal mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. We hebben gezocht naar een straf waar hij de komende jaren zoet mee is.'

Twintig jaar heeft Van Veenendaal gekregen. Geen cel, maar fietsarrest. De oud-topman heeft twee decennia de tijd om tweehonderd (!!) keer de Alpe d’Huez op te fietsen. Iedere keer als hij de top bereikt, wordt er duizend euro van zijn declaraties teruggestort in de stichtingskas. Mensen die medelijden hebben met Van Veenendaal kunnen hem sponsoren door 'graaier' te sms’en naar 1234. Er gaat dan twintig cent van zijn schuld af.

Behalve met financiële hulp, is het ook mogelijk de oud-topman moreel te ondersteunen. Het is toegestaan om tijdens zijn beklimmingen met Van Veenendaal mee te rennen. Zo irritant mogelijk en eventueel in een opvallende outfit. Belangstellenden kunnen ook in het midden van de weg gaan staan en met grote vlaggen in zijn gezicht wapperen. Creativiteit met spandoekteksten wordt daarbij zeer op prijs gesteld. Tot slot zullen toeschouwers die proberen strijkstokken in zijn spaken te steken niet worden gestraft.