Grand Theft Aso

De dag nadat GTA 5 uitkwam, waren er 25 procent meer ziekmeldingen in Nederland. Even voor mijn ouders, een aantal vrouwen en de wat oudere lezers: GTA 5 is het vijfde deel van Grand Theft Auto, een computerspelletje waarbij je auto’s steelt en mensen neerknalt. Deze column is speciaal voor de GTA-fanaten.

Ik kan me best voorstellen dat je het leuk vindt om af en toe een computerspelletje te doen. Vroeger speelde ik ook wel eens een 'game'. Ik begon met twee streepjes die een balletje tegen moesten houden en ik ben gestopt na Super Mario en Duck Hunt. Hartstikke leuk hoe die hond steeds zat te lachen als ik de eend niet kon raken met mijn oranje plastic pistool.

Ik kan me best voorstellen dat je 's nachts in de rij gaat staan voor GTA 5. Als je dat een heel mooi spel vindt, wil je best een paar uur zonder slaap. Ik heb vroeger wel eens voor de Aldi staan wachten omdat ze een nieuwe computer in de aanbieding hadden voor twaalfhonderd gulden. En er gebeuren gekkere dingen. Sommige mensen staan hele nachten met een kameel buiten om een voordeeltje te bemachtigen.

Ik kan me best voorstellen dat het leuk is om GTA 5 te spelen. Zelf ben ik niet zo van het auto's stelen en mensen neerknallen, maar misschien is het heerlijk om je op die manier even uit te leven. Jezelf onderdompelen in een andere werkelijkheid. Lekker raggen met rode racewagens en ondertussen onderwereldfiguren omleggen. Heel wat anders dan op kantoor Excel-sheets vullen met feiten en cijfers.

En dan komt het moment dat je je ziek meldt bij de baas. Omdat je zo graag je nieuwe computerspelletje wilt uitspelen. Of omdat je de hele nacht hebt doorgespeeld en 's ochtends dus niet in staat bent jezelf nuttig te maken. In een tijd waar organisaties vechten om hun hoofd boven water te houden, personeel moeten ontslaan of zelfs failliet gaan, ga jij je ziek melden voor een computerspelletje. Beste gamer, je hebt gelijk, je bent echt ziek.