Waarom mannen niet sexy meer zijn

Waar is het toch precies fout gegaan met mannen? Een eeuw vrouwenemancipatie bracht vrouwen pure winst maar voor mannen was het een eeuw lang bijna alleen maar inleveren. Ze kregen wel iets terug maar daar hadden ze nooit om gevraagd, taken in het huishouden en een groter aandeel in de zorg voor de kinderen. Hoe komt het dat ze nooit op het idee gekomen zijn om hetzelfde te doen als vrouwen? Net als zij nieuwe wegen inslaan en andere kwaliteiten ontplooien.

Na de industriële revolutie, de opmars van de ICT en 3 feministische golven is de rol van de man als stoere vent, machtige heer des huizes die alles beter wist, onbetwiste kostwinner en galante ridder uitgespeeld. Is dat erg? Nee natuurlijk niet. We zijn van een hoop flauwekul verlost. Maar het was precies die flauwekul waaraan de man zijn status ontleende, de status die hem aantrekkelijk maakte voor een vrouw. Sexy zelfs. Mannen hebben domweg niet aan zien komen dat ze nu met lege handen staan als het om sex-appeal gaat. Want wat is er verder echt aantrekkelijk, laat staan sexy aan een gemiddelde man van tegenwoordig? Hij staat eigenlijk behoorlijk voor aap want vrouwen zijn aantrekkelijker en sexyer dan ooit.

Dat daar hoognodig iets aan gedaan moet worden is tegenwoordig gelukkig in steeds bredere kring aan het dagen. Maar de oplossingen die tot nu toe verzonnen zijn, geven weinig hoop. De meeste van die oplossingen beginnen namelijk met een R. de R van Retro, terug naar af, heimwee naar de goede oude tijd. Remanciperen bijvoorbeeld. Volgens een paar in elkaar geflanste theorietjes zijn vrouwen deep inside nog steeds hopeloos onzeker en altijd op zoek naar de sterke arm van een stoere vent. Het enige dat een man moet doen om aantrekkelijk en sexy gevonden te worden is de suggestie wekken dat zijn arm sterker is dan de hare en dat die arm precies om haar frêle schoudertjes past. Net als in grootvaders tijd.

Die theorietjes gaan er van uit dat de genen van een man synoniem zijn met kracht en dat haar vrouwelijke genen er verantwoordelijk voor zijn dat zij een onweerstaanbaar verlangen voelt om zich aan hem over te leveren. Laat die topwijven die het op eigen kracht gemaakt hebben, die vaak niet alleen stoer zijn maar ook sexy en waar er steeds meer van zijn het maar niet horen. Kijk, wat ik niet wil beweren is dat mannen en vrouwen, afgezien van het handjevol genen dat het seksuele instrumentarium vormgeeft, genetisch uitwisselbaar zijn. Maar wel dat de diersoort mens zijn genen aardig kan overbluffen. Zelfs mannen kunnen zich onttrekken aan hun erfelijke belasting. Stoere jagers als ze genetisch zijn worden ze geacht in berenvellen met pijl en boog achter rendieren aan te zitten. Maar ik zie vooral mannen met bierbuiken in saaie spijkerbroeken en ruitjesshirts achter kinderwagens aansjokken, stofzuigen en boodschappen doen. Dat hebben ze geleerd.

En nu willen de goeroes van het retrodenken van dat leervermogen gebruik maken om hem cursusjes 'Hoe word ik weer een echte man?' door de strot te duwen. Om hem weer aantrekkelijk en sexy te maken voor de vrouw. Dat moet dan de vrouw zijn van de eerste helft van de vorige eeuw. Het is mannenverlakkerij. Je kan een man beter leren hoe hij sexy en aantrekkelijk wordt voor de vrouw van de eerste helft van deze eeuw! Dat zal een hele klus worden want vrouwen zijn namelijk nog altijd aan het bijleren. Steeds meer vrouwen worden seksueel nieuwsgierig naar andere vrouwen. Geef ze eens ongelijk als je ziet hoe weinig sexy de gemiddelde man is. Zou het soms tijd zijn voor mannenemancipatie? Zonder R!