Gevlucht naar Sevilla. Het Wildersjournaal aflevering 3

Zelfs Geert Wilders zal de Islam niet de schuld geven van het afgrijselijke typisch Nederlandse klimaat. Al weet je het met hem nooit zeker. Om aan de kou, de wolken, de regen en de gure wind te ontsnappen vluchtte ik in oktober een paar weken naar Sevilla. Daar was het nog gewoon zomer zoals het hoort.

Prachtige stad trouwens. En daarmee een pleidooi voor de Islam. Ik bedoel natuurlijk niet de Islam waar Wilders het altijd over heeft. Ik bedoel de Islam waar Wilders het nooit over heeft. Bijvoorbeeld de eeuwenlange geschiedenis van de Islam in Europa voor het tijdperk Wilders. Die vertoont, hoe kan het ook anders, veel overeenkomsten met die van een andere wereldgodsdienst. Naast zwarte bladzijden ook lichtpuntjes. In Sevilla zijn overal nog sporen te vinden van de Moorse cultuur. En de Moren, dat waren Islamieten. Ruim 7 eeuwen geleden werd Sevilla 'bevrijd' van deze Islamitische overheersers. Het grootste deel van Spanje was toen al 'vrij'. Karel Martel had in Frankrijk de opmars van de Islam in Europa in de achtste eeuw tot staan gebracht. Wilders is als strijder tegen de Islam dus een beetje mosterd na de maaltijd. Wat heet trouwens bevrijden? De Islam was in die tijd de godsdienst van de beschaafde wereld. En dat was eerder het Arabische rijk dan Europa. In de Islamitische wereld leefden de grote wetenschappers en bouwmeesters van die tijd.

Dat Sevilla eeuwenlang Moors is geweest zie je bijvoorbeeld nog aan de toren van de grote kathedraal, die ooit gebouwd is als minaret. Het enorme Real Alcazar is een multiculturele samenleving tussen Europese en Moorse stijlen, tussen Islam en Christendom. Op dezelfde vierkante meter komen Moorse en Spaanse elementen voor. Ondanks de strijd tussen Islamlegers en Christentroepen konden Islam- en Christenbouwvakkers met elkaar door een deur. Als Bin Laden en Geert Wilders er toen al waren geweest was er nooit een Alcazar gekomen.

Het definitieve verdrijven van de Islam luidde bepaald niet de vooruitgang in. De Spaanse inquisitie kwam op, een soort Islamitische rechtbank maar dan Katholiek. Met een ongeëvenaarde wreedheid werd een Katholieke sharia toegepast. De 'bevrijding' van Europa van de Islam bevorderde ook al geen bloeiperiode van de Europese wetenschap. Het zou nog lang duren voor de zegevierende inheemse godsdienst van Europa zich na taai verzet neerlegde bij het feit dat de aarde rond is en om de zon draait. Maar als Christelijke veldheren de Islam in het Europa van toen niet verslagen hadden, wat dan? Dan hadden we in Europa en in Amerika in plaats van een uitgekleed Christendom nu waarschijnlijk de gestripte versie van de Islam gehad die Wilders voorstellingsvermogen te boven gaat. Het duurt altijd even maar godsdiensten passen zich uiteindelijk aan de realiteit aan. Als premier zouden we een Islamitisch-democratische soort van Balkenende hebben. Een variant op Geert Wilders zou ernstig gewaarschuwd hebben voor de gevaren van het fundamentalistische Christendom als dat in een of ander Verweggistan overleefd had.

Ik was toe aan Sevilla. Niet alleen ontsnapte ik aan de Nederlandse herfst maar ik hoefde ook even niets te horen over linkse hobby's en de dreiging van de verschrikkelijke Islam. Maar aan alle goeds komt een eind. De laatste dromen over Sevilla vervlogen toen ik Wildersvazal Hero Brinkman op tv zag. Niet meer met een zatte kop maar met dezelfde zotte praatjes. Ik stond meteen met beide benen op zompige Nederlandse grond.