Studenten, uitschot van de maatschappij !

Helaas berusten deze gebeurtenissen, in mijn geval, op puur toeval. Ok toegegeven, spaghetti bolognese is goddelijk. Maar het algemene beeld van de gemiddelde student is af en toe te denigrerend voor woorden. Zo zou een typische student een baard hebben van een week, zich elke avond klemzuipen om zich vervolgens elke middag te verslapen. Reclamespotjes zitten er vol mee. ‘Voor de herkenbaarheidfactor’, zeggen ze dan. Ik weet niet of de reclameyup in kwestie zelf ooit eens gestudeerd heeft, maar zelfs als dat zo is dan vraag ik mij af of deze in al die tijd wel goed om zich heen heeft gekeken. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij of zij dan te lang rondgehangen in de studentensociteiten die er werkelijk alles aan doen om dit stereotiepe student in stand te houden. Elke donderdagnacht rollen ze weer uit de karaokebar onder luid gelal van de laatste Guus Meeuwis hits. Natuurlijk mogen de eeuwige poloshirts niet ontbreken, geheel naar stijl gekreukt en bevlekt. Ja lieve mensen, dat is de toekomst voor Nederland. Maar vrees niet, over enkele jaren liggen ook zij netjes om twaalf uur onder de wol met de sokjes aan.

Laten we eens hun kamers bekijken waar ze het al vier jaar lang uit schijnen te houden. Natuurlijk liggen er overal pizzadozen, hangen er posters van naakte mannen en vrouwen en ligt de was overal verspreid. De student krapt aan zijn zak, kijkt met rode ogen in de spiegel boven de wasbak die uiteraard onder de droog geworden tandpasta zit. Onvermijdelijk is dan ook het bezoek van de ouders die zich de tering schrikken. Jankend zet ma het op een schoonmaken. Moeder smeekt om terug te keren naar huis maar vader wijst dat rigoureus af. Studenten moeten lijden, zo meent hij. En dan nog de huurbaas. Die alleen maar komt kijken als je vijftien keer op zijn voicemail hebt ingesproken dat het nu eens afgelopen moet zijn met de wateroverlast in de keuken. Tot zover de stereotiepe student zoals die in de media wordt neergezet

Zeg columnist, is dit niet sterk overdreven? Vraag dat maar aan diegene die het bedacht heeft. Hoewel het misschien helemaal niet zo overdreven is aangezien er natuurlijk studenten zijn die zich werkelijk zo gedragen. En tja wat was eerder, het vooroordeel of de stereotype student. De kip of het ei. Een zinloze discussie dus. Zijn er meer vooroordelen wat betreft de student? Colleges vol zou ik haast zeggen. “Studenten zijn lamzakken, ze weten niet wat werken of studeren is”, hoor ik wel eens op verjaardagsfeesten. Natuurlijk zijn verjaardagen en familiefeestjes bij uitstek de gelegenheden om dit orakel te verspreiden. Verander het woord student maar eens in neger of asielzoeker en je snapt wellicht wat ik bedoel. Echter, dit geheel terzijde. De student zou dus zogenaamd niet beseffen dat het leven lang niet altijd een groot feest is. En of de student dit weet! Welke student bezit de luxe dat er elke dag een bord warm eten voor hem klaarstaat! Ja, misschien heeft iemand wel een of andere muts gevonden die daadwerkelijk al om vijf uur in de keuken staat, maar dat is dan meer uitzondering dan regel. Verder moet de student in staat zijn om creatieve oplossingen te vinden voor zijn/haar financile problemen. Een bijbaantje zit er vaak niet in daar er ook geleerd moet worden. Dan maar de bami van gisteren opwarmen en het meest goedkope ranzige bier in huis halen.

En toch is het fantastisch om zo’n leven te leiden. Hopen dat je aan het eind van de maand nog uitkomt met je eetgeld. De erbarmelijke omstandigheden van de fragiele bouw der kamers overleven en niet te vergeten de studie zelf. Die vol zit met deadlines, vergaderingen en sadistische leraren. De student moet knokken voor zijn bestaan en dit ook nog combineren met het feestgedruis.Het is een kwestie van leren leven met de mogelijkheden die je hebt. Een zeer leerzaam bestaan al zeg ik het zelf. Laat ze dus maar mooi lullen de volgende keer en ons neerzetten als een stel doelloze fastfood maniacs. Studenten, uitschot van de samenleving. And we are damn proud of it!