Plat Haags - Excuses

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg en Harry 64 vanuit het midden des lands.

Driek, Harry, ik richt me even tot de lieve lezers. Ik zal buigen en zwichten. Mea culpa!

 U bent thans verzeild geraakt in een historische column. Het komt immers niet vaak voor dat een columnist in het openbaar zijn excuses aanbiedt. Het zijn de prima donna's onder de schrijvers. Je zou voor de gein eens toegang moeten krijgen tot het zogenaamde 'werkoverleg', de backstage-ruimte van deze prachtige website. En dan heb je hier ook nog te maken met gemankeerde schrijvers met vaak een hoog sensitiviteitsprobleem. Thuis achter de laptop durven ze een hoop, maar bij een samenzijn verstoppen zij zich het liefst. Er zijn uitzonderingen. De zogenaamde exhibitionist. Een aparte telg uit de schrijversfamilie. Ze eisen alleen witte lelies in de kleedkamer tijdens een live voordracht en absolute stilte terwijl ze zelf door iedere andere columnist heen staan te zeiken. Oh, had ik het weer over mezelf? Pardon, reeds.

Maar het ergste van al is het feit dat ze altijd gelijk hebben. Ook ik heb me schuldig gemaakt aan deze wanstaltige arrogantie. Enkele dagen geleden vond ik het eens tijd voor wat zelfreflectie. Waar sta ik nu eigenlijk voor in mijn columns? Waar zit de woede en wat is de angst? Ik las alles nog eens goed na en constateerde dat mijn columns over de PVV lazen als ware het de PVV zelf! Angst is een hele slechte raadgever. Je ziet iets gebeuren waar je geen grip op hebt en begint wild om je heen te slaan. Je verliest iedere nuance uit het oog en vecht terug met grote boze woorden. Uiteindelijk ben je geen haar beter dan de tegenstander. De PVV een gevaarlijke en fascistische partij? Laat me niet lachen. Ten eerste is een fascistische partij over het algemeen ontzettend goed in het gareel te houden en vooral georganiseerd. Dat kan ik van de PVV niet zeggen. Gevaarlijk? Natuurlijk zijn ze irritant, net als die ene jongen op de middelbare school die thuis klappen kreeg en op het schoolplein zijn frustratie uitte op weerloze meisjes. Eikels heb je overal. Maar gevaarlijk zijn ze niet.
Deze week was ik weer even trots op Nederland. We vinden het allemaal heerlijk wanneer iemand de lakens komt opschudden. Lekker op die malle Wilders stemmen om te kijken hoe ver hij kan gaan met het sarren van de gevestigde politiek. We zijn dol op dit soort plagerijtjes. Maar als het dan eindelijk zover is, als de laarzen aangetrokken worden en het marcheren kan beginnen, haken diezelfde stemmers massaal af. Dan is die dikke boer uit Brabant met de gezellige appelwangentjes toch veel veiliger. Kereltje Pechtold zocht dit al uit in z'n laatste boek 'Henk, Ingrid en Alexander'. Hierin interviewde hij PVV-stemmers en vaak gingen deze gesprekken eerder over het algemene onbehagen dan bijvoorbeeld de islam. Sterker nog; het hele islamstandpunt werd weggehoond door de meeste stemmers. Terecht. In de tijd van crisis en massaal ontslag doet het islamstandpunt er niet toe. Laten we heel eerlijk zijn: de NSB in Nederland was er in eerste instantie toch ook vooral om het rode gevaar tegen te houden.
Dit land kent geen grote groep fascisten. Wel een hoop mensen die een brevet van geestelijk onvermogen binnen hebben nadat ze op de PVV stemden. Deze week maakte de partij zich belachelijk met het meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen. Een handvol klachten kwam binnen, hoewel Wilders niet wilde zeggen wat de inhoud van de klachten was. Het zou dus goed kunnen dat een groot deel onzin is, danwel een klacht richting de PVV om te stoppen met deze discriminatie. De partij is niet meer serieus te nemen; het neemt LPF-achtige vormen aan. Hetgeen waar Wilders zo bang voor was.

Nederland lijkt uit een diepe winterslaap te komen. Allemaal terug naar de SP en paar tikken op de vingers voor de echte aanhangers van de PVV. Ik wil hierbij dan ook officieel mijn excuses aanbieden voor de columns waarin ik me als een idioot heb gedragen. Dit is het land van overzeese handelsgeest. Het land waarin spruitjeslucht vermengd is met Indische specerijen. Waarin we het soms heerlijk vinden om de boel op stelten te zetten. Zeker door katholieken. Maar uiteindelijk wint het nalatenschap van het calvinisme. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. De PVV is te Amerikaans voor de sobere Nederlander. In tegenstelling tot vorig jaar ga ik nu met veel positiviteit de carnaval, of zoals wij het noemen 'Vastelaovend', in. Festina Lente. De warmte tegemoet! Alaaf!

 

PS: Driek, gefeliciteerd! Een Amsterdammer heeft de weg naar het zuiden gevonden. Terwijl er een massaontslag plaats vond in Born bij Nedcar, bleef DWDD maar berichten over ijsdikte, Berenburg, dweilorkesten op bevroren water en oja: schaatsen. Cohen werd hier met open armen binnen gehaald. De lente is bijna begonnen!