Plat-Haags : Weg met de politiek!

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, ArchEnemy en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Ik wil geen kinderen. Er zijn verschillende redenen waarom ik ze niet wil maar de belangrijkste beweegreden is de angst dat ze de politiek ingaan. Ik wil niet alleen kinderen daarvandaan houden, ik raad iedereen aan om elke vorm van politiek vanaf nu te negeren. Ik vrees dat het al te laat is aangezien mijn generatie het nu nodig vindt een clubje op te richten dat het zowel eens is met het CDA, de PvdA en D66. Sodemieter toch op! Daar is democratie toch niet voor uitgevonden. In de politiek moet constant water bij de wijn om tot compromissen te komen. Sterker nog; de wijn wordt alsmaar slapper naarmate de macht lonkt. En dan wordt het liegen. Tegen je achterban en tegen jezelf.

Emile Roemer overkwam het. De SP functioneerde prima als oppositie. Daar was de partij voor gemaakt en zelfs opgericht. Om tegenwicht te bieden tegen alle zwaarijvige politici. Bij de SP kwam er geen Dixieland orkestje spelen tijdens de jaarlijkse borrel maar werd met de vuisten zwaaiend in de lucht 'Ontwaakt verworpenen der aarde' gebruld. Geen handjes schudden maar met tomaten gooien, luidde het devies. Ze oogden politiek onvriendelijk maar sociaal. Ze droegen baarden en roken naar Cubaanse sigaren. Tegenwoordig is de SP'er soms een PVV'er. Ze stappen met alle gemak van neo-fascisme richting socialisme. Trouw zijn aan je achterban, geloof in de partij en het gevoel van verantwoordelijkheid voor je eigen idealen zijn anno nu niet meer aan de orde. Nu heeft dat ook te maken met Roemer zelf. Een vriendelijke oom die iedereen van harte welkom heet. De deur wordt niet meer in gezicht dichtgesmeten wanneer je vroeger op de verkeerde partij stemde. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, want; Emile wil op het pluche! En om dat te bereiken mag iedereen op z'n feestje komen.

En opeens is dan alles bespreekbaar en lijken er haast geen breekpunten meer te bestaan. Emile roept dat nu alvast zodat hij straks wat ruimte heeft om te formeren. En dat allemaal voor meer macht. De SP is er niet om te regeren, maar om de blinden der macht af en toe een emmer water in het gezicht te gooien. Je kan veel zeggen over de PVV, en dat doe ik dan ook graag, maar niet dat ze de achterban en hun idealen, wat die in hun geval ook mogen zijn, in de steek laten.

Datzelfde geldt overigens ook in Maastricht. Sinds de invoering van de wietpas is het rustiger in de stad. Zelf kon ik het ook niet geloven, ik was er immers van overtuigd dat de criminaliteit zou stijgen. Maar op dit moment is er geen vuiltje aan de lucht. Toch wil de gemeenteraad, met onder andere de PvdA, meer blauw op straat. 'Geen enkele plek in Maastricht is meer veilig', zo stond in een verklaring. Een politieke uitspraak want ik nam de proef op de som en wandelde de stad in én bezocht de buitenwijken. Natuurlijk; opgeschoten knapen op scooters in het buitengebied die laat in de avond veel herrie maken. Maar zijn dat per definitie drugsdealers? De politiek wil hoe dan ook gelijk hebben en verkoopt onzin om dat te kunnen bewerkstelligen. Over de rug van hun kiezers en over de rug van de man in de straat.

De politiek liegt en draait. Kinderen, ontwaakt!