Betalen pannenkoek!

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid wil een einde maken aan de middeleeuwse toestanden in de champignonsector. Onlangs werd door het KRO programma Keuringsdienst van waarde aangetoond dat er in ons land Polen zijn die onderbetaald werk verschaffen en zelfs bedreigt worden door hun werkgevers. Dat kán toch niet in ons land. Jawel, Asscher. Dat kan wel en dat is al jaren aan de hand. Maar je woont nu eenmaal in een stad waar een simpele liquidatie meteen wereldnieuws is. Een stad waar een plofkraak op een pinautomaat breed in iedere pers wordt uitgemeten. Daar kijken we hier in het zuiden niet meer van op. Hier hadden we al een bende van Venlo en worden er met grote regelmaat dingen opgeblazen. Daar komt nu dus de plattelands-maffia bij. Ik roep het al jaren; Limburg is een soort Napels aan de Maas. Of dacht je nu werkelijk dat het in de Poolse cultuur ligt om met twee gezinnen in één arbeidershuisje te wonen? Ooit al eens gedacht aan de aspergesteelt en hoe ze op je bordje terecht komen?

Nu roept Asscher op om enkel eerlijke champignons te kopen. Een prima streven, hoewel ik me afvraag of hij thuis bijvoorbeeld ook werkt op een eerlijke iPad. Je weet wel, zo'n apparaat waar Chinezen aan hebben zitten sleutelen in donkere ruimtes, zonder een goed CAO maar wel met vangnetten aan het balkon zodat ze geen zelfmoord kunnen plegen. Is je koffie van Max Havelaar of Douwe Egberts, Lodewijk? Je kunt natuurlijk de oneerlijke champignons boycotten maar als we het op de eerlijke manier doen dan moeten we wel bereid zijn daar veel meer voor te betalen. Kortom; het zal allemaal veel te duur worden om de Polen een goed salaris te bieden en dus halen we straks de champignons uit landen als Peru. Waar toevallig ook veel van de asperges vandaan komen overigens. En of het daar zo eerlijk aan toegaat...

Kortom; zijn we bereid meer te betalen voor eerlijke producten? Gemak dient de mens. Er is zoveel keuze, we kunnen alles kopen wat we willen. Maar omdat we denken dat we in een crisis zitten gaan we voor die ene euro korting. Hetzelfde geldt voor de cd- en platenzaken. Tegenwoordig kun je via China en Zwitserland cd's bestellen via het internet. Je betaalt dan geen invoerrechten meer en de producten worden dan zo'n vijf euro goedkoper. De platenboer die een praatje met je maakt en je zoveel meer over muziek kan vertellen kan wel inpakken. Vaak wordt vergeten dat je voor kwaliteit (zowel product als levenskwaliteit) een prijs moet betalen. Schande sprak men ervan toen bekend werd hoeveel subsidie het Metropole Orkest kreeg. Het internet stond vol met beschuldigingen naar dit orkest en kreten als 'eigen broek ophouden'. Dat laatste lijkt een prima streven maar wat als niemand meer voor kwaliteit wil betalen?

Natuurlijk weet ik ook wel dat een hoge prijs niet altijd garant staat voor kwaliteit en natuurlijk weet ik ook wel dat het geld niet altijd naar degenen gaat die het zou moeten verdienen. Daarvoor is de markt en ons systeem veel te verziekt en gebasseerd op uitbuiting en zelfverrijking. Maar als we iedere euro omdraaien wegens de crisis, die haast psychosomatische vormen begint aan te nemen, dan zijn we echt niet bereid om meer voor een simpel bakje champignons te betalen.

Asscher, je bent ietwat wereldvreemd. Uitbuiting op het platteland is van alle tijden. En het is naief om te denken dat "zoiets in Nederland niet gebeurt". Arrogant is het ook. We zijn niet anders dan alle andere in deze malle wereld en de donkere passant reist met veel mensen mee (vrij naar Dexter).