Plat Haags - Eva, Joanna, Maxima, Sacha

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Ze draaide zich nog één keer om. We wisten allebei dat het voorlopig voor het laatst zou zijn. Een laatste speelse blik. Ze had speciaal voor deze avond iets roods aangetrokken. Haar mooie vrouwelijke vormen speelden al de hele avond met m'n gedachten. Nog één keer die licht arrogante blik. 'Uiteindelijk weet ik het altijd als eerste,' leek ze te willen zeggen. Daarmee bleef ze me al die jaren boeien. Dat ze als eerste het allemaal al wist. Zij bepaalde zelfs de volgorde. En pas bij een zin als '500 doden gevonden in het wrak' begon ik op te letten. Dag Sacha. Het ga je goed.

Wie moet nu mijn wereldbeeld bepalen of rechtzetten? Met Sacha keek je nog eens gezellig naar een slachtpartij tussen twee stammen. Werd het allemaal wat draaglijker van. Vrouwen zijn vreselijk belangrijk voor de wereldpolitiek en opinie. Zo zag ik die Joanna bij Pauw en Witteman op tv nadat ze werd opgepakt tijdens de inhuldiging van Koning Willempie. 'Tjemig, wat een mooie vrouw,' zei ik tegen m'n vrouw. Hoe ze daar zat. Fier en onverbiddelijk. Ze sprak met een zekere passie, overtuiging zo je wil. Het koningshuis is een ondemocratisch instituut dat de burger alleen maar geld kost! Ik was het plotseling roerend met haar eens. Totdat ze de demonstratie op het Waterlooplein ook daadwerkelijk in beeld brachten. Nederlandser kon het niet. Demonstreren tussen negen en vijf uur. Om half één lunchen we. Demonstreren is de boel ontregelen, duidelijk laten horen dat je het er niet mee eens bent. Maar wat daar stond was zo godsgruwelijk netjes. Witte T-shirts met flauwe teksten en een informatiestand! Rosa Parks, Alleta Jacobs, Suze Groeneweg, ze beuken allemaal met hun hoofd tegen de hemelpoort wanneer ze Joanna en haar gevolg daar zien demonstreren in Amsterdam. Ik ben voor om het recht van demonstreren af te schaffen. Dan wordt het misschien nog eens wat. Want toen ze werd opgepakt door twee agenten, die duidelijk in de war waren, schreeuwde ze iets over Noord-Korea. Haar vrijheid werd aangetast. Vloekend zat ik voor de buis. Dat krijg je er nou van met je spruitjes, AVRO demonstraties. Afschaffen dat recht en weer laten lijden, is mijn devies. Nadat ik weer was bijgekomen werd er teruggeschakeld naar de studio van Pauw en Witteman. Daar zat ze weer. Een beetje bijgekomen en opgemaakt. Mijn mening veranderde weer terstond. Ze hadden haar natuurlijk niet zomaar mogen meenemen en ach als zij zich lekker voelen bij een demonstratie, wie ben ik dan om ze dat af te nemen.

Koningshuis. Ik heb daar niets mee. Wat dat betreft was ik erg trots op mijn provincie Limburg deze week. Een doodstil Vrijthof in Maastricht. Niemand wilde dat hoerige nummer van Ewbank zingen. We zijn hier katholiek en moeten niets hebben van het koningspaar. Toch galmde de tv op de achtergrond die dag. Voor de eventuele aanslag van een lone wolf. Sacha zou me er alles over vertellen. In de juiste volgorde. En daar was ze opeens: Maxima! Je hoorde haar denken, terwijl ze de nieuwe kerk binnenliep: 'Nog hiel ieven en iek heb de macht, hihi...' Normaal zou ik m'n hoofd afwenden bij dit soort types maar godverdegodgloeiendegodverdomme wat zag ze er prachtig uit. Nou én dat ze bakken met geld belastingvrij op haar gouden rekening heeft staan. Nou én dat ze daar in principe niets voor hoeft te doen (nou ja, het bed delen met Willempie. Zijn kroonjuwelen moeten haast wel van goud zijn anders snap ik er niets van). Met zo'n koningin kun je nog eens thuis komen. Eindelijk stellen we eens wat voor met dit land. Gaat normaliter Mark Rutte naar wereldleiders als Obama of Hollande: ik stel voor dat we Max overal naar toe laten vliegen. En maar lachen en gebrekkig praten. Jammer dat ze niet lispelt, zou nog sexier zijn geweest.

Ik stel dan ook voor om Ivo Opstelten in te wisselen voor Eva Jinek. Dan geloof ik die praatjes tenminste. Ik moest deze week goed bijkomen van het verhaal dat Opstelten politieagenten wil laten terughacken bij een cyberaanval. Als ze al last hebben van persoonsverwisseling tijdens 30 april, laat staan dat mijn vakantiefoto's op de ftp-server nog veilig zijn. Politieagenten kunnen niet eens fatsoenlijk een bon uitschrijven, laat staan dat ze cybercriminelen kunnen aanpakken. Maar als Eva dit had voorgesteld, dan zag ik het al helemaal voor me. Zij voorop. Met haar ochtendjas open en druk tikkend achter de pc. Cyberboefjes vangen. En ze dan streng toespreken. Een zweepje misschien?

Mannen hebben het nu al die tijd geprobeerd en er kwam niets van terecht. Moeten we niet gewoon toegeven dat we het simpelweg niet kunnen? Vrouwen kunnen veel beter liegen, bedriegen, verdraaien en manipuleren. Weet je wat? Ik maak een bord, beschilder een T-shirt en ga met dit voorstel eens naar een overvol winkelcentrum. Misschien staat Joanna daar ook. Tot hoe laat zijn de winkels open vandaag?