Everybody must get stoned!

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep

Ze maakt met haar kleine wijsvingertje een cirkelende beweging rond  mijn mondhoeken. 'Oranje', zegt ze verschrikt. 'Je hele mond is oranje'.  Tranen staan in m'n ogen. Een lege zak paprikachips hangt half uit de vuilnisbak. De kat lijkt een repeterende beweging te maken. Ik schiet weer in de lach. Ik ben voor de eerste keer stoned.

Het waren koekjes. Ik ben keurig opgevoed met het verhaal dat roken slecht voor je is. Dat kon wel kloppen aangezien m'n pa regelmatig bloed ophoestte terwijl hij er nog een opstak.  Het leek me dus veiliger om middels een koekje van de wereld te raken. De eerste kocht ik wat zenuwachtig in de coffeeshop ergens in Tilburg. En zoals het vaak gaat bij die eerste keer maakte ik de kapitale fout door eerst een halve fles wijn te legen alvorens ik tot de koekjes overging. Ik kwam dan misschien wel een halve meter van de grond af, mijn maag draaide zich echter nog een keer om. Om de één of andere reden vond ik het wijs de eerste keer stoned te raken bij mijn ouders. Ik woonde half thuis, half op kamers. Ik vond het te gek, zag verbanden die er eerst niet leken te zijn, kreeg heerlijke honger en stuiderde door de kamer op punkmuziek. Ik ben nooit zo het type geweest dat heel rustig wordt van hasj. Vervolgens vulde ik de wc pot met m'n maaginhoud. Dat was dat. Ik heb daarna  nog een tiental keren hasj tot me genomen. Toen ik erachter kwam dat Belgische bieren me naar een heel ander level brachten is mijn interesse in wiet en hasj definitief verloren gegaan.

Natuurlijk zag ik om me heen dat mensen verslingerd raakten aan het spul. Maar dat had met alcohol ook goed gekund. Nu is Tim Hofman opgepakt omdat droeftoeter Ivo Opstelten erachter kwam dat BNN een educatief item wilde maken rondom het absurde drugsbeleid van Nederland. Ik denk eerlijk gezegd dat de Veu Veu Deu op dit moment wel iets anders aan het hoofd heeft dan het oppakken van tamelijk onschuldige programmamakers. Wat dacht Ivo ervan om eens hand in eigen boezem te steken. Het hele jaar door hebben ze geroepen misdaad strenger aan te pakken, maar nu lijken de grootste boeven gewoon binnen de eigen partij te zitten. Rechtse hobby's zullen we maar zeggen.

Nu ken ik de Veu Veu Deu van Roermond wel een beetje. Het is eigenlijk een hele rare volkspartij daar in het kleine bisschopsstadje. Groot geworden omdat prachtwijken een jarenlange traditie kennen door op de partij te stemmen. Dré Peters (fractievoorzitter van de partij) weet het hart van 'de gewone Roermondenaar' goed te raken door met z'n jolige carnavalsvereniging midden tussen het volk te staan. Geen kak, geen opsmuk. 'Ik ben ook gewoon een man van de straat en moet je eens kijken hoe ik van een dubbeltje een kwartje ben geworden'. Mouwen opstropen. Dat idee. Wat de PvdA eigenlijk zou moeten doen, doet de Veu Veu Deu in Roermond. Ontzettend slim maar natuurlijk misdadig, want die kansarme wijken zien verder niets veranderen in hun leven. Behalve dan dat oom Dré het buurthuis laat opknappen en breed grijnzend met volkszangers (zijn broer is er een!) op de foto in z'n eigen krantje staat. Maar bovenal het gevoel geeft 'dat je er toe doet'.  Een liberale partij voor de rijken gesteund door de armen van de samenleving. Een wandelende opiumbom, die Dré Peters. Hij vertelde afgelopen week nog in een interview dat wanneer het OM bij hem was binnengevallen 'hij wel wat vriendjes had opgetrommeld'. 

Wat ze bij de partij echter niet lijken te snappen is dat hun achterban ook grote afnemers zijn van hasj en wiet. Iedere dag moeten de zorgen toch een bepaalde kant opgestuurd worden. Maar droeftoeter Opstelten kijkt liever de andere kant op en laat een onschuldige journalist en programmamaker een nachtje in de cel zitten. Liever een grote herdenkingsdienst voor een volkszanger die heel z'n leven zo zat als vier gepopte apen door het leven ging (Hazes) dan één educatief item over zelfteelt op de brutaalste omroep van Nederland.