Gefeliciteerd

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Gefeliciteerd. U heeft de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. Zeurde uw moeder ook altijd 'jongen, je komt nog eens op het verkeerde pad'? Stond je vader ook altijd klaar met gebalde vuisten om je foute vriendjes verrot te slaan? Moest jij ook iedere week nablijven van je leraar?  Je kunt ze nu hardop uitlachen. Wie had ooit gedacht dat jij de Nobelprijs zou krijgen. Maar wacht eens; dat betekent ook dat Willem Holleeder sinds gisteren een Nobelprijs heeft ontvangen. En ook Patti Brard mag zich eigenaar noemen. Nee, de Nobelprijs heeft z'n beste tijd gehad. Het is nu slechts een troffee die in een kast op het dressoir van je opa staat te verstoffen. Een beker met twee oortjes. Met een ruiter te paard ingegraveerd. Als de VN nu had ingegrepen in Syrië, dan hadden ze misschien kans mogen maken op de Nobelprijs.

Ik vind sowieso dat Nederland geen prijs verdient. Volgens uitgelekte plannen leef ik straks in een land waarin je een boete krijgt wanneer zorg niet nodig blijkt te zijn. Het kan aan mij liggen maar sinds wanneer gaan mensen onnodig naar de eerste hulp? Ik heb veel gekke dingen gedaan op m'n vijftiende met een groep vrienden. Aanbellen bij onbekende mensen die een feestje hadden en dan naar binnen stappen en alle drank opzuipen, midden in de nacht op daken lopen en mensen de stuipen op het lijf jagen, onbewaakte en onbewoonde panden betreden, mensen opbellen en ze voor de gek houden, maar nog nooit kwam het in me op om zonder iets te mankeren naar de eerste hulp te stappen. Daar is immers niets aan. En toch vinden nieuwbakken duo Samsom en Rutte het een goed idee om mensen te beboeten die zonder dat ze iets mankeren een bezoek aan de dokter brengen. Ze maken alleen één grote denkfout. Als je naar de dokter gaat is er altijd iets aan de hand. Al is het maar voor de rust in je hoofd. Het geruststellen van je angst. Een bezoek aan de dokter is altijd legitiem. Ik heb behoorlijk veel compassie met mensen die nochtans last hebben van hypochonder. Stapels boetes moeten ze de komende tijd wegtikken.

Ik vind dat het veel te goed gaat tussen Samsom en Rutte. Als twee uitersten het per ongeluk goed met elkaar vinden krijg je geen radicaal nieuw beleid. Maar een 'best of both worlds'. En ik had juist voor het eerst op de socialisten gestemd omdat ik vond dat er écht iets moest veranderen. Als de SP moest onderhandelen met de VVD voor een nieuw kabinet, dan rolden ze samen als dolle stieren over de binnenplaats van het Binnenhof. Nu is het alsof je beste vriend een nieuwe vriendin heeft. Je mag die vriendin niet, maar je gedoogt het koppel omdat het je vriend gelukkig maakt. Maar tegelijkertijd is er van de vriendschap ook niet veel over omdat-ie geen tijd meer voor je heeft. Ik kan het ook niet helpen om te denken dat die twee schuine moppen tappen achter gesloten deuren. En stiekem elkaar geile plaatjes van mokkels.nl naar elkaar sturen. Ik denk vooral dat ze te jong zijn. Waar is de tijd gebleven van saai grijs. Van tandenknarsende politici die elkaar voor de camera wel de hand gaven, maar waaraan je zag dat ze elkaar niet gingen uitnodigen voor een barbeque. Ik wil getergde en vermoeide gezichten zien. Geen marketing gestuurde frisse clearasil.

Ondertussen gaat het mis binnen de PvdA. Frans Timmermans zegt wat ik al heel lang wens. 'Sluit de PVV uit'. Maar daarmee lijkt zijn kans op het ministerschap wel verkeken. Frans heeft zijn hart op de tong liggen en binnen de politiek is dat heel gevaarlijk. Nee, daar geldt te wet van liegen, slikken en inleveren. We hebben dus met z'n allen de Nobelprijs gewonnen. Maar als mensheid hebben we zo gefaald dat we de belangrijkste prijs die bestaat onszelf toekennen. Politiek en politieke belangen staan thans boven  het bovenmenselijke vermogen; het elkaar gunnen van vrede en dat ook bewerkstelligen. Oh hoe trots zijn we op ons Europa. Met in ons land een verziekte samenleving. Zou ik daarvoor naar de dokter mogen?