Alsmaar later

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep

Terwijl het zuurvlees op het vuur stond te pruttelen bedacht ik me, politici zijn net duiven. Als ze naast je zitten, dan eten ze je uit de hand. Maar zodra ze boven je vliegen, schijten ze je op het hoofd. Van zoveel wijsheid raakte ik vermoeid.

Misschien moet ik wat meer gaan sporten. Of überhaupt sporten. Het Limburgse bourgondische leven - veel eten en weinig uitvreten- is een roofbouw op het lichaam. Dat weten ze bij zorgverzekering Menzis ook. Vandaar dat iedereen die ook maar een beetje geniet straks meer moet betalen. Bij Menzis wordt puriteins leven beloond. Je krijgt punten wanneer je een biertje laat staan om daar later voordeliger een rollator voor te kopen. Want, zo zegt bestuursvoorzitter Roger van Boxtel, Nederlanders houden van sparen. Waar haalt hij deze wijsheid plots vandaan? Wanneer ik bij de kassa sta af te rekenen en een verveeld kijkend Marokkaans meisje met snor vraagt of ik toevallig 'Slurries' spaar roep ik altijd; mevrouw...ik ben dértig! Slurries is overigens verzonnen maar het klinkt als een mooie actie voor de Albert Heijn, nietwaar? Mocht iemand van de afdeling marketing het lezen: graag gedaan!

Moet dat nu weer? Ik hoor het u denken. Marokkaans meisje met een snor. Ik had ze ook liever anders omschreven, maar kom tegenwoordig nog maar eens aan met het woord 'allochtoon'. Dat woord schijnt een enorme negatieve lading te kennen. Nooit geweten overigens. Ik heb een tijdje in een asielzoekerscentrum gewerkt en daar stond zoiets gewoon in het dossier hoor! Heb ik als sociaalwerker bijgedragen aan het wegzetten van bevolkingsgroepen? Daar wil ik niets mee te maken hebben. Dus vanaf nu zal ik een zeer gedetailleerde weergave geven van de Nederlander zoals we hem of haar soms aantreffen. Columnisten die per woord hun poen krijgen zullen verheugd zijn. Overigens hoeven we ons daar verder geen zorgen over te maken. De meeste meisjes achter de kassa zijn autochtoon. Van dit meisje wist ik dat ze net hier is komen wonen.

Het is toch debiel dat we ons in duizend bochten moeten wringen om niemand voor het hoofd te stoten en tegelijkertijd hoogmoedig brullen dat we zo pro-Europa zijn. Waarin er geen grenzen bestaan en we ons allemaal Europeaan voelen. Dat hele Europa gezwam is het nieuwe Marxisme. Allemaal met de neus dezelfde kant op. En ojee, wanneer je twijfels hebt, wanneer je ondervindt dat zoveel verschillende uiteenlopende culturen leiden tot een moeizaam Europa, dan ben je meteen van de anti-club.  Begrijp me niet verkeerd; ik ben ook pro-Europa en vind het begrip 'grenzen' niet meer passen in de huidige wereld. Maar de manier waarop D66 tegen Europa staat aan te rijden is volstrekt misplaatst. Dat is ook de reden waarom ik voor het eerst sinds lange tijd niet meer op de vrijzinnige liberalen heb gestemd. Was vroeger 'de gekozen burgemeester' nog het vervelende stokpaardje; thans is het Europa. Wonderlijk hoe de partij in tijden van crisis altijd de minst urgente thema's weet aan te snijden.

Goed, meer sporten dus. Deze week kregen 115.000 Limburgers een gezondheidsenquete in de bus. Je kent die vragen wel. Of je meer dan vijf glazen alcohol drinkt, of je mayonaise naast of op de friet kwakt. Dat soort vragen. We worden volledig gescreened door de gezondheidspolitie in Nederland. Hebben ze ooit gehoord van 'genen'? Dat kanker 'in de familie' kan zitten? En stel dat ik alles naar waarheid invul, kom ik dan in een file 'dure toekomstpatienten' te staan? Moet ik achteraan sluiten bij de hartbewaking omdat ik naar waarheid heb opgebiecht dat ik me wel eens ongans zuip? Onder leiding van allemaal gezondheidsgoeroes worden we in een keurslijf gestopt om maar zo weinig mogelijk te kosten. Alles voor later. Maar wanneer de kerncentrale in Tihange ontploft is er geen jodiumpil meer bestand tegen je gezonde levensstijl.

Overigens hoeft de GGD niet te rekenen op een maandenlange verwerking van alle ingevulde enquetes. De vragenlijst kent zo'n twintig pagina's! De meeste bejaarden zullen rond vraag zeven al het loodje leggen.

Later is allang begonnen en vandaag komt nooit meer terug (Harry Jekkers).