Plat Haags - Wat wilde ik ook alweer zeggen?

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Dus Mark Rutte wil dat we flink moeten uitgeven om de economie te...oh wacht eens! Eerst even over het koningslied. Ja. Het koningslied. Ik schreef het vorige keer al; het afzetten tegen de babyboomgeneratie is een farce. We zijn zowaar nog truttiger dan onze ouders geworden. Heb je het koningslied al gehoord? Het begint met Marco Borsato die z'n kindsoldaat-snik weer uit de kast haalt. Alsof een heel weeshuis ontploft is. Maar het ergst van alles vind ik nog de rap. Ik hoor het de producer al zeggen. 'Jongens, we moeten iets multicultureels doen, dat past écht bij ons land. Wat doen die Marokkanen zoal in hun vrije tijd? Marco! Jij weet dat!' Rappen dus. Doet me denken aan al die goedbedoelde projecten om jongeren op het rechte pad te houden. Van die door school verplichte voorlichtingsdagen waar aan jongeren wordt uitgelegd hoe je met elkaar moet omgaan. Op het einde van zo'n middag is er dan altijd een "rap" gemaakt door het kneusje van de klas. Of nog erger, een 'rap' gemaakt tijdens een workshop met een heuse rapper. Gadverdamme, wat een truttigheid. En dan de tekst.

Je belooft dat je alles zult geven, iedere stap die leidde naar hier. Iedere stap? Het stond toch in de lijn der verwachtingen dat Willem koning zou worden? Heeft meneer jarenlang hard moeten studeren, afzien, moeten vallen-en-opstaan om eindelijk te willen worden wat-ie wil? Sodemieter toch op.
En dit dan: En kijk om je heen, we lopen met je mee. Pardon? Sinds wanneer zijn we een volgzaam volk wanneer het gaat om het koningshuis? En waar gaan we dan naar toe? Ik ken z'n agenda niet. Wil ik ook helemaal niet kennen. Wie weet waar-ie ons naar toe wil brengen. Misschien brengt hij ons wel naar plekken waar je helemaal niet zou willen zijn. Een congres over de potvis bijvoorbeeld. Of een weekendje vliegen boven open zee met schoonpapa. Ik zeg ook maar wat. Laat me met rust! Kan me ook niet voorstellen dat Willem het zélf prettig zou vinden wanneer we met hem meelopen.

Ik bescherm je tegen alles wat komt, ik zal waken als je slaapt. Ik hou je veilig zo lang als ik leef. Welja, roep meteen de dienstplicht maar weer in. Meneer kan lekker dutten en wij letten wel op.
Ik bouw een dijk met m'n blote handen en hou het water bij je vandaan.
Een dijk bouwen met je blote handen? Ik wens je veel succes. En waarom moet hetgeen waar Willem het meeste van houdt, water dus, hem opeens ontzegd worden? Bovendien is het behoorlijk ironisch dat juist de mensen die nooit hun mouwen hebben opgestroopt het opeens over 'dijken bouwen met blote handen' hebben. Al die diva's zoals Borsato, Borsato en Borsato kunnen niet eens een stoeptegel tillen zonder dat ze daar een complete musical over moeten schrijven.

Laat me weten wat je droomt. Waar je hart zo naar verlangt. Ik zal niet rusten tot het waar geworden is. Zijn we opeens allemaal Henny - de fucking surpriseman- Huisman geworden? Sinds wanneer laten we de wensen van onze koning in vervulling gaan? En wat zijn die wensen dan wel niet? Als ik koning was zou ik het overigens wel weten. Als ik alles mocht wensen, wenste ik me nóg een Maxima. En nóg een. En nóg een. En nóg een. Maar dat geheel terzijde. En nóg een.
De W van Willem. Drie vingers in de lucht.
Ik neem aan dat we met onze vingers op dit moment in het lied de W van Willempie moeten uitbeelden. Probeer het maar eens. Kom ik zo bij je terug.

De W van water waar we niet voor wijken. Want water is inderdaad het grootste gevaar van de afgelopen jaren, is het niet? Niet de banken, niet de hufterige samenleving, maar het wáter is onze grootste bedreiging.
We leggen het droog.
Dat is de tendens in Nederland. Water droogleggen. Het zou prima kunnen dienen als, laat ik eens gek doen, irrigatie voor akkers of voor het besprenkelen van couscousvelden in derde wereld landen. Nee, meteen droogleggen die hap. Maar wacht eens even. Even terug in de tekst staat: Ik wijs je de haven in de duisternis. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk wanneer je in het lied oproept om met man en macht de hele zaak droog te leggen? Kun je inmiddels al een W maken met drie vingers? Ik kan dat alleen met mijn middelvinger, maar dat is vast niet de bedoeling. De W is trouwens ook voor waxinelichthouder. Dat je het even weet.

Maar goed. Wat wilde ik eigenlijk ook alweer zeggen?