FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 augustus 2018

Zware aardbeving bij Venezuela

Venezuela is dinsdag om 23.31 uur Nederlandse tijd opgeschrikt door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 7,3 op de Schaal van Richter en vond plaats op zo'n honderdtien kilometer diepte, niet ver uit de Venezolaanse kust en een kilometer of 250 ten oosten van hoofdstad Caracas.

Over schade of slachtoffers is nog niks bekend, wel is al duidelijk dat de beving in veel gebieden gevoeld is, inclusief diverse eilanden in de Caraïben. Vooral op Trinidad & Tobago lijkt men de beving flink gevoeld te hebben. Mensen beschrijven het als een beving van meerdere minuten, terwijl anderen zeggen dat de auto waar ze in reden ineens begon te 'springen'.

Volgens het Pacific Tsunami Warning Center is er geen significant risico op een tsunami, hoewel er langs de kust in de buurt van het epicentrum kans is op wat hogere golven. Aardbevingen met een kracht boven 6 op de Schaal van Richter zijn zeldzaam bij Venezuela: de laatste drie vonden plaats in 2013 (6,0), 2009 (6,4) en 2006 (6,1).

Ex-advocaat Trump noemt president indirect als samenzweerder

De Amerikaanse president Donald Trump is flink in het nauw gedreven. Twee naaste ex-medewerkers, voormalig campagneleider Paul Manafort en voormalig advocaat Michael Cohen, zijn verwikkeld in grote rechtszaken en dat dreigt niet best te gaan voor The Donald.

Manafort stond terecht voor achttien misdaden en werd uiteindelijk schuldig bevonden op acht van de aanklachten, met name wat betreft belastingontduiking en bankfraude. De jury kon na vier dagen niet tot een oordeel komen over de andere tien en die werden daarom nietig verklaard. Manafort hangt een gevangenisstraf van tot tachtig jaar boven het hoofd.

Gelijk daarna was in het in New York raak voor Cohen, maar daar ging het wel anders: de advocaat legde zelf een schuldbekentenis af en gaf toe schuldig te zijn aan vijf gevallen van belastingontduiking, bankfraude en twee overtredingen van de regels rondom het financieren van verkiezingscampagnes. Het levert hem mogelijk strafvermindering op, hoewel hij nog wel drie tot vijf jaar de cel in kan.

Cohen stelde onder meer ruim honderdduizend dollar betaald te hebben aan porno-actrice Stormy Daniels, 'in opdracht van de presidentskandidaat van een grote partij', waarbij we er wel vanuit mogen gaan dat het daarbij níet om Hillary Clinton gaat. Ook voormalig Playboy-model Karen McDougal zou door Cohen betaald zijn, volgens hem wederom in opdracht van dezelfde presidentskandidaat.

Het kan uiteraard alleen om Trump gaan, waarmee het de eerste keer is dat de Amerikaanse president daadwerkelijk genoemd wordt - hoewel indirect - als samenzweerder en iemand die de wet heeft overtreden in aanloop naar de verkiezingen. De vraag is vooral wat Cohen nog meer te vertellen heeft: de man was een vertrouwenspersoon van Trump en weet volgens bronnen 'alles' over de president.

De Grote Leider zelf heeft nog niet gereageerd op de presidentiële Twitter, hoewel het een kwestie van tijd zal zijn voor hij daar wederom afstand neemt van Cohen, nu zijn ex-advocaat alleen nog maar problemen oplevert.

PSV wint van BATE zonder genadeklap uit te delen

Met een 2-3 zege heeft PSV goede zaken gedaan in de laatste voorronde van de Champions League, maar de Eindhovenaren hadden vaker moeten scoren.

In een sfeerloos stadion in het Wit-Russische Borisov stapelde PSV na een aarzelende eerste helft kans op kans, zonder direct de genadeklap uit te delen. In principe staat PSV door de gunstige uitslag met één been in de groepsfase van de CL, maar de doorgaans scherp counterende kampioen uit Wit-Rusland mag nog een sprankje hoop koesteren als beide ploegen elkaar volgende week woensdag treffen in Eindhoven.

Vele uren spendeerden de beleidsbepalers van PSV de afgelopen week om te benadrukken dat men BATE absoluut niet mag onderschatten, maar de Wit-Russen konden in de openingsfase toch veel gevaar stichten. Al in de eerste minuut gaf de onzeker startende defensie van PSV een kopkans weg, na vijf minuten kon spits Jasse Tuominen zomaar aanleggen en doelman Jeroen Zoet testen. De keeper redde bekwaam, maar was drie minuten later kansloos toen de gastheren wederom moeiteloos door de verdediging sneden. Nu schoot Tuominen wel raak, door de benen van Zoet, die voor de tweehonderdste keer onder de lat stond bij PSV.

Trainer Mark van Bommel maande zijn spelers tot rust en zijn ploeg raakte niet in paniek. Het speelde op balbezit, zonder echt gevaarlijk te worden. BATE kreeg in het eerste half uur nog wel een paar kansjes en daarna kantelde het duel door een strafschop. Nemanja Milunovic beroerde de bal in de eigen zestien met de arm en Gaston Pereiro benutte het buitenkansje vanaf de stip, al was de doelman bijna in staat om zijn inzet te pareren.

Vervolgens sloeg bij BATE de paniek wel toe en in een tijdsbestek van drie minuten kreeg de ploeg twee gele kaarten, terwijl Lozano de 1-2 voor het inkoppen had. Keeper Scherbitski had echter een wereldredding in huis en had vlak voor het rustsignaal van de prima fluitende scheidsrechter Felix Zwayer mazzel dat de paal het eindstation was van een kopbal van Luuk de Jong. 

Tien minuten na rust bracht het aluminium opnieuw redding toen Pereiro van grote afstand ook de paal trof, maar na een uur spelen was het alsnog raak voor PSV. Hirving Lozano krulde van een zo'n 25 meter fantastisch raak in de verre hoek. BATE leek rijp voor de slacht, ware het niet dat de Eindhovenaren kans op kans verprutsten. Vooral De Jong deed veel te weinig met een mogelijkheid toen hij na een fantastische steekbal van Bergwijn alleen voor de keeper kwam te staan. Hij schoot veel te gehaast en kreeg de bal niet eens in de buurt van het doel.

Zodoende leek het duel in 1-2 te eindigen, tot routinier Aleksandr Hleb in de slotfase opeens de gelijkmaker tegen de touwen kopte. De oud-speler van Arsenal kon echter niet lang van zijn moment genieten, want amper een minuut later was daar invaller Donyell Malen die namens PSV de derde treffer aantekende. De voorzet kwam van Mauro Junior, die eveneens na rust binnen de lijnen was gebracht door Mark van Bommel. BATE hoopte nog even op een nieuwe gelijkmaker, maar konden niet meer voorkomen dat de Eindhovenaren als winnaars van het veld mochten stappen.


Donyell Malen viert het scoren van de 2-3 (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Bate Borisov

2 - 3

PSV

 9' Tuominen
 88' A.Gleb
   35' Pereiro (pen)
 61' Lozano
 89' Malen
 
 Gele kaart: Filipenko, Stasevitsj, Rios, (Bate Borisov), De Jong, Lozano, Teze, (PSV)
 
Stadion: Borisov Arena, Borisov
Toeschouwers: 9.284
Arbiter: Zwayer (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stsjerbitski
Rios
Milunovic
Filipovic
Filipenko
Baga
Jablonski
Dragoen (A.Gleb/65)
Ivanic (M.Volodko/81)
Tuominen (Skavysj/60)
Stasevitsj
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario (Isimat-Mirin/90 4)
Pereiro (Mauro Júnior/82)
Hendrix
Lozano (Malen/87)
De Jong
Bergwijn

Liu zwemt wereldrecord uit 'superpaktijdperk' uit de boeken

Zwemster Liu Xiang heeft op de Asian Games in het Indonesische Jakarta het wereldrecord op de 50 meter rugslag verbroken. De 21-jarige Chinese, drie jaar geleden goed voor WK-brons, zwom zo een ruim negen jaar oud wereldrecord uit de boeken.

Zhao Jing zwom in 2009 in een 'superpak' naar de wereldtitel in een record van 27,06 seconden. Haar landgenote Liu dook daar dinsdag in de finale in Jakarta onder: 26,98 seconden leverde haar het goud op, voor landgenote en oud-wereldkampioene Fu Yuanhui (27,68). 

Het zwemmen op de Asian Games wordt vooralsnog een klein beetje gedomineerd door twee landen: van de 21 gouden medailles werden er elf gewonnen door China en tien door Japan, die samen tot nu toe 55 van alle 63 medailles hebben gewonnen.

'Zwangere vrouw (20) zwaar toegetakeld door terriër'

De 20-jarige Marissa de Lange dacht afgelopen weekeind gezellig op bezoek te gaan bij vrienden in Kampen. Hartstikke leuk, tot blijkt dat de Amerikaanse staffordshireterriër - een ras met een verleden in de vechtkuilen - in het huis wel érg loyaal is aan het baasje.

De zwangere Marissa aaide de twee honden in het huis bij binnenkomst, geen probleem. Nadat ze haar handen had gewassen ging ze zitten en dát was niet naar de zin van één van de honden. Het beest ging compleet door het dolle heen: "De hond beet me vol in mijn achterhoofd", zegt het slachtoffer.

Daar bleef het niet bij, want Marissa moest er aan geloven en flink ook. Ze werd in haar gezicht en arm gebeten, wist twee keer te ontsnappen, maar werd telkens weer opnieuw gegrepen door het volledig doorgedraaide mormel. De schoonzus van de afwezige eigenaresse probeerde de hond van het slachtoffer te trekken, zonder succes.

De hond sleurde de vrouw door het huis, terwijl Marissa haar buik vasthield om de baby te beschermen - dat lukte gelukkig, het jongetje is in orde. De zwaargewonde Marissa werd naar het ziekenhuis gebracht om behandeld te worden aan haar verwondingen: een gat in haar wang, twee afgebroken tanden en verwondingen aan haar arm (7 hechtingen) en gezicht (20 tot 30 hechtingen).

Het had overigens nog erger af kunnen lopen, zo zegt Marissa: "De hond pakte mijn kaak, maar ik vraag me af of ik het na had kunnen vertellen als mijn hals was gegrepen." De eigenaren van de honden zijn zwaar aangeslagen...zou je denken. Niet dus: "Ze waren alleen bang dat hun hond misschien afgemaakt moet worden."

Neres ontbreekt bij Ajax tegen Dinamo Kiev

Ajax moet het woensdagavond in de play-offs van de Champions League tegen Dinamo Kiev stellen zonder David Neres.

De vleugelaanvaller moest zich zaterdagavond in de competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo al in de eerste helft met hamstringklachten laten vervangen. De verrekking is dusdanig ernstig dat hij woensdagavond niet in actie kan komen.

"Ik weet niet hoe lang het gaat duren, maar het is uitgesloten dat hij morgen mee kan doen", vertelt trainer Erik ten Hag dinsdagavond op een persconferentie in de Johan Cruijff ArenA. Ook de wedstrijd tege FC Emmen van zondag komt te vroeg. De return van volgende week tegen Kiev is mogelijk haalbaar.

Neres werd tegen VVV vervangen door Zakaria Labyad en wordt woensdagavond mogelijk ook zijn vervanger. "Het zou kunnen dat Labyad tegen Dinamo Kiev in de basis staat, maar er zijn ook andere opties. Donny van de Beek zou ook een optie kunnen zijn. Dan moeten we het elftal wel wat omgooien."

#TreinPoolen bij treinstoring Amsterdam

Een dief op de vlucht heeft veel ellende en vertraging veroorzaak voor duizenden mensen. De man besloot namelijk de Schipholtunnel in te rennnen, waardoor het treinverkeer rondom Schiphol volledig platgelegd werd door ProRail.

Inmiddels heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) de dief aangehouden en uit de tunnel gehaald. Het spoor is weer vrijgegeven, maar door de vele wachtende treinen rondom Schiphol kan het nog wel even duren voor de dienstregeling weer normaal kan worden hervat aldus ProRail. 

Update 19:22 uur
Amsterdam heeft het zwaar te verduren vanavond. Zojuist maakt ProRail bekend dat de verkeersleidingspost getroffen is door een storing. Er is dus geen treinverkeer mogelijk rondom Amsterdam. 

Update 20:05 uur
Voor wie een lift zoekt in Amsterdam en omgeving .. de hashtag #TreinPoolen biedt uitkomst! Met de hashtag kunnen automobilisten en gestrande reizigers elkaar vinden. 

Update 20:39 uur
Inmiddels is de storing opgelost volgens ProRail. Het treinverkeer zou langzaam weer op gang moeten komen. Voor wie daar niet op wil wachten kan nog steeds de hashtag #TreinPoolen gebruiken op Twitter om een lift te vinden. 

Update 20:46 uur
Helaas: ProRail meldt dat de storing opnieuw is opgetreden. Ze werken hard aan een oplossing en excuseren zich voor de problemen. 

Vitesse aan de haal met Ödegaard

Martin Ödegaard speelt dit seizoen op huurbasis voor Vitesse. De Arnhemmers huren de Noor een jaar van Real Madrid.

De negentienjarige middenvelder keert hiermee terug in de Eredivisie nadat hij de afgelopen anderhalf seizoen op huurbasis voor sc Heerenveen speelde. Ödegaard kwam in die periode tot 43 wedstrijden, waarin hij drie keer trefzeker was en vijf assists gaf.

"De afgelopen anderhalf jaar heb ik al in de Eredivisie gespeeld", laat Ödegaard weten op de officiële clubwebsite van Vitesse. "Ik ben toen onder de indruk geraakt van Vitesse. Ik heb Vitesse leren kennen als een goed voetballende ploeg, met een aanvallende en dominante spelopvatting. Ik denk dat die manier van spelen mij goed ligt. Ook heeft Vitesse laten zien jonge spelers een kans te durven geven. Daarom ben ik blij met de kans die Vitesse mij biedt."

Technisch directeur Marc van Hintum is blij met de tiende aanwinst voor de club. "We zijn heel blij dat Martin voor Vitesse heeft gekozen. Ondanks interesse van andere clubs hebben we Martin kunnen overtuigen met de visie waar Vitesse voor staat. Martin beschikt over kwaliteiten die een team een impuls kunnen geven."

Curlingmannen krijgen steun van NOC*NSF

De Nederlandse curlingmannen zullende komende jaren worden ondersteund door NOC*NSF. Dat hebben de Nederlandse Curling Bond (NCB) en NOC*NSF dinsdag laten weten. Het budget voor het curlingteam gaat flink omhoog. 

De NCB investeert jaarlijks zelf 100.000 tot 150.000 euro in de nationale selecties en NOC*NSF zal daar 300.000 euro bij doen. "Het herenteam toont aan de concurrentie met de wereldtop aan te kunnen en NOC*NSF is verheugd deze teamsport aan het topsportprogramma toe te kunnen voegen. Bondscoach Shari Leibbrandt en haar mannen verdienen dit ook op basis van hun jarenlange toewijding", zei Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF. "Zij krijgen nu alle middelen van TeamNL tot hun beschikking en dat stelt hen tevens in staat om meer trainingsuren te draaien en aan meer internationale toptoernooien mee te doen." Hendriks stelt als enige voorwaarde dat de ploeg jaarlijks progressie boekt.

De curlingmannen waren vorig jaar voor het eerst sinds 1994 weer van de partij op het WK en deden ook mee aan het OKT. Ze wisten zich echter niet te plaatsen voor de Spelen in Pyeongchang. "Dat was ook een bonus geweest'', zegt bestuurslid Tom Huyskens van de NCB, dat slechts 150 actieve leden heeft. "We gaan nu vol voor deelname aan Peking 2022, dat is heel reëel. De mannen zijn al zeker van deelname aan het OKT.''

De Nederlandse selectie bestaat uit skip Jaap van Dorp, Carlo Glasbergen, Laurens Hoekman en Wouter Gösgens. Die laatste twee heren zijn respectievelijk twintig en negentien jaar, die gaan af en toe ook toernooien spelen met de junioren. De nationale bond gebruikt de extra financiële middelen tevens voor talentontwikkeling en wil met de junioren ook daarmee klaarstomen voor het hoogste mondiale niveau.

De curlingheren krijgen meer geld van NOC*NSF. (PRO SHOTS/Action Images)
De curlingheren krijgen meer geld van NOC*NSF. (PRO SHOTS/Action Images)

EasyJet nieuwe sponsor schaatsteam Anema

Luchtvaartmaatschappij easyJet wordt de nieuwe sponsor van het schaatsteam van Jillert Anema. De ploeg met langebaan- en marathonschaatsers met daarin onder anderen de olympische medaillewinnaars Jorrit Bergsma en Irene Schouten had sinds eind mei geen sponsor meer.

Het team Anema kwam jarenlang uit onder de naam Clafis, maar eind mei stapten de schaatstrainer en zijn rijders op. Ze werden het niet eens met toenmalige sponsor Bert Jonker over de invulling van het team. 

Anema wilde dinsdag nog geen commentaar geven op deze deal. Donderdag wordt de sponsordeal op Schiphol gepresenteerd.

Oranje zonder Van der Gragt in cruciaal kwalificatieduel tegen Noorwegen

De Nederlandse voetbalsters moeten het in de laatste en beslissende kwalificatiewedstrijd voor het WK tegen Noorwegen stellen zonder Stefanie van der Gragt.

De verdedigster van FC Barcelona heeft een bovenbeenblessure. Ook reservekeepster Jennifer Vreugdenhil is niet van de partij vanwege knieklachten. Bondscoach Sarina Wiegman heeft dinsdag haar selectie bekendgemaakt voor het duel op dinsdag 4 september in Oslo.

Oranje kan tegen Noorwegen wel weer een beroep doen op Vivianne Miedema. De spits van Arsenal miste de twee WK-kwalificatiewedstrijden in juni tegen Noord-Ierland (5-0) en Slowakije (1-0) vanwege blessures. Ook Loes Geurts is opgenomen in de 23-koppige selectie. De reservekeepster kondigde een jaar geleden aan voorlopig pauze te nemen bij Oranje, maar heeft zich weer beschikbaar gesteld.

Nederland en Noorwegen gaan inOslo naar alle waarschijnlijkheid uitmaken wie zich rechtstreeks plaatst voor het WK volgend jaar in Frankrijk. Oranje staat in de kwalificatiegroep van vijf landen aan kop met negentien punten uit zeven duels, de Noren hebben vijftien punten uit zes wedstrijden. De Noorse vrouwen moeten eerst nog spelen tegen het puntloze Slowakije. 

"Wij spelen altijd om te winnen, ook tegen Noorwegen”, zegt Wiegman. "Ook al weten we dat we aan een gelijkspel genoeg hebben. Noorwegen is een topland, maar dat zijn wij ook. Het zal een mooie, interessante en moeilijke wedstrijd worden. Maar we willen ons kwalificeren voor het WK en dat is sowieso niet makkelijk. Uiteindelijk denk ik dat wij zoveel kwaliteiten hebben, dat wij de betere ploeg zijn.” Bij een gelijk puntentotaal geeft het doelsaldo. Nederland heeft nu een doelsaldo van +21 en Noorwegen staat op +13. Oranje begon de kwalificatie vorig jaar met een zwaarbevochten zege in blessuretijd op Noorwegen (1-0). 

Indien Nederland tweede wordt, dan moet het hopen dat ze playoffs mogen spelen. De vier beste nummers twee bepalen wie het laatste Europese ticket krijgt voor het mondiale kampioenschap. Oranje kwalificeerde zich vier jaar geleden voor het WK via deze playoffs. 

De selectie:

Keepers: Loes Geurts (Göteborg FC), Lize Kop (Ajax), Sari van Veenendaal (Arsenal)

Verdedigers: Dominique Bloodworth (voorheen Dominique Janssen) (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Real Betis), Kika van Es (Ajax), Danique Kerkdijk (Bristol City), Desiree van Lunteren (SC Freiburg), Liza van der Most (Ajax), Siri Worm (Everton)

Middenvelders: Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Inessa Kaagman (Everton), Jill Roord (Bayern München), Sherida Spitse (Vålerenga), Kelly Zeeman (Ajax)

Aanvallers: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal) en Shanice van de Sanden (Olympique Lyon).

Switch-versie ARK: Survival Evolved grafisch uitgekleed

Toen ontwikkelaar Wildcard in maart dit jaar bekendmaakte ARK: Survival Evolved te porten naar Nintendo Switch, was er één vraag die bij veel mensen direct opkwam: hoe dan? Het antwoord lijkt te zijn door vrijwel alle grafische pracht overboord te gooien.

Het is geen geheim dat de dinosaurus/survivalgame verre van een stabiele ervaring biedt op PlayStation 4 en Xbox One. Als deze consoles al moeite hebben, dan belooft dat weinig goeds voor de minder krachtige Switch. Hoewel er nog geen officieel videomateriaal is getoond, heeft Amazon UK een aantal screenshots toegevoegd aan de winkelpagina van de game. Vergeleken met de pc- en consoleversie hebben de graphics een flinke knauw gekregen. 

Zolang er nog geen gameplaybeelden zijn verschenen is niet duidelijk hoe de game daadwerkelijk draait op Nintendo’s hybride console. Wazige graphics zijn natuurlijk makkelijker te behappen als dit zorgt voor vloeiende gameplay en een goede performance. ARK: Suvival Evolved voor Nintendo Switch heeft nog geen exacte releasedatum, maar staat gepland voor dit jaar. Voor meer screenshots kun je terecht bij Amazon.

ARK Switch screen1

ARK Switch screen2

ARK Switch screen3

DayZ volgende week naar Xbox Game Preview

Bohemia Interactive zijn zombie survival shooter DayZ komt 29 augustus naar het early access-programma voor Xbox: Xbox Game Preview.

Xbox Insiders hebben de afgelopen weken al de kans gekregen mee te doen aan een closed beta, dus de aankondiging kon niet lang op zich wachten. DayZ is al sinds 2013 in early access op Steam en is gestart als een mod voor Arma 2. De game is een open world survival shooter waarin je altijd op zoek bent naar meer en betere loot en overlevingsmiddelen, terwijl zombies en andere spelers het gemunt hebben op jouw voorzieningen.

Rutte: 'Tweet Rihanna hoogtepunt uit mijn politieke carrière'

Rihanna heeft centen nodig. Niet voor zichzelf...... nee, voor arme kindertjes die amper onderwijs genieten. Dat vraagt ze dan gewoon even aan onze minister-president. Mark, mag ik even honderd miljoen? Nee, zeggen verbolgen Twitteraars, we hebben zelf amper geld. Betaal zelf even lekker joh he. Dank je.

Minister Sigrid Kaag heeft inmiddels laten weten het een prima plan te vinden.

 

Ondertussen heeft de MinPres ook gereageerd.

The Grand Tour krijgt eigen game

Amazon werkt aan een racing game gebaseerd op hun serie The Grand Tour. The Grand Tour Game, zoals de titel weinig origineel is, is een episodische titel die updates krijgt gedurende seizoen 3 van de tv show.

Het idee is dat wat je ziet in de tv show je ook kunt doen in de game. Rijden Clarkson, Hammond en May in een nieuwe auto? Dan jij ook. Gaan ze op bezoek op een exotische locatie? Dan jij ook. De game biedt hiervoor een Season Pass, waarna je op elke vrijdag de nieuwe content ontvangt. Hoe duur de game is en hoeveel content een update biedt is nog niet duidelijk.

Ook een release date is nog niet bekend, behalve een vage 'coming soon'. De game is in ontwikkeling voor PlayStation 4 en Xbox One.

Halo: The Master Chief Collection vanaf september Xbox X Enhanced

Halo: The Master Chief Collection krijgt 1 september een grote patch die de game een complete overhaul zou moeten geven, waarmee onder andere 4K-resolutie en HDR ondersteund wordt.

Buiten de visuele verbeteringen zal het online matchmakingsysteem sterk verbeterd worden, en wordt het mogelijk om offline LAN-connecties te realiseren in The Master Chief Collection. Deze verbeteringen zijn natuurlijk ook beschikbaar voor normale Xbox One-consoles. Verder zouden de laadtijden sterk verbeterd moeten zijn, en lopen alle vier de games - Halo: Combat Evolved, Halo 2 Anniversary, Halo en Halo 4 - ook in multiplayer op 60 FPS.

De update zal vanaf 1 september beschikbaar zijn, toevallig ook dezelfde datum waarop Halo: The Master Chief Collection beschikbaar zal zijn voor Xbox Game Pass-leden.

Cyberpunk 2077 getoond in vier screenshots

CD Project RED heeft een aantal nieuwe screenshots vrijgegeven van Cyberpunk 2077. De beelden tonen weer de prachtige wereld met gekke personages. Ook lijkt één van de screenshots het first-person perspectief te tonen waarin wij de wereld gaan beleven.

Bekijk de beelden dus gerust hieronder en geniet ervan. Wanneer wij met Cyberpunk 2077 is nog niet duidelijk, maar dat laat nog wel een tijdje op zich wachten.

Cyberpunk 2077 Gamescom 1

Cyberpunk 2077 Gamescom 2

Cyberpunk 2077 Gamescom 3

Cyberpunk 2077 Gamescom 4

Dark Souls Trilogy aangekondigd voor PS4 en Xbox One

19 oktober lijkt een drukke dag te worden. We kunnen weer een nieuwe game op die dag aanschaffen: Dark Souls Trilogy. Dit is een simpele bundel van Dark Souls Remastered, Dark Souls 2 en Dark Souls 3. De laatste twee krijgen geen overhaul zoals Dark Souls Remastered.

De games komen met alle DLC en de bundel bestaat fysiek uit drie discs. Een mooie gelegenheid voor wie de games nog niet heeft gespeeld en toch eens een poging wil wagen. De aankondigingstrailer vind je hieronder. Dark Souls Trilogy komt naar PlayStation 4 en Xbox One.

Luigi's Mansion 3DS lanceert 19 oktober

Nintendo 3DS is nog altijd in leven. Tenminste, we gaan weer jagen op de doden, maar de game krijgt nog steeds ondersteuning. De Nintendo 3DS-port van Luigi's Mansion lanceert op 19 oktober, zo maakt Nintendo bekend.

In Amerika kunnen ze een week eerder aan de slag. De game was oorspronkelijk een launchtitel voor Nintendo GameCube en werd positief ontvangen. In de game werd voor de verandering Mario ontvoerd en moest Luigi een spookhuis onderzoeken om zijn broer terug te vinden. Later kreeg de game een sequel voor Nintendo 3DS die uiteindelijk een million seller werd.

Master Chief Collection, Ryse en meer naar Xbox Game Pass

Ook Microsoft is aanwezig tijdens Gamescom en heeft aangekondigd dat er nieuwe games onderweg zijn naar Xbox Game Pass. Abonnee's van deze dienst kunnen voor een bepaald bedrag per maand een immers groeiende bibliotheek van Xbox-games spelen.

Op 1 september wordt Halo: The Master Chief Collection toegevoegd, compleet met de nieuwe updates die de game moeten verbeteren. Daarnaast komen Hitman: Season 1, Ryse: Son of Rome, The Escapists, Ruiner en Kinect Rush naar de dienst. Een aardige boost voor de service die, als de geruchten kloppen, ook wordt uitgebreid met Shadow of the Tomb Raider. We gaan het meemaken.

Xbox Game Pass is beschikbaar voor pc en Xbox One.

Forsaken Shores volgende uitbreiding Sea of Thieves

Forsaken Shores, de derde uitbreiding van Sea of Thieves, komt zonder extra kosten naar Xbox One en pc op 19 september.

Forsaken Shores zal een nieuwe biome indtroduceren in de piratengame, genaamd Devil's Roar. Op deze nieuwe eilanden zal je veel vulkanische activiteit vinden, lava vliegt je om de oren, het water om je heen kookt, en geizers maken de eilanden nog onveiliger. Forsaken Shores zal ook kleine roeibootjes introduceren, waarin je je waardevolle loot kan vervoeren, of je gebruikt ze als valstrik voor andere schatzoekers nabij.

De uitbreiding zal ook een nieuw soort missie introduceren voor de Merchant Alliance. In Cargo Runs zal je enkele voorwerpen moeten vervoeren, maar je zal je best moeten doen om het product in zo'n goed mogelijke staat te vervoeren. Een waardevol stukje zijde mag natuurlijk niet nat worden.

Forsaken Shores komt uit op 19 september, wat niet geheel toevallig ook International Talk Like a Pirate Day is.

Papieren batterij aangedreven door bacteriën gepresenteerd

Onderzoekers aan de State University of New York hebben zondag, tijdens het congres van de American Chemical Society, de ontwikkeling van een batterij gepresenteerd . Op zich niet zo enorm opzienbarend, ware het niet dat de batterij van papier gemaakt is en zijn stroom krijgt van een speciaal type bacterie. 

Onderzoeker So Choi maakte een papieren batterij door een dunne metalen film op papier te printen. Daarna plaatste hij gevriesdroogde  'exoelectrogenen' op het metaal. Exoelectrogenen zijn bacteriën die electronen via hun membranen kunnen geleiden. Deze electronen maken de bacteriën zelf, zodra ze energie voor zichzelf produceren. De electronen bereiken vervolgens de electroden op het papier en geven hiermee stroom aan de batterij. 

Het enige wat de onderzoekers nodig hadden om een ongebruikte batterij te activeren is een beetje water of speeksel. Door het toevoegen van deze vloeistof kwamen de bacteriën binnen een aantal minuten weer tot zinnen en wisten zij genoeg energie op te wekken om een LED-lampje te laten branden.

De batterij is voor eenmalig gebruik en kan na gebruik bij het normale afval. De houdbaarheid is tot nu toe slechts vier maanden, maar Choi is op zoek naar een betere manier om de gedroogde bacteriën levensvatbaar te houden. "De hoeveelheid opgewekte stroom moet ook omhoog, we willen naar 1000x het huidige niveau", aldus Choi. "Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld de papieren batterijen te stapelen."

Choi heeft inmiddels patent aangevraagd en is op dit moment bezig om industriële partners te vinden om zijn vinding verder op de markt te brengen. Hij is ervan overtuigd dat de batterij door zijn lage kostprijs, milieuvriendelijkheid en lage gewicht, in de toekomst een perfect alternatief zou kunnen zijn voor de conventionele batterij of accu.

Pitstop gaat helemaal fout, monteur naar intensive care

Na een stop van bijna drie maanden is de Stock Car Brasil afgelopen weekend weer hervat met de races in Campo Grande, maar op het Autódromo Internacional Orlando Moura ging het helemaal fout in de Stock Light, de na elf jaar afwezigheid teruggekeerde klasse onder het hoofdprogramma.

Erik Mayrink maakte na driekwart van de race zoals vele concurrenten een pitstop, maar op het moment dat hij zijn weg wilde hervatten werd hij aangetikt door Gabriel Lusquinhos. Mayrink raakte de controle over zijn stuur kwijt en reed drie monteurs omver.

De monteurs werden direct afgevoerd naar het ziekenhuis. Eén van hen is er niet best aan toe en ligt nog zeker twee dagen op de intensive care. De tweede brak zijn scheenbeen, een derde kwam er met een gebroken voet vanaf. De race werd gelijk stilgelegd.

De Stock Car Brasil is het spectaculaire equivalent van bijvoorbeeld de DTM in Duitsland. Dit seizoen won Lucas di Grassi twee races, terwijl bijvoorbeeld ook Rubens Barrichello en Antonio Pizzonia in de klasse racen.

Veel Braziliaanse F1-coureurs rijden na hun carrière in de F1 mee in de Stock Car Brasil, zoals verder ook nog - wie kent hem nog? - Tarso Marques. In de afgelopen jaren werd de titel meermaals gewonnen Cacá Bueno, zoon van de bekende Braziliaanse sportcommentator Galvão Bueno.

Crash in de pitstraat (Bron: YouTube)

FIOD legt beslag op 38 panden in witwasonderzoek

Maandag heeft het Combiteam van de FIOD en de Dienst Landelijke Recherche doorzoekingen gedaan in een witwasonderzoek. Er zijn in totaal 6 doorzoekingen gedaan in woningen en kantoorpanden in Heerhugowaard, Nieuwe Niedorp, Schagen en Zaandam. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op 38 panden, ruim 5 kilo goud, gouden sieraden, 82.000 euro contant, bankrekeningen in het buitenland, een Harley-Davidson, kostbare uurwerken en fysieke en digitale administratie.

De financiering van een plezierjacht in 2016 met als betrokkene een 54-jarige man uit Schagen was in 2017 aanleiding voor het Combiteam van de FIOD en de Landelijke Recherche om een onderzoek te starten naar witwassen. Tijdens het onderzoek ontdekte het Combiteam dat de verdachte man betrokken was bij de financiering van onroerend goed uit vermoedelijk onverklaarbare bron.

Parallel aan dit strafrechtelijk onderzoek liep op Mallorca een onderzoek door de Spaanse douane naar verdovende middelen door opvarenden van ditzelfde jacht. Op 19 augustus heeft de Spaanse justitie de vijf bemanningsleden op heterdaad aangehouden. Het gaat om vier Nederlanders en een Duitser. Een van die Nederlanders is de hoofdverdachte in het Nederlandse witwasonderzoek. Aanhoudingen in Nederland worden niet uitgesloten.

FIOD legt beslag op 38 panden in witwasonderzoek (Foto: Fiod.nl)
FIOD legt beslag op 38 panden in witwasonderzoek (Foto: Fiod.nl)

Man opgepakt om neersteken huisarts

In Loosdrecht is dinsdagmiddag een 34-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het steekincident eerder op de dag in een huisartsenpraktijk aan de Eikenlaan. Bij dat incident raakte een huisarts gewond. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Na de melding is direct een onderzoek ingesteld. Daarbij is ook via Burgernet een signalement verspreid van de verdachte. In de middag belde een tipgever. Deze persoon had een man zien lopen die voldeed aan het signalement. De politie zocht de omgeving af en kon uiteindelijk in Loosdrecht de verdachte aanhouden.

1.0-versie PUBG 4 september naar Xbox One

De 1.0-versie van PlayerUnknown's Battlegrounds komt zeer binnenkort naar Xbox One. Over precies twee weken, 4 september, komt de 1.0-versie met een nieuwe map, achievements en nieuwe modi.

De Battle Royale shooter is sinds december 2017 speelbaar op Xbox One via het Game Preview-programma. In de 1.0-versie zal de kleine map Sanhok worden toegevoegd, achievements zullen met terugwerkende kracht moeten werken, en nieuwe modes worden toegevoegd, waaronder custom games.

De game gaat dus een officiële release meemaken, maar er zullen nog steeds regelmatig nieuwe updates voor PUBG worden ontwikkeld.

Hunt: Showdown naar Xbox Game Preview

Hunt: Showdown komt naar Xbox One via het Xbox Game Preview-programma. De game is sinds februari dit jaar in early access op pc.

Hunt: Showdown is een PvE- en PvP-first person shooter in één, gemaakt door de makers van de Crysis-serie. In de game speel je als premiejager, en je zal tegelijk rekening moeten houden met gevaarlijke beesten in de moerassen van Louisiana, en andere spelers die op monster of mens jagen. De game is al enkele maanden in early access op pc, maar zal binnenkort dus ook in early access speelbaar zijn op Xbox One.

Wanneer Hunt: Showdown naar Xbox One komt is nog onbekend.

Overwatch komt met LEGO-lijn

Blizzard maakte eerder al bekend samen te werken met NERF voor enkele wapens geïnspireerd op Overwatch, maar daar houden de samenwerkingen niet op.

In een nieuwe Tweet maakt Blizzard bekend samen te gaan werken met LEGO. Het blijft voorlopig bij een teaser, maar deze laat wel zien dat we in ieder geval diverse personages als LEGO-figuren gaan zien. Ongetwifjeld wordt dit ondersteund door gehele sets, maar dat is vooralsnog speculeren.

Momenteel is Gamescom gaande en morgen is er een panel gefocussed op Overwatch, dus wellicht wordt daar iets getoond.

Ori gaat speedrunnen in Spirit Trials

Moon Game Studios heeft een nieuwe feature aangekondigd voor Ori and the Will of the Wisps. In Spirit Trials kun je speedrunnen tegen je vrienden en wildvreemden, maar je hoeft niet tegelijk te spelen.

Denk aan bijvoorbeeld de Ghost Trials van Mario Kart. Je kunt overal in de wereld van Ori dit soort Spirit Trials vinden, waarna je een tijd neerzet. Deze wordt vervolgens beschikbaar gemaakt voor anderen om tegen te racen. Zo blijft het een uitdaging om steeds een snellere tijd neer te zetten en kun je ook de tactieken afkijken.

Hoe de feature werkt zie je in de trailer hieronder. Ori and the Will of the Wisps lanceert ergens in 2019 voor pc en Xbox One.

King K. Rool weet wel raad met Snake in gameplay-video Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo heeft onlangs een aantal nieuwe personages onthuld voor Super Smash Bros. Ultimate. Met name King K. Rool, de slechterik uit de eerste drie Donkey Kong Country-games, was een door de fans veelgevraagd personage. Op het Japanse YouTube-kanaal van Nintendo is nu een video verschenen waarin te zien is hoe deze badass krokodil vecht.

K. Rool neemt het op tegen Solid Snake, die na zijn debuut in Brawl wederom zijn opwachting maakt in Super Smash Bros. Ondanks zijn opnieuw gebalanceerde moveset heeft hij het niet bepaald makkelijk tegen K. Rool. De koning van de Kremlings vecht op een gevarieerde en voor de fans erg herkenbare manier. Ook zijn allesvernietigende Final Smash komt aan bod.

Daarnaast heeft Nintendo nog een gameplay-video gepubliceerd van een 2-tegen-2 teamgevecht tussen Lucina, Chrom, Dark Samus en Ridley. Dark Samus is een zogeheten echo fighter van Samus, wat betekent dat de movesets van beide personages erg vergelijkbaar zijn. Chroms vechtstijl is zodoende gebaseerd op die van Roy.

Super Smash Bros. Ultimate lanceert op 7 december voor Nintendo Switch.

Tot 2,5 jaar cel geëist voor misbruik minderjarigen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag gevangenisstraffen van acht maanden tot tweeënhalfjaar geëist tegen drie mannen. Het drietal wordt er van verdacht eind vorig jaar betrokken te zijn geweest bij het misbruik en de uitbuiting van twee minderjarige meisjes uit Baarn.

De hoofverdachte, een Arnhemmer van 44 jaar, wordt ervan verdacht een 15-jarig meisje seksueel te hebben misbruikt en haar uitgebuit te hebben door haar te prostitueren. Hij zit sinds november 2017 in voorarrest en hoorde vandaag tweeënhalf jaar cel tegen zich eisen. Via internet kwam de man in contact met het meisje. Uit chatgesprekken blijkt dat hij het haar aanzette om tegen betaling seks te hebben met mannen.

Hij maakte afspraken met haar over klanten, betaling en vervoer en had ook zelf seks met haar. Het slachtoffer verklaart dat de verdachte het geld inde van klanten en een klein deel daarvan aan haar afdroeg. De tweede verdachte, een 47-jarige Amsterdammer, stond terecht omdat hij als klant seks had met het meisje. Tegen hem is een jaar cel geëist op verdenking van gemeenschap met een minderjarige.

Op initiatief van het 15-jarige meisje benaderde de hoofdverdachte ook een 13-jarig meisje, eveneens uit Baarn om als prostituee voor hem te werken. Ook dit is hem tenlaste gelegd. Hij nam het meisje mee naar het pand waar de 15-jarige seks had met een klant en probeerde haar over te halen ook seks te hebben met een aanwezige man. Deze man, een 44-jarige Amsterdammer is de derde verdachte die vandaag terecht stond. Hij is vervolgd voor poging tot gemeenschap met een minderjarige en krijgt als het aan het Openbaar Ministerie ligt een celstraf van acht maanden.

Eenmaal geconfronteerd met de klant weigert de 13-jarige echter om seks te hebben. Ondanks lang aandringen door de hoofdverdachte en de beoogde klant blijft ze dit volhouden. Het meisje verklaart erg bang te zijn geweest. Uiteindelijk wordt ze naar huis gebracht. Als zij later haar ouders vertelt wat er gebeurd is, wordt de politie gealarmeerd.

De zedenrecherche deed vervolgens uitgebreid onderzoek. De verklaringen van de meisjes sluiten aan bij de informatie die de politie vond in de uitgebreide communicatie tussen de slachtoffers en de verdachten via onder meer WhatsApp. Op grond hiervan acht de officier van justitie het bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het ten laste gelegde. De verdachten wordt uiterst kwalijk genomen dat zij misbruik hebben gemaakt van kwetsbare meisje of dat geprobeerd hebben te doen.

Het feit dat de meisjes aanvankelijk zelf meewerkten maakt het niet minder ernstig. Juist om kwetsbare jongeren te beschermen, stelt de wet dat het faciliteren of bezoeken van minderjarige prostituees per definitie strafbaar is. Het is algemeen bekend dat prostitutie op jonge leeftijd later grote psychische schade veroorzaakt. Ook in deze zaak kampen de slachtoffers met de psychische gevolgen van wat er gebeurd is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

30 lessen en theorie voldoende voor een proces-verbaal

Een 20-jarige Bredanaar is maandag 20 augustus 2018 omstreeks 23.55 uur op de Tramsingel in Breda betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De jongeman verklaarde dat hij theorie en 30 rijlessen wel voldoende vond om auto te rijden. De agent merkte daarop spitsvondig op dat hij het voldoende vond voor een proces-verbaal. De jonge automobilist krijgt niet alleen een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs maar ook voor het rijden in een auto zonder geldige verzekering.

Agenten zagen de auto rijden over de Tramsingel. De bestuurder reed volgens de dienders niet erg ‘soepel’. Ze gaven een stopteken waarna het erg lang duurde voordat daar gevolg aan werd gegeven. De automobilist was zichtbaar erg zenuwachtig. Hij vertelde dat hij zijn rijbewijs en verzekeringspapieren vergeten was. Bij navraag via de Meldkamer bleek dat hij in het geheel niet beschikte over een rijbewijs en dat de verzekering op het voertuig geschorst was. Hierop is hem voor beide feiten een proces-verbaal aangezegd.

Vader slaat bijna-aanrander dochter dood

Een 40-jarige Amerikaan, Melvin Harris III, wordt ervan verdacht een andere man vermoord te hebben. Een en ander leidt tot de nodige boze reacties, want naar verluidt probeerde de uiteindelijk overleden man de dochter van Harris aan te randen.

Harris pikte zijn 16-jarige dochter en twee van haar vriendinnen na het werk op, maar de jongedame moest nog even naar het toilet. Toen ze buiten kwam vertelde ze aan haar vader dat een man had geprobeerd haar toilethokje met geweld binnen te dringen, alvorens een beveiliger de man de winkel uit knikkerde.

Eenmaal op de parkeerplaats wees de dochter de vermoedelijke dader aan, de 26-jarige Leon Armstrong. Harris liep de winkel in en vertelde de beveiliger dat hij de zaak 'op moest lossen', anders zou hij het zelf doen. Dat gebeurde schijnbaar niet, want Harris zag Armstrong even verderop staan en benaderde de man.

Volgens getuigen liep Harris naar Armstrong toe en sloeg hij hem met een harde klap in het gezicht tegen de grond, waar de boze vader ook nog de nodige trappen en klappen uitdeelde. Harris, die zelf vertelde dat Armstrong de eerste klap uitdeelde en dat hij hem eenmaal op de grond niet meer aanraakte, reed vervolgens naar huis en werd daar even later gearresteerd.

Armstrong liep een gebroken neus en ernstig hersenletsel op en overleed niet veel later. Harris is aangeklaagd wegens doodslag.

Word de ultieme wasbeer in Biomutant

Biomutant is een actie-RPG waarin je met een zelfgemaakte wasbeer de 'Tree of Life' moet redden. Deze boom, die leven geeft aan de hele wereld, is door een natuurramp in gevaar gekomen. Jouw wasbeer moet zich langs verschillende volksstammen vechten om de boom te redden.

De game werd vorig jaar aangekondigd, maar moet al eind dit jaar uitkomen voor PS4, Xbox One en pc. Hoe de game verder precies werkt kun je in de onderstaande filmpjes zien. Naast een trailer is er ook 12 minuten aan gameplaybeelden.

Word een Spartaanse held in Assassin's Creed Odyssey

Ubisoft heeft de eerste trailers van Assassin’s Creed Odyssey vrijgegeven. In deze game verken je als Alexios of Kassandra het oude Griekenland. Verstoten door je familie ga je op avontuur als huurling en herrijs je als legendarische Spartaanse held.

Het oude Griekenland, 431 voor Christus, een land rijk van mythes en legendes. Te midden van de Peloponnesische Oorlog tussen de Spartanen en Atheners, kom je als speler oog in oog met mythische figuren en legendarische wezens. Elke keuze die je maakt is belangrijk in de zoektocht naar de waarheid over je verleden.

Je bekijkt de trailer met Kassandra in de hoofdrol hieronder. Voor de trailer met Alexios klik je hier. Behalve dat de protagonist mannelijk of vrouwelijk is en dat een enkele vechtscène verschillende vijanden laat zien, zijn de trailers identiek aan elkaar. Assassin’s Creed Odyssey komt op 5 oktober uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Trump flikkert nazi het land uit

Jakiw Palij, een 95-jarige inwoner van New York, is een oude Pool en nazi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij bewaker in een werkkamp en na de oorlog zocht en vond hij een lekker leventje in de Verenigde Staten.

In 1993 werd hij echter ontdekt en Palij staat al sinds 2004 op een lijst om gedeporteerd te worden, maar zelfs nadat in 2003 zijn Amerikaans burgerschap al werd afgenomen, konden of wilden vorige regeringen hem niet uitzetten. 


Kampbewaarder gedeporteerd (Foto: Gettyimages)

Trump heeft zich persoonlijk met de zaak bemoeit en heeft de immigratiedienst opdracht geven om die "oorlogsmisdadiger snel het land uit te zetten" om "de belofte die gedaan is aan Holocaustoverlevers en hun familie, om vrij te kunnen leven", na te leven.

Palij kon na de oorlog een normaal leven opbouwen, vond werk als tekenaar en was al met pensioen, toen een onderzoeksteam zijn naam vond op een oud nazi-werklijst. Een oud-collega bewaker praatte zijn mond voorbij en vertelde dat hij 'ergens in de VS moest leven'. Tegen de onderzoekers die in de jaren negentig op zijn deur klopten vertelde Pralij, "Ik had nooit mijn visum gekregen als ik de waarheid had verteld. Iedereen loog". Volgens Pralij werd hij gedwongen om een SS-opleiding te volgen en daarna als bewaker in het Trawniki-kamp te werken.

Duitsland heeft in overleg met de VS besloten om Pralij op te nemen, een woordvoerder van bondskanselier Merkel wilde niet direct zeggen waar de hoogbejaarde Pralij naartoe gebracht is. Locale media vertellen dat hij naar een verzorgingstehuis is gebracht, waarschijnlijk om na de lange, vermoeiende, reis eens lekker te douchen.

Metal Wolf Chaos XD uitgesteld naar 2019

Metal Wolf Chaos XD, een remaster van een oude cult-game van From Software, is door Devolver Digital uitgesteld naar 'mid 2019'. De aankondiging van de remaster verwierf tijdens de E3 in juni veel opzien. De game zou dit jaar al uitkomen, maar is dus nu een paar maanden uitgesteld. Devolver gaf niet aan waarom ze uitlopen.

In Metal Wolf Chaos speel je als Michael Wilson, de 47ste president van de Verenigde Staten. De vicepresident Richard Hawk is aan een gewelddadige coup d'etat begonnen en het is aan Wilson om dit tegen te houden met behulp van 'Metal Wolf', een mech.

Quincy S. veroordeeld tot 25 jaar voor moord

Quincy S. (34) is vanochtend in de rechtbank veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor de moord op de onschuldige Youssef El Kahtaoui in mei 2015 in de De Clercqstraat in Amsterdam. De straf is lager dan de levenslange gevangenisstraf die door het Openbaar Ministerie was geëist, zo meldt AT5 op haar website. 

El Kahtaoui stapte in de nacht van 12 op 13 mei op de De Clercqstraat uit zijn auto toen er op straat geschoten werd. De schutter nam vervolgens El Kahtaoui onder vuur die ter plaatse stierf. De moord gebeurde voor de deur van waterpijpcafé Village.

Al snel deed het verhaal de ronde dat de twee daders het niet gemunt hadden op El Kahtaoui en eigenlijk op zoek waren naar iemand anders. De schutters waren het waterpijpcafé ingegaan, op zoek naar een specifiek persoon die al vertrokken bleek. Een aanwezige opende het vuur op de schutter die in zijn buik werd geraakt. Het dna van Quincy S. werd vervolgens gevonden op de kogel.

Vlucht
De daders vluchtten daarop het waterpijpcafé uit en schoten om zich heen. El Kahtaoui stond toevallig met zijn auto voor het stoplicht te wachten en stapte uit. Hij werd getroffen door de kogel en dodelijk verwond. Verschillende kogels kwamen ook in een langsrijdende tram 3 terecht en misten op een haar na enkele passagiers.

S. verklaarde later dat hij vlak voor de moord met een compagnon het waterpijpcafé was ingegaan om een 'incasso'. 'Ik ben naar binnen gegaan met een klein vuurwapen, mijn maatje had een aanvalswapen. Ik ging als eerst naar binnen, maakte de deur open en riep "handen omhoog". Ik ben gaan zoeken naar diegene die moest betalen. Ik moest geld hebben, we wilden druk uitoefenen op diegene', zei S. tegen de rechtbank. De rechter ging niet mee in zijn verklaring en acht bewezen dat S. zelf het automatische pistool vasthield.

De rechtbank acht ook bewezen dat S. deelnam aan een liquidatiepoging in 2017 in Almere. Twee mannen (23 en 46 jaar) en een vrouw van 40 krijgen vijf tot zeven jaar cel voor hun rol in die voorbereidingen.

Gewetenloze hitman
'De rechtbank rekent het S. zwaar aan dat hij een zeer jonge, onschuldige persoon doelbewust en koelbloedig om het leven heeft gebracht. Ook de uitgebreide voorbereidingen voor de liquidatie in Almere wekken de indruk dat hij een professionele hitman is, die niet wordt gehinderd door een geweten bij het uitvoeren van liquidaties. Voor hem telt kennelijk alleen het geld dat de opdracht hem oplevert', aldus de rechtbank in het vonnis.

Darksiders III uitgebreid in beeld

Darksiders III is aanwezig op de Gamescom in Keulen, maar wij thuisblijvers kunnen alsnog uitgebreid de game bekijken. THQ Nordic heeft niet alleen een verhaaltrailer gemaakt, maar ook liefst veertig minuten puur gameplay vrijgegeven. Als je dus wat vrije tijd hebt kun je een goed beeld van de game krijgen.

De evenementen van Darksiders III spelen zich tegelijk af met de evenementen van de twee andere Darksiders-games. In dit deel speel je wederom met een van de vier Ruiters van de Apocalyps. Fury maakt in dit deel jacht op de Zeven Dodelijke Zonden. De voorgaande games werden vaak beschreven als een mix tussen God of War en Zelda, door de actie-gevechten en de puzzel dungeons.

Darksiders III komt op 27 november uit voor PS4, Xbox One en pc

Grandia en Grandia II krijgen HD-remaster op Switch

Grandia + Grandia II HD Remaster komt deze winter nog uit voor de Nintendo Switch. Dat heeft GungHo Online Entertainment America aangekondigd. De eerste Grandia komt ook naar Steam (een verbeterde versie van deel twee is al sinds 2015 beschikbaar).

De eerste Grandia kwam in 2000 (vertraagd) uit voor PS1 in Europa. Deel twee kwam een jaartje later uit voor de Dreamcast en kreeg daarna een PS2- en pc-port. De Grandia-games staan niet bekend om hun verhaal, maar om hun relatief unieke gameplay. De game lijkt in eerste instantie een typische turn-based JRPG, maar je krijgt ook de optie om je personages tijdens het gevecht te bewegen. Dit geeft je de mogelijkheid om niet alleen vijandelijke aanvallen te ontwijken maar ook om combo's op te zetten. De diepgang van het vechtsysteem is daarom veelgeprezen.

Gebruiksvriendelijkheid medicatie moet beter

Medicatie kan nog altijd veel gebruiksvriendelijker. Dat concludeert ANBO na eigen onderzoek onder bijna 7700 senioren (leden en niet-leden). Van hen gebruiken bijna 6400 dagelijks medicatie, waarvan 86 procent dagelijks zelfs meerdere soorten. Ruim 40 procent van de ondervraagde medicatiegebruikers zegt problemen te ervaren. Zo’n 63 procent van hen ervaart problemen met doordrukstrips, het door midden breken van pillen (34 procent) en het openen van de verpakking (23 procent).

Van de ondervraagden gebruikt ruim driekwart dagelijks meerdere medicijnen. “We zien dat de verpakkingen een grote rol spelen, maar de ondervraagden klagen bijvoorbeeld ook over het gebrekkige onderscheid tússen medicijnen en medicatieverpakkingen. Als je veel verschillende medicijnen gebruikt raak je sneller in de war, wat over- of ondergebruik in de hand werkt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) kan hierin een belangrijke rol spelen, maar het zou ook goed zijn als farmaceuten zelf meer investeren in goede verpakkingen en slimme hulpjes. Dat vergroot het gebruiksgemak en uiteindelijk de werking”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

'Het lijkt op elkaar'
42 Procent van de ondervraagden vindt het ingewikkeld dat de verpakking vaak wijzigt en 16 procent zegt dat de verschillende doosjes erg op elkaar lijken. In bijna de helft van de gevallen vallen de gebruikte medicijnen onder het preferentiebeleid, wat inhoudt dat de verzekeraar alleen de goedkoopste variant van het medicijn vergoedt.

Vaker onderzoek
Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het gebruik van medicatie, onder andere door koepelorganisatie KNMP, het RIVM, het CBG en ANBO. (Toenmalig) RIVM-onderzoeker Kim Notenboom, tegenwoordig verbonden aan het CBG, promoveerde vorig jaar op de gebruiksvriendelijkheid van medicatie. Ze waarschuwde voor de gezondheidsrisico’s bij gebruiksonvriendelijkheid. Zo stelde ze niet alleen dat mensen vaak scherpe voorwerpen gebruiken bij moeilijke verpakkingen, waardoor gebruikers gewond kunnen raken, maar ook dat gebruikers oplossingen verzinnen die de werkzaamheid van medicatie aantasten.

Apotheker speelt rol
Ook de apotheker kan een rol spelen, en doet dat al in veel gevallen. 68 procent van de ondervraagden is in enige mate tevreden over de informatie die de apotheker of – assistent verstrekt, waarvan 44 procent zelfs heel tevreden. In de helft van de gevallen benadert de apotheker de gebruiker actief met informatie. 34 procent van de ondervraagden zegt wel dat een medicatiebeoordeling gewenst is, maar onvoldoende plaatsvindt. Bijna 40 procent van de ondervraagden stelt geen prijs op een korte medicatiecheck.

Den Haan: “Ik snap dat dat klinkt als gedoe, maar het gebruik van medicatie is gebaat bij goed inzicht in de (specifieke) afspraken over het gebruik en de manier van bewaren. Bovendien kunnen bepaalde bijwerkingen – waar een kwart van de gebruikers last van zegt te hebben – wellicht minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Bijvoorbeeld door medicatie beter op elkaar af te stemmen.”

De ondervraagden noemen zichzelf in een derde van de gevallen ‘fit ondanks (enkele) chronische ziekten’. Zo’n 18 procent heeft (enkele) chronische ziekten, en is daardoor niet fit. Gemiddeld geven de ondervraagden hun gezondheid een 7,1.

Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek vond plaats tussen 10 augustus en 17 augustus 2018, onder 34.000 leden en 28.000 niet-leden van ANBO. 7696 Mensen reageerden, wat een response rate van 11,35 procent betekent. 72 procent van de ondervraagden is lid van ANBO. 50,8 Procent van de ondervraagden is man, 48,4 procent is vrouw. De respondenten wonen overwegend in Zuid-Holland (21,8 procent) en Noord-Holland (19,1 procent). De enquête is uitgezet via het mailbestand van ANBO. De resultaten zijn niet gewogen of gecorrigeerd en derhalve niet representatief.

Metal, mechs en monsters in Daemon X Machina

Nintendo en Marvelous Entertainment hebben een nieuwe trailer vrijgegeven voor Daemon X Machina, de mech-fighter die tijdens E3 2018 is aangekondigd. De trailer toont meer van de combat en enkele designs van de personages.

De beelden worden ondersteund door harde metal en de combinatie lijkt aardig te werken. Op donderdag volgt er tijdens Gamescom een uitgebreide demo van de game, dus ongetwijfeld krijgen we daar meer details over de game. Tot dan kun je hieronder de trailer bekijken.

Daemon X Machina lanceert in 2019 exclusief voor Nintendo Switch.

Super Mario Party Joy-Con Bundel aangekondigd

Op 5 oktober lanceert Super Mario Party voor Nintendo Switch. De game keert terug naar zijn roots, geen wagentje meer dus, en heeft voor het eerst in de serie de mogelijkheid om minigames online te spelen.

Voor wie iets te laat zijn voor het feestje lanceert Nintendo op 23 november een Joy-Con Bundel. Deze bevat een exemplaar van de game en een setje Joy-Cons in de kleuren Neon Groen en Neon Roze. De oplage hiervan is beperkt, dus heb je daar interesse in is het verstandig de pre-orders in de gaten te houden.

Monster Hunter: World is tien miljoen keer verscheept

Monster Hunter: World heeft weer een nieuw mijlpaal bereikt qua verkoopcijfers, van de meest succesvolle Capcom-game ooit zijn inmiddels tien miljoen exemplaren verscheept. In july stond de teller nog op 8.3 miljoen verscheepte exemplaren. Deze plotselinge grote toename is natuurlijk te danken aan de recent uitgekomen pc-versie die het erg goed heeft gedaan op Steam.

De game kwam begin dit jaar uit op PS4 en pc. Switch-spelers kunnen vanaf 28 augustus Monster Hunter: Generations Ultimate spelen, in zekere zin de voorganger van World.

Desperados III aangekondigd door THQ Nordic, eerste gameplaybeelden

Kalypso mag dan inmiddels bezig zijn met een nieuwe Commandos, dat betekent niet dat ze zonder concurrentie de markt in gaan. THQ Nordic heeft afgelopen nacht per ongeluk Desperados III aangekondigd.

De aankondigingstrailer stond even op het kanaal van de Oostenrijkse uitgever, voordat deze weer snel werd verwijderd. Ze hadden de aankondiging ongetwijfeld voor Gamescom deze week gepland, dus wellicht krijgen we binnenkort meer informatie over Desperados III.

De real-time tactics game wordt ontwikkeld door Mimimi Games, dat in 2016 al het uitstekende Shadow Tactics: Blades of the Shogun uit hetzelfde genre ontwikkelde. Desperados III zou in 2019 uit moeten komen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Update 12:28

Inmiddels zijn ook de eerste gameplaybeelden verschenen. Bekijk de alpha footage hieronder.

Windjammers krijgt Switch-port en sequel

Windjammers komt op 23 oktober naar de Switch. Dat heeft ontwikkelaar DotEmu aangekondigd. Dat was niet het enige nieuws, want in 2019 moet Windjammers 2 uitkomen voor Switch en pc. Let wel, dit is een sequel op een game die oorspronkelijk in 1994 is uitgekomen.

Windjammers is een multiplayer game die je het beste kunt beschrijven als een moderne versie van Pong. Spelers proberen een discus langs elkaar te gooien om doelpunten te scoren. Je kunt een curve geven aan de discus en andere trucjes uithalen om het je tegenstander moeilijker te maken. De game werd de afgelopen jaren naar moderne consoles geport waar het opnieuw populair is geworden.

Van Windjammers 2 is nog weinig bekend. We weten alleen dat het in 2019 uitkomt. Bekijk de teaser hieronder.

Hollow Knight komt naar PS4 en Xbox One

Hollow Knight komt begin 2019 uit voor PS4 en Xbox One. Dat heeft indie-ontwikkelaar Team Cherry aangekondigd. De metroidvania-game die al op pc en Switch lovende kritieken heeft ontvangen krijgt volgend jaar ook een fysieke versie.

In Hollow Knight speel je een heldhaftige insect die zich een weg baant door het ondergrondse Hallownest. Hier kom je vreemde insecten en ander gespuis tegen, waarvan de meeste niet al te vriendelijk zijn.

Grote 5000 jaar oude begraafplaats gevonden

In Kenia is een bijzondere ontdekking gedaan. Nabij het Turkanameer, 's werelds grootste permanente woestijnmeer, is een forse begraafplaats gevonden die vermoedelijk zo'n vijfduizend jaar oud is.

Lokale herders bouwden een platform van zo'n dertig meter in doorsnede, met een groot graf in het midden. Uit radarmetingen blijkt dat daar minstens 580 mensen in zijn begraven, zorgvuldig en dicht op elkaar geplaatst. Stenen bedekten het graf, met daar weer bovenop grote megalieten - stenen monumenten - die soms van wel een kilometer ver werden gehaald.

Onderzoekers denken dat het graf zo'n zeven eeuwen lang is gebruikt, tot ongeveer 4300 jaar geleden. De mensen in het graf waren stuk voor stuk weinig uniek: mannen en vrouwen, jong en oud, en niemand leek een bijzondere behandeling gehad te hebben. Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat alle doden grofweg evenveel persoonlijke spullen - zoals kralen en oorbellen - mee hebben gekregen.

Er kan geen enkele link gelegd worden met een hiërarchie en dat is opvallend: doorgaans wordt gedacht dat dergelijke monumenten exclusief zijn voor samenlevingen met bepaalde lagen en een sterke leider. Mogelijk hebben de herders de begraafplaats gebouwd als een soort sociale plek, waar de relatief kortgeleden gearriveerde herders samen konden komen met jagers en vissers die al rond het meer actief waren.

Men is vermoedelijk gestopt met het gebruik van de begraafplaats toen het Turkanameer, wat door klimaatverandering enorm geslonken was, zich weer herstelde en het pastoralisme - rondtrekken met gedomesticeerde dieren - ingeburgerd was.

The Dark Pictures Anthology is een reeks horrorgames

Bandai Namco en Suppermassive Games (Until Dawn) kondigen The Dark Pictures Anthology aan. Dit is een reeks aan horrorgames, waarvan de eerste titel in 2019 uitkomt.

De eerstetitel heet Man of Medan en begint op een duikersboot. De crew, vier jonge Amerikanen en skipper Fliss, is op zoek naar een wrak uit de Tweede Wereldoorlog. Ze worden overvallen door een storm en worden gevangen op een spookschip. Onder grote stress en terror moeten ze zien te ontsnappen.

De trailer van Man of Medan is hieronder te bekijken. De titel is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Shenmue 3 lanceert in augustus 2019

De afsluiter van de openingsceremonie van Gamescom 2018 was Shenmue 3. Deep Silver toonde een nieuwe trailer van de game en kondigde de releasedate aan: 27 augustus 2019.

Fans hebben dus nog een lange wacht te gaan, iets meer dan een jaar. Tot die tijd kunnen we met zijn allen onderstaande trailer bekijken. De trailer duurt slechts iets meer dan een minuut, maar het is toch iets.

Shenmue 3 is in ontwikkeling voor pc en PlayStation 4.

Saints Row the Third in ontwikkeling voor Switch

Deep Silver kondigt aan te werken aan een port van Saints Row the Third voor Nintendo Switch. De port moet in maart 2019 uitkomen. Waarom gekozen is voor deel drie en niet bijvoorbeeld deel vier is niet bekendgemaakt.

De absurde open-wereld game werd een tijdlang geprezen als semi-serieuze Grand Theft Auto-tegenhanger, maar die gloriedagen zijn alweer voorbij. Het is de eerste keer dat Saints Row beschikbaar komt voor een Nintendo-platform.

Saints Row The Third (Foto: THQ)

Ubisoft werkt aan Settlers Collection en nieuw deel

Tijdens de Gamescom Opening livestream, momenteel nog bezig, heeft Ubisoft Blue Byte aangekondigd te werken aan meerdere Settlers-projecten. Het eerste project is een collectie van deel 1 tot en met 7 die zijn gemoderniseerd op te werken op moderne pc's.

Wellicht interessanter is de ontwikkeling van The Settlers, een compleet nieuw deel in de serie dat wordt ontwikkeld in de Snowdrop Engine. Deze is uiteraard in ontwikkeling voor pc en moet ergens in 2019 uitkomen. The Settlers 1 tot en met 7 komen dit jaar nog beschikbaar, deel 1 zelfs al vandaag.

MLB: Bogaerts kan Red Sox niet aan winst helpen, Athletics blijven winnen

De honkballers van de Boston Red Sox hebben een relatief zeldzame nederlaag geleden. In Fenway Park in Boston waren de Cleveland Indians maandag zowaar te sterk voor de Red Sox.

Xander Bogaerts kende een prima wedstrijd en opende de score door in de eerste inning gelijk twee man over de thuisplaat te slaan. De Indians kwamen echter langszij door drie homeruns en in de negende en laatste inning was de door Bogaerts binnengeslagen run niet meer voldoende: 4-5.

De Oakland Athletics begonnen niet geweldig aan het seizoen, maar zijn inmiddels stevig op dreef. De Texas Rangers werden maandag met 9-0 geklopt, de 75e zege in 125 wedstrijden dit jaar en de 29e overwinning in de 42 wedstrijden in juli en augustus.

Khris Davis sloeg namens de A's overigens een fraaie homerun: er waren wat kinderen aanwezig via de Make-a-Wish Foundation en één van hen signeerde het shirt van Davis, met de wens om zijn held een homerun te zien slaan en dat deed Davis in de derde inning.

Uitslagen MLB maandag
Pittsburgh Pirates - Atlanta Braves 0-1
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 5-3
Boston Red Sox - Cleveland Indians 4-5
Minnesota Twins - Chicago White Sox 5-8
New York Mets - San Francisco Giants 1-2
Tampa Bay Rays - Kansas City Royals 1-0
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 5-2
Oakland Athletics - Texas Rangers 9-0
Los Angeles Dodgers - St.Louis Cardinals 3-5
Seattle Mariners - Houston Astros 7-4

Davis slaat een fraaie homerun (Bron: YouTube)

Sabo, Vegeta en meer naar Jump Force

Bandai Namco kondigt een hele hoop nieuwe personages aan voor hun fighter Jump Force, de ultieme Jump crossover. Onder andere Sabo uit One Piece en Vegeta uit Dragon Ball Z maken hun opwachting.

Daarnaast toont de trailer Gon (Hunter x Hunter), Hisoka (Hunter x Hunter), Blackbeard (One Piece) en Sanji (One Piece). Ook is een nieuwe stage getoond: Planet Namek. Het einde van de trailer toont een kleine teaser van het avatar-systeem en de online lobby. Bandai Namco komt tijdens Gamescom met nog meer informatie.

Jump Force lanceert in 2019 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Maak je eigen personage voor SoulCalibur VI

Via het YouTube-kanaal van Xbox is een nieuwe trailer vrijgegeven voor SoulCalibur VI. Deze trailer introduceert de Libra of Soul Story Mode, een singleplayer-campaign.

Naast uiteraard een nieuwe slechterik, een nieuw verhaal en vele personages die hun opwachting maken, is het tijd voor één nieuw personge: jij. De mogelijkheid om je eigen avatar te maken keert terug en is uitgebreider dan ooit. Kies een ras, geslacht, bouw, uitrusting, accessoires en meer voor je personage en ga de strijd aan.

Hoe dit allemaal werkt zie je hieronder. SoulCalibur VI is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en lanceert op 19 oktober.

Nieuwe trailer voor One Piece World Seeker

Bandai Namco heeft speciaal voor Gamescom een nieuwe trailer vrijgegeven voor One Piece World Seeker. De trailer toont de setting van het verhaal, Prison Island, en eindelijk de gehele crew van Luffy.

Daarnaast zien we een aantal van de Admirals, Crocodile, Lucci, Smoker en de Vinsmokes. De trailer toont meer van de gameplay, al krijgen we verder niet veel meee van het verhaal zelf. De game staat nog steeds gepland voor 2018.

One Piece World Seeker is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Pedoturnarts in elkaar gebeukt en naar andere gevangenis gebracht

Voormalig turnarts Larry Nassar is in de gevangenis stevig in elkaar gebeukt door medegevangenen die het niet zo tof van hem vonden dat hij door de jaren heen vele tientallen jonge turnsters, van amateurs tot uiteindelijk olympische grootheden, seksueel heeft misbruikt.

Eind mei mocht Nassar zich voor het eerst mengen met de reguliere bewoners van de gevangenis, maar dat liep niet zo goed af - of juist wel, afhankelijk van je standpunt. De viespeuk kreeg klappen en werd weer apart gezet in de federale gevangenis in Tucson, Arizona.

Omdat hij er niet veilig kon worden ondergebracht is Nassar overgeplaatst naar een andere zwaar beveiligde gevangenis, dit keer in Oklahoma, volgens experts overigens niet zijn laatste verhuizing. De kans is groot dat hij binnen afzienbare tijd weer naar een andere gevangenis gebracht wordt, waar meer gevangenen zitten die niet veilig zijn in de algemene 'populatie', zoals mensen die met de overheid samen hebben gewerkt of bendeleden die er binnen hun bende niet zo best meer voor staan.

De advocaten van de arme Nassar zijn boos en leggen de schuld bij de rechter, die het kindermisbruikende monster tijdens het proces 'een monster' noemde. De 55-jarige voormalig arts heeft meerdere gevangenisstraffen gekregen die hij achter elkaar uit moet zitten, wat er in feite op neerkomt dat hij levenslang in de cel zit, tenzij hij 200 jaar oud wordt.

Paus haalt hard uit naar misbruikers

Een Amerikaanse kardinaal legde de schuld van het grootschalige seksuele misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk nog bij homo's, maar paus Franciscus weet gelukkig wel beter: de misbruikers zijn de mensen die schuldig zijn aan het misbruiken van duizenden kinderen.

In een brief aan 'het volk Gods' heeft de kerkelijk leider dan ook uitgehaald naar de walgelijke figuren die jarenlang stelselmatig kinderen misbruikten. Volgens Franciscus moeten alle rooms-katholieken ter wereld helpen met het 'uitroeien van deze cultuur des doods'.

Franciscus beloofde dat geen enkele maatregel geschuwd zal worden om dergelijk misbruik - en het verdoezelen daarvan - voortaan te voorkomen. "De wonden zullen nooit verdwijnen, daar zijn wij ons van bewust, maar we moeten deze gruweldaden zeer krachtig veroordelen en aanpakken."

De paus wil dat de meer dan 1,2 miljard katholieken op aarde de krachten bundelen om de ellende definitief de kop in te drukken. In de afgelopen jaren zijn veel zaken aan het licht gekomen waarin het vooral gaat om seksueel misbruik van jaren en soms zelfs decennia geleden.

Volgens Franciscus betekent dat maar één ding: "Het misbruik werd al die tijd genegeerd, verzwegen en in de doofpot gestopt, en dat moet voorgoed afgelopen zijn."

Almere City legt Jong AZ op pijnbank en houdt stand

Almere City is het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie prima begonnen. Op bezoek in Wijdewormer werd Jong AZ op het lokale kunstgrasveld vooral in het begin van de wedstrijd over de knie gelegd.

Niek Vossebelt opende de score na twaalf minuten, Tim Receveur sloeg zes minuten later toe en na nog eens tien minuten was het Stijn Meijer die al voor de 0-3 tekende. Kort na rust trapte Jelle Duin een strafschop namens de thuisploeg hoog over, maar Tijjani Reijnders bracht Jong AZ toch nog hoop met de 1-3. Dat bleek ijdele hoop, de 2-3 van Ferdy Druijf in blessuretijd was niet meer voldoende.

2/3 Nederlanders verwacht dat klimaat-doelstellingen 2050 niet worden gehaald

Maar liefst 66 procent van de Nederlanders schat de kans dat de CO2-uitstoot in ons land in 2050 met 95% is afgenomen klein tot héél klein in. Dit blijkt uit onderzoek van EasySwitch.nl onder 1.015 Nederlandse huishoudens. Ondanks deze negatieve prognose zegt een kwart van de ondervraagden niet te willen investeren in milieubesparende maatregelen.

Het aantal ondervraagden dat denkt dat we de klimaatdoelstellingen voor 2050 gaan halen is zéér beperkt. Zes procent omschrijft de kans als ‘groot’, slechts één procent noemt het vrijwel zeker. “Het is erg zorgelijk dat we nu al – ruim dertig jaar voor het verstrijken van de deadline – verwachten dat we de klimaatdoelstellingen niet gaan halen”, zegt Frederik van der Veen, CEO van EasySwitch.nl. “Het lijkt erop dat een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders de hoop heeft opgegeven als het gaat over de wereldwijde beperking van onze CO2-uitstoot.”

Hoge kosten
Redenen om niet te investeren in een schoon milieu zijn voor de ondervraagden voornamelijk: te hoge kosten (37 procent), mijn bijdrage heeft geen effect (33 procent) en het kost teveel moeite (11 procent). Opvallend is dat ondervraagden tot 35 jaar gemiddeld veel vaker bereid zijn te investeren in het milieu (85 procent) dan de overige leeftijdscategorieën (74 procent). Van de ondervraagden tot 35 jaar die niet willen investeren, geeft echter 62 procent als reden dat het te duur is. Van der Veen: “Het lijkt erop dat de jongere generatie Nederlanders erg begaan is met het milieu. Veel milieubesparende maatregelen lopen echter stevig in de prijs wat ervoor zorgt dat ze helaas niet voor iedereen toegankelijk zijn. Het is erg jammer dat de inhoud van iemands portemonnee van directe invloed is op zijn mogelijkheden tot verduurzaming.”

Wijzen naar anderen
Naast de beperkte eigen bereidheid, lijkt de Nederlander ook vrij pessimistisch te zijn over de investeringsbereidheid van anderen. Zo denken ruim zes op de tien Nederlanders dat niet iedereen bereid is te investeren in een schoner milieu. Van der Veen: “Het is natuurlijk erg makkelijk om met een vinger te wijzen naar anderen. Dit zien we overigens ook terug in de antwoorden uit het onderzoek. Respondenten antwoorden bijvoorbeeld dat ze als afnemer niet verantwoordelijk zijn voor de inkoop van energie, anderen leggen de schuld bij de overheid of wijzen naar andere landen. Uiteindelijk geldt ook hier het devies:verbeter de wereld, begin bij jezelf.”

2/3 Nederlanders verwacht dat klimaat-doelstellingen 2050 niet worden gehaald
2/3 Nederlanders verwacht dat klimaat-doelstellingen 2050 niet worden gehaald

Atlético Madrid morst punten in Valencia

Atlético Madrid is het seizoen in La Liga begonnen met een gelijkspel. Valencia wist in eigen huis stand te houden.

De ploeg die vorige week nog tegen Real Madrid de Europese Super Cup veroverde creëerde in Valencia genoeg kansen. Diego Costa kreeg de eerste mogelijkheid voor Atlético, maar de thuisploeg werd ook gevaarlijk. Een schot met rechts van Daniel Wass verdween net naast de bovenhoek van het doel van Jan Oblak.

Atlético wist na 26 minuten de leiding te nemen. Antoine Griezmann bediende Ángel Correa met een fijne steekpass en de 23-jarige Argentijn rondde prima af. Een paar minuten later liet Griezmann ook Costa bijna scoren, maar opnieuw stuitte de Spanjaard op Valencia-doelman Neto.

In de tweede helft leek Atlético het duel aardig onder controle te hebben. Toch kwam Valencia langszij. Wass bracht een lange bal meteen door naar Rodrigo, die de bal aannam op de borst om keihard raak te knallen: 1-1. Vervolgens kregen Los Rojiblancos de beste kansen op de winnende goal, al moest Oblak ook nog voorkomen dat Wass de grote held werd.

Atlético Madrid speelt aanstaande zaterdag de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Rayo Vallecano. Een week later staat een uitwedstrijd tegen Celta de Vigo op het programma.

Uitslagen La Liga maandag
Valencia - Atlético Madrid 1-1
Athletic Bilbao - Leganés 2-1

Nieuw Choose your Legends-event live in Fire Emblem Heroes

Je zou het bijna vergeten, maar in het begin van het jaar was er een weer een 'Choose your Legends-'event voor Fire Emblem Heroes. Spelers konden hierbij stemmen op hun favoriete personage die een nieuwe vorm zou krijgen in de game.

Twee vrouwelijke en twee mannelijke personages werden gekozen. Het betrof Veronica en Celica voor de vrouwen en Hector en Ephraim voor de mannen. Vannacht heeft Intelligent Systems eindelijk de nieuwe heroes getoond. Ze worden in de onderstaande video aan je voorgesteld.

Het event is vandaag live gegaan en net als vorig jaar kun je één van deze vier personages gratis ontvangen. Kies dus wijs!

A Hat in Time naar Switch, co-op en DLC voor pc

Ontwikkelaar Gears for Breakfast heeft nieuwe DLC aangekondigd voor de pc-versie van A Hat in Time. Seal the Deal speelt af op een cruise in Arctica, bevat zes nieuwe time rifts en een hogere moeilijkheidsgraad 'Death Wish'.

Deze DLC lanceert op 13 september en kost 4,99 euro. Download je de DLC op de dag van release, dan is de DLC gratis. Daar heb je 24 uur de tijd voor, dus zorg dat je er op tijd bij bent! Ook ontvangt de pc-versie gratis co-op, waarin je in splitscreen de hele game samen door kunt spelen.

Ook is aangekondigd dat de game 'binnenkort' lanceert op Nintendo Switch. Een datum en prijs voor deze versie zijn niet bekendgemaakt. Of de DLC uiteindelijk ook naar consoles komt is ook nog niet bekendgemaakt.

Twijfel aan je geestelijke gezondheid in The Sinking City

Frogwares, vooral bekend van de Sherlock Holmes-adventure games, is in samenwerking met Bigben Interactive bezig met de door H.P. Lovecraft geïnspireerde psychologische horrorgame The Sinking City.

In de game speel je als Charles W. Reed. Reed is een privédetective in het New England van de jaren 1920. Geteisterd door zijn verleden en buitenaardse visioenen, belandt hij in Oakmont, Massachusetts, op zoek naar verlossing van de waanzin die hem bekruipt. De stad Oakmont, ooit een handelshaven die bekend stond om zijn lucratieve smokkelactiviteiten, is door een overstroming van bovennatuurlijke oorsprong van de rest van de wereld afgesneden. In deze plaats van verval en bijgeloof krijgen spelers te maken met het laagste van de mensheid. Door aanwijzingen te volgen die ze liever niet hadden gevonden, komen spelers op het spoor van een kosmische horror die de wereld bedreigt.

The Sinking City komt 21 maart 2019 naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

SEGA Ages: Phantasy Star komt in september

SEGA Ages is een initiatief van SEGA om diverse klassieke titels te brengen naar Nintendo Switch. Deze voegen nieuwe functies toe en kunnen ook onbekendere releases zijn. Ages begint deze maand met Sonic the Hedgehog en Shining Force IV.

SEGA heeft bekendgemaakt welke titel we daarna kunnen verwachten. Phantasy Star maakt in september zijn opwachting in de Nintendo eShop. Deze release komt met een dierengids, item- en magic-lijsten en auto-mapping. De item-list laat wapens en uitrusting zien, de stats en overige attributen, de prijs en welke personages ze kunnen gebruiken. Ook is er een muziekspeler.

In Japan kost Phantasy Star 925 Yen, iets meer dan 7 euro. Een Europese prijs is nog even afwachten.

Sega Ages Phantasy Star

Vrouw zwaargewond door bijthond

Op de Kouterstraat in Rotterdam raakte maandagmiddag een 68-jarige vrouw zwaargewond nadat zij door een hond was aangevallen. Daarbij liep zij ernstige verwondingen op. Vanwege de ernst van het incident werd de hond direct in beslag genomen. Hierbij kwam de hond door nog onbekende oorzaak te overlijden.

Even voor drie uur meldde een getuige bij de politie dat er op straat een vrouw was aangevallen door een hond. Het slachtoffer zou een woning in zijn gevlucht met onbekende verwondingen. Ondertussen, vertelde de melder, hielden omstanders de hond in bedwang. 

Hulpdiensten waren er snel. Zij troffen het slachtoffer met ernstige verwondingen aan in de woning. De bijtwonden zaten verspreid op haar arm en buik. De Rotterdamse werd direct overgebracht naar het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam.

Vanwege de ernst van het incident werd bepaald dat de hond direct in beslag genomen moest worden. Maar toen agenten hem onder controle probeerden te krijgen en te vangen, overleed de hond door nog onbekende oorzaak. Er wordt een onderzoek ingesteld. Sectie moet uitwijzen waaraan de hond is overleden.

Capcom kondigt Black Command aan

Capcom heeft Black Command aangekondigd voor Android en iOS. De game lanceert in de herfst in meer dan twintig landen en wordt ontwikkeld door leden van het team achter Resident Evil 7.

Black Command is een strategy based war game, waarin je missies moet voltooien met een door jouw samengestelde squad. Je bepaalt hun klassen, vaardigheden en hun uitrusting om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. De eerste trailer is hieronder te bekijken.

Stellaris komt naar PlayStation 4 en Xbox One

Paradox Interactive heeft Stellaris: Console Edition aangekondigd. De game wordt geport door Tantalus Media, dat eerder Cities: Skylines naar consoles heeft geport.

Stellaris zou de eerste 'grand strategy'-game op consoles moeten worden, dus een game waarin je zowel ver uitgezoomde managementtaken kan uitvoeren en ver ingezoomde gevechten strategisch kunt beïnvloeden. Volgens Paradox Interactive is er zeker een markt voor dit soort games op consoles, alleen heeft niemand ooit de stap gewaagd.

Stellaris: Console Edition heeft voor nu nog geen releasedatum, maar de game zal wel al speelbaar zijn op Gamescom deze week. Het origineel kwam in mei 2016 uit voor pc en heeft sindsdien meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht.

11 rijbewijzen ingevorderd vanwege drugs en alcohol

De politie heeft afgelopen weekend 11 rijbewijzen ingevorderd van automobilisten, brom- en snorfietsers. In totaal werd 48x proces-verbaal opgemaakt voor bestuurders die onder invloed van alcohol of drugs hadden gereden.

In o.a. Haarlem, Abbenes, Velsen, Purmerend, Hoogkarspel, Berkhout, Alkmaar, Zaandam, Hoorn en Koggenland werden drankrijders aan de kant gezet door de politie op basis van hun slechte rijgedrag of na aanrijdingen, waarbij de drankrijders betrokken waren. Tegen al deze bestuurders is proces-verbaal opgemaakt.

In Haarlem werden extra alcoholcontroles gehouden door Team Verkeer van de politie. Hierbij werden in totaal 2.087 blaastesten afgenomen, werd 38x proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en werden 6 rijbewijzen ingevorderd. Het team stond onder andere in de omgeving van de Zijlweg, het Kenaupark, de Fonteinlaan en de Turfmarkt.

Op de Zijlweg bleken twee bestuurders na een speekseltest onder invloed van drugs te rijden. Bij hen werd bloed afgenomen door een arts dat zal worden doorgezonden naar het NFI.

Speekseltest
Met een speekseltest is vanaf 1 juli snel en eenvoudig te zien of er een of meer aangewezen drugs zijn gebruikt. Politieagenten kunnen weggebruikers verplichten mee te werken aan het afnemen van speeksel. Als uit de test blijkt dat iemand drugs heeft gebruikt, wordt een vervolgonderzoek ingesteld. Een arts of verpleegkundige neemt hiervoor bloed af en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) analyseert bloedmonsters op het type drugs en de hoeveelheid drugs. De uitslag van het bloedonderzoek geldt als bewijsmiddel.

Risico's
Drugs kunnen langere tijd in het lichaam aanwezig blijven na het gebruik. Dit is afhankelijk van diverse factoren: het type drugs, de kwaliteit van de drugs, de frequentie en mate van gebruik en individuele kenmerken, zoals de stofwisseling en het gewicht van de betrokken persoon. Deelname aan het verkeer kan ook nog risicovol zijn als de drugs enkele dagen eerder zijn gebruikt.

Geen uitzondering bij medicinaal gebruik
Net als nu al het geval is, geldt er na 1 juli geen uitzondering voor bestuurders die drugs medicinaal gebruiken. Ook niet als zij bij staande houding aan de politie een medische verklaring kunnen overleggen.

11 rijbewijzen ingevorderd vanwege drugs en alcohol (Foto: Stockfoto PXhere)
11 rijbewijzen ingevorderd vanwege drugs en alcohol (Foto: Stockfoto PXhere)

FOK! Wat een weer: wolkenvelden

Vandaag zijn er wolkenvelden aanwezig, maar schijnt de zon ook af en toe. Vooral in de middag is zeer plaatselijk een lichte bui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 21°C aan zee tot 25°C plaatselijk in het zuidoosten. De zwakke en veranderlijke wind wordt geleidelijk overal zuidoostelijk. De wind is zwak en veranderlijk, vanmiddag matig en uit een zuidelijke richting. Vanavond neemt de wind weer af en de richting wordt variabel.

In de nacht naar woensdag is het deels bewolkt. In opklaringen kan een mistbank vormen. Het koelt onder de bewolking niet verder af dan ongeveer 18°C, in opklaringen daalt de temperatuur naar 15°C. De zwakke wind komt uit uiteenlopende richtingen.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon, afgewisseld door wolkenvelden. Het blijft overal droog en landinwaarts wordt het zomers warm met maxima tussen 25°C en 28°C lokaal in het zuidoosten. In de kustgebieden wordt het 20 tot 24°C. De wind wordt zuidwestelijk en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De Biesbosch (Foto: Iteejer)
De Biesbosch. Het ziet er allemaal wat groener uit dan een week geleden. (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.