Curlingmannen krijgen steun van NOC*NSF

De Nederlandse curlingmannen zullende komende jaren worden ondersteund door NOC*NSF. Dat hebben de Nederlandse Curling Bond (NCB) en NOC*NSF dinsdag laten weten. Het budget voor het curlingteam gaat flink omhoog. 

De NCB investeert jaarlijks zelf 100.000 tot 150.000 euro in de nationale selecties en NOC*NSF zal daar 300.000 euro bij doen. "Het herenteam toont aan de concurrentie met de wereldtop aan te kunnen en NOC*NSF is verheugd deze teamsport aan het topsportprogramma toe te kunnen voegen. Bondscoach Shari Leibbrandt en haar mannen verdienen dit ook op basis van hun jarenlange toewijding", zei Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF. "Zij krijgen nu alle middelen van TeamNL tot hun beschikking en dat stelt hen tevens in staat om meer trainingsuren te draaien en aan meer internationale toptoernooien mee te doen." Hendriks stelt als enige voorwaarde dat de ploeg jaarlijks progressie boekt.

De curlingmannen waren vorig jaar voor het eerst sinds 1994 weer van de partij op het WK en deden ook mee aan het OKT. Ze wisten zich echter niet te plaatsen voor de Spelen in Pyeongchang. "Dat was ook een bonus geweest'', zegt bestuurslid Tom Huyskens van de NCB, dat slechts 150 actieve leden heeft. "We gaan nu vol voor deelname aan Peking 2022, dat is heel reëel. De mannen zijn al zeker van deelname aan het OKT.''

De Nederlandse selectie bestaat uit skip Jaap van Dorp, Carlo Glasbergen, Laurens Hoekman en Wouter Gösgens. Die laatste twee heren zijn respectievelijk twintig en negentien jaar, die gaan af en toe ook toernooien spelen met de junioren. De nationale bond gebruikt de extra financiële middelen tevens voor talentontwikkeling en wil met de junioren ook daarmee klaarstomen voor het hoogste mondiale niveau.

De curlingheren krijgen meer geld van NOC*NSF. (PRO SHOTS/Action Images)
De curlingheren krijgen meer geld van NOC*NSF. (PRO SHOTS/Action Images)