PSV wint van BATE zonder genadeklap uit te delen

Met een 2-3 zege heeft PSV goede zaken gedaan in de laatste voorronde van de Champions League, maar de Eindhovenaren hadden vaker moeten scoren.

In een sfeerloos stadion in het Wit-Russische Borisov stapelde PSV na een aarzelende eerste helft kans op kans, zonder direct de genadeklap uit te delen. In principe staat PSV door de gunstige uitslag met één been in de groepsfase van de CL, maar de doorgaans scherp counterende kampioen uit Wit-Rusland mag nog een sprankje hoop koesteren als beide ploegen elkaar volgende week woensdag treffen in Eindhoven.

Vele uren spendeerden de beleidsbepalers van PSV de afgelopen week om te benadrukken dat men BATE absoluut niet mag onderschatten, maar de Wit-Russen konden in de openingsfase toch veel gevaar stichten. Al in de eerste minuut gaf de onzeker startende defensie van PSV een kopkans weg, na vijf minuten kon spits Jasse Tuominen zomaar aanleggen en doelman Jeroen Zoet testen. De keeper redde bekwaam, maar was drie minuten later kansloos toen de gastheren wederom moeiteloos door de verdediging sneden. Nu schoot Tuominen wel raak, door de benen van Zoet, die voor de tweehonderdste keer onder de lat stond bij PSV.

Trainer Mark van Bommel maande zijn spelers tot rust en zijn ploeg raakte niet in paniek. Het speelde op balbezit, zonder echt gevaarlijk te worden. BATE kreeg in het eerste half uur nog wel een paar kansjes en daarna kantelde het duel door een strafschop. Nemanja Milunovic beroerde de bal in de eigen zestien met de arm en Gaston Pereiro benutte het buitenkansje vanaf de stip, al was de doelman bijna in staat om zijn inzet te pareren.

Vervolgens sloeg bij BATE de paniek wel toe en in een tijdsbestek van drie minuten kreeg de ploeg twee gele kaarten, terwijl Lozano de 1-2 voor het inkoppen had. Keeper Scherbitski had echter een wereldredding in huis en had vlak voor het rustsignaal van de prima fluitende scheidsrechter Felix Zwayer mazzel dat de paal het eindstation was van een kopbal van Luuk de Jong.

Tien minuten na rust bracht het aluminium opnieuw redding toen Pereiro van grote afstand ook de paal trof, maar na een uur spelen was het alsnog raak voor PSV. Hirving Lozano krulde van een zo'n 25 meter fantastisch raak in de verre hoek. BATE leek rijp voor de slacht, ware het niet dat de Eindhovenaren kans op kans verprutsten. Vooral De Jong deed veel te weinig met een mogelijkheid toen hij na een fantastische steekbal van Bergwijn alleen voor de keeper kwam te staan. Hij schoot veel te gehaast en kreeg de bal niet eens in de buurt van het doel.

Zodoende leek het duel in 1-2 te eindigen, tot routinier Aleksandr Hleb in de slotfase opeens de gelijkmaker tegen de touwen kopte. De oud-speler van Arsenal kon echter niet lang van zijn moment genieten, want amper een minuut later was daar invaller Donyell Malen die namens PSV de derde treffer aantekende. De voorzet kwam van Mauro Junior, die eveneens na rust binnen de lijnen was gebracht door Mark van Bommel. BATE hoopte nog even op een nieuwe gelijkmaker, maar konden niet meer voorkomen dat de Eindhovenaren als winnaars van het veld mochten stappen.

Donyell Malen viert het scoren van de 2-3 (Pro Shots / Henk Jan Dijks)