Trump flikkert nazi het land uit

Jakiw Palij, een 95-jarige inwoner van New York, is een oude Pool en nazi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij bewaker in een werkkamp en na de oorlog zocht en vond hij een lekker leventje in de Verenigde Staten.

In 1993 werd hij echter ontdekt en Palij staat al sinds 2004 op een lijst om gedeporteerd te worden, maar zelfs nadat in 2003 zijn Amerikaans burgerschap al werd afgenomen, konden of wilden vorige regeringen hem niet uitzetten. 


Kampbewaarder gedeporteerd (Foto: Gettyimages)

Trump heeft zich persoonlijk met de zaak bemoeit en heeft de immigratiedienst opdracht geven om die "oorlogsmisdadiger snel het land uit te zetten" om "de belofte die gedaan is aan Holocaustoverlevers en hun familie, om vrij te kunnen leven", na te leven.

Palij kon na de oorlog een normaal leven opbouwen, vond werk als tekenaar en was al met pensioen, toen een onderzoeksteam zijn naam vond op een oud nazi-werklijst. Een oud-collega bewaker praatte zijn mond voorbij en vertelde dat hij 'ergens in de VS moest leven'. Tegen de onderzoekers die in de jaren negentig op zijn deur klopten vertelde Pralij, "Ik had nooit mijn visum gekregen als ik de waarheid had verteld. Iedereen loog". Volgens Pralij werd hij gedwongen om een SS-opleiding te volgen en daarna als bewaker in het Trawniki-kamp te werken.

Duitsland heeft in overleg met de VS besloten om Pralij op te nemen, een woordvoerder van bondskanselier Merkel wilde niet direct zeggen waar de hoogbejaarde Pralij naartoe gebracht is. Locale media vertellen dat hij naar een verzorgingstehuis is gebracht, waarschijnlijk om na de lange, vermoeiende, reis eens lekker te douchen.