Ex-advocaat Trump noemt president indirect als samenzweerder

De Amerikaanse president Donald Trump is flink in het nauw gedreven. Twee naaste ex-medewerkers, voormalig campagneleider Paul Manafort en voormalig advocaat Michael Cohen, zijn verwikkeld in grote rechtszaken en dat dreigt niet best te gaan voor The Donald.

Manafort stond terecht voor achttien misdaden en werd uiteindelijk schuldig bevonden op acht van de aanklachten, met name wat betreft belastingontduiking en bankfraude. De jury kon na vier dagen niet tot een oordeel komen over de andere tien en die werden daarom nietig verklaard. Manafort hangt een gevangenisstraf van tot tachtig jaar boven het hoofd.

Gelijk daarna was in het in New York raak voor Cohen, maar daar ging het wel anders: de advocaat legde zelf een schuldbekentenis af en gaf toe schuldig te zijn aan vijf gevallen van belastingontduiking, bankfraude en twee overtredingen van de regels rondom het financieren van verkiezingscampagnes. Het levert hem mogelijk strafvermindering op, hoewel hij nog wel drie tot vijf jaar de cel in kan.

Cohen stelde onder meer ruim honderdduizend dollar betaald te hebben aan porno-actrice Stormy Daniels, 'in opdracht van de presidentskandidaat van een grote partij', waarbij we er wel vanuit mogen gaan dat het daarbij níet om Hillary Clinton gaat. Ook voormalig Playboy-model Karen McDougal zou door Cohen betaald zijn, volgens hem wederom in opdracht van dezelfde presidentskandidaat.

Het kan uiteraard alleen om Trump gaan, waarmee het de eerste keer is dat de Amerikaanse president daadwerkelijk genoemd wordt - hoewel indirect - als samenzweerder en iemand die de wet heeft overtreden in aanloop naar de verkiezingen. De vraag is vooral wat Cohen nog meer te vertellen heeft: de man was een vertrouwenspersoon van Trump en weet volgens bronnen 'alles' over de president.

De Grote Leider zelf heeft nog niet gereageerd op de presidentiële Twitter, hoewel het een kwestie van tijd zal zijn voor hij daar wederom afstand neemt van Cohen, nu zijn ex-advocaat alleen nog maar problemen oplevert.