FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 augustus 2018

'Slacht niet zelf voor Offerfeest'

De Raad van Marokkaanse Moskeeën waarschuwt Nederlandse moslims om offers voor het Offerfeest niet in eigen beheer te slachten, maar daarvoor aan te kloppen bij een slagerij of slachthuis. Omdat de regels rond ritueel slachten begin dit jaar zijn aangescherpt, vermoedt de raad dat meer moslims het heft letterlijk in eigen hand nemen om zo te garanderen dat hun vlees halal is, meldt AT5.

Het Offerfeest, dat als één van de belangrijkste islamitische feesten wordt beschouwd, begint officieel vanavond. Moslims die het kunnen betalen, worden geacht op de eerste volledige dag van het drie dagen durende Offerfeest - morgen dus - een schaap te offeren en het vlees met minderbedeelden in de maatschappij te delen.

Voor moslims is een stuk vlees alleen halal als het dier volgens islamitische voorschriften is geslacht. Dat betekent onder meer dat de slachter bekwaam moet zijn in het slachten van dieren, dat het lijden tot een minimum beperkt moet worden door de halsslagader en de luchtpijp in één beweging door te snijden en dat een dier voor en tijdens de slacht niet mag worden verdoofd. 

Veertig seconden
'In het belang van het dier hebben overheid, slachthuizen en andere organisaties afgesproken dat als een dier na veertig seconden nog niet dood is, het alsnog wordt bedwelmd', legt vice-voorzitter Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën uit. Die wijziging van de regels geldt sinds begin dit jaar. 'Maar als een dier bedwelmd wordt geslacht, voldoet het niet aan de regels en kan het niet als halal worden verkocht.' 

Daar wringt de schoen. Want volgens Bouharrou hebben de aangescherpte regels rond het ritueel er toe geleid dat veel moslims achterdochtig zijn geworden. 'Omdat ze er niet van overtuigd zijn dat de slachthuizen halal slachten, zullen ze het vaker in eigen beheer doen of over de grens laten doen',  aldus de vice-voorzitter. 'We weten dat er altijd incidenten zijn, maar door de commotie en de onduidelijkheid bestaat het risico dat het toeneemt.' 

Illegaal 
Los van het feit dat het in eigen beheer slachten illegaal, 'onhygiënisch en niet goed voor het dier' is, is de vrees dat slachthuizen de islamitische regels niet naleven volgens Bouharrou ongegrond. 'Doorgaans gaan dieren binnen twintig seconden dood', vertelt hij over de gevolgen van de techniek waarbij de halsslagader en luchtpijp in één beweging worden doorgesneden. 'Slachthuizen bedwelmen de dieren alleen als ultieme remedie', stelt hij, en voegt daaraan toe dat er altijd een dierenarts aanwezig is om het welzijn van de dieren in de gaten te houden.  

'Natuurlijk moet het een slachthuis zijn dat de regels kent en zullen ze moeten laten zien dat ze gecertificeerd zijn, maar er is zeker geen reden om op te roepen tot een boycot. En bij twijfel adviseren we de slachterij goed te bevragen.' 

De Raad van Marokkaanse Moskeeën heeft de oproep onder de aandacht gebracht via e-mails en whatsapp-berichten aan de regionale koepels van de moskeebesturen. 'En sommige slachthuizen informeren hun klanten actief over hoe zij voldoen aan de morele regels rond de slacht.' Wat Bouharrou betreft zou dat bij het volgende Offerfeest door alle slachthuizen moeten worden gedaan. 'Preventief, als aanvulling op de onduidelijke regelgeving.'  

Illegale slachtingen afgenomen 
Hoewel ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkent dat er nog altijd buiten slachthuizen wordt geslacht, is het aantal slachtingen buiten slachthuizen volgens de toezichthouder de laatste jaren juist afgenomen.  'Islamitische slagerijen en moskeeën hebben een actieve rol gespeeld bij het terugdringen van de illegale slachtingen' laat een woordvoerder weten.

Bovendien is de legale slachtcapaciteit in Nederland volgens het NVWA groot genoeg, zijn veel jonge moslims in tegenstelling tot hun (groot)ouders het slachten niet meer machtig en staan steeds minder veehouders open voor gebruik van hun bedrijf als locatie voor rituele slacht.  

Details en eerste trailer Life is Strange 2

Dontnod Entertainment heeft de eerste details van Life is Strange 2 naar buiten gebracht, na eerder deze maand al een mysterieuze teaser te hebben vrijgegeven.

Life is Strange 2 zal gaan over twee broers: de zestienjarige Sean en de negenjarige Daniel. De broers ervaren in Seattle een tragische gebeurtenis, waardoor zij moeten vluchten van de politie. Samen proberen ze naar Mexico te vluchten waar enkele familieleden wonen. Langs de westkust van de Verenigde Staten komen Sean en Daniel vele gevaren tegen, die hun broederschap zal gaan testen.

Je zal spelen als de oudere broer Sean. Onderweg naar het zuiden zal Sean natuurlijk moeilijke keuzes moeten maken, en moeten leven met de gevolgen van zijn keuzes. De focus qua keuzes in Life is Strange 2 ligt op het opvoeden van je kleine broertje, terwijl je zelf nog worstelt met het volwassen worden.

Het originele Life is Strange had met Max Caulfield een bovennatuurlijke kracht: het kunnen terugdraaien van de tijd. Life is Strange 2 zal ook zo'n soort kracht bevatten, maar wat het precies is wil Dontnod vooralsnog nog in het midden laten.

De eerste van vijf afleveringen van Life is Strange 2 komt 27 september naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Luidruchtige fee zorgt voor vertraging vlucht, Bob de Bouwer gedraagt zich wél

Een vlucht van Ryanair tussen Londen en het Poolse Krakau heeft om een opvallende reden vertraging opgelopen: een luidruchtige fee hield de boel op en de vlucht kon pas vertrekken nadat het magische wezen eruit getrapt was.

Tinkerbell - of wellicht wat waarschijnlijker een man verkleed als de Peter Pan-fee, een fee kan zelf immers gewoon vliegen - en een andere passagier zorgden voor problemen voor vertrek. Ze gedroegen zich luidruchtig en irritant, waardoor personeel besloot de politie erbij te halen.

De agenten haalden de passagiers uit het vliegtuig, waardoor de vlucht kon vertrekken. Tinkerbell en zijn maat hadden geluk: ze werden niet gearresteerd en konden nog dezelfde dag overgeboekt worden naar een andere vlucht richting Polen.

Een passagier liet op social media weten dat Tinkerbell de boel vernaggelde, maar had ook goed nieuws: "Ook Bob de Bouwer is aanwezig en hij gedraagt zich uitermate netjes." Nou en of!

Liverpool wint weer, Hateboer helpt Atalanta naar koppositie met eerste Serie A-goal

Liverpool heeft ook in de tweede speelronde van de Premier League geen fout gemaakt. De bezoekers boekten een degelijke zege op Crystal Palace.

Na de 4-0 zege op de eerste speeldag tegen West Ham United ging het elftal van Klopp op Selhurst Park meteen op zoek naar goals. Mohamed Salah was halverwege de eerste helft bijna trefzeker met een stiftje. De bal verdween net over het doel. Wayne Hennessey stopte even later in de korte hoek een inzet van Naby Keïta.

The Reds bleven aandringen en vlak voor de pauze mochten de gasten een strafschop nemen. Mamadou Sakho maakte een overtreding op Salah, waarna James Milner met succes aanlegde van elf meter: 0-1. Na de pauze moest Alisson voorkomen dat Luka Milivojevic en Wilfried Zaha de score in evenwicht trokken.

De zege van Liverpool kwam in het slotkwartier niet meer in gevaar nadat Crystal Palace met tien man verder moest. Aaron Wan-Bissaka werd weggestuurd na een overtreding op de doorgebroken Salah. De Egyptenaar kreeg net als Sadio Mané nog kansjes om de score uit te breiden en dat lukte uiteindelijk in blessuretijd via de Senegalees, die een snelle counter afrondde.

Liverpool is na twee duels in de Premier League één van de zes teams die op zes punten staan. Alleen koploper Manchester City heeft een beter doelsaldo. Komende zaterdag komt Brighton & Hove Albion naar Anfield en een week later volgt een uitwedstrijd tegen Leicester City.

Hateboer helpt Atalanta naar winst
In de Serie A stond ook één duel op het programma. Atalanta ontving Frosinone en dat leverde voor de thuisploeg een ruime overwinning op. Alejandro Gomez opende na een kwartier de score, kort na rust was het de beurt aan Hans Hateboer. De verdediger, vorig jaar uitgegroeid tot vaste waarde in Italië, scoorde zijn eerste Serie A-goal.

Mario Pasalic en nog eens Gomez - die voor de goals van Hateboer en Pasalic de assist verzorgde - bepaalden de eindstand vervolgens op 4-0. Daardoor heeft Atalanta niet alleen gelijk drie punten binnen, het staat vooralsnog ook aan de leiding in de Serie A.

Je bent nooit veilig in Metro Exodus

Artyom mag dan in de nieuwe game Metro Exodus zich vooral bovengronds bevinden, het is wel nog maar de vraag of je daar veiliger bent. Een nieuwe trailer van Metro Exodus doet het slechtste vermoeden.

Metro Exodus vindt zo'n twee jaar na de gebeurtenissen van Metro: Last Light plaats. Hoofdpersoon Artyom heeft het metrosysteem van Moskou ontvlucht en gaat op pad richting het oosten. De nieuwe game combineert het FPS-genre met stealth en survival horror, en zal bovendien minder lineaire missies krijgen. Daarnaast bevat de game een dynamisch weersysteem en een dag/nachtcyclus.

Metro Exodus komt 22 februari 2019 naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rallyrijder Neuville breidt voorsprong in WK uit, Tänak wint weer

Coureur Ott Tänak heeft de Rally van Duitsland op zijn naam geschreven. De Est won in zijn Toyota Yaris met navigator Martin Järveoja zes van de eerste zeven proeven en daarmee legde hij gelijk al de stevige basis voor de eindzege.

Gedurende de twee volgende dagen won Tänak geen enkele van de resterende elf proeven meer, maar dat was ook niet nodig. Alleen de Belgische WK-leider Thierry Neuville bleef binnen een minuut: met zijn Hyundai i20 eindigde hij op 39 seconden, goed voor de tweede plek.

Plaats drie in de rally was voor de Fin Esapekka Lappi, die een minuut en een kleine seconde toe moest geven op Tänak. Ford-coureur Sébastien Ogier, de wereldkampioen van de vorige vijf jaar, eindigde op dik anderhalve minuut als vierde.

In het WK verstevigt Neuville zijn leidende positie. Met nog vier rally's te gaan heeft de Belg 23 punten voorsprong op Ogier, die op zijn beurt dertien punten heeft ten opzichte van Tänak.

Invaller scoort 9 keer in half uur op Asian Games

Op de Asian Games in Indonesië was het weer gezellig in het damesvoetbal, behalve als je een speelster van Tadzjikistan bent. De piepjonge ploeg uit het toch niet bepaald grote voetballand bestaat uit bijna alleen maar tieners, waaronder twee 15-jarigen, en is dan ook niet opgewassen tegen Aziatische grootmachten.

Noord-Korea bleek afgelopen week met 16-0 te sterk, en alles wat Noord-Korea kan, kan China schijnbaar ook. Bij rust viel de schade nog alleszins mee (3-0), maar daarna begonnen de Chinese pestkoppen aan een slachtpartij. Verdedigster Wang Shanshan was de grote beul: ze viel 34 minuten voor tijd in, had vijf minuten nodig om even op gang te komen en scoorde de 7-0 in de 64e minuut.

Het ging nog redelijk gemoedelijk, want pas in de 73e minuut scoorde Wang de 8-0. Nog eens acht minuten later werd het 9-0 en vanaf dat moment was Wang niet meer te stoppen. In de 81e minuut completeerde ze haar hattrick, in de 83e, 87e en 88e minuut werd hattrick nummer twee gevormd. Dat was nog niet voldoende, want Wang scoorde alleen in blessuretijd nóg eens een hattrick: haar goals in de 91e, 92e en 93e minuut zorgden voor de 16-0 eindstand.

China en Noord-Korea zijn al zeker van een plek in de knock-outfase, Tadzjikistan en Hong Kong - dat met 8-0 van Noord-Korea verloor - spelen nog tegen elkaar voor de eer.

Bij de mannen werd het allemaal wat chaotisch. Iran en Saoedi-Arabië probeerden beiden opzichtig te verliezen van respectievelijk Myanmar en Noord-Korea, om zo favoriet Zuid-Korea te ontlopen in de volgende ronde. Noord-Korea won zo van de Saoedi's, Iran nam wel érg veel risico: ze verloren uiteindelijk met 2-0 van Myanmar, maar 3-0 was dodelijk geweest voor Iran, dat in de slotminuten angstvallig tijd begon te rekken om toch die derde goal niet tegen te krijgen. Dat hielden ze nog net vol, maar het hele plan kon de prullenbak in, want Iran speelt in de volgende ronde tegen...Zuid-Korea.

Het hockey leverde de nodige forse uitslagen: Maleisië won met 16-2 van Kazakhstan, subtopland India dompelde het thuispubliek in rouw door de vrij amateuristische Indonesiërs met 17-0 te verslaan. 

In het kabaddi, een soort worsteltikkertje, zorgde Zuid-Korea voor een stunt. Twee jaar geleden won de ploeg in de groepsfase van het WK al eens van India, de eerste nederlaag van India op een groot toernooi in tientallen jaren, maandag was het weer zover: Zuid-Korea won met 24-23 van het land dat elke gouden medaille ooit in de sport won.

Gratis studie geneeskunde in New York

Het nieuwe studentenjaar is ook in de Verenigde Staten begonnen en studenten aan de New York University kregen op hun eerste dag een enorme verrassing te horen. Bij het uitreiken van hun witte jassen, blijkbaar een dingetje voor eerstejaars geneeskundestudenten, kregen ze te horen dat de universiteit voor hun het complete schoolgeld voor de hele studie zal betalen.


Blije eerstejaars (Bron: Youtube)

De enorme kosten van het studeren aan een Amerikaanse universiteit kunnen soms echt de pan uitrijzen. Van alle afgestudeerde artsen heeft ongeveer 75 procent een studieschuld die gemiddeld zo'n 200.000 dollar bedraagt.

Deze schuldenlast kan ervoor zorgen dat artsen alleen maar naar hoogbetaalde specialistenposities solliciteren en niet meer bijvoorbeeld het onderzoek in gaan, gemeenschapswerk doen, of huisarts worden, over het algemeen minder betaalde artsenbanen.

De NYU School of Medicine is de eerste privé-universiteit en enige van de top tien universiteiten in de VS die het volledige schoolgeld kwijtscheld voor alle studenten. Deze regeling geldt ook voor de huidige studenten, heeft de universiteit de studenten via e-mail laten weten. Over het algemeen kost daar een jaartje studeren 55.000 dollar.

Meer dan tien jaar geleden begon de universiteit met sparen om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen en inmiddels is al 450 miljoen dollar binnengeharkt. Het einddoel is om 600 miljoen dollar te verzamelen om uiteindelijk ook in de toekomst het schoolgeld voor alle studenten te kunnen betalen.

Gasly naar Red Bull Racing in 2019

Maandagavond heeft Red Bull Racing bekend gemaakt dat Pierre Gasly volgend seizoen de teamgenoot wordt van Max Verstappen.

De Fransman maakt sinds 2013 onderdeel uit van het opleidingsprogramma van Red Bull. In 2016 werd de 22-jarige coureur kampioen in de GP2 Series. In de Grand Prix van Maleisië maakte hij in 2017 voor Toro Rosso zijn F1-debuut. Momenteel staat Gasly met 26 punten op dertiende plaats in het kampioenschap. Zijn beste resultaat was een vierde plaats in Bahrein.

Verstappen kijkt uit naar Grand Prix van België

Na een zomerstop van vier weken staat komend weekend de Grand Prix van België op het programma. Max Verstappen kijkt ernaar uit om weer te gaan racen.

''Het is altijd speciaal om op Spa te racen. Ik ben op een uur rijden van het circuit geboren, dus het is min of meer een thuisrace voor mij.'', vertelt Verstappen. ''Aan het oranje publiek en de campings vol met Nederlandse caravans kan je zien dat de fans in groten getale komen, wat het gevoel van een thuiswedstrijd alleen maar versterkt. De baan ligt in de bossen, wat het anders maakt in vergelijking met andere circuits. Eau Rouge is natuurlijk speciaal, maar mijn favoriete gedeelte is Pouhon: die linkerbochten voelen geweldig. Als je op Spa bent, moet je de wafels en frietjes proberen. Ze zijn een traditie en heerlijk.''



De Red Bull-coureur vervolgt: ''De overwinning in Oostenrijk was geweldig, aangezien het de thuisrace van Red Bull was en er ontzettend veel Nederlandse fans waren. Winnen op Spa zou vergelijkbaar zijn, met overal oranje en vlaggen. Hopelijk kunnen we de fans dit jaar reden tot lachen geven.''

KNVB erkent fout van VAR bij VVV - Ajax

De KNVB geeft toe dat de VAR in de fout is gegaan tijdens de uitwedstrijd van Ajax bij VVV-Venlo (0-1) van zaterdagavond.

De VAR greep in Venlo niet in toen een felle overtreding van Peter van Ooijen op Frenkie de Jong niet werd gezien door scheidsrechter Kevin Blom. Volgens de bond had Blom echter geadviseerd moeten worden door de VAR. "De speler van VVV-Venlo had inderdaad een rode kaart moeten krijgen voor ernstig gemeen spel", reageert een woordvoerder tegenover Ajax Life.

"De VAR heeft de situatie beoordeeld, maar was niet overtuigd van een rode kaart en greep daarom niet in. Dat had hij wél moeten doen." Van Ooijen kan achteraf niet meer worden bestraft. "De aanklager kan de zaak niet in behandeling nemen, omdat de overtreding is beoordeeld door zowel scheidsrechter als VAR."

In een soortgelijke situatie bij FC Utrecht - PEC Zwolle kreeg zondag Joris van Overeem op advies van de VAR wel een rode kaart te zien. De video-arbiter greep in Venlo overigens wel in bij een afgekeurd doelpunt van VVV en bij de overtreding die Ajax in de slotfase een strafschop opleverde, waaruit Dusan Tadic het enige doelpunt maakte.

Release Sekiro: Shadows Die Twice 22 maart 2019

Activision heeft vandaag bekendgemaakt dat From Softwares nieuwe game Sekiro: Shadows Die Twice uitkomt op 22 maart 2019.

Naast de releasedatum heeft de uitgever ook de Collector’s Edition van de game onthuld. Deze editie bevat de game, een ninja-beeldje, een SteelBook case, art book, perkamenten map, digitale soundtrack en een aantal replica munten. De Collector’s Edition en de digitale versie van de game zijn vanaf vandaag te pre-orderen.

In Sekiro: Shadows Die Twice neem je de controle over de “one-armed wolf”, een shinobi die door middel van verschillende protheses zijn vechtstijl kan aanpassen. Verwacht net als in From Softwares populaire SoulsBorne-games weer een actie-RPG met een ongenadige moeilijkheidsgraad. De game komt op 22 maart 2019 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

sekiro collector's edition

Karius staat voor tijdelijk uitstapje naar Turkije

Loris Karius maakt het seizoen mogelijk af bij Besiktas. De onderhandelingen tussen de Turken en Liverpool zijn al in een vergevorderd stadium.

Het gaat om een huurtransfer van twee seizoenen, zo weet Goal. Besiktas heeft na die twee jaar de optie om Karius definitief van Liverpool over te nemen. De club uit Istanbul hoopt dat de deal deze week kan worden afgerond.

Besiktas toonde eerder interesse in een andere doelman van The Reds, namelijk Simon Mignolet. Door de te hoge transfersom en de salariseisen van de sluitpost zien de Turken echter af van zijn komst. Dat betekent dat Mignolet gewoon op Anfield blijft, waar hij reservekeeper zal zijn achter nieuweling Alisson Becker. De derde keeper is de 19-jarige Pool Kamil Grabara.

Liverpool is bereid om Karius te laten gaan, aangezien de Duitser ergens anders meer aan spelen wil toekomen. De 25-jarige doelman, die zo opzichtig blunderde in de verloren Champions League-finale tegen Real Madrid, keepte tot nu toe 49 officiële wedstrijden voor Liverpool, waarvan negentien vorig seizoen in de Premier League.

Pakistan boos op Nederland

Het gaat niet echt lekker met de relatie tussen Nederland en Pakistan. De reden hiervoor is dat religieuze leiders in het land lucht hebben gekregen van het idee van Geert Wilders (PVV) om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed (NSFW) te houden.

Een plan dat in het totaal verkeerde keelgat is geschoten. Overal in Pakistan zijn felle protesten georganiseerd. Vorige week kregen verontwaardigde Imams nog slechts 150 man op de been om te demonstreren tegen 'Holand', maar na (waarschijnlijk) enige aanmoedigingen zijn er nu ongeveer 4000 mensen de straat opgegaan. In diverse Moskeeën is stevig van leer getrokken tegen de tekenwedstrijd, onze regering en Nederland in het algemeen. Eén politicus heeft zelfs hardop de wens uitgesproken om een atoombom op ons kikkerlandje te droppen. Een mening en een daad die blijkbaar een stuk minder erg is dan een tekening van een (pseudo)historisch figuur te maken.

De geestelijke leiders roepen de Nederlandse regering op om een einde te maken aan dit blasfemistische evenement. Tevens heeft men de VN gevraagd in te grijpen. Naar verluidt is ook de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen.

Pakistan heeft eveneens, waarschijnlijk uit pure wanhoop, een beroep gedaan op het OIC (een aan het VN verbonden club van samenwerkende Islamgekke landen). Dit was succesvol: het OIC heeft het idee voor een tekenwedstrijd sterk veroordeeld. Een karikatuur maken van de profeet zou haatzaaien zijn. Nederlanders mogen dat niet doen, want anders...

Een positieve kant van het verhaal is dat er zo langzamerhand een bepaalde eenheid is ontstaan tussen de diverse politieke partijen die Pakistan rijk is, het is alleen een beetje jammer dat dit komt omdat men een gemeenschappelijke vijand gevonden heeft: ons landje. De kans is aanwezig dat de Nederlandse ambassade binnenkort de deuren moet sluiten en dat de politieke betrekkingen tussen beide landen eenzijdig bevroren worden.

Het is niet de eerste keer dat de moslimwereld zich boos maakt vanwege Mohammedcartoons of andere uitingen die om een of andere reden beledigend zouden zijn voor de meest perfecte mens ooit. Eerder al kwam een krant in Denemarken in grote problemen vanwege een soortgelijke wedstrijd. Ook mensen als Salman Rushdie en de voormalige redactie van Charlie Hebdo kunnen meepraten over de gevolgen die een paar krabbels of woorden kunnen hebben. 

Van Hooijdonk ziet sjeik als eigenaar van Feyenoord wel zitten

Pierre van Hooijdonk pleit voor de komst van een sjeik bij Feyenoord om op termijn de aansluiting met Ajax en PSV te krijgen.

Feyenoord legde dit seizoen beslag op de Johan Cruijff Schaal, maar het seizoen verloopt alles behalve vlekkeloos. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst werd in de voorronde van de Europa League uitgeschakeld door AS Trenčín en ging in de Eredivisie met 2-0 onderuit bij De Graafschap. Zondagmiddag werd Excelsior met 3-0 verslagen, waardoor er weer enigszins lucht is.

"Je merkt aan alles dat de schwung er nog niet in zit. Ik vraag me af of Feyenoord écht in staat is om voor de titel te spelen", vertelt Van Hooijdonk aan de tafel bij Studio Voetbal. "Iedereen wil kampioen worden. Is dat realistisch? Ik denk dat er een groot schip met geld binnen moet varen bij Feyenoord. Een sjeik? Bijvoorbeeld. Dit is een topclub, alleen op deze manier gaat het lang duren voor je de aansluiting kan hebben met Ajax en PSV."

De mening wordt niet door iedereen gedeeld. "De vraag is of dat bij Feyenoord past", stelt Willem Vissers van de Volkskrant. "Het is een volksclub. Ik denk dat een heel groot deel van Het Legioen er totaal niet op zit te wachten. Ik vraag me af of een sjeik echt geïnteresseerd is in Feyenoord. Buiten Nederland is het Nederlands voetbal nauwelijks te zien op televisie. Dat ligt toch anders bij de Engelse clubs die overgenomen zijn. De Premier League is overal ter wereld te zien."

"Ik geloof niet dat ze er in Manchester een probleem van maken", vervolgt Van Hooijdonk. "Mensen willen succes, landstitels. Champions League-voetbal. Ik denk dat het de supporters helemaal niet uitmaakt. Als je kan garanderen dat het geld en de successen komen. Achttien jaar lang wachten op een landstitel is voor een club als Feyenoord veel en veel te lang."

Golfer Snedeker pakt wire-to-wire-zege, medekoploper faalt op laatste hole

Golfer Brandt Snedeker heeft in Greensboro, North Carolina het Wyndham Championship op de PGA Tour gewonnen. Na zijn fenomenale openingsdag van 59 slagen, elf onder par, hield de ervaren rot de leiding in handen: een wire-to-wire-zege.

Na zijn openingsdag ging Snedeker rond in 67 en 68 slagen en op de slotdag bracht hem dat uiteindelijk gedeeld aan de leiding met de Taiwanees CT Pan. Die was heel dicht bij zijn eerste grote zege, maar op de 72e en laatste hole ging het mis: een double bogey, twee slagen boven par, nadat hij zijn afslag out of bounds sloeg. Achteraf zei Pan, ietwat gekscherend, 'stemmen in zijn hoofd' gehoord te hebben.

Snedeker was op dat moment nog bezig op de voorlaatste hole en kon het eenvoudig afmaken door twee keer par te slaan. Dat deed hij niet: de laatste hole werd zelfs nog een birdie en met een eindscore van -21 won de Amerikaan met drie slagen voorsprong op Pan en Webb Simpson.

Op de European Tour was de winst in de Nordea Masters in Zweden voor Paul Waring. De Engelsman kwam net als de Zuid-Afrikaan Thomas Aiken op -14 uit en won vervolgens in de play-off.

2,5 miljoen ondanks opgeven Elfsteden-zwemtocht

Maarten van der Weijden heeft na 55 uur zwemmen ruim 2,5 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek. De langeafstandszwemmer en olympisch kampioen, die zelf kanker overwon, moest maandagmiddag van zijn arts opgeven voordat hij Dokkum, de elfde stad, had gehaald. Desondanks stond hij 's avonds op het podium in Leeuwarden waar het bedrag bekend werd gemaakt.

"Ik heb alles gegeven. Ik ben helemaal leeg. Maar het is hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn!", zei de zwemmer vanaf het podium, aldus de NOS.

Op weg naar Dokkum was tegen het middaguur al duidelijk dat dit het maximaal haalbare zou zijn. Maar nadat de zwemmer even had geslapen werd hij ziek en moest hij overgeven. Hij is toen op een vlot teruggesleept naar Birdaard, vanwaar Van der Weijden voor controle naar het ziekenhuis werd vervoerd. Onderweg kreeg hij veel applaus.

's Avonds werd de uitgeputte langeafstandszwemmer in Leeuwarden door een flinke menigte toegejuicht. Op de vraag of hij ooit nog gaat zwemmen antwoordde hij: "Ik moet er niet aan denken."

Van der Weijden begon zaterdag in alle vroegte aan zijn zwemtocht. Van de 200 kilometer legde hij er uiteindelijk 163 af.

Ambassade VS in Turkije beschoten, twee daders gepakt

Maandagmorgen is de Amerikaanse ambassade in Turkije beschoten. Vanuit een witte auto werden een aantal kogels afgevuurd op het, vanwege een feestdag gesloten, gebouw.

Het gaat al een tijdje niet lekker met de verhoudingen tussen de VS en Turkije, nadat Turkije een Amerikaanse predikant gevangen houdt en deze alleen wil vrijlaten als de VS een miljardenschuld wil kwijtschelden en Erdoganvijand imam Fethulla Gülen uitlevert. De VS gaan hier vanzelfsprekend niet op in.

President Tayyip Erdogan veroordeelde de aanslag, waar overigens niemand bij gewond raakte. De veiligheidsmaatregelen rondom de ambassade zijn inmiddels verscherpt.

Een woordvoerder van Erdogan zei dat deze aanslag bedoeld was om chaos te creeëren en benadrukte nogmaals dat Turkije een veilig land is.


Aanslag op ambassade VS in Turkije (Bron: youtube)

update 20:00 uur:
Inmiddels heeft de politie in Ankara twee verdachten van de aanslag opgepakt. Bij de arrestatie werden ook een 9-mm pistool en een voertuig in beslag genomen. Beide mannen hebben inmiddels bekend de aanslag te hebben uitgevoerd.Beide heren hebben al een aardig crimineel verleden en naar één van de mannen werd al gezocht, omdat hij uit de gevangenis ontsnapt was.

De Amerikanen danken de Turkse politie voor het 'snel en professioneel reageren en danken hun voor hun bescherming en steun'.

Kakkerlakken, kots en bloed in Britse bajes

De gevangenis in Birmingham kan met recht een bajes genoemd worden. De situatie was onder leiding van de particuliere organisatie G4S dermate ernstig uit de hand gelopen dat de Britse overheid geen enkele andere mogelijkheid meer zag dan direct hardhandig in te grijpen. 

In 2017 werd er al eens een inspectie uitgevoerd, bij de laatste inspectie werd geconstateerd dat er 'een dramatische verslechtering van de omstandigheden' had plaatsgevonden. De gangen waren volgens de gevangenisinspecteur Peter Clarke bezaaid met kakkerlakken, kots en bloed. Niet het personeel maakte de dienst uit, dat deden de alcohol drinkende en drugsgebruikende gevangenen. Met meer dan regelmaat brachten personeelsleden zichzelf in veiligheid door zich op te sluiten in kantoren. 

Dieptepunt
Rory Stewart, minister van Gevangeniswezen, stelt dat het grimmige plaatje dat de inspecteur schetste, aantoont dat de gevangenis een dieptepunt had bereikt. Het ingrijpen door de staat was noodzakelijk zegt Rory: "Het is iets dat de overheid nog nooit eerder gedaan heeft en het geeft aan hoe serieus de situatie is.''

G4S is dan ook per direct aan de kant gezet, de directeur op staande voet ontslagen, en de honderden gedetineerden werden overgeplaatst. Het niet voor het eerst dat G4S negatief ter sprake komt: eerder gebruikten personeelsleden in een jeugdinrichting 'buitensporig geweld'. Daarnaast had het bedrijf in de Verenigde Staten de nachtclubmoordenaar Omar Mateen als gevangenisbewaarder in dienst genomen. 

Wright en Cross laten Van Gerwen achter zich in World Series of Darts-klassement

Peter Wright en Rob Cross hebben de World Series of Darts-ranking 2018 gewonnen. De Schot en de Engelsman presteerde samen tijdens de zes internationale toernooien het meest constant van alle PDC-spelers.

De reguliere World Series werden afgelopen weekend afgesloten met de Brisbane Darts Masters, dat gewonnen werd door Cross. Hij versloeg Michael van Gerwen met 11-6 in de finale. Wright won vorige week in Melbourne en ook de vier overige toernooien werden steeds door iemand anders gewonnen. Mensur Suljovic won in Gelsenkirchen, Gary Anderson was de beste in Las Vegas, Michael Smith hield de beker omhoog in Shanghai en Van Gerwen boekte zijn overwinning in Auckland. 

Wright en Cross eindigden allebei op 37 punten. Van Gerwen eindigde op de derde plaats met 36 punten. Raymond van Barneveld staat op de zesde plek met negentien punten. Tussen de twee Nederlanders staan Gary Anderson en Michael Smith gepositioneerd.

Een overwinning op een World Series-toernooi levert twaalf punten op. Acht punten worden er toegekend aan de verliezend finalist. De halvefinalisten verdienen vijf punten, gevolgd door de kwartfinalisten met drie punten. Deelname werd beloond met één punt. De top acht van het klassement krijgt een uitnodiging voor de World Series of Darts Finals in Wenen. De WSoD-Finals worden in november gespeeld. De overige deelnemers van dat toernooi komen via uitnodigingen en een kwalificatietoernooi. 

World Series of Darts 2018 - eindklassement
1 Peter Wright 37
2 Rob Cross 37
3 Michael van Gerwen 36
4 Gary Anderson 29
5 Michael Smith 25
6 Raymond van Barneveld 19
7 Mensur Suljovic 12
8 Simon Whitlock 9
9= James Wade 8
9= Dimitri Van den Bergh 8
11 Daryl Gurney 6
12= Gerwyn Price 4
12= Kyle Anderson 4
12= Damon Heta 4
12= Raymond Smith 4
16= Jamie Lewis 3
16= Dawson Murschell 3
16= Tim Pusey 3
16= Mark McGrath 3
16= Royden Lam 3

'Marokko wil dienstplicht herinvoeren'

Het was een grote wens van de Marokkaanse koning dat de dienstplicht weer zou worden ingevoerd in het land. Daartoe zijn de regering en het parlement al reeds akkoord met een wetsvoorstel dat dit moet regelen, maar eerst zal Mohammed zijn oordeel nog vellen over de wijze waarop het wetsvoorstel precies is uitgewerkt. 

De koning wil met de herinvoering van de dienstplicht meer 'nationaal besef' kweken. Ook zou de verplichte militaire diensttijd het gehang van werkloze jongeren op straat moeten minimaliseren. Het plan houdt in dat jongeren tussen de 19 en 25 jaar 18 maanden van hun leven verspillen nuttig maken in militaire dienst. Jongeren met een lichamelijke beperking en studenten worden vrijgesteld van de dienstplicht.  Het is nog niet duidelijk of de dienstplicht ook gaat gelden voor Nederlanders met een Marokkaans paspoort. 

Vanavond zal de koning een toespraak houden voor de televisie. Als hij inderdaad akkoord is met het wetsvoorstel is de kans groot dat hij ook met meer details over het plan naar buiten treedt. Nadat de duur van de dienstplicht in 1999 werd gereduceerd naar 12 maanden, in plaats van 18, schafte de koning in 2006 de dienstplicht per decreet helemaal af. 

Dat brengt ons bij de vraag: moet de dienstplicht ook in Nederland weer worden ingevoerd? 

Stewards woedend op clubleiding sc Heerenveen

Stewards van sc Heerenveen dreigen de komende thuiswedstrijd tegen Feyenoord te boycotten vanwege een incident met een spandoek.

Heerenveen herdacht zondag in de twaalfde minuut van het thuisduel met Vitesse (1-1) alle fans van de Friese club die het afgelopen jaar zijn overleden. Twee jongens hadden een spandoek met de tekst 'Rust zacht Pake, vak 27, paal 8' meegenomen, ter nagedachtenis aan hun overleden opa. Het doek mocht echter het Abe Lenstra Stadion niet in.

Dankzij een vriend van de twee jongens was het spandoek even later toch in het stadion te zien, waarna een steward 'm weghaalde. "Een van onze stewards lijkt, bij een zakelijke ingang van het stadion, zelfstandig de beslissing te hebben genomen om het spandoek niet toe te laten tot het stadion", luidde de reactie van de club. Volgens andere stewards klopt daar helemaal niks van.

"Je wilt niet weten wat wij over ons heen krijgen op social media", citeert de Leeuwarder Courant één van hen. "Het spandoek moest in opdracht van de commandoruimte worden verwijderd. Elke steward die zondag met een oortje rondliep kan dit beamen. Heerenveen beseft niet dat, doordat ze nu de waarheid verdoezelen, elke steward door hun eigen supporters kan worden aangevallen."

"Het is te hopen dat Luuc (Eisenga, red.) het boetekleed aantrekt. Anders is elke steward zondag het pispaaltje." Dan komt Feyenoord op bezoek in Heerenveen. Eisenga, algemeen directeur bij de club, reageert: "Wij staan vierkant achter onze stewards. Eerst moet de emotie uit de discussie. Dan moeten we een beeld krijgen van wat er daadwerkelijk is gebeurd. (...) We gaan hier de komende tijd over spreken. We komen hier wel uit."

Bloodstained: Ritual of the Night vertraagd, Vita-versie geschrapt

Het releasevenster van Bloodstained: Ritual of the Night, de game van Castlevania-legende Koji Igarashi, is verschoven van nog dit jaar naar 2019. Daarnaast zal de Vita-versie nooit het levenslicht gaan zien.

Dit maakt Igarashi bekend via een update op de Kickstarter-pagina van de game. Bloodstained zou in eigenlijk al zo’n twee jaar geleden uitgekomen moeten zijn, maar de reden van de verdere vertraging is dat ze de kwaliteit willen waarborgen. Bovendien hebben ze kostbare feedback gekregen op de Beta Backer Demo, die de ontwikkelaar graag in de game wil verwerken. "Het spijt ons jullie nog iets langer laten wachten op Bloodstained, maar geloof ons dat dit het beste is voor de game – en voor de spelers," aldus Roberto Pirainom, brand manager van uitgever 505 Games.

Dat de Vita-versie geschrapt is, komt doordat Sony de productie van de handheld wil stopzetten, net als de productie van fysieke games en sommige online store-functies. Mensen die geld in de Kickstarter hebben gestoken voor een Vita-versie, kunnen hun geld terug krijgen of de bestelling omzetten naar een voor de andere platforms waarop de game nog wel zal verschijnen. Te weten PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Maar dus wel volgend jaar pas.

Extreme weersituaties in gameplay Just Cause 4

Square Enix en Avalanche Studios hebben de eerste gameplaybeelden van Just Cause 4 gepresenteerd. De serie staat bekend om zijn over-the-top-situaties, en wat is er meer over-the-top dan ervoor zorgen dat een tornado een vijandige basis verwoest?

Just Cause 4 gaat zich afspelen op het fictieve Zuid-Amerikaanse eiland Solís. Onze hoofdpersoon Rico Rodriguez gaat hier op zoek naar antwoorden over zijn verleden. Hoe het jagen op tornado's relevant is voor dit plot is voorlopig nog even gissen, maar spectaculair is het in ieder geval wel.

In de video wordt verder uitgelegd hoe je windvlagen tot je voordeel kunt gebruiken, en hoe je je grappling hook en wingsuit op nieuwe manieren kan gebruiken. Verder zijn er natuurlijk weer veel explosies, en een geïmproviseerde zeppelin. Want waarom niet?

Just Cause 4 komt 4 december naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

UEFA nomineert Ronaldo, Salah en Modric als beste spelers

Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah en Luka Modric zijn door de UEFA genomineerd als laatste kanshebbers op de prijs van Europese Speler van het Jaar.

Eerstgenoemde won de Champions League met Real Madrid en Ronaldo mocht zich eveneens topscorer van het toernooi noemen. Modric won het miljardenbal natuurlijk ook en schopte het daarnaast tot de WK-finale met Kroatië. Zijn prestaties leverden hem de titel van beste speler van het WK op. Salah won op zijn beurt de topscorerstitel en de prijs van beste speler in Engeland, haalde de finale van de Champions League en brak daarnaast nog talloze doelpuntenrecords in zijn eerste seizoen voor Liverpool.

Net buiten de top tien vielen Antoine Griezmann (winnaar Europa League en WK), Lionel Messi (Spaans kampioen en topscorer), Kylian Mbappé (grootste talent van het WK en wereldkampioen), Kevin De Bruyne (derde op het WK, landskampioen en uitgeroepen tot de één na beste speler van de Premier League), Raphaël Varane (wereldkampioen en CL-winnaar met Real Madrid), Eden Hazard, (derde op het WK met België) en Sergio Ramos (CL-winnaar en aanvoerder van Spanje).

Tijdens de loting voor de Champions League (op 30 augustus in Monaco) wordt bekend gemaakt wie van het drietal de winnaar is. De shortlist is samengesteld door een jury van tachtig trainers van de clubs die vorig seizoen uitkwamen in de groepsfase van de CL of Europa League. Ook 55 journalisten hebben een stem gehad. Ieder jurylid maakte een top drie en op basis daarvan zijn punten uitgedeeld. De trainers mochten niet stemmen op een speler van hun eigen team.

Bij de vrouwen zijn de Deense Pernille Harder (VfL Wolfsburg), Ada Hegerberg (Noorwegen, Olympique Lyon) en Amandine Henry (Frankrijk, Olympique Lyon) de kanshebbers. Lieke Martens stond wel op de shortlist van tien genomineerden, maar haalde het podium niet. De UEFA heeft maandagmiddag bekend gemaakt dat ze op de zesde plaats is geëindigd.

'Seksueel misbruik katholieken is schuld van homo's'

Seksueel misbruik, het is al geruime tijd best wel 'een dingetje' in de Rooms-Katholieke kerk. Links, rechts en overal werden en worden kinderen misbruikt door geestelijken en ook in de VS is een zaak aan het licht gekomen, in Pennsylvania om precies te zijn.

Grofweg driehonderd priesters zouden daar in de loop der tijd duizenden kinderen hebben misbruikt. De vraag is natuurlijk wie daar nou de schuldige is, maar gelukkig heeft kardinaal Raymond Burke daar het antwoord op gevonden: homoseksualiteit en een ieder die zich daarmee bezig waagt te houden!

Burke weet ons te vertellen dat het misbruik 'voortkomt uit de homoseksuele cultuur, die de kerk heeft beïnvloed'. De wijze man vertelt er ook even bij dat die hele cultuur uitgeroeid moet worden, waarmee hij de aandacht weinig subtiel af probeert te leiden van het daadwerkelijke seksuele misbruik.

"Seksualiteit is alleen iets tussen man en vrouw", aldus de wijsgeer, die ouders ook nog op het hart drukt om hun kinderen toch vooral uit de buurt te houden van die vuige homo's - inclusief homoseksuele en dus walgelijke familieleden.

Zijn vele duizenden misbruikte kinderen over de hele wereld misschien wel reden om toch íets strenger te controleren of om enige hervormingen binnen de kerk door te voeren? "Dat is niet nodig, de regels zijn duidelijk genoeg en bestaan al eeuwenlang", aldus Burke.

Niks aan het handje dus, zo lijkt de beste man te beweren, enkele jaren nadat hij ons allen met een knap staaltje mentale gymnastiek nog te kennen gaf dat 'radicale feministen' juist schuldig waren aan het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken in de kerk.

Geen strafbaar feit na onderzoek bommelding station

De vier mannen, die zondagavond aangehouden waren naar aanleiding van een bommelding en een verdachte situatie, zullen zo spoedig mogelijk in vrijheid gesteld worden. Uit het onderzoek is niet gebleken dat er hier sprake is van een strafbaar feit.

Zondagavond kwamen er verschillende meldingen binnen van een verlaten koffer in een trein die het station Tilburg in reed. In dezelfde meldingen werd gesproken van betrokkenheid van vier mannen. Dit soort meldingen worden uiteraard serieus genomen en de hulpdiensten schaalden op om voor een maximale veiligheid te zorgen voor mensen op en rondom het station.

Aanhouding
Het station en een gedeelte van de trein werden ontruimd en specialisten van de politie kwamen ter plaatse. Op aanwijzing wisten agenten onder leiding van een arrestatieteam vier verdachten aan te houden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de verlaten koffer. Explosievenspecialisten onderzochten de trein maar vonden geen explosieven. Gezien het tijdstip werden de vier verdachten ingesloten aan het bureau. In de loop van de ochtend heeft een rechercheteam het onderzoek opgepakt.

Geen strafbare feiten
Er zijn maandagochtend verschillende mensen gehoord waaronder de vier verdachten. Uit dit onderzoek is niet gebleken dat er hier sprake is van een strafbaar feit. Na overleg met de Officier van Justitie is daarom besloten deze mannen, die dus geen verdachten meer zijn, zo spoedig mogelijk in vrijheid te stellen.

'Mephisto is volgende hero voor Heroes of the Storm'

Blizzard lijkt weer sterk in te zetten op Diablo. Eerder kondigde het bedrijf al aan te werken aan meerdere projecten binnen de franchise en vorige week werd het eerste project aangekondigd: Diablo 3 voor Nintendo Switch.

Dat lijkt nog niet alles te zijn. De volgende speelbare hero voor Heroes of the Storm is, als we de alt text voor de teaser van Blizzard Germany mogen geloven, Mephisto. Mephisto is één van de drie Prime Evils die we kennen uit, hoe kan het ook anders, Diablo. Weer een opsteker voor Diablo dus, al weten we niet of er verder tijdens Gamescom nog over de franchise gepraat wordt. De kan is in ieder geval aanwezig.

Overigens zijn er voor de Gamescom Awards de nominaties al bekend gemaakt en voor 'Best Game on PlayStation 4' is Project Mephisto één van de genomineerden. Of dit verband met elkaar heeft is niet bekend, maar gaan we snel genoeg meemaken.

Mephisto Heroes of the Storm Teaser 

Hitman 2 krijgt geüpdatete versies van Season One-missies

IO Interactive wil van Hitman een service maken, en zal voorlopig alle nieuwe content onder één dak scharen: Hitman 2. Om de game zo compleet mogelijk te houden, zitten alle missies uit het eerste seizoen van Hitman, in Hitman 2. Ze noemen het de 'World of Assassination'.

Het zullen echter geen één-op-één kopieën zijn van de missies die we eventueel al gespeeld hebben. De missies worden geüpdatet conform de nieuwe gameplayelementen die Hitman 2 zal introduceren. Dus de nieuwe wapens, items, AI en stealthtechnieken kunnen ook worden gebruikt in de missies die plaatsvinden in onder andere Parijs, Bangkok en Marrakesh.

Nieuwe spelers zullen voor de Season One-content echter wel extra moeten betalen, aangezien de missies als DLC zullen worden aangeboden. Spelers die al eigenaar zijn van de Season One-content, kunnen de missies zonder extra kosten downloaden na aanschaf van Hitman 2.

Hitman 2 komt 13 november naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Woensdag nieuwe animated short voor Overwatch

Blizzard is net als vele anderen aanwezig op Gamescom. We krijgen nieuwe dingen te zien voor vrijwel alle series, waaronder Overwatch. Net als vorig jaar krijgen we een nieuwe animated short te zien, waarin één of meerdere personages centraal staan.

Woensdag om 11:15 's ochtends Nederlandse tijd begint Blizzard met hun presentatie over Overwatch, waarin vermoedelijk ook de animated short getoond gaat worden. De grootste kanshebber voor de hoofdrol is D.Va, aangezien zij aanwezig is in de keyart van Blizzard voor Gamescom 2018. We gaan het woensdag meemaken.

Hieronder nog eens een keer de animated short van Bastion, die vorig jaar zijn debuut maakte tijdens Gamescom.

'EU-boetes voor sites en apps bij niet snel verwijderen extremisme'

De Europese Commissie bereidt regelgeving voor om websites en apps te beboeten wanneer extremistische content niet binnen een uur wordt verwijderd. Daarmee zou het huidige beleid van zelfregulering overboord worden gezet, schrijft de BBC.

Het voorstel volgt op een reeks terreuraanvallen de laatste paar jaar. De EU wil "krachtigere acties om burgers te beschermen", aldus EU-commissaris Julian King. Eerder zei de commissie al dat "terroristische inhoud het schadelijkst is in de eerste uren nadat deze is verschenen".

Het voorstel wordt vermoedelijk volgende maand officieel gepubliceerd. De regels treden in werking indien zowel het Europees Parlement als een meerderheid van de lidstaten akkoord gaat.

YouTube meldde overigens eerder dat de helft van de extremistische videos die worden verwijderd, minder dan tien views heeft.

Veel 'Nindies' getoond in Indie Highlights

Nintendo heeft een nieuwe Indie Highlights-video uitgebracht, waarin dieper wordt ingegaan op de aankondigde indie-titels voor Switch. Deze worden ook wel 'Nindies' genoemd.

In deze Highlights-video is onder andere gameplay getoond van Monster Boy and the Cursed Kingdom (6 november) en zijn This War of Mine (november), Everspace Stellar Edition (december), Slay the Spire (begin 2019) en Windjammers 2 aangekondigd. Deze komt in 2019, maar de eerste is speelbaar vanaf 23 oktober. Ook Terraria komt in 2019 naar Switch

Prison Architect en shooter Morphies Law zijn vandaag nog beschikbaar in de Nintendo eShop. De gehele video is hieronder te bekijken.

MLB: Mets en Phillies spelen Little League Classic, 200e zege Verlander

Een bijzonder potje honkbal in de MLB zondagavond: voor de tweede keer was het tijd voor de Little League Classic. In Williamsport in Pennsylvania zijn de Little League World Series volop bezig, de traditionele competitie voor acht Amerikaanse en acht buitenlandse teams met spelers van 10 tot 12 jaar oud.

Om dat alles wat meer aandacht te geven heeft de MLB een nieuw concept bedacht: twee teams spelen een wedstrijd in Williamsport, waar nog geen drieduizend toeschouwers plaats kunnen nemen, een fractie van het gemiddelde MLB-stadion, als een leuk 'extraatje' voor de Little League-spelers.

Dit keer was het de beurt aan de New York Mets en de Philadelphia Phillies, die beiden drie spelers in de gelederen hadden die ooit in de Little League World Series speelden. De grote mannen waren eerst aandachtig toeschouwer bij de wedstrijden van de kleine jongens, daarna waren ze zelf aan de beurt. De Mets bleken een maat te groot voor de 'thuisploeg' en wonnen met 2-8.

De regerend World Series-kampioenen van de Houston Astros wonnen op bezoek bij de Oakland Athletics met 4-9 en dat was een mijlpaal: het was de 200e zege voor werper Justin Verlander, die de 114e werper is die de 200 haalt. Dat was 'vroeger' wat gebruikelijker, tegenwoordig is hij nu een van de drie actieve spelers met die mijlpaal: Bartolo Colon staat op 247, CC Sabathia op 244.

Uitslagen MLB zondag
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 0-2
New York Yankees - Toronto Blue Jays 10-2
Cincinnati Reds - San Francisco Giants 11-4
Cleveland Indians - Baltimore Orioles 8-0
Atlanta Braves - Colorado Rockies 2-4
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 2-1
Washington Nationals - Miami Marlins 1-12
Chicago White Sox - Kansas City Royals 7-6
Minnesota Twins - Detroit Tigers 5-4
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 1-2
Texas Rangers - Los Angeles Angels 4-2 (na 7 innings onderbroken wegens regen)
Oakland Athletics - Houston Astros 4-9
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 3-4
Seattle Mariners - Los Angeles Dodgers 1-12
Philadelphia Phillies - New York Mets 2-8

Phillies - Mets in de Little League Classic (Bron: YouTube)

Vampyr krijgt een tv-serie

Fox 21, de productiegroep achter de tv-series Homeland en Sons of Anarchy, gaat een tv-serie produceren die gebaseerd is op de game Vampyr.

Vampyr kwam enkele maanden terug uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Het verhaal van Vampyr speelt zich af in 1918, Londen. De Spaanse Griep heerst door de stad, en er gaan geruchten over bovennatuurlijke wezens die 's nachts de straten onveilig maken. Hoofdpersoon Jonathan Reid wordt tegen zijn wil in getransformeerd tot vampier, en gaat op zoek naar antwoorden. Tegelijk probeert hij zijn functie van dokter zo goed mogelijk uit te oefenen.

De game Vampyr was zeker niet perfect, maar werd wel door velen bejubeld om zijn verhaal. De game is gemaakt door Dontnod Entertainment dat ook verantwoordelijk is voor Life is Strange. Ook Life is Strange wordt door een andere productiestudio omgetoverd tot tv-serie.

Grote brand in Rotterdam

Aan de Baljuwstraat in Rotterdam woedt een grote dakbrand. De brandweer wil vanwege de omvang van het bewuste pand graag extra personeel ter plaatse, en dus is er opgeschaald naar een grote brand. 

Er zouden geen gewonden zijn gevallen bij de brand. Wel is er een traumahelikopter ter plaatse volgens het AD. 

Hitomi, Leifang en tentakels in Dead or Alive 6

Koei Tecmo en Team Ninja hebben Leifang en Hitomi bevestigd voor Dead or Alive 6 en laten ze meteen in actie zien in een nieuwe trailer.

Leifang en Hitomi vechten het uit in een nieuwe arena, genaamd de 'Forbidden Fortune'. Het is een piratenschip met als stage hazard, hoe kan het ook in Japanse games met jonge meiden, tentakels. Deze rammen je nog naar het ruim van het schip, zodat daar verder egvochten kan worden.

Dead or Alive 6 komt ergens begin 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Amsterdam wakker gehouden door scheepstoeter

Midden in de nacht zaten bewoners in Amsterdam Noord rechtop in hun bed, volgens AT5. Een minutenlang durende scheepstoeter zorgde er voor dat de hele buurt wakker werd.

Om iets voor half drie werden de bewoners wakker van de toeter. 'Het was alsof de wereld verging. Overal kwamen buren slaapdronken naar buiten en vroegen ze schreeuwend of het stil kon zijn', aldus een bewoner. 'Het was alsof er een schip ons huis binnen kwam varen. We sprongen als katten uit ons bed.'

Waar de scheepstoeter precies vandaan kwam is niet duidelijk. Bewoners denken dat de toeter vanuit de nabijgelegen Coenhaven afkomstig was.

Een woordvoerder van Havenbedrijf Amsterdam laat weten dat het niet zeker is of het geluid door een schip werd veroorzaakt. 'Onze medewerkers, die vannacht aan het werk waren, hebben het niet gehoord. Ook zijn er geen meldingen vanuit de haven of van bedrijven bij ons binnengekomen.'

Man schiet zoon neer om kippenvleugels

Ene John Louis Caver, 77 jaren jong, mag mogelijk twintig jaar het gevang in. De Amerikaan is schuldig bevonden aan het neerschieten van zijn zoon.

Caver en het gezin zaten een NFL-wedstrijd te kijken en kregen ruzie over de chicken wings die op tafel stonden als snacks. Dat liep een klein beetje uit de hand en leidde er uiteindelijk toe dat vaderlief zijn zoon in de borststreek schoot, want zoals vermeld speelde een en ander zich af in de VS.

De jury oordeelde dat Caver schuldig was aan ernstig huiselijk geweld. Aanklager Michael Jackson was na afloop duidelijk: "Dat moet verdomd lekkere kip geweest zijn."

Op 19 november krijgt Caver zijn straf te horen.

Guppy is total loss

Laura Dekker heeft op Facebook het droevige nieuws gedeeld dat Guppy, de boot waarmee ze in 2012 wereldberoemd werd als jongste persoon die de wereld rondvoer, is overleden. De boot is gestrand op een rif van de noordelijke Cookeilanden in de Stille Oceaan. 

De inmiddels 22-jarige Laura had de boot uitgeleend aan een Amerikaanse stichting. Deze probeert kinderen met een maatschappelijke achterstand zelfvertrouwen bij te brengen tijdens het zeilen. Het was de bedoeling dat Laura zelf mee zou varen, maar op het moment dat de Guppy vertrok was ze ziek, te ziek om mee te gaan zo meldt het AD. 

Volgens haar was de kapitein echter een ervaren zeiler, en ze stond in vertrouwen haar 'kindje' af. Tijdens de tocht ging het echter mis, toen een minder ervaren kapitein het roer over nam en daarbij verkeerde keuzen maakte. 

Uit foto's en berichten die ze tot nu toe heeft ontvangen blijkt dat de boot total loss moet zijn. Ze besluit haar relaas op facebook met de woorden: "Ik besef nog niet helemaal dat Guppy voor altijd weg is. Het is onwerkelijk en toch de realiteit en ik zal er mee moeten leven... De reis van Guppy stopt hier, maar in mijn herinnering zal ze altijd verder varen"

Basketballers van toernooi getrapt na hoerenbezoek

Op de Asian Games is het altijd gezellig, maar vier Japanse basketballers hebben het er net even té gezellig gemaakt. Het kwartet vertrok uit het atletendorp voor de Spelen in het Indonesische Jakarta en werd in het hoerendistrict opgepikt door een paar meisjes van plezier.

De tippelaarsters namen de basketballers mee naar het hotel, waar Yuya Nagayoshi, Takuya Hashimoto, Takuma Sato en Keita Imamura eens voor een andere slam dunk konden gaan. Ze werden echter gespot en vrij makkelijk herkend, want het viertal was zo snugger om in hun shirtjes van de nationale ploeg op pad te gaan.

Het Japans Olympisch Comité kwam er uiteraard achter en heeft de vier onmiddellijk uit het team getrapt. "Ik schaam me enorm", aldus chef de mission Yasuhiro Yamashita. "We bieden onze verontschuldigingen aan richting het publiek en we zullen ervoor zorgen dat de sporters vanaf nu beter begeleid worden."

Ook de Japanse basketbalbaas zei zich kapot te schamen. "Ik wil graag mijn nederige excuses voor dit betreurenswaardige incident aanbieden aan het Japanse publiek, het Japans Olympisch Comité en iedereen die onze basketbalploeg steunt", aldus Yuko Mitsuya. "Als we hun kant van het verhaal gehoord hebben zullen we beslissen wat de uiteindelijke straf gaat worden."

Vier jaar terug werd Naoya Tomita nog van de Asian Games in Incheon (Zuid-Korea) getrapt: de Japanse zwemmer werd betrapt terwijl hij de camera van een journalist jatte.

'Allah akbarder doodgeschoten in Spanje'

Vanmorgen vroeg is in het politiebureau in Cornella de Llobregat (een voorstadje van Barcelona, Spanje) een messentrekker van Algerijnse afkomst neergeschoten. Volgens de politie riep de man Allah Akbar voor hij bij de balie werd neergehaald door een agent. Volgens de laatste geruchten op Twitter is de man inmiddels overleden. 

Vorig jaar kwamen bij aanslagen op de Ramblas in Barcelona en in Cambrils 16 mensen om het leven. Meer dan 120 personen raakten gewond. Die aanslagen werden afgelopen vrijdag herdacht. 

Aanjaagster #metoo zelf beticht van aanranding tiener

De Italiaanse actrice en regisseuse Asia Argento was eind 2017 een van de eersten die Harvey Weinstein beschuldigde van seksueel ontoelaatbaar gedrag, wat uiteindelijk de deuren opende voor het hele #metoo-gebeuren.

Nu is Argento zelf echter de sjaak, want de New York Times zegt papierwerk te hebben die haar in een bijzonder beschamende en zelfs criminele positie plaatst: de 22-jarige acteur en muzikant Jimmy Bennett beweert namelijk dat Argento hem in 2013 seksueel heeft aangevallen in een hotelkamer in Californië.

Pijnlijk detail is dat Bennett destijds 17 jaren jong was, terwijl seks met personen onder de 18 in Californië strafbaar is. Argento, destijds 37 jaar, zou volgens de New York Times maar liefst 380.000 dollar - zo'n 330.000 euro - aan zwijggeld hebben betaald aan de jonge acteur. De krant zegt ook een selfie in handen te hebben uit mei 2013, waarop Argento en Bennett samen te zien zijn...liggend in bed. 

Argento heeft vooralsnog geweigerd een reactie te geven.

Silva overstijgt complete productie vorig seizoen bij competitiedebuut voor Sevilla

Andre Silva kan voorlopig niet meer stuk bij de supporters van Sevilla. De van AC Milan overgenomen spits maakte een hattrick tegen Rayo Vallecano.

Een goede 77 minuten had hij nodig om drie keer doel te treffen, in een duel wat uiteindelijk in 1-4 eindigde. Opmerkelijk, want vorig seizoen scoorde de spits slechts twee keer in 24 wedstrijden voor AC Milan, wat hem desondanks voor 38 miljoen euro wist te slijten aan de Andalusiërs. Die zullen daar tot op heden geen spijt van hebben.

De Portugees scoorde in minuut 31, 45 en 79, nadat Franco Vazquez na een kwartier de score opende dankzij goed voorbereidend werk van Jesus Navas. Dat Adrián Embarba vijf minuten voor tijd een tegentreffer maakte, was slechts van statistische waarde. Hij scoorde uit een strafschop.

Silva is nu ook de eerste speler die in de 21e eeuw voor een hattrick zorgde tijdens zijn debuut in de Spaanse hoogste divisie. Extra leuk voor hem is het dat hij zijn ploeg direct naar de koppositie schiet, al moeten topploegen Atlético Madrid en Valencia maandag nog wel in actie komen, tegen elkaar. 

Uitslagen La Liga zondag
Eibar - Huesca 1-2
Rayo Vallecano - Sevilla 1-4
Real Madrid - Getafe 2-0

Djokovic wint eindelijk weer masterstoernooi en maakt volledige set compleet

Tennisser Novak Djokovic heeft na ruim twee jaar eindelijk zijn 31e masterstoernooi gewonnen. De Serviër, dit jaar al de beste op Wimbledon, zegevierde op het Amerikaanse hardcourt van Cincinnati.

In de finale nam Djokovic het op tegen Roger Federer, die zijn eerste servicegame slechts met veel moeite kon houden. Op 3-3 plaatste Djokovic de beslissende break in de eerste set, waarna Federer set twee begon met een break. Nole sloeg echter gelijk terug en brak op 3-3 nog eens, waarna hij het overtuigend afmaakte: 6-4, 6-4.

Voor Djokovic is het na elf mislukte pogingen eindelijk de eerste keer dat hij het toernooi van Cincinnati op zijn naam schrijft. Daardoor heeft de Serviër nu alle negen masterstitels minstens één keer gepakt, iets wat zelfs Federer niet is gelukt: in Rome en Monte Carlo won de Zwitser nog nooit.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Vandaag overheerst de bewolking en vooral vanmiddag valt er hier en daar wat lichte regen of motregen. De middagtemperatuur ligt rond 22°C. De wind draait van zuidwest naar west tot noordwest en is zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is het half tot zwaar bewolkt. Waar het langduriger opklaart ontstaan mistbanken, die kans is het grootst in het noorden. De minimumtemperaturen variëren van 13°C in het noordoosten tot 17°C in het zuidwesten. De wind is zwak en veranderlijk.

Dinsdag overdag is er mogelijk iets minder bewolking aanwezig en komt de zon soms tevoorschijn. Vooral in de middag is plaatselijk een lichte bui mogelijk. De middagtemperaturen lopen uiteen van 21°C aan zee tot 25°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind is veranderlijk en overwegend zwak. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De Biesbosch (Foto: Iteejer)
De Biesbosch. Het ziet er allemaal wat groener uit dan een week geleden. (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Plofkip heeft last van voetzweren

Het leed van de plofkip is nog altijd groot. Ondanks strengere wetgeving lijdt 15 tot 20 procent van de dieren aan pijnlijke voetzweren. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier. “Dit bewijst dat de ellende voor de plofkip nog lang niet voorbij is,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Vaak, lang en ernstige pijn
Jaarlijks lijden zo’n 50 miljoen plofkippen aan voetzweren. Deze aandoening scoort het hoogst in de ongerief-analyse van de WUR. Dit komt doordat voetzweren veel pijn veroorzaken en dieren er langdurig en vaak last van hebben. Volgens de onderzoekers komen voetzweren minder vaak voor dan zeven jaar geleden, maar blijft dit het grootste welzijnsprobleem.

Uitwerpselen
Voetzweren ontstaan voornamelijk doordat de dieren zijn doorgefokt en een leven lang in hun eigen, zure uitwerpselen moeten staan. Bovendien blijft de vloer vaak nat, wat bijdraagt aan het ontstaan van zweren. Door de grote hoeveelheid kippen in de stal kan de ondergrond namelijk niet goed drogen.

Kreupelheid
Ook kreupelheid die voortkomt uit pijnlijke pootproblemen is een groot welzijnsprobleem. Verder is het overgrote deel (95 procent) van de plofkippen gefrustreerd door een gebrek aan afleiding en ruimte. “En dan te bedenken dat fastfoodketens en horeca ongegeneerd doorgaan met plofkip serveren, dat maakt het helemaal triest,” stelt Hilhorst.

Minder kippen, minder zweren
Bij kippen met een welzijnskeurmerk en de tussenkip (een kip met een beter leven dan een plofkip, maar slechter leven dan een kip met één Beter Leven-ster) komen voetzweren aanzienlijk minder vaak voor, zo blijkt uit het rapport. Deze dieren hebben betere genen en er leven minder kippen per vierkante meter in de stal. Het effect is het sterkst voor kippen met één Beter Leven-ster. Zij hebben zelden voetzweren.

Opdrachtgever
Het WUR-rapport onderzoekt alle welzijnsproblemen bij vleeskuikens in Nederland. Een vergelijkbaar onderzoek werd voor het laatst uitgevoerd in 2011. Toen gefinancierd door de overheid, nu door Wakker Dier. “Het verbaast ons dat de overheid het welzijn van honderden miljoenen kippen niet meer in kaart wil brengen. Terwijl deze dieren een vreselijk leven lijden. Ze sluit haar ogen voor dit leed,” aldus Hilhorst.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.