MMA-vechter valt bijna flauw tijdens weging na extreem gewichtsverlies

De Japanner Mizuto Hirota mag vannacht niet meedoen tijdens UFC Fight Night 117, nadat de 36-jarige MMA-veteraan tijdens de officiële weging een zeer verontrustende indruk maakte.

Hirota kwam ten eerste zwalkend vanachter de coulissen vandaan en strompelde versuft naar de weegschaal. Die leek enorm hoog voor de Japanner, maar uiteindelijk stond hij stil genoeg voor een juiste meting. De blijkbaar zwaar bevallen afvalrace, in aanloop naar dit gala, bleek niet succesvol; de afgetrainde Hirota was toch nog vijf pond te zwaar en zou hierdoor een flink percentage van zijn prijzengeld aan zijn tegenstander moeten afstaan wilde hij alsnog toestemming krijgen om te vechten.

Hirota sloeg bijna letterlijk stijl achterover toen hij zijn eigen gewicht zag en werd gelukkig opgevangen door een, vermoedelijke, tweeling die vlakbij de weegschaal stond, waarna Hirota snel naar de kleedkamer werd geleid.

Het medisch team van de UFC had echter voldoende gezien en besloot verstandig genoeg de Japanner van het programma te schrappen. 'Vanwege zorgen om de gezondheid van Hirota kan het vedergewichtgevecht tussen Hirota en Rosa tijdens UFC Fight Night 117 niet doorgaan', aldus een officiële verklaring van de UFC.

Tegenstander Charles Rosa zou, in geval Hirota wel mocht vechten, dertig procent van het prijzengeld van de Japanner krijgen. Mogelijk krijgt hij wel z'n vooraf afgesproken salaris, aangezien hij wel onder het streefgewicht geraakte en klaar was om te vechten. Hirota had al vijfmaal eerder voor de UFC gevochten en had nog nooit zijn gewicht gemist. Een reden voor het ditmaal niet halen van het streefgewicht werd niet gegeven.

Dit is niet de eerste keer dat een vechter in de problemen komt na excessief afvallen. In maart van dit jaar stierf de 20-jarige Schot Jordan Coe tijdens het afvallen. De professionele muay thaibokser werd door de politie op straat gevonden. Coe was dik aangekleed en hij probeerde tot aan zijn dood nog drie kilo af te vallen. Als doodsoorzaak werd extreme uitdroging vastgesteld.

In 2015 werd de vechtsportwereld opgeschud door de dood van MMA-vechter Yang Jian Bing die uitkwam voor de populaire organisatie ONE Championship. Ook hij stierf door gevolgen van extreme uitdroging, een beproefd recept om snel af te vallen.

De UFC onderkent het gevaar van extreem gewichtsverlies en heeft inmiddels de regelgeving aangescherpt. Gevolg hiervan is dat meer vechters hun streefgewicht niet halen, prijzengeld moeten afstaan en gedwongen worden om in het vervolg een gewichtsklasse hoger te vechten. Helaas zijn andere, kleinere, organisaties nog niet zo ver en blijven vechters een zo laag mogelijk gewicht nastreven voor hun gevechten. Met alle mogelijke gevolgen van dien.


Een kijkje in hoe een MMA-vechter zijn streefgewicht probeert te halen (Bron: Youtube)