Charl Delemarre: 'Iets uit je hart krijgt de meeste respons'

Charl Delemarre maakt pure, eerlijke Nederlandse muziek. Als troubadour trekt hij door het land en deed daar tijdens de zomer verschillende festivals mee aan. Wij spraken hem op een van die festivals over zijn ervaringen en natuurlijk over muziek. 

Hij treedt vaak op in kleine setting, zoals ook op Pinkpop: "Dat was heel gaaf, want ik wist niet wat ik van tevoren kon verwachten. En ik zou ook beide kanten op kunnen. Als we met en band zouden spelen zou ik zo op het grote podium kunnen staan, maar dit is ook echt magisch en perfect. Nu we het in triosetting doen is dit wel écht de plek om te spelen (Garden of Love, red.)." En hoe lang het dan echt zal gaan duren voordat we hem op die grotere podia zien is de vraag: "Ik heb dat zelf een beetje losgelaten. Ik heb zeker wel die ambitie, maar ik merk om te kunnen blijven schrijven moet ik zo dicht mogelijk bij mijzelf blijven. Als ik dat doe krijg ik de meeste respons. Want ik merk dat die behoefte om op dat grote podium te staan een soort van stoorzender wordt; dat gaat je juist tegenwerken en dat probeer ik te voorkomen door met schrijven bezig te zijn. Je wil dat iets wat uit je hart komt gewaardeerd wordt, niet iets wat je alleen maar produceert om een hit te zijn. En alle respect voor bands die dat wel bewust doen, hoor, want als je daar echt bewust mee bezig bent, dan is dat een ongelooflijk zwaar terrein. Ik heb altijd wel groot gedacht, maar het is meer dat ik graag in mijn leven iets groots zou willen bereiken. En hoe, dat wordt bepaald door het pad dat je bewandelt. Het kan zijn dat het niet lukt, maar het kan zeker ook zijn dat het wel lukt."

De inspiratie voor het schrijven van zijn songs komt uit allerlei hoeken: "Dat grootste denken, dat geeft je kracht om door te gaan. Je hebt als muzikant wel eens goede periodes, maar zeker ook de slechte. Juist voor dat schrijven is het bij mijzelf blijven heel belangrijk. Juist hier ook op Pinkpop. Stel, ik kom een grote artiest tegen dan wil ik niet sprekenmet hem of haar als die ene grote artiest, maar juist van artiest op artiest. De verhalen die worden verteld over iemand zijn of haar leven leidt, daar komen uiteindelijk ook die grote verhalen uit voort. Of dat nou de bakker op de hoek is of de artiest op Pinkpop, dat maakt echt niet uit. Die verhalen moeten verteld worden." En dat moet natuurlijk op een album. En waar dat ding blijft: "Ik wil daar in november een beslissing over gaan nemen. Het wordt of deze EP en dan uitgebreid, of iets compleet anders. Het is even kijken wat er in het schrijfproces past, want ik heb zoveel nummers af dat het even kijken is wat het handigste is. Die beslissing heb ik eigenlijk nog nooit hoeven maken, dat ik zoveel nummers heb waar ik uit zou kunnen kiezen. En ze passen ook allemaal bij me, maar passen niet allemaal samen op een album. Er zitten namelijk zoveel verschillende stijlen tussen dat de keuze nog wel moeilijk gaat worden."

En hoe zou Charl zelf zijn muziek karakteriseren: "Dan zou ik, ondanks dat het geen genre is, zeggen dat het Nederlandstalige muziek is met invloeden uit de 60s en 70s, en dan heb ik het niet alleen over de muziek, maar ook over het verbroederende aspect. Ik ken niet zoveel hedendaagse bands, maar de bands die ik vroeger luisterde hadden altijd dat aspect. Dat vind ik heel fijn op het podium te brengen. Het gaat om de dynamiek die er is. De klik die op het podium er is, die wordt ook naar het publiek gebracht. Het zit hem in dat ene moment dat de barrière tussen muzikant en publiek vervaagten dat je zelf ook merkt dat iedereen hier een fantastische tijd aan het beleven is. Dat is voor mij ook de betekenis van muziek. Ik ben begonnen als pianist en in die tijd hoorde ik iemand blues spelen en ik dacht 'dat moet ik doen!' Toen ben ik een jaar lang gaan studeren daarop en zijn we met muzikanten gaan jammen. In dat half uur gebeurde precies dat; we vergaten dat half uur in de pauze gewoon alles om ons heen en ik denk dat ik nog steeds permanent op zoek ben naar dat gevoel. Dat wil ik bereiken."

Charl Delemarre tourt momenteel samen met Guus Meeuwis langs de Nederlandse clubs. Neem een kijkje op zijn eigen website voor meer informatie.