'Olympisch kampioene' wéér betrapt en nu levenslang geschorst

Atlete Asli Cakir Alptekin heeft het nu wel heel erg bont gemaakt. De Turkse is voor de derde keer betrapt op het gebruik van verboden middelen en mag het nu echt voor gezien houden: ze heeft eindelijk een levenslange schorsing te pakken.

Alptekin werd als juniore in 2004 voor het eerst betrapt op doping en mocht in 2006 weer meedoen. Als steeplechaseloopster was ze allesbehalve een wereldtopper of zelfs een subtopper, maar na de overstap naar de 1500 meter begon ze plotseling te vliegen. In 2011 was er goud op de Universiade, een jaar later liet ze de Europese titel volgen door olympisch goud in Londen.

Niet geheel verrassend bleek in 2015 dat Alptekin ook in Londen haar handen niet van het verboden spul af kon houden en dus begon een slepende zaak. Het uiteindelijke gevolg: acht jaar schorsing, teruggebracht naar vier jaar en ingaande in 2013, en het kwijtraken van al haar resultaten vanaf juli 2010, inclusief haar olympische gouden medaille.

In januari van dit jaar mocht Alptekin weer meedoen en dat liet ze zich geen twee keer zeggen: schijnbaar werd het potje verboden middelen er gelijk weer bij gepakt en nog voor ze weer eens een officiële wedstrijd liep was de Turkse weer betrapt. Nog een terugkeer zit er dus niet meer in, ze is nu definitief klaar en doet niet meer mee.