Ter Mors en Hoogerwerf in shorttrackselectie, Van der Wart blijft thuis

Boris (borisz)

De KNSB heeft de selecties bekendgemaakt voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden shorttrack in aanloop naar de Olympische Spelen in Pyeongchang. De wereldbekerwedstrijden zijn dit seizoen extra belangrijk, want het zijn ook kwalificatiewedstrijden voor de Spelen. 

Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Suzanne Schulting waren al zeker van deelname aan de wereldbekerwedstrijden. De andere plaatsen gaan naar Dylan Hoogerwerf, Adwin Snellink, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Marijn Wiersma. Zij vergaarden die startbewijzen vandaag tijdens een selectiewedstrijd in Thialf. Ter Mors en Hoogerwerf wonnen de vrijdagmorgen de selectiewedstrijd. 

Vaste waarde van voorheen Freek van der Wart greep in Thialf naast de prijzen en is daardoor niet geselecteerd. In maart 2016 reed hij voor het laatst een wedstrijd. Daarna diende de ene na de blessure zich aan. Als geen ander zint Van der Wart op revanche. "Hetgeen wat ik nog mis in mijn carrière is een olympische medaille." De Olympische Spelen van Korea lijken daarvoor de laatste kans. 

In de wereldbekers staan zowel individuele startbewijzen als plaatsing met de achtervolgingsploeg op het spel. De eerste wereldbeker is volgende week in Budapest. Een week erop is de tweede wedstrijd in Dordrecht. De twee andere wereldbekers zijn een maand later in Dordrecht. Op basis van een speciale formule wordt vervolgens bepaald hoeveel rijders elk land naar Pyeongchang mag afvaardigen.