FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 augustus 2017

Jong Utrecht verliest, Jong PSV speelt gelijk in Jupiler League

In de Jupiler League werd maandagavond de eerste speelronde van het seizoen afgerond met nog twee wedstrijden. Daarin kwamen de jongelingen van PSV en FC Utrecht in actie, maar een groot succes werd dat niet.

Jong PSV speelde thuis tegen De Graafschap, dat via Fabian Serrarens na 36 minuten op voorsprong kwam. Nog voor de rust maakte Bram van Vlerken echter al de gelijkmaker, terwijl Jordy de Wijs PSV kort na rust met een puike vrije trap op voorsprong zette. De punten leken binnen, tot Anthony van den Hurk De Graafschap in de 88e minuut nog een punt schonk: 2-2.

Jong fC Utrecht begon allerminst lekker aan het seizoen. FC Oss liet in Utrecht zien ook prima tot scoren te kunnen komen zonder de vertrokken topscorer Tom Boere, want Erik Quekel, Richard van der Venne en Fatih Kamaci hielpen de Brabanders naar een 0-3 overwinning.

Manchester City met tien man naast Everton, mijlpaal Rooney

Manchester City heeft in de Premier League twee punten laten liggen tegen Everton. Wayne Rooney leek bij de bezoekers de matchwinner te worden.

Everton-manager Ronald Koeman had geen basisplek voor Davy Klaassen en recordaankoop Gylfi Sigurdsson. Na ruim een halfuur was Manchester City het dichtst bij een treffer. David Silva haalde uit, maar zijn poging spatte uiteen op de paal.

Uitgerekend Wayne Rooney, oud-speler van City's rivaal Manchester United, wist de score even later wel te openen. De routinier kon van dichtbij een voorzet van Dominic Calvert-Lewin binnenwerken. Het was voor Rooney het 200ste Premier League-doelpunt uit zijn rijke carrière.

Vlak voor rust kreeg City een nieuwe tegenvaller te verwerken. Kyle Walker ontving geel en kort daarna deelde hij Calvert-Lewin een tik uit. De thuisploeg moest na de pauze dus met tien man op jacht naar de gelijkmaker.

In die tweede helft leken The Citizens nauwelijks bij machte om het Everton echt lastig te maken. Nadat Klaassen en Sigurdsson na een uur invielen, werd het in de slotfase echter toch 1-1. Raheem Sterling knalde een afvallende bal ineens in het doel. In de slotminuten kreeg ook Morgan Schneiderlin zijn tweede gele kaart, maar dat had geen invloed op de score.

Badmintonner Fransman grijpt naast WK-stunt

Badmintonner Nick Fransman is er op het WK in Glasgow niet in geslaagd voor een daverende stunt te zorgen. De Nederlandse nummer 107 van de wereld stond in de eerste ronde tegenover Tanongsak Saensomboonsuk uit Thailand, de mondiale nummer dertien.

Fransman bood aanvankelijk meer dan goed partij en pakte zelfs de eerste game. Daar bleef het echter bij, want in de tweede game kon hij Saensomboonsuk's geweld al nauwelijks bijhouden, terwijl dat in game drie geen doen meer was: 22-20, 12-21, 6-21.

Jelle Maas en Robin Tabeling stonden in het mannendubbel in de eerste ronde tegenover Or Chin Chung en Tang Chun Man uit Hong Kong. Het werd een spannende wedstrijd, maar het Nederlandse duo dolf in drie games het onderspit: 21-19, 18-21, 17-21.

Age of Empires IV officieel onthuld door Microsoft

Microsoft onthulde zojuist op YouTube de aankondigingstrailer van het langverwachte Age of Empires IV. De trailer toont geen gameplay maar geeft wel een impressie van wat ons te wachten staat.

In de trailer zien we schilderingen voorbij komen van verschillende bekende wereldrijken en strijdtonelen die de mensheid door de eeuwen heen heeft meegemaakt, van het Romeinse Rijk tot de Amerikaanse Burgeroorlog, en er komt zelfs een fragment voorbij van Japanse samoerai. Het zou goed kunnen dat al deze beschavingen speelbaar zijn in de game aangezien we de meesten ook al zagen in eerdere delen, al blijft dat vooralsnog gissen.

Microsoft Studios lijkt dit keer een andere ontwikkelpartij te hebben gestrikt voor de totstandkoming van een nieuwe Age of Empires-game: Relic Entertainment. Relic kennen we onder andere van de geweldige Company of Heroes-franchise en de Warhammer 40K-games, dus met de RTS-kennis zit het wel goed.

Het is alweer twaalf jaar geleden dat Age of Empires III uitkwam, en het was 1999 toen het nog populairdere tweede deel verscheen. Sindsdien zijn er vele remasters en HD Editions verschenen, waaronder de niet zo lang geleden aangekondigde definitive edition, waarbij nu ook vermeld kan worden dat deel drie eenzelfde metamorfose zal ondergaan.  Age of Empires IV komt exclusief naar pc (Windows 10). Een releasemoment is nog niet bekendgemaakt.

Isometrisch geweld in nieuwe Ruiner-trailer

Pakweg vier maand geleden berichtten we al over de op handen zijnde game Ruiner van uitgever Devolver Digital en de Poolse ontwikkelstudio Reikon Games. Er is nu een nieuwe trailer vrijgegeven waarin ook wat daadwerkelijke gameplay te zien is.

Ruiner is een isometrische cyberpunk-shooter waarin de speler zich een weg hakt en schiet door een 'cyber metropolis' in de huid van een cybernetische, vogelvrijverklaarde sociopaat. De game staat verder bol van de wapens, upgrades en speciale skills die allemaal te allen tijde gewisseld kunnen worden. Voor zover bekend ondersteunt de game geen multiplayer of co-op. Ruiner verschijnt op 26 september op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

McDonald's sluit deel restaurants in India

McDonald's heeft de stekker getrokken uit een samenwerking met een van zijn grootste samenwerkingspartners in India. Een al jaren slepende ruzie mondde nu uit in de sluiting van 169 restaurants in het land, ongeveer 40 procent van de Indiase vestigingen.

De sluiting kan ten koste gaan van duizenden banen van medewerkers van de restaurants in het noorden en oosten van India. McDonald's zegt gedwongen te zijn tot maatregelen tegen Connaught Plaza Restaurants, omdat de Indiase onderneming onder meer geen royalties betaalde. De franchiser beraadt zich op juridische stappen.

De sluiting van de zaken zorgt ervoor dat McDonald's een flinke stap terug doet in India. De Amerikaanse fastfoodketen heeft nu nog in totaal ongeveer 500 restaurants in de belangrijke opkomende markt. Dat steekt schril af bij het totaal van bijna 37.000 restaurants wereldwijd. Van dat totaal worden ongeveer 31.000 restaurants bestierd door franchisers.

McDonald's sluit deel restaurants in India
McDonald's sluit deel restaurants in India (Foto: ANP)

Amerika in de ban van de eclips

Miljoenen Amerikanen waren maandag in de ban van de totale zonsverduistering die boven een deel van hun land was te zien. Met behulp van eclipsbrillen, telescopen en camera's bekeken zij massaal het natuurverschijnsel.

De eclips begon in de VS om 19.16 uur Nederlandse tijd in het noordwesten van de VS, in de staat Oregon. Daarna verplaatste de maanschaduw van zo'n 113 kilometer breed zich zuidoostwaarts om uiteindelijk na 4000 kilometer via South Carolina de oceaan op te trekken. Om ongeveer 20.50 uur was de zonsverduistering boven de VS voorbij.

"Het was ongelooflijk", zei Cheryl Laroche, die met haar man de eclips bekeek in Sheridan, Oregon. "Het was letterlijk koud en donker. Het licht was blauw."

Trump
President Donald Trump aanschouwde de eclips samen met zijn vrouw Melania vanaf een balkon van het Witte Huis in Washington, waar de verduistering niet totaal was maar slechts 81 procent van de oppervlakte van de zon besloeg.

Ook in de rest van de wereld werd het schouwspel live gevolgd door miljoenen mensen, via televisie en internet.

Zeldzaam
De laatste keer dat een dergelijk spektakel van de ene kust naar andere in de VS te zien was, was in 1918. De laatste totale verduistering in de VS vond plaats in 1979.

Tijdens een zonsverduistering staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon wordt tegengehouden. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per driehonderd jaar op dezelfde plaats voor - in Nederland pas weer in oktober 2135. Nederlandse reisorganisaties hadden speciale eclipsreizen naar de Verenigde Staten aangeboden, waar veel belangstelling voor was.

Amerika in de ban van de eclips
Amerika in de ban van de eclips (Foto: ANP)

België bezorgt Oranje grootste nederlaag ooit op EK hockey

Nog nooit verloren de hockeyers van het Nederlands Elftal op een EK met een marge van vier doelpunten verschil. Maar de Red Lions schoten meerdere gaten in de Nederlandse zoneverdediging, die broos oogde. België was oppermachtig, hoewel tien Nederlandse strafcorners aangaven dat het geen eenrichtingsverkeer was. Het werd 0-5.

Twee Belgische armen gingen overtuigend in de lucht. Aanvoerder Thomas Briels keek om zich heen, zag een uitverkocht Wagener Stadion vol met oranje supporters en wees met zijn rechterarm nog maar eens naar het publiek. 0-3, in het nationale hockeystadion van Nederland. Wát een weelde. En toen wist hij nog niet eens dat het in een 0-5 zou eindigen. De bal ging van linksachter hoog over de Nederlandse zoneverdediging, waarin Sander Baart mistastte en Briels de bal vrij langs Pirmin Blaak schoot.

Een jaar geleden werd het bij de Olympische Spelen nog 3-1 voor de Belgen, de eerste overwinning voor België ooit tegen Oranje. Dat was een dreun. Dit keer was het net anders. Geen uitschakeling in een titeltoernooi, maar wel een grove waarschuwing van de Belgen dat ze serieus favoriet zijn voor de Europese titel. Dit was pas de tweede Belgische overwinning in twintig onderlinge duels tegen Nederlander.

Al vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat het een bijzonder treffen was tussen twee hockeygiganten. Billy Bakker verloor in de eerste twee minuten meteen twee persoonlijke duels van de sterke Victor Wegnez. Het was duidelijk dat deze wedstrijd van een totaal ander kaliber was dan die tegen het arme Spanje. Even later kon Sebastein Dockier een afgeketste – niet goed gestopte bal – snoeihard achter Sam van der Ven slaan, tegen de zijplank. De eerste vijf minuten waren volledig voor België.

Daarna greep Oranje het initiatief. In de zevende minuut onderschepte Joep de Mol schitterend een hoge bal, die hij bij Robbert Kemperman inleverde. Die gaf slim aan Jorrit Croon mee en na een backhandschot van Bob de Voogd kreeg Oranje de eerste strafcorner van de wedstrijd. Daarna volgde er een slim overstapje op het middenveld van Valentin Verga, waarna Bakker Bjorn Kellerman de kans schonk. Die raakte ongelukkig de paal met een hard en laag schot. Nederland bleef pressen en de vierde strafcorner werd door Vanasch acrobatisch gered na de goede inzet van Van der Weerden, zijn oude teamgenoot van Oranje Zwart.

In het tweede kwart vond Kemperman daarna zijn goede vriend Sander de Wijn met een crosspass, waarna de centrale verdediger zich een Braziliaanse voetballer waande. Met heerlijke schijn- en stickbewegingen draaide hij de Belgische verdedigers dol en forceerde hij uiteindelijk de vijfde Nederlandse strafcorner, die door Van der Weerden hard naast werd gepusht. Net op dat moment kantelde de wedstrijd. Talent Jonas de Geus kreeg een groene kaart. Toen sloeg België genadeloos toe en kantelde de wedstrijd.

Dockier passeerde tijdens het overtal eenvoudig de instappende Van der Weerden en schoot onberispelijk raak langs niet Van der Ven, maar Pirmin Blaak die het tweede kwart in het goal stond. Thomas Briels bewees daarna dat er ook gaten kunnen vallen in de Nederlandse zoneverdediging, met de 0-3.

Keepers Van der Ven en Blaak oogden niet overtuigend. Bij de 0-4 dook Van der Ven naar zijn rechterhoek, maar ging de bal er links laag in van Loïck Luypaert. Blaak zorgde er wel voor met zijn klomp dat de vernederende 0-5 van de backhand van Briels er eerst niet kwam. Aan de andere kant leek Vanasch onpasseerbaar. Oranje zocht het vierde kwart naar een eretreffer, maar vond alleen Vanasch en frustratie op hun weg.

Tien Nederlandse strafcorners waren niet genoeg en ook alle Nederlandse kansen werden door de voormalig keeper van Oranje Zwart overtuigend gestopt. Sander de Wijn kreeg een gele kaart vanwege opmerkingen aan de leiding, hoewel het niet helemaal duidelijk werd wat er gebeurde. Van der Weerden kreeg ook geel vanwege commentaar, wat de Nederlandse pijn goed samenvatte. Het werd vernederend toen Tom Boon met een backhand de 0-5 maakte.

De historische afstraffing kan louterend en ontnuchterend werken. Met een laatste poulewedstrijd tegen Oostenrijk in het verschiet is plaatsing voor de halve finale ‘gewoon’ in zicht. Maar het zelfvertrouwen heeft voor het eigen thuispubliek een enorme knauw gekregen.

Nederland-België 0-5 (0-3)
‘5 Sebastien Dockier 0-1
’25 Sebastien Dockier 0-2
’26 Thomas Briels 0-3
’38 Loïck Luypaert 0-4 (sc)
’55 Tom Boon 0-5

Mink van der Weerden in duel met de bal. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Mink van der Weerden in duel met de bal. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Nederlanders verliezen tijd in eerste bergrit Ronde van Spanje

De eerste bergrit in de Vuelta a España hebben de Nederlandse klassementsrijders tijd verloren. Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk verloren beiden 1.14 op Vicenzo Nibali, terwijl Wout Poels 1.39 moest toegeven op de Italiaan.

"Ik had last van kramp", zei Kelderman na afloop van de etappe. "Het is voor mij een vraagteken waarom ik daar mee te kampen had omdat ik genoeg gedronken heb. De laatste dagen was de vorm goed. Dit is wel een tegenvaller."

Kruijswijk gaf aan dat hij sinds de start van de Ronde van Spanje last heeft van een verkoudheid en keelpijn. "Dat speelde vandaag weer enigszins op. Vandaag moest je al helemaal in orde zijn in deze lastige rit in de hitte", gaf de kopman van LottoNL-Jumbo aan. "De hele rit voelde ik me gewoon nog niet fit genoeg. Op de laatste klim kwam ik simpelweg te kort. Ik hoop dat ik snel van die verkoudheid af ben en dan langzaamaan de vorm weer terug krijg."

Ook Wout Poels, tweede man bij team Sky achter Chris Froome, moest tijd toegeven op zijn kopman. "Op het moment dat mijn ploegmaat Gianni Moscon op de Cornella doortrok, blies ik mezelf op. Ik moet zeggen dat het wel een heel lastige klim was. Het is al eens vaker voor gekomen dat ik in het begin van de ronde, wanneer er voor het eerst echt doorgetrokken wordt, moeite heb met de tempoversnellingen. Meestal word ik gedurende de ronde altijd beter. Het verlies nu is niet aangenaam, maar ook niet dramatisch. Er komen hier nog genoeg bergen."

Windows-versie Final Fantasy XV komt begin 2018

Final Fantasy XV komt volgend jaar naar een nieuw platform: Windows pc. Square Enix maakte dit heuglijke nieuws bekend tijdens de persconferentie van Nvidia op Gamescom, en benadrukte dat de 'pc-versie' alleen Windows behelst.

Het feit dat de aankondiging gedaan werd tijdens Nvidia's show doet al een beetje vermoeden dat we grafisch spektakel mogen verwachten. Tijdens de conferentie laat Nvidia weten dat de pc-versie van FFXV onder andere GameWorks ondersteunt, de gepatenteerde (en controversiële) middleware van Nvidia om games grafisch te optimaliseren. Een ander interessant gegeven is dat Nvidia Ansel wordt ondersteund, een techniek waarmee gamers (met Nvidia's GTX-videokaarten) tot in de puntjes hun in-game screenshots kunnen bewerken en optimaliseren.

Final Fantasy XV Windows Edition bevat verder alle tot nu toe uitgebrachte content en zal op release volgend jaar ook nog voorzien worden van een first-person-modus. Een datum hebben we nog niet, alleen 'early 2018'. Als lekkermakertje kregen we wel vast een indrukwekkende trailer en wat toffe box art.

Goed optreden, maar geen stunt voor schermers op Universiade

De Nederlandse equipe heeft op de tweede dag van het schermtoernooi op de Universiade in Taipei niet voor een grote stunt kunnen zorgen. Wel lieten de Nederlanders zich prima zien, naar hun mogelijkheden.

Bij de mannen kwamen vier Nederlanders in actie bij het degenschermen. Serge Mes plaatste zich niet voor de knock-outfase, maar David van Nunen en Tristan en Rafael Tulen deden dat wel. Van Nunen werd in de tweede ronde uitgeschakeld door de Italiaan Valerio Cuomo: 12-11. De Tulens kwamen beiden een ronde verder, maar werden uitgeschakeld door de Hongaar Zsombor Banyai (Tristan, 15-12) en de Fransman Virgile Marshal (Rafael, 15-9). 

Bij de vrouwen kwam floretschermster Eline Rentier de mat op, kort na haar prima optreden op het WK. Drie zeges in de groepsfase brachten de Nederlandse naar de knock-outfase, waarin de Amerikaanse Erin Dietsche er met 15-13 aan moest geloven. Vervolgens was de sterke Roemeense Malina Calugareanu echter een maatje te groot: 15-11.

Turnsters 5e op Universiade, twee individuele finaleplekken

De Nederlandse turnsters zijn in de landenwedstrijd op de Universiade als vijfde geëindigd. Elze Geurts, Anne Klein, Denise Tan en Nadieh en Vera van Pol eindigden ruim tien punten achter Japan, dat brons won. Goud was er voor Rusland, met onder meer wereldtoppers Maria Paseka en Daria Spiridonova in het team. Het zilver ging naar Canada.

Individueel deden de Nederlandse dames het eveneens uitstekend. Geurts plaatste zich als zevende voor de sprongfinale, die woensdag op het programma staat. Van Pol eindigde als tiende in de meerkampkwalificatie en staat daar dinsdag in de finale.

Klein zal ongetwijfeld minder blij zijn geweest met de resultaten: ze kwam op sprong 0,025 punten tekort voor de finale en is eerste reserve voor die finale, terwijl ze de meerkampfinale op 0,200 punten aan zich voorbij zag gaan. Tan is op vloer de eerste reserve, nadat ze 0,150 tekort kwam voor een finaleplek.

30.000 euro aan boetes voor drugs op Lowlands

Het Openbaar Ministerie heeft dit jaar bijna 30.000 euro aan boetes uitgedeeld voor drugsbezit op Lowlands. De beboete festivalgangers hadden meer drugs op zak dan was toegestaan.

In totaal behandelde het OM ter plekke 85 strafzaken, vorig jaar waren dat er 62, aldus het OM. In totaal werd tijdens Lowlands 250 uur aan werkstraf opgelegd. Een van de verdachten was minderjarig en is daarom doorverwezen naar bureau Halt.

Het festival Lowlands vond afgelopen weekend voor de 25e maal plaats in Biddinghuizen. De reacties van zowel pers als publiek waren zeer enthousiast.

30.000 euro aan boetes voor drugs op Lowlands
30.000 euro aan boetes voor drugs op Lowlands (Foto: BuzzE)

Trucker vervolgd voor aanrijden motoragent

Een 42-jarige man uit het Zuid-Hollandse Melissant wordt ervan verdacht dat hij met zijn vrachtwagen opzettelijk een motoragent heeft aangereden en overreden op de A15 bij Rotterdam. Dat gebeurde in oktober 2015. De agent raakte zwaargewond, maar overleefde de aanrijding.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hem voor poging tot doodslag. Woensdag wordt de zaak besproken in een regiezitting.

De vrachtwagenchauffeur zou expres zeer dicht achter de motoragent hebben gereden waarbij hij vier keer kort gas gaf en de motorfiets raakte, aldus de aanklacht. De motoragent viel en werd overreden.

Volgens het Openbaar Ministerie is er uitvoerig onderzoek gedaan naar het incident. Tijdens de regiezitting zal de rechter bekijken of er nog meer onderzoekswensen zijn. De inhoudelijke behandeling is pas later.

Trucker vervolgd voor aanrijden motoragent
Trucker vervolgd voor aanrijden motoragent (Foto: ANP)

Twee jaar cel geëist voor export naar Iran

Wegens verboden handel met een Iraans staatsbedrijf is tegen een 54-jarige ondernemer uit Leeuwarden maandag twee jaar celstraf geëist. Ondanks eerdere waarschuwingen bleef de Friese zakenman Henk M. onderdelen voor bijvoorbeeld oliepijpleidingen leveren aan het nationale Iraanse gasbedrijf NIGC. Volgens de officier justitie heeft zijn bedrijf daar 1,6 miljoen euro winst mee gemaakt.

Wegens het nucleaire programma en mensenrechtenschendingen zijn strenge internationale sancties van kracht tegen Iran. NIGC stond zelfs op de lijst met verboden Iraanse bedrijven om zaken mee te doen.

Henk M. vertelde de rechtbank in Den Bosch maandag dat hij niet wist dat hij direct aan Iran leverde en niet wist dat de spullen werden doorgestuurd naar het omstreden regime. "Het was geen doel om naar Iran te exporteren en voordeel is er niet geweest", zei hij.

Vervalsing

De aanklager gelooft daar niks van. Volgens de officier van justitie werden documenten vervalst om te verhullen dat Iran de eindgebruiker was van de geleverde producten. De sancties zijn inmiddels versoepeld maar Iran werd destijds gezien als een gevaarlijke staat, benadrukte ze.

Het bedrijf van Henk M. kreeg in 2012 al een waarschuwing voor overtreding van de sanctieregeling. In 2013 kreeg het bedrijf daarvoor een boete van 15.000 euro. In 2016 werd de onderneming failliet verklaard.

De rechtbank doet op 4 september uitspraak.

Twee jaar cel geëist voor export naar Iran
Twee jaar cel geëist voor export naar Iran (Foto: ANP)

Verstappen heeft er zin in: "Spa is mijn favoriete circuit"

Komend weekend staat de Grand Prix van België op het circuit van Spa-Francorchamps op het programma en Max Verstappen heeft er zin in. "Ik kan niet wachten om dit jaar naar Spa te gaan. Ik hou gewoon van het circuit en het zal mooi zijn om zoveel oranje fans naast de baan te zien. Spa is mijn favoriete circuit op de kalender", zo vertelde de Nederlander.

"Je moet alles goed krijgen, maar als je een goede ronde rijdt, geeft dat veel voldoening. Er is een goede ‘flow’ met veel snelle bochten. Natuurlijk is het beste stuk de Eau Rouge, waar je de heuvel op gaat, ook al is het met de hedendaagse Formule 1-auto’s makkelijk vol gas. Het is nog steeds erg mooi als de onderkant van de auto het asfalt raakt en de auto erg licht wordt bovenaan de heuvel. Dit jaar zal het met de nieuwe auto’s overal een beetje sneller gaan, wat zeker nog uitdagender en nog leuker zal zijn." Zo licht de Nederlander toe op Verstappen.nl.

Verstappen kijkt naast de mooie baan ook uit naar de steun van zijn fans. "Het voelt absoluut aan als een thuisrace voor mij, omdat het dichtbij de grens is en omdat er nu geen Nederlandse Grand Prix is, komen er veel Nederlandse fans naar de race. Vorig jaar waren er al heel veel oranje t-shirts en vlaggen rondom de baan, wat erg mooi was om te zien en dat maakt het nog specialer."

Verstappen heeft er zin in: "Spa is mijn favoriete circuit" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen heeft er zin in: "Spa is mijn favoriete circuit" (Pro Shots / Action Images)

Judoka's grijpen naast medailles op Universiade

De Nederlandse judoploeg heeft op de tweede dag van het judotoernooi op de Universiade in Taipei geen medailles kunnen veroveren. 

Bij de mannen tot 90kg verscheen Rico Harder op de tatami, waar hij begon met een overwinning. De Kazakh Sunggat Zakariyayev was vervolgens echter te sterk, waarna de Serviër Bosko Borenovic de Nederlander in de herkansingen uitschakelde.

Natascha Ausma begon bij de dames tot 70kg met twee zeges, maar de 21-jarige Nederlandse ging ten onder tegen de nog een jaar jongere Duitse Sarah Mäkelburg. De Italiaanse Carola Paissoni was in de herkansingen vervolgens te sterk.

Bij de dames tot 63kg kwam Iris Iwema in actie, te beginnen met een overwinning, waarna Valentina Kostenko uit Rusland te sterk was. In de herkansingen begon Iwema met winst op de Belgische Maxine Heyns en de Italiaanse Valentina Giorgis, maar Maja Blagojevic uit Kroatië was in de wedstrijd om een plekje in het gevecht om brons een maatje te groot.

De Ligt tot medio 2021 bij Ajax

Ajax heeft het contract van Matthijs de Ligt opengebroken en verlengd. Dat brachten de Amsterdammers maandag naar buiten.

De Ligt is nu tot medio 2021 verbonden aan Ajax, waar hij al sinds 2009 speelt. In september vorig jaar maakte de 18-jarige verdediger zijn debuut in het eerste elftal. Ajax won toen in de KNVB Beker met 5-0 van Willem II.

Het oude contract van De Ligt liep tot medio 2019 en die verbintenis is nu dus met twee jaar verlengd. De centrumverdediger speelde tot nu toe 28 officiële wedstrijden in Ajax 1 (drie goals). Zijn doorbraak in Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat hij inmiddels ook twee Oranje-interlands heeft gespeeld.

Lawless wint rit vier in Tour de l'Avenir

Christopher Lawless heeft de vierde etappe in de Tour de l’Avenir op zijn naam geschreven. De Brit ging in de slotfase in de aanval en hield aan de streep nog net genoeg over op het peloton. De Italiaan Imerio Cima en Noorse wereldkampioen bij de belofte werden twee en drie.

Zeven renners kozen vroeg in de etappe voor de aanval: Vasili Strokau en Uladzimir Harakhavik (Wit-Rusland), Alan Riou (Bretagne), Wildy Sandoval (Colombia), Daragh O’Mahony (Ierland), Léo Danes (Auvergne Rhône Alpes) en Georg Zimmermann (Duitsland). Ze zouden een maximale voorsprong van vijf minuten krijgen van het peloton.

Het zou er lang goed uitzien voor de kopgroep. Met nog vijf kilometer te gaan had de kopgroep nog een kleine halve minuut, maar toch zouden ze gegrepen worden door het aanstormende peloton. Daarna zag Lawless zijn kans. De Brit sloeg een gat, en wist knap stand te houden.

Politie schiet gezochte terrorist dood

De Catalaanse politie heeft maandagmiddag in Subirats, een gemeente op zo'n 50 kilometer ten westen van Barcelona, een persoon die een bomgordel droeg doodgeschoten. De publieke omroep in Spanje en ook andere media meldden dat het gaat om de gezochte terrorist Younes Abouyaaqoub (22), die ervan wordt verdacht met een bestelbusje dood en verderf te hebben gezaaid op de Ramblas in Barcelona.

De politie kon de identiteit van de man niet bevestigen omdat diens lichaam nog met een robot wordt onderzocht op explosieven.

Volgens de krant La Vanguardia is de politie de meeste gezochte man van Spanje op het spoor gekomen dankzij een tip van twee alerte dorpelingen die hem zagen rondscharrelen in de buurt van hun huizen en omringende wijngaarden. Ze vertrouwden het niet en lichtten de politie in. Agenten waren snel ter plaatse. Ze stelden vast dat alles erop wees dat de verdachte een bomgordel om had.

Update 18:34 uur:

Inmiddels bevestigt de Spaanse politie dat de doodgeschoten man inderdaad Younes Abouyaaqoub is.

'Politie schiet gezochte terrorist dood'
'Politie schiet gezochte terrorist dood' (Foto: ANP)

Junkertown is nieuwe map voor Overwatch

Tijdens de Gamescom-preview heeft Blizzard een nieuwe map voor Overwatch aangekondigd: Junkertown, thuisbasis van onze Australische badguys Junkrat en Roadhog. Voor de aangekondiging is een filmpje gemaakt die hieronder te bekijken is.

Junkertown is een pure Escort-map (denk aan Route 66, Watchpoint: Gibraltar en Dorado), waarin we een payload van het begin naar het einde moeten brengen. De map heeft helaas nog geen release date (waarschijnlijk in september pas), maar we kunnen in ieder geval genieten van de video zelf en de eerste beelden van de map.

Dit is overigens niet de nieuwe Animated Short die tijdens Blizzcon getoond gaat worden, die verschijnt pas woensdagavond om 18:00 uur onze tijd.

Braboneger krijgt televisieprogramma

Steven Brunswijk, beter bekend als de Braboneger, krijgt zijn eigen televisieprogramma. In De Braboneger Basht! geeft hij zijn ongezouten mening over de nieuwste trends, vlogs en andere opvallende zaken.

"Ik bash eigenlijk iedereen. Of ze nou Marokkaan zijn, Turk, Surinamer, Hollander, Antilliaan of een BN'er. Dan is iedereen in principe gelijk". Dat bashen probeert hij wel met humor te doen. "Ik wil mensen laten lachen, maar ze ook een beetje aan het denken zetten", aldus De Braboneger.

Stevens vrienden Dennis en Djordjhy staan klaar op hem te helpen, want veel vertrouwen in het organisatietalent van hun vriend hebben zij niet. "Die gaat er natuurlijk weer echt op zijn Surinaams in, halfbakken voorbereiding en dan staat hij daar en weet hij halverwege niet meer wat hij moet doen.''

De Braboneger werd bekend met zijn Dumpert-filmpje "Gewoon Betalen" dat meer dan 400.000 keer werd bekeken. Verder is de Braboneger elke dinsdag en vrijdag om 16.00 uur al te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3, maar maakt het programma woensdag 6 september zijn debuut op televisie.

Braboneger krijgt televisieprogramma
Braboneger krijgt televisieprogramma (Foto: BuzzE)

'Windows App Store blijkt piratenwalhalla'

Wie denkt dat piraten hun favoriete downloadsoftware uit donkere internetsteegjes moeten halen, heeft het volgens TorrentFreak mis. De website schrijft dat de officiële Windows App Store een heus walhalla is voor contentpiraten.

Wie naar het gratis aanbod van de App Store kijkt, ziet al snel diverse apps waarvan de makers beweren je dat je ermee gratis naar de laatste films en series kunt kijken. Dat zulke apps bestaan is één ding, maar dat ze in de officiële appwinkel van Windows staan is een ander verhaal. Iedere app in de Windows App Store moet namelijk door een goedkeuringsproces. En volgens TorrentFreak maken de makers van de malafide apps er ook helemaal geen geheim van dat er met hun apps naar illegale content gekeken kan worden. Waarom de software toch gewoon in de App Store terecht is gekomen, is dan ook raadselachtig.

Microsoft is juist een van de grote techbedrijven met een lange historie als het om de bestrijding van piraterij gaat. Eerder dit jaar ondertekende de Windowsmaker nog een anti-piraterijconvenant met een aantal grote auteursrechtenbeheerders.

'Windows App Store blijkt piratenwalhalla'
'Windows App Store blijkt piratenwalhalla' (Foto: BuzzT)

Android Marshmallow nog lang niet afgedankt

Google lanceert maandagavond Android O en daarmee is 's werelds populairste besturingssysteem aangekomen op versienummer acht. Toch betekent de lancering van een nieuwe Android-versie niet meteen dat ook iedereen de switch maakt. Volgens TechCrunch draait een derde van alle Android-apparaten nog op Marshmallow, versie 6, uit 2015.

Fragmentatie is al jaren een probleem voor Google. Waar Apple het gros van zijn gebruikers binnen een paar weken naar de laatste versie van iOS ziet gaan, blijft Google om verschillende redenen zitten met een waslijst aan Android-versies die nog in gebruik zijn. De trage overgang van de ene Android-versie naar de volgende heeft vooral te maken met de manier waarop Android bij eindgebruikers terechtkomt.

Mensen met een door Google ontwikkelde Nexus- of Pixel-smartphone kunnen bijvoorbeeld maandag direct overstappen op Android O terwijl mensen met een Android-handset van een andere hardwaremaker moeten wachten op die maker. Omdat veel bedrijven een eigen schil over Android hebben gebouwd, moeten ze eerst dat eigen laagje over Android geschikt maken voor de meest recente release van het besturingssysteem. En dat proces neemt als snel enkele weken in beslag. In sommige gevallen gaan er zelfs maanden overheen voordat een hardwaremaker met een update komt. En in veel gevallen worden na een jaar of twee geen updates meer gemaakt voor smartphones.

De officiële naam van Android O is nog niet bekendgemaakt door Google, maar het lijkt er sterk op dat het Android Oreo gaat worden.

Android Marshmallow nog lang niet afgedankt
Android Marshmallow nog lang niet afgedankt (Foto: BuzzT)

NASA jaagt op zonsverduistering

Vandaag is er een zonsverduistering te zien in de VS. In 4 uur tijd trekt een 100 kilometer brede schaduw van de oostkust naar de westkust. Een zonsverduistering is een ideale gelegenheid om de randen van de zon te bestuderen. Normaal word je hierbij gehinderd door het licht van de zon, maar tijdens een verduistering zit de maan precies over de zon en is alleen het uiterste randje van de Corona (zonneatmosfeer) te zien.

Het nadeel is dat de zonsverduistering, als je op een vaste plek staat, minder dan 2,5 minuut duurt. Vandaar dat de NASA 2 uitgediende bommenwerpers inzet om de zonsverduistering te volgen. De vliegtuigen zijn van het type WB-57F, een voormalig verkenningsvliegtuig dat een verbeterde versie is van de tijdens de Vietnamoorlog veel gebruikte B-57.

(tekst gaat verder onder de foto)

1 van de vliegtuigen. De instrumenten zitten onder de zilverkleurige kap op de neus (Foto: NASA Johnsons Space Center)
1 van de vliegtuigen. De instrumenten zitten onder de zilverkleurige kap op de neus (Foto: NASA Johnsons Space Center)

In 1983 gingen de laatste vliegtuigen van dit type uit dienst bij het leger en de enige nog operationele exemplaren zijn nu in het bezit van de NASA. Ze hebben deze vliegtuigen uitgerust met geavanceerde meetapparatuur, telescopen en beeldbewerkingssoftware en vliegen nu in de zonsverduistering over de Verenigde staten.

Op NASA-TV is vanaf 6 uur vanavond een 4 uur durend programma hierover te zien en ook Wetenschap in beeld zendt op hun Facebook-pagina een livestream vanuit de VS uit vanaf 8 uur vanavond.

En hier is de zonsverduistering ook live te volgen:

VVD'er Linschoten voor rechter voor belastingfraude

Er mag weer eens een prominente liberaal voor de rechter verschijnen. Oud-staatssecretaris Robin Linschoten moet binnenkort voor de rechter verschijnen in verband met een belastingkwestie.

De voormalige politicus van de VVD wordt ervan verdacht dat hij opzettelijk onjuiste of onvolledige aangifte van de vennootschapsbelasting heeft gedaan in zijn woonplaats Eemnes en/of in Breda. Het gaat om de periode tussen begin oktober 2010 en eind oktober 2012, zo staat in de aanklacht. De zaak dient voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam.

De inmiddels zestigjarige Linschoten werd in 1982 met 25 jaar het jongste Kamerlid en bleef twaalf jaar volksvertegenwoordiger. Daarna werd hij in het kabinet paars-I staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, totdat hij in 1996 moest aftreden vanwege de bestuurlijke chaos bij het college van Toezicht op Sociale Verzekeringen.

Hij was als staatssectaris verantwoordelijk voor het privatiseren van de Ziektewet. Na zijn politieke carrière was hij onder andere commissaris bij de DSB-bank.

Oud-staatssecretaris Linschoten voor rechter
Oud-staatssecretaris Linschoten voor rechter (Foto: ANP)

BioMutant officieel aangekondigd

Vorige week lekte de eerste art al, maar vandaag is BioMutant officieel aangekondigd. De game wordt ontwikkeld door voormalige ontwikkelaars van Just Cause en Mad Max en wordt uitgegeven door THQ Nordic.

BioMutant is een open-wereld action RPG en belooft grootschalige aanpassingsmogelijkheden voor jouw personage, wapens en sidekicks, diverse methoden van transportatie en realtime combat. De game bestaat uit diverse werelden, een onderwereld en een klein zonnestelsel. Qua scale lijkt het dus wel goed te zitten.

De aankondigingstrailer is hieronder te bekijken. Ongetwijfeld krijgen we meer te horen tijdens Gamescom. BioMutant is in de maak voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Eén van de drie gemengde badmintonduo's door op WK

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap badminton in Glasgow zijn gelijk alle drie Nederlandse duo's in het gemengd dubbelspel in actie gekomen.

Voor Jacco Arends en Selena Piek begon het toernooi prima. Het duo stond tegenover de jonge Fransen Jordan Corvee en Anne Tran, die over aanzienlijk minder ervaring beschikken. Dat was wel te merken en Arends en Piek pakten zonder zich overmatig in te spannen de eerste game. De tweede game was spannender, maar ook daarin was het Nederlandse duo de beste: 21-12, 21-18.

Arends en Piek spelen in de tweede ronde tegen zware tegenstanders uit China: tweevoudig olympisch kampioen Zhang Nan met zijn pas 20-jarige partner Li Yinhui. WK-ervaring heeft zij nog niet, maar met Zhang won ze al wel drie grote toernooien in het afgelopen jaar.

Jelle Maas en Imke van der Aar dolven in de eerste ronde het onderspit tegen Chang Ko-chi en Chang Hsin-tien uit Taiwan. De eerste twee games waren zeer spannend, daarna was het Nederlandse verzet compleet gebroken: 21-23, 25-23, 8-21.

Robin Tabeling en Cheryl Seinen stonden tegenover het 20-jarige duo Ben Lane en Jessica Pugh uit Engeland. Tabeling en Seinen wonnen de eerste game, maar gingen daarna toch ten onder: 21-14, 16-21, 14-21.

Ritzege Nibali, Froome grijpt de macht

Vincenzo Nibali heeft de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Na 158,5 kilometer koersen, van Prades Conflent Canigó naar Andorra la Vella, was hij de rapste van een kopgroep. Chris Froome pakt  de leiderstrui. De Brit heeft twee seconden voorsprong op De La Cruz, Roche en Van Garderen.

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Turgis (Cofidis), Davide Villella (Cannondale), Axel Domont en Alexandre Geniez (AG2R) en Fernando Orjuela (Manzana) zorgden voor een vroege ontsnapping. Aan de voet van de Col de la Perche hadden ze ruim vier minuten voorsprong. Przemyslaw Niemiec wist zich later nog bij de kopgroep aan te sluiten.  Thomas De Gendt is als eerste op de top. De voorsprong is dan teruggelopen tot onder de vier minuten.\

Met nog zo'n 55 kilometer voor de boeg, sprong Axel Domont weg uit de kopgroep en ging alleen op avontuur. Veertien kilometer later werd hij echter weer bijgehaald. Geniez en  Villella waren de volgenden die wegsprongen uit de kopgroep, die inmiddels uit elkaar was gespat. Het verschil met het peloton was inmiddels teruggelopen tot onder de twee minuten. Net voorbij de top van de Coll de la Rabassa worden Geniez en Villella bijgehaald door het uitgedunde peloton.

Op dertien kilometer van de streep begonnen de renners aan de slotklim, de Alto de la Comella. Sky had het heft in handen genomen en het tempo was hoog. Onder meer Contador, Barguil, Kelderman en Kruijswijk konden niet volgen. Op 8 kilometer van de meet plaatste Froome een aanval en alleen Chaves kon volgen. De twee kwamen als eerste boven, voor Bardet en Aru die daarachter reden. In de afdaling kwamen de twee duo's bij elkaar. Daarachter reden De la Cruz, Nibali, Van Garderen en Roche en ook zij konden aansluiten. In de eindsprint was het Nibali die het snelste was.

Islamitische basisschool gesloten door Pegida

In de regio midden zijn vandaag de scholen weer begonnen. Op een Islamitische basisschool in Leiden verliep die start echter wat minder soepel dan gepland: de lokale afdeling van Pegida had het hek van de school gesloten met een groot kettingslot.

Aan het slot hing een blaadje met een doodshoofd en de volgende tekst: "De islam zorgt voor vreselijke aanslagen in Europa. Je moet het probleem bij de wortel aanpakken. Dat is ook het sluiten van islamitische scholen."

"We zijn hier erg van geschrokken. Het is zorgwekkend, want je weet niet wat mensen in hun hoofd halen. Veel medewerkers voelen zich nu niet veilig, en we hebben nog geen politie zien surveilleren”, verklaart een woordvoerder van Er-Risèlèh tegenover Omroep West. Ook de Leidse afdeling van de PvdA heeft afkeurend gereageerd.

De lessen zijn overigens alsnog vrij snel gestart, aangezien het schoolgebouw ook een achterdeur heeft.

'Paar honderd miljoen voor koopkracht minima'

Het kabinet zal een "paar honderd miljoen euro" uittrekken om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden en een deel van de gepensioneerden er volgend jaar op achteruitgaan in hun koopkracht. Dat meldden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van NRC.

Die krant schrijft dat volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid alle uitkeringsgerechtigden en AOW'ers met een klein aanvullend pensioen er volgend jaar netto op achteruitgaan. Ze gaan er "tot enkele tienden van procenten" op achteruit, zo citeert de krant een PvdA'er. Het Centraal Planbureau meldde vorige week dat de koopkracht volgend jaar groeit met 0,3 procent.

Het demissionaire kabinet overlegt deze week over de begroting van 2018, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Net als voorgaande jaren wil de coalitie van VVD en PvdA dan een evenwichtig koopkrachtbeeld presenteren. Het wegwerken van de minnen in de koopkracht van de sociale minima zal 'geen grote problemen opleveren', is te horen in de coalitie.

Ander probleem
Een ander probleem dat deze week moet worden opgelost, is de wens van de PvdA om de salarissen van de leraren in het basisonderwijs te verhogen. Het zittende kabinet moet dit probleem oplossen, lieten D66 en ChristenUnie maandag weten. Deze partijen onderhandelen met VVD en CDA over een nieuwe regering. De VVD wilde de kwestie aan het nieuwe kabinet overlaten.

Het is niet duidelijk hoeveel de wens van de PvdA gaat kosten. Overigens staan ChristenUnie, CDA en D66 niet afwijzend tegen loonsverhoging voor leerkrachten.

'Paar honderd miljoen voor koopkracht minima'
'Paar honderd miljoen voor koopkracht minima' (Foto: ANP)

Waterpoloërs winnen ook laatste groepsduel op Universiade

Het gaat uitstekend met de Nederlandse waterpoloërs op de Universiade in Taipei. De mannen van bondscoach Robin van Galen wonnen maandag ook de derde en laatste groepswedstrijd in de Taiwanese hoofdstad.

Na zeges op Italië en Argentinië was Australië maandag de tegenstander. Nederland stond na één periode al 4-1 voor, maar de Australiërs vochten zich terug naar een 5-4 stand halverwege de wedstrijd en 6-5 na de derde periode. Voor de Aussie's bleef het daarbij, terwijl Nederland uitliep naar een 9-5 overwinning.

Woensdag spelen de Nederlanders in de achtste finales tegen Roemenië.

12-jarige maakt furore bij Borussia Dortmund onder 17

In de westelijke divisie van de Duitse Bundesliga voor B-junioren maakt een jonge voetballer flink wat furore. Na drie wedstrijden bij Borussia Dortmund onder 17 heeft Youssoufa Moukoko maar liefst acht keer het net laten bollen. Het meest opvallende: Moukoko is op 20 november 2004 geboren in Kameroen en is dus nog maar 12 jaar jong.

Een dikke week geleden begon de competitie voor BVB O17 met een uitwedstrijd bij SG Unterrath. Moukoko debuteerde in de competitie waar men gemiddeld toch wel een jaar of vier ouder is en kwam gelijk twee keer tot scoren, waaronder uit een penalty. Woensdag speelden Moukoko en de zijnen thuis tegen VfL Bochum en ook nu scoorde hij twee keer, wederom één keer uit een penalty.

Zaterdag was het pas echt lekker raak in de thuiswedstrijd tegen Viktoria Köln. Moukoko kwam al na één minuut tot scoren en voegde daar later nog eens drie treffers aan toe op weg naar de 6-1 zege. Met acht goals staat hij uiteraard al bovenaan in de topscorerslijst, vijf goals los van de rest en nu al halverwege de productie van de topscorer van vorig jaar. 

Zoals gezegd is Moukoko geboren in Kameroen en dat gegeven, gecombineerd met een wat ouder uiterlijk - niet bepaald ongewoon - maakt dat mensen gelijk twijfelen aan zijn leeftijd. Vader Joseph is echter duidelijk: "Gelijk na zijn geboorte heb ik hem bij het Duitse consulaat in Yaoundé geregistreerd en hij kreeg er een Duitse geboorteakte", waarmee het zeker mogelijk is dat Moukoko niet, zoals veel Afrikanen, een wat dubieuze geboorteakte heeft - in veel landen wordt de registratie niet al te serieus genomen, waardoor men bij bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort gewoon 1 januari of 1 juli in een bepaald jaar opgeeft.

In 2014 nam vader Moukoko zijn zoon mee naar Hamburg, waar hij bij St Pauli speelde. In twaalf wedstrijden voor St Pauli onder 15 kwam Youssoufa al tot 21 treffers, waarna de zeer snelle en hard schietende aanvaller overstapte naar Dortmund. Daar speelde hij vorig jaar voor BVB onder 15 en ook dat ging allerminst verkeerd: hij kwam tot maar liefst 33 goals. Inmiddels heeft ook de Duitse voetbalbond hem al in het vizier voor de nationale jeugdelftallen.

Beelden van Moukoko (Bron: YouTube)

Devenyns langer bij Quick-Step

Eerder deden Philippe Gilbert, Niki Terpstra en Iljo Keisse het al, maar nu heeft ook Dries Devenyns zijn contract bij Quick-Step verlengd. De Belg rijdt ook de komende twee jaar voor de ploeg van Patrick Lefevere.

Devenyns keerde dit seizoen terug bij Quick-Step na uitstapjes naar Giant-Shimano en twee seizoenen bij IAM Cycling. Vorig jaar won de Belg de Ronde van Wallonië en de Ronde van België.

"Quick-Step voelt als mijn tweede thuis. We hebben dit jaar als team al zoveel overwinningen geboekt. Ik ben een winnaar en ik houd ervan om voor winnende ploegen te rijden," aldus Devenyns.

Hoax-wijzer trapt zelf in een hoax

Hoax-wijzer, een groep vrijwilligers die op Facebook mensen wijst op hoaxes is zelf in een hoax getrapt. Dat gebeurde naar aanleiding van de heisa rond de Aldi-moslim.

De Britse Aldi heeft een werknemer in dienst die geen alchohol afrekent. Een foto met een tekst was het bewijs daarvan. Hoaxwijzer vond een andere foto met de tekst 'cardholder' in plaats van alchohol en besloot dat dit de echte was. Dat blijkt niet zo te zijn, die foto is juist de fotoshop en Hoaxwijzer trok het bericht terug. 

Geanimeerde avonturen in Forgotton Anne

ThroughLine Games en Square Enix Collective brengen een trailer uit van Forgotton Anne een 2D-adventuregame met, zoals je in de video ziet, animatiefilmpjes zo nu en dan.

Alles wat vergeten wordt komt terecht in de Forgotten Realm. Je speelt Anne, iemand die vergeten is, maar nu de bewaakster is die orde in de Forgotton Realm bewaart. Iedereen en alles in de Forgotten Realm hoopt ooit weer herinnerd te worden en zo terug te komen in de normale wereld. Maar wat rebellen denken er anders over. Anne gaat op pad om rebellen te stoppen. Lukt dat niet, dan kunnen zij en Bonku, haar meester, nooit meer terug naar de normale wereld.

Forgotton Anne komt dit jaar uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Roxeanne Hazes nieuwe huisband DWDD

Roxeanne Hazes is komend seizoen de huisband van De Wereld Draait Door. Met haar band speelt de zangeres elke laatste vrijdag van de maand in de uitzending.

Het debuutalbum van de dochter van André, In Mijn Bloed, verschijnt 1 september en in oktober en november toert de band door het land.

Eerdere huisbands van DWDD waren Roel van Velzen, MOKE, Lucky Fonz III, Rigby, Go Back to the Zoo, Chef'Special, The Kik, Tangarine, Typhoon, Lucas Hamming en Sue the Night.

Roxeanne Hazes nieuwe huisband DWDD
Roxeanne Hazes nieuwe huisband DWDD (Foto: ANP)

Barcelona en Real beginnen La Liga met winst

Afgelopen weekeinde werd de eerste speelronde in de Primera Division gespeeld, op twee wedstrijden na die maandagavond op het programma staan. FC Barcelona en Real Madrid begonnen alvast goed en hebben de eerste drie punten binnen.

Barcelona opende het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Real Betis, dat zag hoe nota bene haar eigen Alin Tosca de Catalanen na 36 minuten op voorsprong zette. Krap drie minuten later scoorde Sergi Roberto zijn eerste goal in de hoofdmacht van Barcelona en daarmee was de eindstand nog voor rust al bereikt: 2-0.

Real Madrid ging op bezoek bij Deportivo la Coruña en kwam dankzij Gareth Bale na twintig minuten al op voorsprong. Casemiro verdubbelde de score zeven minuten later, terwijl Toni Kroos op aangeven van Bale na ruim een uur spelen de 0-3 eindstand op het scorebord zette.

Atletico Madrid, de nummer drie van de afgelopen jaren in Spanje, begon niet zo geweldig aan het seizoen. Christhian Stuani debuteerde bij zijn nieuwe club Girona en scoorde na ruim twintig minuten in een tijdsbestek van drie minuten twee keer. Pas diep in de tweede helft konden de mannen van Diego Simeone de meubels nog een beetje redden: Ángel Correa en José Gímenez zorgden voor 2-2.

Overige uitslagen
Celta de Vigo - Real Sociedad 2-3
Sevilla - Espanyol 1-1
Athletic de Bilboa - Getafe 0-0

VVD legt wensen PvdA voor aan formatiepartners

De VVD bespreekt de PvdA-wens om al in de komende begroting geld uit te trekken voor hogere lerarensalarissen met de andere formerende partijen. De PvdA-top heeft de collega's van de VVD maandagochtend laten weten hoeveel extra geld ze voor juffen en meesters in de nieuwe begroting opgenomen willen zien.

De VVD laat doorschemeren zo'n loonsverhoging niet tegen te willen houden, maar wilde het uitreiken van dat cadeautje overlaten aan het nieuwe kabinet waarover zij met CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelt. Die drie partijen zouden ook neigen naar een extraatje voor de leerkrachten. Maar de PvdA staat erop dat er al in de begroting die het kabinet deze maand opstelt extra geld wordt uitgetrokken.

PvdA-leider Lodewijk Asscher dreigde eerder het demissionaire kabinet op te blazen als er niet deze maand al geld op tafel komt. Dat wekte de woede van de VVD. VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra wees er na het overleg met de PvdA nog maar eens op dat het voor het aanzien van de politiek niet goed zou zijn als het meningsverschil vlak voor de eindstreep op de val van het kabinet zou uitdraaien.

De regeringsploeg van VVD en PvdA loopt op zijn laatste benen, maar moet de begroting voor volgend jaar nog opstellen omdat er nog geen nieuw kabinet is. Zijlstra hoopt op "een soort zwaluwstaart"om de begroting van het demissionaire kabinet te vervlechten met het regeerakkoord waaraan de VVD met CDA, D66 en ChristenUnie werkt.

VVD legt wensen PvdA voor aan formatiepartners
VVD legt wensen PvdA voor aan formatiepartners (Foto: ANP)

Kernreactor Doel etmaal stilgevallen

Een van de vier kernreactoren van de centrale in het Belgische Doel is afgelopen weekend stilgevallen. De reactor maakte zaterdagnacht automatisch een noodstop toen bij een test van de veiligheidsmechanismen een alarmsignaal blokkeerde.

De reactor bij Antwerpen is maandagochtend vroeg weer opgestart en moet volgens exploitant uitbater Engie Electrabel in de middag weer op volle kracht draaien. Volgens het energiebedrijf is de veiligheid niet in gevaar geweest.

Kernreactor Doel etmaal stilgevallen
Kernreactor Doel etmaal stilgevallen (Foto: ANP)

Larsson voor vier jaar naar Feyenoord

Sam Larsson mag zich eindelijk Feyenoorder noemen. De Zweedse vleugelaanvaller komt over van sc Heerenveen en tekende vandaag een contract voor vier seizoenen in de Kuip. Naar verluidt maken de Rotterdammers vier miljoen euro over naar Friesland.

Technisch directeur Martin van Geel is verheugd met de komst van Larsson. "Sam is een welkome versterking, die onze selectie compleet maakt. Met zijn komst zijn nu alle posities dubbel bezet binnen onze spelersgroep. Sam heeft specifieke kwaliteiten en is daardoor van toegevoegde waarde voor onze selectie. Hij is een ander type buitenspeler dan de buitenspelers die we al hadden. Dat biedt onze hoofdtrainer extra mogelijkheden."

Larsson speelde sinds 2014 voor Heerenveen en daarvoor voor IFK Göteborg. In de Eredivisie kwam de aanvaller tot nu toe tot 86 wedstrijden waarin hij 23 keer scoorde.

Oud-gewichtheffer Cholakov (35) overleden

Voormalig gewichtheffer Velichko Cholakov is onverwacht overleden, zo melden Bulgaarse media. De Bulgaar werd zondagochtend thuis in Smolyan - waar hij ereburger van was - plotseling onwel, waarna ambulancepersoneel vaststelde dat hij met een hartaanval te kampen had. Niet veel later overleed hij, 35 jaren jong.

Cholakov was een ware reus: met een lengte van een kleine twee meter en een gewicht van ver over de 150 kilogram deed hij uiteraard mee in de zwaarste gewichtsklasse, die boven de 105kg. In 2003 pakte hij daarop in Vancouver WK-zilver, een jaar later was er brons op de Olympische Spelen van Athene, niet ver van zijn thuisstad. Eerder in dat jaar werd hij ook nog Europees kampioen.

In 2008 vinden we wellicht een van de redenen waarom Cholakov plotseling onwel werd: hij werd betrapt op anabole steroïden. Hij was overigens niet de enige, want maar liefst tien andere Bulgaren hadden gezellig uit het potje gesnoept, waardoor geen enkele gewichtheffer uit dat land aan de Spelen van Beijing mee mocht doen.

Zoals vele Bulgaren maakte ook de als bijzonder vriendelijke man bekendstaande Cholakov na zijn schorsing de overstap naar Azerbeidzjan, het mekka voor doperende gewichtheffers. Voor zijn nieuwe land zou hij in 2012 weer meedoen aan de Spelen, maar kort voor het begin moest hij zich terugtrekken wegens gezondheidsproblemen.

Cholakov op weg naar brons in Athene (Bron: YouTube)

Eerste masterszege voor tennisser Dimitrov

Tennisser Grigor Dimitrov heeft zondagavond voor het eerst in zijn carrière een masterstoernooi gewonnen. De Bulgaar stond in Cincinnati net als opponent Nick Kyrgios voor het eerst in de finale van zo'n groot toernooi.

Dimitrov verkeerde het hele toernooi al in topvorm en had nog geen set verloren. Ook tegen Kyrgios kwam de Bulgaar nauwelijks in de problemen en in de eerste en tweede set was één break voldoende om de Australiër aan de kant te schuiven: 6-3, 7-5.

Voor Dimitrov is het in totaal zijn zevende ATP-titel en al zijn derde van het jaar, nadat hij ook in Brisbane en Sofia de beste was. Door zijn toernooizege stijgt hij naar de negende plaats op de wereldranglijst, één positie boven zijn hoogste notering ooit, die hij in 2014 haalde. 

Moon waarschuwt Noord-Korea voor provocaties

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft zijn buren in het noorden maandag gewaarschuwd de jaarlijkse militaire oefening met de Amerikanen niet te gebruiken als excuus voor provocaties.

De oefeningen zijn "helemaal niet bedoeld om de militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland te laten oplopen", zei Moon maandag na regeringsoverleg. Het gaat er volgens hem vooral om de militaire en civiele paraatheid te testen.

Tienduizenden militairen, onder wie 17.500 Amerikanen, nemen vanaf maandag deel aan de jaarlijkse oefening die geldt als voorbereiding op een mogelijke oorlog met Noord-Korea. Vorig jaar vuurde Noord-Korea tijdens die oefening een ballistische raket af vanaf een onderzeeër.

China riep vorige week op de oefening uit te stellen om met Noord-Korea te gaan onderhandelen.

Moon waarschuwt Noord-Korea voor provocaties
Moon waarschuwt Noord-Korea voor provocaties (Foto: ANP)

Auto rijdt tegen bushokjes Marseille: 1 dode

Een auto is maandag ingereden op twee bushokjes in de Franse stad Marseille. Daardoor is een 42-jarige vrouw om het leven gekomen en een andere vrouw gewond geraakt. De chauffeur is aangehouden. De politie heeft mensen gevraagd uit de buurt te blijven van de bushokjes, aldus de krant La Provence.

Het is niet bekend of de automobilist met opzet of per ongeluk op de bushokjes is ingereden. De politie heeft versterking naar de plek gestuurd.

Het incident had plaats in de wijk Vieux-Port (Oude Haven). Dat is het toeristische centrum van Marseille.

Volgens Franse media is de aangehouden automobilist een 35-jarige man. Hij zou eerder met de politie in aanraking zijn geweest en psychische problemen hebben gehad.

Auto rijdt tegen bushokjes Marseille: 1 dode
Auto rijdt tegen bushokjes Marseille: 1 dode (Foto: ANP)

Radicalisering bij Belgische kleuters

Kleuters op een school in het Belgische Ronse lijken onder invloed staan van een extremistische islamitische stroming. Leraren luiden de noodklok. Dat staat in een rapport waar de krant Het Laatste Nieuws over bericht.

De kleuters citeren bijvoorbeeld Arabische verzen uit de Koran tijdens de speeltijd of komen vrijdag niet naar school om religieuze redenen. Sommigen weigeren een hand te geven. Het komt zelfs zover dat kinderen ongelovigen met de dood bedreigen, leeftijdgenoten varkens noemen en "met de vinger aan de keel bewegingen maken", citeert de krant uit het interne rapport. Het is de eerste keer dat wordt vastgesteld dat bij zulke jonge kinderen signalen van radicalisering worden waargenomen, aldus de krant.

Radicalisering bij Belgische kleuters
Radicalisering bij Belgische kleuters (Foto: ANP)

ReCore: Definitive Edition komt eind augustus uit

De vorig jaar uitgekomen Microsoft-exclusieve actie-platformer ReCore krijgt op 29 augustus een heruitgave in de vorm van ReCore: Definitive Edition. In deze editie is een nieuwe quest aanwezig genaamd Eye of Obsidian, krijgt de speler beschikking over een nieuwe core-bot en verschillende customization-opties.

Daarnaast wordt ReCore vanaf september ook aangeboden als speelbare titel voor Xbox GamePass-houders. Toen de game uitkwam in september waren de recensies wisselend. Ook wij vonden dat de game op enkele terreinen flink tekort schoot, hoewel de platforming en de core-bots wel goed uitgedacht waren. De genoemde extra's uit de definitive edition zijn overigens gratis voor mensen die ReCore al bezitten, zij kunnen deze via een update binnenhalen.

Bij de definitive edition (en daarmee de update) wordt de game ook meteen klaargestoomd voor de Xbox One X, met 4K-textures en HDR-ondersteuning. ReCore is een Play Anywhere-titel, wat betekent dat een gekocht Xbox One-exemplaar ook op Windows 10 kan worden gespeeld en vice versa.

Moreno uit Vuelta met gebroken kaak

Javier Moreno heeft de Vuelta met een gebroken kaak moeten verlaten. Gisteren, in de tweede etappe, kwam de Spanjaard van Bahrain-Merida zo'n 50 kilometer voor de finish ten val en kon niet meer verder.

"Voor me ging een aantal renners onderuit en ik kon ze niet meer ontwijken. Ik viel vol op mijn gezicht," aldus Moreno die een belangrijke knecht moest zijn voor kopman Vincenzo Nibali.

Van Ginkel: "Dit helpt wel mee"

Marco van Ginkel scoorde én won alweer twee keer dit Eredivisie-seizoen. Crisis ten einde?

Van Ginkel mag dit jaar eindelijk eens vanaf het begin een PSV-seizoen meemaken, in plaats van dat hij in januari aan de selectie wordt toegevoegd. In de eerste twee speelronden van de Eredivisie was hij meteen van grote waarde, met twee doelpunten, die allebei van doorslaggevende waarde waren voor het wedstrijdverloop.

De nieuwe PSV-aanvoerder zette zijn club met het hoofd op een 2-1 voorsprong in de uitwedstrijd tegen NAC Breda. Nu PSV, dat Europees al is uitgeschakeld en meteen een kleine crisis moest bezweren, twee keer gewonnen heeft, lijkt de rust terug. "Het gemiddelde van een spits hè", zegt de middenvelder lachend tegen FOX Sports. "Of de crisis na twee competitiezeges al voorbij is? Laat ik zeggen dat het wel meehelpt om de slechte smaak van onze valse start weg te nemen."

Van Ginkel kreeg overigens een snoeiharde tackle van oud-PSV'er Rai Vloet te verwerken. Daar was de Oranje-international kort over. "Ging nergens over, die tackle. Daar had de scheids harder tegen mogen optreden."

LB: Jennie Lena elke vakantie in ballenbak

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Het liefst zou ze naar Japan vliegen, maar zangeres Jennie Lena viert deze zomer toch vakantie in eigen land. "Met een kind van drie moet je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken", zegt de 39-jarige zangeres in De Telegraaf over haar vakantieplannen.

"Ik denk dat ik me erbij moet neerleggen dat ik in zo'n stereotiep bungalowhuisje in Nederland zal eindigen", gaat Jennie verder. "Want laten we eerlijk zijn: of je nu in een duur exotisch resort zit of in CenterParcs, uiteindelijk kom je toch in de ballenbak terecht."

Verre reizen wil de zangeres over een paar jaar weer maken. "Ik heb het al een paar jaar in mijn hoofd", zegt ze over haar droomreis naar Japan. "Als ik mijn dochter zeven of acht kon toveren, zou ik bij wijze van spreken morgen klaarstaan op Schiphol. Nu is dat nog niets voor haar."

Jennie Lena elke vakantie in ballenbak
Jennie Lena elke vakantie in ballenbak (Foto: BuzzE)

Prinses Alexia begint op middelbare school

Prinses Alexia is maandag begonnen aan de middelbare school, op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, waar haar oudste zus prinses Amalia inmiddels haar derde jaar ingaat. Prinses Ariane bezoekt van de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima nu nog als enige de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar, de woonplaats van het gezin.

De in juni twaalf geworden Alexia heeft al lang uitgekeken naar de overstap, vertelde koningin Máxima vorige maand in Warmond aan het begin van de zomervakantie. "Alexia hoort de laatste twee jaar alleen maar verhalen over Sorghvliet. Deze docent, die docent. Natuurlijk is ze veel beter voorbereid dan toen Amalia aan haar middelbare school begon", aldus Máxima.

Ze had de tijd op de basisschool "heel blij afgesloten". "Ze heeft leuke vriendinnen, een leuke groep. Maar ze is er erg aan toe", wist de koningin. Net als Amalia zal Alexia in principe op de fiets de 11 kilometer vanuit Villa Eikenhorst in Wassenaar naar de school in Den Haag afleggen, met beveiligers in haar kielzog.

Privacy
Maandag is de eerste schooldag maar kort: er moeten boeken worden gehaald en er kan kennis worden gemaakt met klasgenoten. Het echte werk begint pas dinsdag.

De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukte maandag nog maar eens dat het de bedoeling is dat de schoolperiode voor de prinsesjes in alle rust verloopt: "De gehele schooltijd is privé. De prinses heeft, net als haar leeftijdsgenootjes, recht op een ongestoorde jeugd. Juist omdat het leven van de prinses in de toekomst voor een deel in het teken zal staan van openbare taken, is het van belang dat haar privacy gerespecteerd wordt."

De Nederlandse prinsesjes zijn eigenlijk alleen officieel te zien op Koningsdag en bij de speciale fotomomenten.

Prinses Alexia begint op middelbare school
Prinses Alexia begint op middelbare school (Foto: ANP)

Rijkswaterstaat vult voorraad strooizout aan

Het is nog hoogzomer, de mussen moeten nog dood van het dak vallen, maar Rijkswaterstaat werkt alweer aan de zoutvoorraad voor de winter. Dinsdag komt een eerste schip met strooizout aan bij de zoutloods van Rijkswaterstaat in Raamsdonksveer. Het schip bevat 3 miljoen kilo zout.

In totaal wordt de voorraad aangevuld met 75 miljoen kilo, tot ruim 200 miljoen kilo. Het zout wordt opgeslagen in vier centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten. Om de gladheid tijdens winterse omstandigheden te bestrijden, kan Rijkswaterstaat 546 strooiwagens en 350 sneeuwploegen inzetten. Als alle wagens actief zijn, werken 1200 mensen aan de gladheidsbestrijding.

Rijkswaterstaat werkt alweer aan het strooizout
Rijkswaterstaat vult voorraad strooizout aan (Foto: ANP)

Monolith Soft zoekt mensen voor actiegame

Monolith Soft is momenteel nog druk bezig met Xenoblade Chronicles 2 voor Nintendo Switch, maar het bedrijf heeft haar ogen ook gericht op de toekomst. Via Monolith's website is duidelijk geworden dat ze momenteel bezig zijn met het werven van ontwikkelaars die ervaring hebben in het actiegenre.

Via vertalingen van NeoGAF is duidelijk dat de game een nieuwe richting inslaat voor Monolith. Het bedrijf zoekt specifiek naar mensen met een interesse in Middeleeuwse fantasie die ervaring hebben als battle planner en op de hoogte zijn van Westerse entertainment trends. Daarnaast zoeken ze ontwikkelaars die een goede AI kunnen programmeren en de game responsief laten voelen.

Veel meer is nog niet bekend over de game. Monolith Soft heeft onderstaande art vrijgegeven, maar uiteraard hoeft dat niet representatief te zijn voor het uiteindelijke product. Nog even afwachten dus. Xenoblade Chronicles 2 lanceert nog dit jaar voor Nintendo Switch.

Monolith Soft Art 1

Monolith Soft Art 2

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, de doorgaande beeldenstorm in de VS, ook een standbeeld van George Washington in Chicago staat op de lijst voor verwijdering, Abraham Lincoln was blijkbaar ook een racist, Mount Rushmore mag er ook aan geloven als het aan Vice ligt, ook het standbeeld van Lenin in Seatlle wordt besproken, het aantal AntiFa alt-left geweldsincidenten blijft stijgen, er is een petitie die het Witte Huis vraagt om AntiFa te classificeren als een terroristische organisatie, volgens CNN doet alt-left 'vrede zoeken door middel van geweld, Eric Canton (die iemand met een fietsslot aanviel zonder enige provocatie) is een slachtoffer, een kapsel is blijkbaar al bewijs van nazi-zijn voor alt-left idioten en tenslotte de methode van het Duitse Wunsiedel om nazi's belachelijk te maken.

Undercover in Nederland blijft scoren

Undercover in Nederland is na 12,5 jaar op de buis nog steeds een succes. Het 24e seizoen van Alberto Stegemans reportageprogramma ging zondagavond van start met 761.000 kijkers.

Alleen de detective Hinterland trok tegenover Undercover in Nederland meer kijkers. 828.000 mensen keken rond 21.30 uur naar NPO 1, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Het NOS Journaal van 20.00 uur trok ook zondag de meeste kijkers: 2,37 miljoen. Ook Studio Sport Eredivisie (1,98 miljoen kijkers) en Tussen kunst en kitsch (1,47 miljoen kijkers) eindigden in de top drie.

Undercover in Nederland blijft scoren
Undercover in Nederland blijft scoren (Foto: BuzzE)

Star Wars Battlefront II krijgt Starfighter Assault-modus

In de nieuw aangekondigde Starfighter Assault-modus in Star Wars Battlefront II kun je als speler piloot worden in ruimtegevechten die op verschillende locaties plaatsvinden in alle drie de tijdperken uit de Star Wars-films.

Volgens de uitgever zijn de ruimtegevechten enorm verbeterd en uitgebreid met betere besturing, meer aanpassingsmogelijkheden en nieuwe manieren van samenspel en teamwork waarin een nieuw klassensysteem wordt gepresenteerd.

Tijdens de EA Live Show op Gamescom wordt de gameplay van de Starfighter Assault getoond. Er zullen 24 spelers het tegen elkaar opnemen in een gevecht op de Fondor: Imperial Shipyard map, waarin de deelnemers rond zullen vliegen in een Imperial Star Destroyer compleet met fighters, bombers, verschillende hero ships en meer. De EA Live Show op Gamescom-stream begint vandaag om 18:30 uur en is te zien via ea.com.

Onderzoek naar internationale contacten imam

De Spaanse politie onderzoekt de contacten die de imam van Ripoll, de vermoedelijke leider van de aanslagen in Barcelona en Cambrils, had met leden van Islamitische Staat in België, Marokko en Frankrijk. Politiebronnen zeiden tegen de krant El País dat imam Abdelbaki Es Satty vermoedelijk tijdens een van die reizen is geradicaliseerd.

Uit het onderzoek van de politie blijkt dat Es Satty waarschijnlijk een van de drie personen is die kort voor de aanslagen is omgekomen door een explosie in een woning in Alcanar, ten zuiden van Barcelona. Daar vond kort voor de aanslagen een explosie plaats. Vermoedelijk was de ontploffing een ongeluk en veranderden de terroristen daarna hun plannen voor het plegen van een aanslag.

De imam van Ripoll was in 2010 aangehouden in Ceuta, een Spaanse enclave in Noord-Afrika. wegens de smokkel van 12 kilo hasj. Hij belandde voor vier jaar in de gevangenis.

Onderzoek naar internationale contacten imam
Onderzoek naar internationale contacten imam (Foto: ANP)

Microsoft: minder fouten bij spraakherkenning

Microsoft maakt minder fouten met spraakherkenning. Het nauwkeurigheidsniveau is met 12 procent verbeterd, vergeleken met vorig jaar. Volgens Microsoft is uit een laatste softwaretest gebleken dat slechts 5,1 procent van de woorden verkeerd werd geïnterpreteerd. Daarmee is de software even nauwkeurig als de mens.

Vorig jaar herkende het systeem 5,9 procent van de woorden in een conversatie niet en claimde Microsoft al dat de technologie gelijk presteerde aan menselijke kwaliteiten. Andere onderzoekers concludeerden daarna uit eigen onderzoek dat mensen nauwkeuriger gesprekken kunnen verwerken als ze er meer moeite voor doen. Bij de mens is de foutmarge dan 5,1 procent. Inmiddels heeft Microsoft ook dit niveau bereikt, meldt de techreus in een blog.

Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van Switchboard, een verzameling van telefoongesprekken die al jarenlang wordt gebruikt door wetenschappers die zich bezighouden met spraakherkenning. De gesprekken gaan over onderwerpen als sport en politiek.

Het werk is nog niet klaar. Microsoft ambieert het foutpercentage nog verder te verlagen door ook gesprekken in luidruchtige omgevingen beter weer te geven of mensen met een accent of minder gangbare talen beter te verstaan.

Microsoft: minder fouten bij spraakherkenning
Microsoft: minder fouten bij spraakherkenning (Foto: BuzzT)

Nadal weer eerste, Muguruza stijgt naar derde plek

Zoals vorige week al bekend was, is Rafael Nadal na ruim drie jaar weer de beste tennisser van de wereld. Andy Murray is een plek gezakt en is nu de nummer twee, voor de Zwitsers Roger Federer en Stanislas Wawrinka.

Robin Haase is nog altijd de beste Nederlander. Ten opzichte van vorie week zakte hij wel een plek en hij is nu de nummer 36.

Bij de vrouwen staat de Tsjechische Karolína Plísková op de eerste plek.  Simona Halep is de nummer twee en Garbine Muguruza, die Halep gisteren versloeg in de finale van het toernooi in Cincinnati, is naar de derde plaats gestegen. Kiki Bertens steeg twee plaatsen en staat nu 25e.

Xbox One X krijgt Project Scorpio editie

Gisteravond heeft Microsoft tijdens de Xbox @ gamescom Livestream de wereldwijde pre-orders aangekondigd voor de Xbox One X met een Limited Edition, die een speciale kleur, verticale standaard en een afdruk van Project Scorpio op de console en op de Xbox draadloze controller bevat. Pre-orders voor de Xbox One X Project Scorpio Edition zijn vanaf heden van start. De console zal op 7 november 2017 uitkomen.

Naast de gelimiteerde editie Xbox One X zijn er nog meer aankondigingen over de Xbox One familie van devices gedaan. In oktober komen de Xbox One S Minecraft Limited Edition bundel (1TB) en de nieuwe Xbox One S Shadow of War bundels (500GB en 1TB) uit.

Vanaf mid-september komen de volledig in Minecraft-stijl ontworpen Limited Edition Xbox Minecraft Creeper en Pig Wireless Controllers uit. Xbox Design Lab, het programma waarin gamers hun eigen design controller kunnen samenstellen en bestellen zal vanaf 22 augustus worden uitgebreid naar 24 nieuwe landen, waaronder Nederland en België. Daarnaast krijgt het Xbox One dashboard dit najaar een nieuwe look and feel, ontworpen om het nog persoonlijker en socialer te maken.

Rotslechte 'panenka' in Roemenië

Juventus Bucuresti is de Roemeense competitie allerminst lekker begonnen. Na zes wedstrijden had de ploeg nog maar twee punten en thuis tegen stadsgenoot Steaua leek een nieuwe nederlaag in aantocht.

Toch gloorde er ineens hoop, want diep in blessuretijd kreeg Juventus zowaar een penalty en dus de kans om op 2-2 te komen. George Calintaru legde aan en had het scenario al helemaal uitgedacht: met een prachtige panenka zou hij zijn club een kostbaar punt bezorgen. 

Dat ging echter niet helemaal goed, zoals hieronder te zien is. Direct na de penalty werd de wedstrijd overigens afgefloten, terwijl Calintaru door zijn teamgenoten en de thuisfans nog wat uitgefoeterd werd.

Mislukte panenka (Bron: YouTube)

"Geen geld om Douglas te kopen"

PSV kan Douglas Santos alleen huren van Hamburger SV. De linksback is te duur voor de club uit Eindhoven, die afhankelijk is van wat HSV wil.

PSV is al weken in de markt voor Douglas Santos, een 23-jarige linksback die bij HSV geen uizicht meer heeft op een basisplaats. Toch willen de Duitsers hem pas laten gaan als een vervanger voor hem is binnenghaald. Douglas zat zaterdag tegen FC Augsburg niet eens bij de wedstrijdselectie.

"We hebben het geld niet om hem te kopen, gezien het bedrag dat HSV vraagt", zei technisch manager Marel Brands na NAC Breda - PSV tegen De Telegraaf. PSV moet bovendien nog vrezen voor het vertrek van Jeroen Zoet en Nicolas Isimat-Mirin. Als dat tweetal vertrekt zouden er van vorig seizoen zes basisspelers weg zijn.

Ondanks een onrustige transferzomer heeft PSV wel zes punten gehaald uit de eerste twee Eredivisie-duels. Hirving Lozano, de aangetrokken Mexicaan, staat daar als enorm lichtpunt tegenover: hij was in twee wedstrijden goed voor twee doelpunten en één assist.

Vuelta: Etappe 3 - De Vuelta begint al écht

200 kilometer lang moesten we wachten op waaiers, maar aan het eind van de rit werd ons geduld toch nog een beetje beloond. De wind was wel bijna de hele dag aanwezig, maar een geschikt moment om alles uit elkaar te trekken werd maar niet gevonden. Er kwam nog wel een halfslachtige poging, maar dat leverde niks op.

Daarom moesten we wachten op de absolute slotfase en in die slotfase ging het redelijk los. Hoewel de beslissende slag pas op twee kilometer van het eind kwam. Quick Step gaf maar weer eens een demonstratie. De hele dag reden ze eigenlijk niet in beeld, maar op het juiste moment zitten ze van voren en rijden ze weg. Omdat het pas zo kort voor het einde gebeurde kregen we niet veel tijdsverschillen, maar alsnog was het een vermakelijk einde.

Quick Step reed met zoveel overmacht weg dat ze ook meteen een overtalsituatie hadden en daar maakten ze optimaal gebruik van. Trentin liet ploeggenoot Lampaert wegrijden en de sterke Belg wist zijn beperkte voorsprong tot aan de finish te houden, ook omdat er maar een klein groepje achter hem reed, met weinig renners die nog in staat waren om een achtervolging op poten te zetten. Trentin maakte kort achter Lampaert het ploegenspel helemaal af en daardoor was het feest compleet, ook al omdat Lampaert de leiderstrui overneemt van Rohan Dennis.

Van de grote favorieten voor het algemeen klassement verloor niemand veel tijd, de schade bleeft beperkt. Nibali deed de beste zaken, hij zat helemaal vooraan en pakt acht tellen op Froome en 13 tellen op onder meer Contador en Zakarin. Voor de Belgen kan de Vuelta nu al niet meer stuk, net als vorig jaar pakken ze tijdens de eerste rit in lijn meteen een overwinning. Vorig jaar zouden er nog drie volgen, dat kan dit jaar ook niet uitgesloten worden.

De kans is alleen vrij klein dat een nieuwe overwinning tijdens deze rit gaat komen, want er gaat serieus geklommen moeten worden. We trekken richting Andorra en daar liggen behoorlijk wat bergen. Voor Lampaert zijn eerste en waarschijnlijk ook meteen enige dag in de rode trui en voor alle concurrenten van Nibali een goede gelegenheid om direct wat tijd terug te pakken. Een korte rit, met drie lastige beklimmingen. De Vuelta begint op de derde dag al echt.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
In het nietige Prades is het te doen, daar is de start van de derde etappe van de Ronde van Spanje, hoewel we nog steeds in Frankrijk zijn. In Conflent Canigó, om precies te zijn, een gemeenschap van gemeenten waarvan Prades de belangrijkste plaats is. In Prades wonen amper 6000 mensen, dus als dat de grootste en belangrijkste plaats is weet je wel dat Conflent Canigó niet bijzonder memorabel kan zijn.

Vanuit Prades kijk je uit over de Pyreneeën, met name het massief van Canigou. Of Canigó, als we het bij de Catalaanse naam houden. We zitten dan nog wel in Frankrijk, maar de Catalaantjes hebben hier hun sporen wel nagelaten. Dat merk je ook aan de naam van de startplaats, bij de naam Prades denkt iedereen natuurlijk meteen aan Eduard Prades, de Catalaanse renner van Caja Rural die dit jaar zo slecht rijdt dat hij niet eens is meegenomen door zijn ploeg.

De hoogste top van het Massif du Canigou is de Pic du Canigou, een bergtop van 2784 meter hoog. Zo hoog hoeven de renners dan weer niet te gaan, maar alsnog rijden ze een aardige tocht door het massief van Canigó, op weg naar Spanje. In Prades, wat overigens in het departement Pyrénées-Orientales ligt, is ooit nog een bekend persoon geboren. Thomas Merton, een belangrijk Amerikaans katholiek theoloog, dichter, auteur en sociaal activist. Hij was trappist en monnik, lang geleden. Lang heeft hij niet in Prades gewoond, maar dat mag de pret niet drukken.

In Prades heeft ook nog een tijd Pablo Casals gewoond, een Catalaans cellist die werd beschouwd als de beste van zijn tijd. De beste man vluchtte tijdens de Spaanse burgeroorlog richting Frankrijk, omdat Franco zo nodig een klootzak moest zijn. Verder valt er niet heel veel te melden over Prades. Het is best toeristisch, omdat je vanuit hier een leuke uitvalsbasis hebt om de Pyreneeën in te trekken en ze hebben nog wel een behoorlijk kerkje in het centrum. In deze kerk, de Église Saint-Pierre, is een behoorlijk fraai barok altaarstukje te vinden. Dit schijnt het grootste barokke altaarstuk van Frankrijk te zijn en staat op een lijst van historische monumenten. Het zit ergens tussen kunst en kitsch in, ik neig eerder naar kitsch.

De kerk in Prades (Foto: Panoramio)
De kerk in Prades (Foto: Panoramio)

Kunst of kitsch? (Foto: Panoramio)
Kunst of kitsch? (Foto: Panoramio)

De route
Na een kort rondje door Prades komen de coureurs al snel op een grote, brede en recht weg terecht, die ze rechtstreeks naar Spanje gaat brengen. In eerste instantie is het een weg door de vallei, met links en rechts al wat stevige bergen. De weg loopt ook al bijna meteen omhoog, maar tijdens de eerste 10 kilometer van de rit stelt het al bij al weinig voor. In die eerste kilomters komen de renners ongeveer 200 meter hoger uit, dus is het niet meer dan vals plat.

Na 12 kilometer, in de buurt van het dorpje Olette, begint de eerste klim van de dag officieel. De Col de la Perche is volgens de organisatie 19,5 kilometer lang en 4,8% gemiddeld, daardoor is het ook direct een klim van de eerste categorie. Net voor Olette begint de klim eigenlijk al, met een kilometer aan 4,4%, maar net buiten het dorpje is er nog even een korte afdaling. Vervolgens gaat het meer dan 15 kilometer omhoog. Niet bijzonder zwaar, vooral omdat er maar weinig steile stroken zijn.

Volgens het kaartje van de organisatie is er wel een kilometer aan 8%, hoewel andere bronnen aangeven dat diezelfde kilometer amper 5,5% is. De kaartjes van de Vuelta zijn in het verleden weinig accuraat gebleken, en ook nu lijkt het via Streetview toch eerder 5,5% te zijn dan 8%. Wel is er vlak voor de top een serieuze kilometer aan 7%, dat zijn de verschillende kaartjes met elkaar eens. Na die lastige kilometer vlakt het wel weer af, richting de top is het niet meer dan vals plat.

Na 31 kilometer komen de renners door La Perche, of La Perxa in het Catalaans. Hier ligt dan ook meteen de top van de eerste echte klim van deze Vuelta. Onderweg fietst het peloton door een mooi gebied, maar richting de top wordt het wel steeds saaier. Wel prima uitzicht op wat hogere bergtoppen vanuit La Perche.

De Col de la Perche (Bron: Letour.fr)
De Col de la Perche (Bron: Letour.fr)

De omgeving is hier alvast prima (Foto: Panoramio)
De omgeving is hier alvast prima (Foto: Panoramio)

Na de klim is het een aantal kilometer zo goed als vlak, het loopt heel lichtjes omhoog. Als de afdaling daarna echt begint wordt het nog steeds niet enorm spectaculair. De weg is enorm breed en het gaat maar heel bescheiden naar beneden. In de eerste kilometers van de afdaling komen de renners maar één echte bocht tegen, verder gaat het toch vooral rechtdoor, over grotendeels vlakke wegen, met af en toe ook nog een hellende strook tussendoor. In de buurt van Saillagouse, na 42 kilometer, wordt de afdaling wel wat bochtiger en gaat het zelfs een tijdje aan 6% naar beneden, maar ook dit is eigenlijk kinderspel.

Even voorbij Saillagouse is het een aantal kilometer vlak, met een paar stukjes bergop tussendoor. Er wordt gereden naar de top van de Coll de Llus, een bultje dat de naam col eigenlijk niet mag dragen. Na de top van dit bultje gaat het nog een aantal kilometer wat feller naar beneden, richting de Spaanse grens. Na 52 kilometer rijden we na het verlaten van Bourg-Madame Spanje binnen. Hoewel dit over een tijdje misschien wel geen Spanje meer is, want we bevinden ons in Catalonië, provincie Girona. Eenmaal in Spanje rijden de renners steeds over dezelfde weg, richting La Seu d'Urgell. Dat stadje bereiken we pas na 99 kilometer, maar in die kleine 50 kilometer wordt er amper 500 meter gedaald. Eigenlijk is het zo goed als vlak, met af en toe een kleine dalende strook.

Volgens het profiel van de rit komt er tussendoor nog een kort en steil klimmetje voorbij, maar dat is weer een typische onoplettenheid van degene die verantwoordelijk is voor deze kaartjes. Er zijn namelijk nogal wat tunneltjes onderweg, die vaak een vertekend beeld geven als je zo'n kaartje in elkaar draait. Die dingetjes moet je dan nog even weggummen, maar blijkbaar zijn ze er eentje vergeten. Lang verhaal kort: Geen klimmetjes tot La Seu d'Urgell, wel heel veel brede wegen, die af en toe een beetje bochtig zijn. Toch wordt het nergens lastig, dus moet iedereen na 99 kilometer veilig La Seu kunnen passeren. Dit stadje is een vaste doorkomstplaats tijdens zo'n beetje iedere rit richting Andorra. Ze hebben er een behoorlijk fraaie kathedraal.

We rijden door La Seu d'Urgell (Foto: Panoramio)
We rijden door La Seu d'Urgell (Foto: Panoramio)

In La Seu d'Urgell slaat het peloton rechtsaf en gaat men op weg naar Andorra. Het is nog iets meer dan 10 kilometer fietsen tot de grens en in die kilometers loopt de weg licht omhoog. Nooit meer dan vals plat, met ook nog een paar stroken in dalende lijn onderweg. Na 110 kilometer rijden we tussen de Andorrese tolpoortjes door en wordt er over brede wegen koers gezet richting Sant Julià de Lòria, een plaats die ondertussen ook bekend is voor iedere liefhebber. Vanuit dit dorpje kan je beginnen aan meerdere stevige beklimmingen, zoals de Collada de la Gallina en de Coll de la Rabassa.

Tijdens deze rit kiezen we voor de Coll de la Rabassa, een beklimming die ook voorkwam in de Vuelta van 2015. Tijdens de elfde rit van die Vuelta mocht het peloton de hele dag door Andorra rijden, over een parcours dat was uitgestippeld door Joaquim Rodriguez. In slechts 138 kilometer zes zware beklimmingen, het leverde een leuke rit op. Halverwege de rit kwam de Coll de la Rabassa voorbij, ook toen werd de klim van deze kant beklimmen.

Die rit tijdens de Vuelt van 2015 was zonder meer de rit van Mikel Landa. Hij ging al vroeg in de aanval en reed zo'n beetje de hele dag in de aanval, waarna hij boven op Cortals d'Encamp zijn vlucht succesvol wist af te ronden. In de achtergrond deed zijn kopman Aru een poging om naar hem toe te rijden, maar ook toen had Landa al wat moeite met ploegentactiek. Enfin, als ik het profiel van de Rabassa in 2015 vergelijk met het profiel van nu, dan kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat de Spanjolen weer eens te diep in het glaasje hebben gekeken.

Bij iedere kilometer kom ik een ander gemiddeld stijgingspercentage tegen, terwijl het toch echt dezelfde klim is. Die mensen hebben echt geen flauw idee wat ze allemaal aan het doen zijn. Hoe dan ook, ik kan met een gerust hard mijn stukje uit 2015 kopiëren: De Coll de la Rabassa was in 2015 bijna 14 kilometer lang en gemiddeld 6,6%, nu schijnt ie 13,3 kilometer lang te zijn en 6,8% gemiddeld. De klim begint behoorlijk steil, meteen na Saint Julià de Lòria loopt het omhoog aan 10%. Al snel is er een wat vlakker stukje, maar daarna gaat het weer twee kilometer verder aan 10%.

Ook na vier kilometer klimmen, als het dorpje Juberri wordt gepasseerd, blijft het steil. Nog even een kilometer aan 9%, gevolgd door een kilometer aan 7%. Na zeven kilometer klimmen is het zwaarste wel geweest en wordt het wat makkelijker richting de top. Een paar kilometer aan 5% en nog een paar kilometer aan 4%. Het venijn zit echt in het eerste deel van deze klim, richting het eind stelt het niet veel meer voor.

Na 127 kilometer komen de renners boven op deze col van de eerste categorie. De renners passeren tijdens de klim Naturlandia, een attractieparkje, waar je kan klimmen, rodelen, scheuren op een quad, op luchtkussens springen, boogschieten en meer van dat soort dingen. De rodelbaan begint boven op de top van de Rabassa, die we niet bereiken. Een paar kilometer voor de echte top slaan de renners linksaf en gaan ze naar beneden. De rodelbaan zien ze nog wel als ze Naturlandia passeren, gaat mooi over de weg heen.

De Rabassa in 2015:
De Rabassa in 2015 (Bron: Letour.fr)

2015 (Bron: Letour.fr)

En in 2017:

De Rabassa in 2017 (Bron: Letour.fr)
2017 (Bron: Letour.fr)

Naturlandia, hartstikke leuk (Foto: Panoramio)
Naturlandia, hartstikke leuk (Foto: Panoramio)

Een afdaling van 13 kilometer volgt, terug naar Sant Julià de Lòria. De afdaling begint makkelijk, zonder echte bochten. Daarna is er zelfs nog even een vlak stukje, maar dit duurt niet lang. De afdaling gaat verder en is op sommige punten wel vrij steil, maar niet lastig. Het tweede deel van de afdaling is wel wat lastiger, er komen ineens nogal wat haarspeldbochten in het parcours. Toch zou ook dit goed moeten lukken, we zitten weer op een brede weg die behoorlijk breed is. Goede wegen in Andorra, tot nu toe.

Na 10 kilometer afdalen en een stuk of 15 haarspeldbochten bereiken de renners Aixirivall en zijn ze bijna beneden. In Aixirivall zit nog een lastige bocht, maar verder is ook dit een makkelijke passage. Het daalt nog drie kilometer verder tot we weer in Sant Julià de Lòria uitkomen, waar de renners na 141 kilometer passeren, op een kilometer of 17 van de finish. Ook het laatste deel van de afdaling is niet heel lastig, leverde tijdens de Vuelta van 2015 ook totaal geen problemen op. Het is na Sant Julià even vlak, maar dat duurt niet lang.

We rijden over de hoofdweg van Andorra, richting de hoofdstad. Deze weg is breed en brengt ons voor we Andorra la Vella bereiken eerst nog langs Santa Coloma, waar na 145,4 kilometer de tussensprint is. Anderhalve kilometer na de tussensprint verlaten we de hoofdweg en slaan de renners rechtsaf, richting de laatste klim van de dag. Een klim die ondertussen ook bij iedereen bekend hoort te zijn, omdat deze klim zowel in de Tour als in de Vuelta nog wel eens de revue wil passeren.

Na 147 kilometer slaan de renners bij een rotonde in Andorra la Vella rechtsaf en daarna gaan ze op weg naar het kleine dorpje La Comella. Deze laatste klim van de dag is 4,3 kilometer lang en 8,6% gemiddeld, hoewel het tijdens vorige edities slechts 8,2% gemiddeld was, maar dit terzijde. Klimmetje van de tweede categorie, met meteen een steil begin. Direct gaat het aan 8,5% omhoog. De kilometer daarna is met 7,5% iets makkelijker, maar er zitten wel weer stroken boven de 10% in. Tot de top blijft de klim lastig, het zit altijd zo'n beetje rond de 8%. Als je het zo bekijkt kan het gemiddelde ook helemaal niet op 8,6% uitkomen, ook omdat het in de laatste meters richting La Comella wat afzwakt, maar we laten die Spanjaarden maar in de waan.

De klim naar La Comella
De klim naar La Comella

Op zeven kilometer van de streep komen de renners boven op deze laatste klim van de dag. Een klim die de laatste jaren enorm populair is. Tijdens de Tour van 2016 kwam deze klim voor in de rit met aankomst boven op Arcalis, daar waar Tom Dumoulin iedereen naar huis fietste. Ook in de Vuelta van 2015, in de rit ontworpen door Purito, kwam de klim voor. Daarnaast ook in de Vuelta van 2012 en 2013, iedereen kent dit pukkeltje ondertussen dus wel. Daardoor ligt het ook voor de hand dat iedereen de afdaling kent, want deze klim doen we steeds van dezelfde kant.

Afdalinkje is niet heel lastig, ook een kilometer of vier lang met een behoorlijk steil begin. Het gaat aan een procent of 10 naar beneden, met een aantal haarspeldbochten erbij. Na het steile stuk gaat het even een aantal meter omhoog, daarna is er een kilometer die zo goed als vlak is, voordat het richting Escaldes-Engordany nog even verder daalt. Stelt allemaal niet veel voor, zoals we in het verleden ook al hebben kunnen zien. In Les Escaldes is er nog een haarspeldbochtje en even verderop komen de renners op drie kilometer van de streep uit bij een rotonde, waar ze linksaf slaan.

Het blijft dalen tot op anderhalve kilometer van de streep, maar lastig wordt het niet meer. Tot op een kilometer van de streep gaat het rechtdoor, hoewel er onderweg nog wel drie rotondes in het parcours liggen. Op ongeveer 700 meter van de streep komen de coureurs nog een rotonde tegen en hier slaan ze rechtsaf, waarna ze 200 meter verderop bij de volgende rotonde weer rechtsaf slaan. Dit stukje loopt nog licht omhoog, maar al snel vlakt het weer af. Vervolgens gaat het in de laatste 500 meter van de rit rechtdoor tot aan de streep, in Andorra la Vella.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
De rit eindigt even voorbij het Novotel in Andorra la Vella, de grootste stad van het dwergstaatje Andorra, met liefst 24.000 inwoners. De hoofdstad van Andorra is de laatste jaren met enige regelmaat voorgekomen in de Tour en uiteraard ook de Vuelta. In 2015 was het de startplaats van de zeer memorabele rit richting Cortals d'Encamp en in 2016 kwam de Tour de France ook nog even voorbij tijdens de rit naar Arcalis.

Een finish in Andorra la Vella is vrij onbegrijpelijk, de stad fungeert toch vaak als startplaats of komt simpelweg tussendoor een keer voorbij. Het is ook lastig om hier te finishen, aangezien er overal fantastische beklimmingen in de buurt zijn. Zo kan je vanuit de hoofdstad ook al snel beginnen aan de Col de Beixalis, om maar een willekeurig voorbeeld te noemen. In totaal is Andorra la Vella tijdens de Vuelta al 12 keer bezocht. Onder meer in 2015 dus, maar ook in 2010, toen het de startplaats was van een rit met einde in Lleida.

Andorra la Vella ligt in een vallei en overal om de stad heen zie je de bergen liggen. Het land is dus zeker geschikt voor wielertoeristen, maar ook voor toeristen in het algemeen. Het leven in Andorra is immers zo slecht nog niet, je kan hier behoorlijk voordelig shoppen, waardoor nogal wat Spanjaarden hier vaak langskomen om wat alcohol en tabak op te halen. Sommige Spanjaarden laten het daar niet bij en vestigen zich hier zelfs definitief, zoals natuurlijk ook Joaquim Rodriguez. Wat belastingvoordeel combineren met een ideale trainingsomgeving, dat is niet zo slecht natuurlijk. Het is verder geen bijzondere stad, dat oude Andorra. Een leuk kerkje en wat nieuwerwetse kunst, dat is het wel. Bij de finishlocatie is er wel een nieuwe brug, die in ieder geval opvalt.

De brug in Andorra la Vella valt wel op (Foto: Panoramio)
De brug in Andorra la Vella valt wel op (Foto: Panoramio)

TV & het weer
De eerste lastige rit van deze Vuelta begint pas om 13:16, het is immers maar een korte rit. Een korte rit die als het goed is meteen vanaf de start wordt uitgezonden. Sporza zegt dat ze er vanaf 13:30 bij zijn, dat is natuurlijk helemaal fantastisch. De week is begonnen, dus is de NOS ondertussen afgehaakt, dat is ook echt fantastisch. De finish wordt verwacht tussen 17:26 en 17:55, de Spanjaarden vinden het wel prima om wat later te finishen.

In Andorra la Vella gaat het behoorlijk warm worden, 27 graden in de middag. Totaal geen kans op neerslag en bijzonder weinig wind, gewoon weer een enorm warme dag. In Frankrijk is het zelfs nog warmer, richting 30 graden in Prades. Ook daar geen neerslag en weinig wind.

Nog een blik op Andorra la Vella (Foto: Panoramio)
Nog een blik op Andorra la Vella (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Zo vroeg in de ronde al een serieuze bergrit, dat is altijd prima, maar ook onvoorspelbaar. Kan goed zijn dat niemand zo vroeg in de ronde op de leiderstrui zit te wachten, waardoor een groepje vluchters een vrijgeleide krijgt. Vooral tijdens de Vuelta wil dat nog wel eens gebeuren. Vorig jaar gaven de renners zo'n beetje iedere rit aan de vluchters, waardoor we winnaars kregen als Geniez, De la Cruz, Lagutin en Conti. De eerste twee bergritten van die ronde gingen ook naar de vluchters, het peloton had er toen bijzonder weinig zin in.

Dat zou nu ook zomaar het geval kunnen zijn, hoewel het ook kan zijn dat Quick Step gaat rijden voor Alaphilippe. Hij staat nog kort in het klassement en kan deze rit normaal gesproken perfect aan, waardoor hij dan een gooi zou kunnen doen naar de leiderstrui. Hij zou die trui wel willen, want hij hoeft ook geen ploeg op te offeren om die trui drie weken te verdedigen. Deze rit is in principe nog wel goed te controleren, zeker vanwege het lange stuk tussen de twee beklimmingen van eerste categorie. Kan ook zijn dat het enigszins bij elkaar blijft en dat een paar mindere goden wegrijden op La Comella. De echte favorieten gaan zich hier waarschijnlijk nog niet laten zien, dat wordt toch vooral de schade beperken en wachten op dat wat komen gaat.

1. Alaphilippe. Quick Step heeft de smaak te pakken na de overwinning van Lampaert. Alaphilippe staat kort in het klassement en is na zijn blessure weer in vorm. Hij lag er een tijd uit en het was de vraag hoe hij terug zou keren, maar in de Ronde van Burgos liet hij duidelijk zien nog steeds hard te kunnen fietsen. Zijn vorm zal tegen nu nog wat aangescherpt zijn en daardoor is hij meteen een kanshebber tijdens dit soort ritten. Kan goed bergop en heeft een scherpe sprint, als de koers een beetje gesloten is kan niemand hem verslaan en als de koers openbreekt is hij daar waarschijnlijk nog zelf voor verantwoordelijk ook. Flexibele jongen, onze Lollerphilippe.

2. Barguil. Warren Virenque trekt gewoon lachend zijn vorm van de Tour door naar de Vuelta. Hij zal ook wel moeten, want na dit jaar is zijn carrière voorbij. Deze niet zo snuggere Breton heeft al getekend bij Fortuneo en dat is meteen de doodsteek voor zijn loopbaan. Bij die ploeg komt niemand vooruit, zelfs niet de nieuwe Virenque. Voorlopig zit hij wel nog bij Sunweb en daar kan alles. Dus gaat Barguil weer iedere dag in de aanval en wint hij minstens twee ritten.

3. Woods. Geen idee hoe het met zijn vorm zit, want hij heeft de afgelopen tijd amper koersen gereden. Normaal gesproken is dit wel een ritje voor hem, want hij kan prima een steile beklimming overleven en is daarna nog snel aan de meet ook. Wel een renner van Cannondale, dus winnen gaat ie niet doen.

4. Roche. Altijd sterk aan het begin van de Vuelta. Daarna verdwijnt hij langzaam weer van het toneel, maar tijdens de eerste week moet je altijd rekening met hem houden. Staat ook nog goed in het klassement, dus interessant met het oog op de rode trui. Ze zullen bij BMC waarschijnlijk eerder gokken op Dennis en Van Garderen, maar ik ga dan toch voor Roche.

5. Konrad. Anonieme Boragod Konrad was bijzonder attent toen Quick Step begon te waaieren en hij zat dus helemaal vooraan. Dat is een goede voorbode voor de rest van zijn ronde, want op deze manier kan hij een serieuze gooi gaan doen naar de Maxime Monfort-trofee. De 16e plaats is goed mogelijk, zeker omdat deze rit hem ook goed ligt. Paar lastige beklimmingen onderweg en dan een sprintje aan het eind, dan kan hij wel een beetje komen bovendrijven. Daarna verdwijnt hij dan gelukkig wel weer uit beeld tijdens de serieuze bergritten, want die jongens van Bora wil je ook helemaal niet zien.

De Jong: "Het ging niet top"

Frenkie de Jong speelt het seizoen van zijn doorbraak. Volgens hemzelf, althans. Zondag had hij een basisplek tegen FC Groningen. Hij was kritisch.

De 20-jarige De Jong kreeg tegen Groningen de voorkeur boven Lasse Schöne, die hem na 77 minuten kwam aflossen. De jonge Ajacied profiteert van het feit dat de ploeg van Ajax de laatste weken allerminst lekker draaide.

"Ik heb het al vaker gezegd: ik moet gewoon zorgen dat dit het jaar van mijn doorbraak wordt. Dat ik ergens in dit seizoen een basisplaats krijg en dat niet meer weggeef", zei De Jong na afloop van de wedstrijd tegen NUsport. "Het liefst natuurlijk morgen al, maar ik heb er niet echt een bepaalde tijd voor uitgetrokken. Ik merk dat de fans positief zijn en dat ze hopen dat ik erin sta."

De middenvelder die afkomstig is van Willem II toonde zich kritisch op zijn optreden tegen Groningen. "Het ging niet top. Het was oké, maar niet lekker. Ik had te weinig beslissende acties, het kan nog veel beter. Aan het einde werd het ook wel zwaar omdat ik veel heen en weer liep."

Schöne verving hem een klein kwartier voor het einde en maakte de bevrijdende 3-1. De Jong: "Lasse is echt een goede jongen en een goede voetballer. Hij helpt altijd uit zichzelf. Als ik iets vraag, staat hij altijd klaar. Ik heb nooit het gevoel dat hij me iets niet gunt." 

Brugklassers krijgen gratis smartphone

Duizend aankomende Haagse brugklassers die opgroeien in gezinnen met weinig geld krijgen een smartphone met toegang tot internet. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) overhandigt maandag de telefoons aan de eerste 250 kinderen.

Zonder internetverbinding en mobiele telefoon missen jongeren de aansluiting met de digitale samenleving, vinden de initiatiefnemers. Het project wordt onder meer gefinancierd door de gemeente Den Haag, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T-Mobile en Samsung.

Alle kinderen krijgen bij de uitreiking van de telefoons uitleg over verstandig mobiel gedrag zoals de risico's van sexting, verkeersveiligheid en het financieel verantwoord omgaan met de smartphone. Om ze te behoeden voor het maken van schulden via de mobiele telefoon, is het bellen naar het buitenland geblokkeerd evenals enkele betaalde sms-diensten.

Haagse brugklassers krijgen smartphone
Haagse brugklassers krijgen smartphone (Foto: BuzzT)

LB: John Stamos zet blote billen op Instagram

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

John Stamos koos zaterdag voor zijn 54e verjaardag een eenvoudige outfit: geen. De acteur plaatste op Instagram een foto van zichzelf in zijn blote billen onder een buitendouche. De foto volgde op een jeugdfoto met een onderschrift van Stamos over ouder worden.

"Ik heb geleerd mijn oordelen en kritieken soms voor me te houden, proactief het positieve op te zoeken en het belangrijkste: me te blijven verwonderen", schreef Stamos onder de foto van hemzelf als kind. "Dat ik voorzichtig struikelend zo ver ben gekomen in het leven is een wonder", aldus de acteur. Even later volgde de foto van de naakte Stamos: "Bedankt voor alle felicitaties en ik wens jullie veel liefde toe", las het onderschrift.

Voor de originele Instagram Klik hier!

FOK! Wat een weer: meer opklaringen

Worden de zomernachten koud, zwijgen de vogels in het woud.
Steeds ontstond de beste wijn, door de heetste zonneschijn.

10 jaar geleden
Tien jaar terug was het zwaarbewolkt en zagen we de zon slechts 2,6 uur schijnen. Met een temperatuur van 17 graden was het nou ook niet echt warm te noemen. 

Terugblik
Gisteren heeft het met tussenpozen flink geregend hier in Alkmaar, maar zo rond het middaguur begon het op te klaren en aan het eind van de middag brak zelfs de zon nog even door. 

Vooruitblik
Vandaag klaart het nog verder op, en de zon laat zich met regelmaat zien. Hier en daar drijven er wel wolkenvelden over, maar het blijft als het goed is droog! De middagtemperatuur ligt rond de 20 graden, bij een zwakke tot matige wind uit overwegend zuidwestelijke richting. 

De komende dagen zijn droog en zonnig en zeker dinsdag en woensdag zou het wel eens lekker warm kunnen worden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:33
Zon onder: 20:53
Zonkracht: 5/3

Iteejer en Yvonne waren op vakantie (archief)  (Foto: Iteejer)
Iteejer en Yvonne waren op vakantie (archief) (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Merkel hekelt Turks misbruik arrestatiebevel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich zondag kritisch uitgelaten over het gebruik door Turkije van een internationaal arrestatiebevel voor de aanhouding van de schrijver Dogan Akhanli in Spanje. "Dat klopt niet en ik ben blij dat Spanje hem nu heeft vrijgelaten", zei Merkel in een uitzending van de Duitstalige RTL. "We moeten internationale organisaties als Interpol niet misbruiken voor zulke doeleinden."

De Duitse schrijver van Turkse afkomst werd zaterdag tijdens zijn vakantie in Spanje aangehouden, maar is inmiddels onder voorwaarden weer vrij. Hij is volgens zijn advocaat gearresteerd op last van de regering-Erdogan. Dat zou zijn gebeurd nadat bij de Spaanse politie een spoednotitie van Interpol was binnengekomen. Dat was reden om de schrijver, geboren in 1957, op zijn vakantieadres in Granada aan te houden.

Akhanli schreef in zijn boeken over de vervolging van de Armeniërs in Turkije. Zijn aanhouding heeft tot grote verontwaardiging geleid in Duitsland. "Dogan's zaak is helaas een van de vele zaken", zei Merkel. "Daarom hebben we onlangs ons beleid ten aanzien van Turkije drastisch gewijzigd, omdat het onaanvaardbaar is dat Erdogan dit doet."

Merkel hekelt Turks misbruik arrestatiebevel
Merkel hekelt Turks misbruik arrestatiebevel (Foto: ANP)

Aanvaring VS-torpedobootjager met tanker

De Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain is maandag in aanvaring gekomen met een Liberiaanse tanker. Dat gebeurde in de Straat van Malakka, ten oosten van Singapore. De met geleide raketten uitgeruste torpedobootjager zou aan de bakboordachterzijde zijn geraakt door de 183 meter lange tanker Alnic MC en daardoor schade hebben opgelopen. Het marineschip was op weg naar de haven van Singapore.

Volgens de Amerikaanse marine is een reddingsoperatie gaande. Er zijn vijf gewonden gevallen en worden tien marinemensen vermist. Diverse schepen en reddingshelikopters verlenen assistentie.. Een helikopter van de Singaporese luchtmacht biedt ondersteuning. De torpedobootjager vaart op eigen kracht naar de haven van Singapore, aldus de US Navy.

De USS John McCain is vernoemd naar de grootvader en vader van senator John McCain, beide admiraals in de Amerikaanse marine. De voormalige presidentskandidaat namens de Republikeinen (2008) zond zondagavond (lokale tijd) via Twitter mede namens zijn echtgenote een boodschap uit: "Cindy en ik bidden voor de marinemensen aan boord van de USS John S. McCain - we waarderen het werk van de betrokkenen bij de reddingsoperatie."

Twee maanden geleden kwam de USS Fitzgerald voor de kust van Japan in aanvaring met een Filipijns containerschip. Zeven opvarenden van die torpedobootjager kwamen daardoor om het leven. Het schip was aan stuurboordzijde zo zwaar beschadigd dat het bijna zonk. Drie betrokkenen zijn daarvoor disciplinair gestraft.

Aanvaring VS-torpedobootjager met tanker
Aanvaring VS-torpedobootjager met tanker (Foto: ANP)

De scholen gaan weer beginnen

Na de betrekkelijke rust op de wegen tijdens de zomervakantie moeten automobilisten weer alert zijn op grote groepen kinderen die naar school gaan. In het midden van Nederland zit de zomervakantie erop en worden de leerlingen na zes weken vrij weer op school verwacht.

In veel gemeenten herinneren de bekende spandoeken met de tekst 'De scholen zijn weer begonnen' daaraan. Maar Veilig Verkeer Nederland (VVN) wijst automobilisten nog eens extra op de onverwachte manoeuvres van de jeugd als plotseling overstekende kinderen of slingerende fietsers. Volgens VVN zijn er in de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar meer ongevallen met brugklassers. Deze jongeren hebben nog weinig ervaring in het verkeer en kennen ook de nieuwe route naar school nog niet. Ook het gebruik van de smartphone speelt een rol, aldus Veilig Verkeer Nederland.

Maandag 28 augustus gaan de scholieren in het zuiden van het land weer de schoolbanken in. De week daarna zijn de leerlingen in het noorden aan de beurt.

De school gaat weer beginnen
De school gaat weer beginnen (Foto: ANP)

Favorieten beginnen Serie A met zeges

De op papier voornaamste titelkandidaten in de Serie A zijn dit weekeinde uitstekend begonnen aan het nieuwe seizoen. AC Milan, landskampioen Juventus en Napoli trapten allemaal af met een overwinning. Juventus was Cagliari zaterdag al met 3-0 de baas, terwijl Napoli op bezoek bij Hellas Verona een 1-3 zege weg wist te kapen.

Zondag mocht AC Milan op bezoek bij Crotone en ook dat werd een driepunter. Franck Kessié opende vanaf de penaltystip al na zes minuten de score, een dikke tien minuten later beloonde de 19-jarige Patrick Cutrone het vertrouwen in hem - hij debuteerde in de basis - met zijn eerste goal voor de Rossoneri. Dat deed hij op aangeven van Suso en krap vijf minuten later betaalde Cutrone dat al terug: hij stelde Spanjaard in staat te scoren en die verzuimde niet, 0-3. Ondanks de razende openingsfase bleef het daar wel bij, want gescoord werd er verder niet meer.

Ook voor Internazionale waren er drie punten en ook in dit geval werden die met drie goals gehaald. Mauro Icardi had thuis tegen Fiorentina binnen een kwartier twee goals op zijn naam staan, Ivan Perisic maakte een klein kwartier voor tijd de 3-0.

Overige uitslagen
Atalanta - AS Roma 0-1
Bologna - Torino 1-1
Lazio - SPAL 0-0
Sampdoria - Benevento 2-1
Sassuolo - Genoa 0-0
Udinese - Chievo 1-2

Mönchengladbach begint seizoen met zege

Borussia Mönchengladbach is het seizoen in de Bundesliga prima begonnen. In een weinig spetterende eerste wedstrijd werd zondag thuis gewonnen van 1. FC Köln.

Verdediger Nico Elvedi maakte kort na rust de enige treffer en voor de Zwitser was dat zijn eerste treffer in het shirt van BMG. Köln werd nauwelijks gevaarlijk en kwam slechts tot twee schoten op doel.

Het was sowieso geen wervelende middag in de Bundesliga, want in de andere wedstrijd die zondag gespeeld werd kwam men zelfs helemaal niet tot scoren. SC Freiburg en Eintracht Frankfurt hielden het bij een bloedeloze 0-0. 

Wervelende Neymar leidt PSG naar ruime zege

Paris Saint-Germain heeft ook haar derde Ligue 1-wedstrijd van het seizoen gewonnen. Een in topvorm verkerende Neymar nam zijn nieuwe club bij de hand en leidde PSG thuis langs Toulouse: 6-2.

Neymar liet een vroege scoringskans liggen, waarna Max Gradel de bezoekers op voorsprong zette. Na een half uur gaf de Braziliaan de bal aan Edinson Cavani, die op doel schoot, maar de bal terug zag komen. Neymar pakte de rebound en maakte de gelijkmaker: 1-1. Nog geen vijf minuten later kon Adrien Rabiot PSG op voorsprong zetten op aangeven van de nieuwe superster.

Marco Verratti moest het veld na zo'n zeventig minuten verlaten, maar dat deerde PSG geenszins en een paar minuten later scoorde Cavani vanaf elf meter de 3-1. Via Thiago Silva trof een kopbal van Christopher Julien doel en dus mocht Toulouse nog hopen: 3-2. Toch maakte PSG het in de laatste tien minuten nog hardhandig af. Javier Pastore maakte de 4-2, Layvin Kurzawa tekende voor 5-2 en Neymar maakte in blessuretijd nog 6-2.

Overige uitslagen
Lille - Caen 0-2
Marseille - Angers 1-1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.