NASA jaagt op zonsverduistering

Vandaag is er een zonsverduistering te zien in de VS. In 4 uur tijd trekt een 100 kilometer brede schaduw van de oostkust naar de westkust. Een zonsverduistering is een ideale gelegenheid om de randen van de zon te bestuderen. Normaal word je hierbij gehinderd door het licht van de zon, maar tijdens een verduistering zit de maan precies over de zon en is alleen het uiterste randje van de Corona (zonneatmosfeer) te zien.

Het nadeel is dat de zonsverduistering, als je op een vaste plek staat, minder dan 2,5 minuut duurt. Vandaar dat de NASA 2 uitgediende bommenwerpers inzet om de zonsverduistering te volgen. De vliegtuigen zijn van het type WB-57F, een voormalig verkenningsvliegtuig dat een verbeterde versie is van de tijdens de Vietnamoorlog veel gebruikte B-57.

(tekst gaat verder onder de foto)

1 van de vliegtuigen. De instrumenten zitten onder de zilverkleurige kap op de neus (Foto: NASA Johnsons Space Center)
1 van de vliegtuigen. De instrumenten zitten onder de zilverkleurige kap op de neus (Foto: NASA Johnsons Space Center)

In 1983 gingen de laatste vliegtuigen van dit type uit dienst bij het leger en de enige nog operationele exemplaren zijn nu in het bezit van de NASA. Ze hebben deze vliegtuigen uitgerust met geavanceerde meetapparatuur, telescopen en beeldbewerkingssoftware en vliegen nu in de zonsverduistering over de Verenigde staten.

Op NASA-TV is vanaf 6 uur vanavond een 4 uur durend programma hierover te zien en ook Wetenschap in beeld zendt op hun Facebook-pagina een livestream vanuit de VS uit vanaf 8 uur vanavond.

En hier is de zonsverduistering ook live te volgen: