Android Marshmallow nog lang niet afgedankt

Google lanceert maandagavond Android O en daarmee is 's werelds populairste besturingssysteem aangekomen op versienummer acht. Toch betekent de lancering van een nieuwe Android-versie niet meteen dat ook iedereen de switch maakt. Volgens TechCrunch draait een derde van alle Android-apparaten nog op Marshmallow, versie 6, uit 2015.

Fragmentatie is al jaren een probleem voor Google. Waar Apple het gros van zijn gebruikers binnen een paar weken naar de laatste versie van iOS ziet gaan, blijft Google om verschillende redenen zitten met een waslijst aan Android-versies die nog in gebruik zijn. De trage overgang van de ene Android-versie naar de volgende heeft vooral te maken met de manier waarop Android bij eindgebruikers terechtkomt.

Mensen met een door Google ontwikkelde Nexus- of Pixel-smartphone kunnen bijvoorbeeld maandag direct overstappen op Android O terwijl mensen met een Android-handset van een andere hardwaremaker moeten wachten op die maker. Omdat veel bedrijven een eigen schil over Android hebben gebouwd, moeten ze eerst dat eigen laagje over Android geschikt maken voor de meest recente release van het besturingssysteem. En dat proces neemt als snel enkele weken in beslag. In sommige gevallen gaan er zelfs maanden overheen voordat een hardwaremaker met een update komt. En in veel gevallen worden na een jaar of twee geen updates meer gemaakt voor smartphones.

De officiële naam van Android O is nog niet bekendgemaakt door Google, maar het lijkt er sterk op dat het Android Oreo gaat worden.

Android Marshmallow nog lang niet afgedankt
Android Marshmallow nog lang niet afgedankt (Foto: BuzzT)