De Jong: "Het ging niet top"

Frenkie de Jong speelt het seizoen van zijn doorbraak. Volgens hemzelf, althans. Zondag had hij een basisplek tegen FC Groningen. Hij was kritisch.

De 20-jarige De Jong kreeg tegen Groningen de voorkeur boven Lasse Schöne, die hem na 77 minuten kwam aflossen. De jonge Ajacied profiteert van het feit dat de ploeg van Ajax de laatste weken allerminst lekker draaide.

"Ik heb het al vaker gezegd: ik moet gewoon zorgen dat dit het jaar van mijn doorbraak wordt. Dat ik ergens in dit seizoen een basisplaats krijg en dat niet meer weggeef", zei De Jong na afloop van de wedstrijd tegen NUsport. "Het liefst natuurlijk morgen al, maar ik heb er niet echt een bepaalde tijd voor uitgetrokken. Ik merk dat de fans positief zijn en dat ze hopen dat ik erin sta."

De middenvelder die afkomstig is van Willem II toonde zich kritisch op zijn optreden tegen Groningen. "Het ging niet top. Het was oké, maar niet lekker. Ik had te weinig beslissende acties, het kan nog veel beter. Aan het einde werd het ook wel zwaar omdat ik veel heen en weer liep."

Schöne verving hem een klein kwartier voor het einde en maakte de bevrijdende 3-1. De Jong: "Lasse is echt een goede jongen en een goede voetballer. Hij helpt altijd uit zichzelf. Als ik iets vraag, staat hij altijd klaar. Ik heb nooit het gevoel dat hij me iets niet gunt."