FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 juli 2012

Gridstraffen voor Pic en Hülkenberg

Charles Pic en Nico Hülkenberg hebben voor de race op Silverstone een gridstraf ontvangen. Beide coureurs worden vanwege een vroegtijdige versnellingsbakwissel vijf plaatsen teruggezet op de grid.

Pic zal weinig gevolgen ondervinden van de straf. De Marussia-coureur kwalificeerde zich niet voor de race, maar mag morgen waarschijnlijk gewoon starten, wel achteraan. Hülkenberg eindigde als negende en zal door de straf vanaf plaats veertien starten.

[WBD] Marray en Nielsen winnen mannendubbel

De Brit Jonathan Marray en de Deen Frederik Nielsen hebben het mannendubbelspel op Wimbledon gewonnen. Het koppel versloeg in de finale Robert Lindstedt uit Zweden en de Roemeen Horia Tecau. Het werd 4-6, 6-4, 7-6 (5), 6-7 (5) en 6-3. Marray is de eerste Britse winnaar van de dubbeltitel op het heilige gras sinds 76 jaar.

In 1936 grepen Pat Hughes en Raymond Tuckey in een volledig Britse eindstrijd de winst. Ook in het enkelspel werd de titel voor het laatst in 1936 door een Brit gewonnen. Bunny Austin wist toen te winnen. Zondag kan daar verandering inkomen als Andy Murray Roger Federer weet te verslaan. 

Marray en Nielsen verloren zaterdag de eerste set van Tecau en Lindstedt met 6-4, maar wonnen het tweede bedrijf vervolgens met dezelfde cijfers. Via een tiebreak namen Marray en Nielsen een 2-1 voorsprong in sets, maar een tiebreak in de vierde set betekende de 2-2.  

In de beslissende vijfde set was er een vroege break voor Marray en Nielsen waardoor het Brits-Deense duo op 3-0 kwam. Die voorsprong gaven ze niet meer uit handen. Voor Lindstedt en Tecau is de nederlaag extra zuur. De afgelopen twee jaar speelden ze ook al de finale op Wimbledon, maar ook toen verloren ze.

[Tour] Zorgen bij Hoogerland

Johnny Hoogerland denkt deze Tour de France weinig meer klaar te kunnen spelen. De renner van Vacansoleil-DCM was enkele malen betrokken bij de valpartijen die in de eerste week plaatsvonden en kampt op dit moment met knieklachten, zo liet hij via Twitter weten.

Ook vandaag viel de Nederlander weer. Hij reed over een omgevallen dranghek heen. Ploegleider Michel Cornelisse liet weten: "Niks ernstigs, gewoon pech." Hoogerland twitterde echter dat er meer aan de hand was. De knieklachten vormen momenteel zijn grootste zorg. "Dat komt door de hectische eerste week. Ik hoop dat het zondag weg is anders heb ik een groot probleem."

Advocaat vindt Van Gaal uitstekende keuze

Volgens PSV-coach Dick Advocaat is Louis van Gaal de aangewezen persoon om Oranje weer te laten schitteren. Volgens de Hagenaar beschikt Van Gaal over het juiste cv. Na afloop van het oefenduel van PSV met RKSV Nuenen (0-5 zege), verklaarde Advocaat dat hij erg veel vertrouwen heeft in Van Gaal.

De Hagenaar bewondert de Amsterdamse oefenmeester zeer vanwege zijn indrukwekkende staat van dienst. "Een betere keus hadden ze niet kunnen maken. Die man heeft alles gewonnen, welke prijzen staan er niet achter zijn naam? Hij heeft zich op alle vlakken bewezen, beter is er niet", aldus Advocaat tegenover NUSport.

Van Gaal heeft in het verleden geen beste prestatie geleverd als bondscoach. De huidige omstandigheden rondom Oranje wijzen uit dat de kwalificatie voor het WK in 2014 geen eenvoudige klus zal zijn, maar volgens Advocaat is dat wel aan Van Gaal toevertrouwd. "Dat wordt inderdaad interessant, maar ik denk niet dat Louis daarmee zit."

Som, Hak en Van Luijk missen olympische limiet

Atleten Bram Som en Yvonne Hak gaan niet naar de Olympische Spelen. Patrick van Luijk plaatste zich niet voor de individuele 200 meter. De drie misten zaterdag de laatste kans om de limiet te lopen. Zondag is de deadline daarvoor.

Som kwam in het Belgische Heusden tot 1.48,80 op de 800 meter, ruim boven de vereiste 1.45,25 minuten. Een hamstringblessure gooide bij de Europees kampioen van 2006 roet in het eten.

Yvonne Hak probeerde in Madrid de olympische limiet te lopen. De Alkmaarse kwam daar op de 800 meter tot 2.02,38 minuten. Om zich te plaatsen voor de Spelen in Londen moest ze 1.59,87 minuten lopen. Hak had de afgelopen weken last van bronchitis en een achillespeesblessure.

Van Luijk werd vorige week in Helsinki op het EK achter Churandy Martina nog tweede op de 200 meter. De sprinter was toen echter door de regenachtige omstandigheden in Finland niet snel genoeg. In het Duitse Bottrop zou hij zaterdag een nieuwe kans wagen, maar vanwege rugpijn zag hij daar van af. Met de 4x100 meter estafetteploeg gaat hij wel naar Londen.

'Juliet' is zwanger

Claire Danes, de Romeo+Juliet-actrice die samen met Leonardo di Caprio in 1996 een sterke film neerzette, verwacht samen met haar echtgehoot Hugh Dancy haar eerste kindje. Dit maakte haar woordvoerder onlangs bekend in het tijdschrift People.

"Hugh heeft diepe indruk op mij gemaakt! Het is geweldig! De opnamen van het tweede seizoen van Homeland zitten er al op, dus daar zal ik niet met een dikke buik te zien zijn" aldus de actrice die in 2009 met Dancy in het huwelijk trad. De 33-jarige actrice en de 37-jarige Britse acteur leerden elkaar kennen op de set van Evening. Sindsdien is het dikke mik tussen de twee tortelduifjes.

Of heeft Romeo toch raak geschoten tijdens de bedscène met Juliet?

'ICC moet misdaden in Mali berechten'

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag moet oorlogsmisdadigers uit Mali berechten. Hiertoe hebben de leiders van de West-Afrikaanse gemeenschap Ecowas zaterdag opgeroepen.

ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda had eerder deze week al eraan herinnerd dat de vernietiging van religieuze en historische gebouwen een oorlogsmisdaad kan zijn. Om daadwerkelijk tot vervolging over te gaan, heeft zij echter een aangifte van een staat of de VN-Veiligheidsraad of rechterlijke toestemming nodig. Ecowas-landen als Benin, Burkina Faso en Niger zijn aangesloten bij het ICC.

Opnames The Hobbit afgerond

De opnames van de twee nieuwe Hobbit-films zijn afgerond. Regisseur Peter Jackson maakte dit bekend op zijn facebookpagina.

Op deze pagina bedankt Jackson zijn gehele crew, cast en fans tijdens voor alle steun tijdens alle opnames die in maart 2011 begonnen. "Het was hard werken, maar gelukkig zit deze fase er nu op. Alles hebben we mooi in beeld gebracht." aldus Jackson die ook laat weten dat nu het montageproces van start zal gaan.

Overigens werd eind vorige week bekend dat The Hobbit: An Unexpected Journey bevestigd is voor een presentatie tijdens Comic Con in San Diego.

The Hobbit: An Unexpected Journey wordt in december 2012 uitgebracht. Het tweede deel volgt een jaar later.

Uitslagen oefenduels 7 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Emmen Ajax
Manyar (e.d.), Klaassen, De Jong, Mravec (e.d.), Sigthórsson
0-5
SC Feyenoord Feyenoord
Achahbar, Manu, Fernandez
0-3
VV Den Ham Heracles Almelo
Duarte (2), Armenteros (2), Vujicevic (2), Misidjan (2), Everton, Belteman, Quansah
0-11
RKSV Nuenen PSV
Mertens, Locadia, Ritzmaier, Depay, Matavz
0-5
VV Helvoirt RKC Waalwijk
Braber (3), Barroilhet (2), Ubbink
0-6
Regioteam FC Utrecht
Van der Maarel, Nijholt, Schepers, De Kogel
0-4
De Bataven Vitesse
Reis (2), Ibarra, Aissati, Hofs, Van der Struijk, Lieder
0-7
VIOS Vaassen AGOVV Apeldoorn
Bloemendaal, Langeveld, Godee
1-3
Harkemase Boys SC Cambuur
De Leeuw, Van der Heide, Weijl, El Makrini
1-4
OVV Excelsior
Alberg (3), Kalisse (2), Van Buren (2), Maatsen, Janga
1-9
SV Honselersdijk Sparta Rotterdam
Van Hout (2), Bel Hassani, Van Berkel
0-4
Laakkwartier ADO Den Haag
Ciftci (2), Holla, Tano, Poepon, Vicento, Jansen, Toornstra 
1-8
BKC AZ
Boymans (2), Beerens, Luckassen, Reijnen, Ondaan 
0-6
RKSV Cluzona NAC Breda
Schalk (3), Botteghin, Luijckx 
0-5
VV Olympia '28 PEC Zwolle
Drost (2), Benson, Pluim, Van Polen, Van den Berg 
0-7
Nooit Gedacht FC Den Bosch
Van den Hurk (2), T. van Weert (2), Boldewijn, Vlug, De Vogel 
0-7
VV UNA/Brinkvast FC Eindhoven
Koç, Van Boekel, Van Kruijsen 
0-3
SVM Munstergeleen Fortuna Sittard
Briels (3), Nieuwlans (3), Khalouta, Secerovic, Sevic, Rajcomar, Diaz, Schroyen 
0-12
RKSV Mulo Helmond Sport
Kunc, Van Geffen, Quekel
0-3
Alverna FC Oss
Braam (2), Latuperissa, Van de Sande, Van Muyen
0-5
Kickers Emden (Dui) FC Groningen
Texeira, Van Moorsel, Keurntjes, De Leeuw 
1-4
SVA  Roda JC Kerkrade
Malki (4), Fledderus (4), Lebedynski (3),  Hupperts (3), Donald (2), Wielaert, Sutchuin, Danilo, eigen doelpunt
0-21
EVV Echt VVV-Venlo
Altheer, Vorstermans, Nwofor 
1-3
VV Ruurlo De Graafschap
Parzyszek (2), Jansen (2), Breinburg, Sreckovic, Cavlan
0-7
SC Woezik N.E.C. Nijmegen
Koolwijk (2), Loen (2), Ten Voorde (2),
Roorda, Platje, Van den Meiracker, Will, Tutuarima 
0-11
Sallands Streekteam Go Ahead Eagles
Kolder (2), Houtkoop (2) 
0-4
VV Scharn MVV Maastricht
Knops, Rutjes, Bahr, La Rosa, Timmermans, Voorjans 
0-6
Spero FC Dordrecht
Veldwijk (2), Kousemaker (2), Van Beukering, Mayele, Rijsdijk 
0-7

Broederstrijd in Rotterdam met Anass Achahbar in actie (Foto: Pro Shots)

Tweede dag North Sea Jazz voer voor fijnproever

De tweede dag van het North Sea Jazz festival is zaterdag aan het einde van de middag van start gegaan in de Rotterdamse Ahoy. De zaterdag heeft niet de grootste publiekstrekkers op het affiche, maar biedt des te meer voor de fijnproever.

Zo gaf gitaarvirtuoos Pat Metheny met zijn Unity Band twee fraaie ingetogen optredens en liet 'artist in residence' Joshua Redman horen waarom hij beschouwd wordt als een van de beste jazzsaxofonisten ter wereld.

Sean Kuti, zoon van afrobeatlegende Fela Kuti, toverde de Maaszaal om tot een dampende Afrikaanse dansclub, terwijl Trijntje Oosterhuis zich van haar funky kant liet horen in de grote Nilezaal.

Later op de avond treden nog onder anderen Rufus Wainwright, James Morrison en souldiva Betty Wright op. Het driedaagse jazzfestival kan rekenen op ruim zestigduizend bezoekers.

Maaskant: "Zeefuik een balvaste spits"

FC Groningen-trainer Robert Maaskant is blij met de komst van Género Zeefuik. Hij verwacht veel van de aanvaller die overkwam van N.E.C. Nijmegen. 

"Hij is een balvaste spits, een echte nummer 9. Als hij diep weg staat, kun je daar als team je spel aan ophangen. Hij houdt de bal vast en de ploeg verplaatst zich naar voren", vertelt de oefenmeester tegenover Voetbal International.

"Een speler die er altijd om bekend heeft gestaan dat hij regelmatig scoort. Even ging dat wat minder, maar hij heeft het in de tweede seizoenshelft bij NEC weer uitstekend opgepakt. Een spits met doorgroeipotentie", aldus Maaskant, die de selectie van de Groningers een grondige renovatie ziet doormaken.

Met die selectie begeeft de oefenmeester zich halverwege de maand juli naar Zuid-Korea voor een oefencampagne. Aldaar neemt De Trots van het Noorden het op tegen Sunderland en Hamburger SV. "Met z’n allen reizen, topwedstrijden spelen, daar word je heel snel volwassen door. Bovendien werkt dat vooruitzicht als peper."


Género Zeefuik is volgens trainer Robert Maaskant een balvaste spits (Foto: Pro Shots)

Senegal zonder Newcastle-duo naar OS

Newcastle United kan deze zomer gewoon blijven beschikken over aanvallers Demba Ba en Papiss Cissé. Het duo is niet geselecteerd voor de Olympische ploeg van Senegal. Beide aanvallers maakten furore in het afgelopen seizoen.

Ba maakte zestien treffers in 34 wedstrijden. Cissé, die in januari overkwam van SC Freiburg, maakte veertien treffers in dertien duels. Joseph Koto, interim-bondscoach van Senegal, had ze op de korrel maar neemt ze uiteindelijk toch niet mee naar Londen.

Bij Newcastle werd gevreesd dat het duo tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen zou ontbreken. Het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen vindt plaats van 25 juli tot en met 11 augustus. Een week later staat de eerste wedstrijd in de Premier League al op het programma.

Demba Ba zou in de belangstelling staan van diverse clubs. Vrijdag reageerde hij via Twitter dat er veel geruchten omtrent een vertrek van de aanvaller de ronde doen, maar dat hij gewoon bij Newcastle blijft. Zodoende blijft hij collega van doelman Tim Krul.

Campbell: "Van Persie wil grote namen"

Sol Campbell begrijpt de overwegingen van Robin van Persie om Arsenal te verlaten. Hij denkt dat de kans nihil is dat de Nederlander blijft. "Als je als speler aan het begin van het seizoen in de kleedkamer om je heen kijkt wil je grote spelers zien. Je wilt het gevoel hebben dat er wat staat te gebeuren bij de club. Dat mist Van Persie nu en daarom snap ik zijn keuze", vertelt de voormalig verdediger van The Gunners in The Mirror.

"Het kan echter veranderen als Arsenal de komende weken doorpakt en grote aankopen doet. Misschien ziet Van Persie zijn toekomst dan ook anders in. Toen hij bij de club kwam werd hij omringd door grote namen als Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Robert Pirès, Patrick Vieira, Ashley Cole, Tony Adams en ikzelf. Nu kijkt hij om zich heen en denk hij: 'Is dit alles?' Arsenal moet proberen zijn gedachten te veranderen."

Campbell heeft een mogelijke oplossing voor het behoud van de aanvaller. "Misschien verlengt Van Persie zijn contract wel als Arsenal voor honderd miljoen euro drie spelers van wereldklasse aantrekt."


Oud-Arsenal-speler Sol Campbell denkt dat Robin van Persie niet blijft bij de Londense club (Foto: Pro Shots)  

Sampras: "Gewend dat Federer mijn records breekt"

Voor Pete Sampras maakt het niet meer uit dat zijn records door Roger Federer gebroken worden. "Persoonlijk ben ik er gewend aan geraakt dat Roger mijn records breekt", zo laat de Amerikaan weten.

De Zwitser Federer staat zondag in de finale van Wimbledon tegenover de Brit Andy Murray. Mocht FedEx winnen, dan evenaart hij het record van zeven overwinningen op het heilige gras van Londen. Dat record is nu in handen van Sampras. Daarnaast wordt Federer bij winst ook weer de mondiale nummer één, waardoor hij nog een record van Sampras uit de boeken slaat. Hij staat dan meer dan 286 weken op de eerste plek.

Sampras was tot 2009 ook recordhouder op het aantal grandslamtitels (veertien). In dat jaar overtrof Federer Sampras en de teller staat nu op zestien titels. De laatste titel van King Roger dateert uit 2010. Toen won hij in de finale van de Australian Open van Andy Murray, welke hij morgen opnieuw aan de overkant van het net zal begroeten. 


Pete Sampras is er inmiddels aan gewend geraakt dat Roger Federer zijn records breekt (Foto: Pro Shots)

Zola treedt in dienst bij Watford

Gianfranco Zola, voormalig sterspeler bij Chelsea, is in dienst getreden bij Championship-club Watford. Watford ontsloeg onlangs Sean Dyche, waardoor de Italiaanse coach kon worden aangetrokken. Zola heeft twee jaar ervaren als coach in het betaalde voetbal van Engeland. Tussen 2008 en 2010 was hij redelijk succesvol bij West Ham United.

De voormalige aanvaller van AS Roma en Chelsea werd geprezen omdat hij de club uit Oost-Londen aantrekkelijk liet spelen en jeugdspelers goed liet integreren in de hoofdmacht. Alhoewel Zola erin was geslaagd om West Ham op het hoogste niveau te houden, besloot hij toch om afscheid te nemen van de Londense ploeg.

Gianluca Nani, technisch directeur van Watford, kondigt op de clubsite van Watford aan dat de club erg blij is met de komst van Zola. "Iedereen weet hoe Gianfranco Zola het voetbal graag ziet. Ik denk dat de supporters van Watford een boeiende en aanvallende stijl van zijn ploeg kunnen verwachten. Gianfranco is een uitstekende vertegenwoordiger voor dit doel."

De Boer: "Kenneth een streepje voor"

Ajax heeft twee prima doelmannen, maar het lijkt er vooralsnog op dat Kenneth Vermeer de concurrentiestrijd wint van Jasper Cillessen. "De strijd is open, maar ik vind dat Kenneth een klein streepje voor heeft", vertelt de trainer Frank de Boer aan AT5. "Als het gelijk is op dit moment, heeft Kenneth het streepje voor."

Cillessen weet wat hem te doen staat. "Ik moet zorgen dat ik het streepje bij hem weghaal en hem bij mezelf neerzet. Ik moet hard trainen en goed mijn best doen", aldus de van N.E.C. Nijmegen overgenomen goalie. "Als ik er geen perspectief in zou zien, was ik de voorbereiding hier niet begonnen."

"Ik ga nog in gesprek met de technische staf, maar het is mijn doel om bij de Johan Cruijff Schaal de eerste keeper te zijn", besluit Cillessen, die 'concurrent' Vermeer zich bezig ziet houden met zijn spel. "Ik ben niet bezig met die strijd, ik let niet op anderen. Ik moet zelf presteren."

[Tour] Uitslagen en standen na zevende etappe

Vandaag werd de zevende etappe verreden in de Tour de France. Deze ging van Tomblaine naar La Planche des Belles Filles over 199 kilometer. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zevende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Chris Froome SKY GBR 4:58:35
2 Cadel Evans BMC AUS +0.02
3 Bradley Wiggins SKY GBR +0.02
4 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.07
5 Rein Taaramäe COF EST +0.19
6 Haimar Zubeldia RNT SPA +0.44
7 Pierre Rolland EUC FRA +0.46
8 Janez Brajkovic AST SLO z.t
9 Denis Menchov KAT RUS +0.50
10 Maxime Monfort RNT BEL +0.56
29 Bauke Mollema RAB NED +2.19
31 Pieter Weening OGE NED z.t
37 Robert Gesink RAB NED +2.53
41 Laurens ten Dam RAB NED z.t
59 Steven Kruijswijk RAB NED +4.20
64 Lieuwe Westra VCD NED +4.59
86 Koen de Kort ARG NED +7.58
109 Roy Curvers ARG NED +10.18
140 Rob Ruijgh VCD NED +13.17
147 Sebastian Langeveld OGE NED +14.21
153 Johnny Hoogerland VCD NED z.t
157 Bram Tankink RAB NED +17.34
158 Kenny van Hummel VCD NED z.t
164 Albert Timmer ARG NED z.t
174 Tom Veelers ARG NED z.t
177 Karsten Kroon STB NED +17.41


Algemeen klassement na zevende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GBR 34:21.20
2 Cadel Evans BMC AUS +0.10
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.16
4 Rein Taaramäe COF EST +0.32
5 Denis Menchov KAT RUS +0.54
6 Haimar Zubeldia RNT SPA +0.59
7 Maxime Monfort RNT BEL +1.09
8 Nicolas Roche AG2 IER +1.22
9 Chris Froome SKY GBR +1.32
10 Michael Rogers SKY AUS +1.40
30 Bauke Mollema RAB NED +4.36
39 Robert Gesink RAB NED +6.57
41 Steven Kruijswijk RAB NED +8.51
52 Pieter Weening OGE NED +12.26
73 Laurens ten Dam RAB NED +17.59
93 Koen de Kort ARG NED +21.16
121 Lieuwe Westra VCD NED +26.13
127 Rob Ruijgh VCD NED +27.21
133 Kenny van Hummel VCD NED +27.37
139 Johnny Hoogerland VCD NED +28.46
143 Roy Curvers ARG NED +29.19
148 Karsten Kroon STB NED +32.06
153 Bram Tankink RAB NED +33.37
164 Tom Veelers ARG NED +38.14
176 Sebastian Langeveld OGE NED +45.40
177 Albert Timmer ARG NED +46.16


Klassement groene trui na zevende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan LIQ SLW 217
2 Matthew Goss OGE AUS 185
3 André Greipel LOT Dui 172
4 Mark Cavendish SKY GBr 129
5 Alessandro Petacchi LAM ITA 109
7 Tom Veelers ARG NED 76


Klassement bolletjes trui na zevende etappe

# Naam Ploeg Land punten
1 Chris Froome SKY, GBR GBR 20
2 Cadel Evans BMC, AUS AUS 16
3 Bradley Wiggins SKY, GBR GBR 12
4 Michael Mørkøv SAX DEN 9
5 Vincenzo Nibali LIQ, ITA ITA 8


Klassement witte trui na zevende etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Rein Taaramäe COF EST 34:21.52
2 Tejay Van Garderen BMC USA +2.37
3 Tony Gallopin RNT FRA +2.41
4 Thibaut Pinot FDJ FRA +3.35
5 Gorka Izagirre EUS SPA +3.38
7 Steven Kruijswijk RAB NED +8.19


Ploegenklassement na zevende etappe

# ploeg land Tijd
1 Sky GBR 103:05.23
2 RadioShack LUX +1.37
3 Katoesja RUS +5.54
4 Liquigas ITA +6.16
5 BMC USA +7.08
9 Vacansoleil-DCM NED +11.22
15 Rabobank NED +16.49
21 Argos-Shimano NED +50.42

[Tour] Carte blanche voor Weening bij Greenedge

Pieter Weening is een van drie renners die de komende dagen een vrije rol heeft bij Orica-Greenedge. Dat heeft ploegleider Matt White zaterdag gezegd. Simon Gerrans en Michael Albasini hebben net als de Fries carte blanche om op avontuur te gaan. Weening was in 2005 de laatste Nederlander die een tourrit won.

Albasini zat namens Greenedge zaterdag al mee in de ontsnapping. Aan de voet van de slotklim werden hij en zijn zes medevluchters teruggepakt. Toch was er in het strijdplan van Greenedge ook rekening gehouden met Weening. De Fries zou, als hij zich goed genoeg voelde, de sprinttrein van de Australische formatie na de tussensprint tot zijn beschikking hebben om hem goed af te zetten in de finale.

Zondag staat er weer een etappe door het middengebergte op het programma die aanvallers in de kaart kan spelen. Het peloton moet dan zeven bergen over waarvan vier van de tweede categorie en een van de eerste.

Kiryu's taxi in Yakuza 5

Kazuma Kiryu heeft in het nieuwste deel van de Yakuza-serie zijn weeshuis in Osaka achtergelaten. Hij is een taxichauffeur die in Fukuoka rijdt in Yakuza 5. Dit betekent natuurlijk een nieuwe race mini-game, maar het gaat verder dan dat.

De passagiers die hij van straat pikt zullen soms tegen Kiryu praten. Je kunt er voor kiezen om naar hun problemen te luisteren. Door juiste antwoorden te kiezen kun je hun kopzorgen verhelpen. De race mini-game is zoals Yakuza betaamt vrij diep. Je kunt driften en de kenmerkende Heat Actions gebruiken om wedstrijden te winnen. Verder kun je natuurlijk je auto uitgebreid customizen.

Yakuza 5 moet in december dit jaar in Japan uitkomen.

Schoofs verliest halve finale ITF-Versmold

Bibiane Schoofs is in de halve finales van het ITF-50.000 toernooi in Versmold uitgeschakeld. De speelster uit Ede verloor in drie sets van Anastasija Sevastova. De Letse, vorig jaar nog de nummer 36 op de wereldranglijst, was met 3-6, 7-5 en 6-4 te sterk voor de als derde geplaatste Schoofs.

Sevastova schakelde in de vorige ronde ook al de Nederlandse Richel Hogenkamp uit.  In de finale neemt de Letse het op tegen de Duitse Annika Beck, die zich in drie sets van haar landgenote Dinah Pfizenmaier ontdeed. Voor Schoofs was het de tweede keer dit jaar dat ze in de halve finale van een ITF-toernooi stond. In Tunis, een ITF-25.000 toernooi, kwam ze ook tot de laatste vier. 

Pinotti wint tijdrit Oostenrijk

De zevende etappe in de Ronde van Oostenrijk is gewonnen door Marco Pinotti. De Italiaan van BMC was de snelste in een tijdrit over 24,1 kilometer in Podersdorf am Neusiedler See.

Pinotti was 33 seconden sneller dan de nummer twee de Belg Kristof Vandewalle. De Tsjech Frantisek Rabon werd derde.

Jakob Fuglsang uit Denemarken eindigde als twaalfde en behield de leiding in het algemeen klassement. Danilo di Luca, die tweede stond in het algemeen klassement, zakte een plek nadat hij slechts 46e werd in de tijdrit.

Ghostlight vertelt over Shin Megami Tensei-projecten

Ghostlight is een Europese uitgever die met name geliefde Atlus-games naar ons territorium brengt. In een blogpost op de officiële site geeft de uitgever iets meer duidelijkheid over een aantal projecten.

Ghostlight maakte een paar maanden geleden bekend dat de PS2-games SMT: Digital Devil Saga 1 & 2 hun weg naar de PSN zouden vinden in april. Het is nu juli en de games zijn nog steeds niet in de digitale winkel verschenen. “I’m afraid that due to a few technical issues, they’re still both in the pipeline at Sony and as yet we unfortunately don’t have a release date.  I’ll keep pushing for details here and if I find anything out I’ll be sure to let you all know.”

Verder maakte het bedrijf bekend dat er progressie wordt gemaakt om SMT: Devil Survivor (DS) en Devil Survivor Overclocked (3DS-port) hier uit te brengen. Tenslotte teaset de blog dat ze dit jaar een andere Japanse 3DS-game gaan uitbrengen en het is geen JRPG. Mogelijk gaat het hier om Code of Princess.

Meer Dragon's Dogma DLC op komst

In een interview met 4Gamer heeft Hideaki Itsuno aangegeven dat er meer DLC voor Dragon's Dogma aankomt. Itsuno geeft aan te weten dat veel mensen de game al hebben uitgespeeld, maar dat het goed is om de game te houden, omdat er nieuwe gameplay aan zal komen.

Itsuno gaf ook aan dat de game beter verkocht dan hij oorspronkelijk verwachtte. Hij grapte hierbij dat het misschien zijn bestverkochte titel is (Itsuno is ook de director van Devil May Cry 2, 3 en 4), en wil het succes van de game graag verder pushen. Ook heeft Itsuno aangegeven interesse te hebben in een nieuw deel in de serie, maar dat dit afhankelijk van de fans is.

Wanneer de DLC komt en wat het precies inhoudt is verder nog onbekend. We houden je op de hoogte.

Homoactivisten opgepakt in Sint-Petersburg

De Russische politie in Sint-Petersburg heeft zaterdag pogingen om twee homomarsen te houden tegengehouden. Drie organisatoren van de mars werden opgepakt in een park. Later op de dag werden bij een tweede mars nog vijf mensen opgepakt. Bij de tweede mars waren maar zes mensen aanwezig en de drie die bij de eerste mars werden opgepakt waren de enige deelnemers.

In Sint-Petersburg werd dit voorjaar een wet aangenomen tegen het verspreiden van homoseksuele propaganda. Hoewel homoseksualiteit sinds de val van de Sovjet-Unie niet meer strafbaar is, wordt homoseksualiteit vaak niet geaccepteerd. Geregeld worden pogingen tot marsen door tegenstanders met geweld tegengehouden.

Digitale inbraak bij telecomaanbieder Simpel

Hackers hebben toegang gekregen tot klantgegevens van telecomaanbieder Simpel. Daarbij zijn een onbekend aantal e-mailadressen gestolen. De T-Mobile-dochter heeft aangifte gedaan bij de politie en heeft toezichthouder OPTA op de hoogte gesteld, meldt het bedrijf zaterdag.

Simpel werd afgelopen week door een derde gewezen op een mogelijk lek. Een team van interne veiligheidsexpert werd daarna ingezet om de zaak te onderzoeken. Ook is de hulp ingeschakeld van een extern beveiligingsbedrijf.

De telecomaanbieder heeft voorlopig alle online diensten op zwart gezet. Volgens het bedrijf heeft dat geen gevolgen voor het telefoonverkeer. Alle klanten zijn op de hoogte gesteld. Simpel zegt de ontstane situatie te betreuren.

Mariniers geëerd voor beschermen voedselschip

Mariniers die de afgelopen maanden in de Somalische wateren een transportschip van het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben beschermd tegen piraten, zijn zaterdag geëerd voor hun werk.

De kersverse Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, reikte hun de herinneringsmedaille vredesoperaties uit tijdens de Marinedagen in Den Helder.

Het team van zwaarbewapende mariniers beveiligde het voedseltransport onderweg op zee, maar ook in de havens waar de zakken graan en maïs werden overgeladen. "Dankzij uw bescherming hebben de Verenigde Naties zo'n 1000 ton voedsel kunnen afleveren voor de hongerende bevolking van Somalië", zei Middendorp.

Gluurder betrapt in kleedhokje Brabants zwembad

De politie in Brabant heeft vrijdagmiddag een 58-jarige man aangehouden nadat hij was betrapt in de dameskleedruimte van een zwembad in Raamsdonksveer. De man gluurde naar een jong meisje dat zich aan het omkleden was.

Een medewerker van het zwembad had gezien hoe de gluurder op handen en knieën in een van de kleedhokjes zat en zo onderlangs in het hokje ernaast keek. De gealarmeerde politie kon de man even later aanhouden. Toen hij zich niet kon legitimeren werd hij meegenomen naar het politiebureau waar hij een ontzegging voor het zwembad kreeg.

Hockeymannen verslaan Duitsland in oefenduel

De Nederlandse mannen hebben zaterdagmiddag Duitsland verslagen. Op het veld van Kampong won de ploeg van bondscoach Paul van Ass met 4-2 van onze oosterburen. Maandag staan beide teams nogmaals tegenover elkaar. Dat duel wordt ook afgewerkt in Utrecht.

Oranje keek zaterdag bliksemsnel tegen een achterstand aan. Christopher Zeller opende binnen 120 tellen de score voor Duitsland. Klaas Vermeulen maakte de achterstand ongedaan, maar twee minuten later namen de bezoekers wederom de leiding, via Christopher Wesley.

 Nadat Billy Bakker de ruststand op 2-2 bepaalde, kwam Oranje in de tweede helft aan de goede kant van de score terecht. Robbert Kemperman zette Nederland op voorsprong. Vlak voor het eindsignaal maakte Roderick Weusthof aan alle onzekerheid een einde door uit een corner voor de vierde treffer te zorgen. 

Miyamoto: "Metroid zou voordeel halen uit Wii U-controller"

Nintendo's legendarische ontwikkelaar werd in een interview met IGN gevraagd welke Nintendo-franchises hij graag op de Wii U zou willen zien. Mario's vader antwoordde daarop dat hij Metroid interessant zou zijn voor de controller. Verder werd ook Star Fox genoemd.

"With Metroid it's very easy to imagine some interesting implementation for Wii U," aldus Miyamoto. "I think that having another screen with the gyro built in really gives you a lot of interesting opportunities for development, and we can bring a lot of our games to life in a completely unique way with that. I feel like the possibilities of the GamePad for Metroid could be really fantastic. There's certainly a lot that you could do there for that game."

Bij verdere navraag wou Miyamoto geen concreet antwoord of details vrijgeven, maar hij gaf wel aan dat hij persoonlijk het liefst nog Star Fox op de Wii U zou willen zien.

Helaas werd een nieuwe F-Zero niet genoemd.

Iraakse zelfmoordterrorist doodt eigen familie

Een zelfmoordterrorist heeft vrijdagavond in het westen van Irak zijn explosieven tot ontploffing gebracht tijdens een bijeenkomst van zijn eigen familie. Bij de aanslag kwamen zijn regeringsgezinde neef en zes andere familieleden om.

De dader ging naar het huis van zijn neef, een leider van de Sahwa-militie, waar de familie bijeen was gekomen voor de maaltijd. Hij liep op zijn neef af en bracht zijn explosieven tot ontploffing. Ook de vrouw van zijn neef, drie van hun kinderen, zijn broer en een ander familielid kwamen om. Het is onduidelijk hoeveel mensen gewond raakten.

De Sahwa, of Zonen van Irak, is een soennitische militie die een belangrijke rol speelde bij het bestrijden van Al-Qaida in Irak. De strijders zijn vaak doelwit van aanslagen omdat ze als verraders worden beschouwd.

Criminelen onvindbaar door autoverhuurders

Autoverhuurbedrijven helpen criminelen steeds vaker in het zadel door hen van een auto te voorzien. Daardoor zijn ze voor de politie onvindbaar. Een groot deel van de verhuurders is daar van op de hoogte, meldt RTL Nieuws op basis van politiedocumenten.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Korpschefs groeit deze vorm van 'criminele autohuur'. Exacte cijfers heeft hij echter niet. "Maar auto's worden voor van alles gebruikt. En als zo'n tactiek succesvol is, wordt het gekopieerd", zegt hij tegen RTL.

Malafide verhuurders blijken een grote schare trouwe huurders te hebben. De door hen gehuurde voertuigen duiken overal in het land op bij criminele feiten, staat in interne politiedocumenten. Zo waren de auto's van een verhuurder in een halfjaar tijd betrokken bij ruim vierhonderd misdrijven.

Vorig jaar april bleek al dat zeker twintig Amsterdamse verhuurbedrijven 'willens en wetens' meewerken aan criminele activiteiten. Toen ging de politie in gesprek met branchevereniging Bovag voor een oplossing. Dat is er echter nog altijd niet. Bovag wil dat er een speciaal telefoonnummer komt bij de politie waar verhuurbedrijven kunnen nagaan of een klant wel te vertrouwen is.

Nieuwe teasersite van Guilty Gear-ontwikkelaar

Arc System Works, ontwikkelaar van onder andere de BlazBlue en Guilty Gear-serie, heeft vandaag een teasersite online gezet voor een game die 11 juli officieel aangekondigd gaat worden. Op de teasersite is niks meer te vinden dan wat Japanse tekens die zo nu en dan veranderen. Desalniettemin is het toch altijd weer even spannend.

BlazBlue en Guilty Gear zijn beide anime-fighters waarbij de personages volledig met de hand geanimeerd zijn. Naast BlazBlue en Guilty Gear is de maker ook bekend van Battle Fantasia en Fist of the North Star. Het is dus wel veilig om te zeggen dat het hier om een fighting-game zal gaan, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Bekijk de website hier.

Puma wint laatste havenrace in Volvo Ocean Race

Puma heeft de havenrace in Galway gewonnen. Door de zege in het laatste onderdeel van de Volvo Ocean Race wint de Amerikaanse boot bovendien het klassement van de havenraces. Dat werd pas in de laatste race beslist. Camper werd vandaag tweede en eindigde ook in het klassement op een punt achter Puma: 45 om 44.

Overallwinnaar Groupama werd in Galway vierde achter Telefonica. In het algemeen klassement eindigen de Fransen daardoor op 253 punten. Camper wordt met 231 punten tweede, vlak voor Puma (226). Telefonica (213 punten) wordt vierde. Abu Dhabi Ocean Racing (131 punten) en Team Sanya (51 punten) speelden door herhaaldelijke averij geen rol in de zeilrace om de wereld.

NiGHTS speelbaar in nieuwe Sonic & Sega All Stars: Racing

Gelekte beelden uit het 'Sega's Summer of Sonic'-evenement hebben bevestigd dat NiGHTS een speelbare personage wordt in Sonic & Sega All Stars: Racing Transformed. Sega maakte al eerder bekend dat NiGHTS into DREAMS een hd-remake krijgt. Veel goed nieuws voor NiGHTS-fans dus.

Sonic & Sega All Stars: Racing Transformed en NiGHTS into DREAMS HD moeten allebei aan het eind van dit jaar uitkomen.

Dode bij woningbrand in Sluiskil

Bij een brand in een woning in het Zeeuwse dorpje Sluiskil is zaterdagochtend een man om het leven gekomen. Het slachtoffer werd in eerste instantie levend uit het pand gehaald, maar overleed even later aan zijn verwondingen, zegt een woordvoerder van de politie.

De brand brak even voor het middaguur uit in het huis aan het Kanaalzicht. De brandweer had het vuur snel onder controle. Wat er precies is gebeurd, is nog niet te zeggen. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.

Voetballende tekeningen in Inazuma Eleven-trailer

Voor de mensen die liever van realistisch voetbal houden, is er nu een trailer uitgebracht van alweer de tweede Inazuma Eleven-game voor Nintendo 3DS. De trailer toont veel beelden uit de serie. Op ongeveer twee minuten in de trailer zien we ook wat gameplay. De game heet Inazuma Eleven Go 2 Chrono Stone. Het is nog onbekend of de game ook naar Europa zal komen.

Bekijk de trailer hieronder.

R. Koeman verrast door aanstelling Van Gaal

Ronald Koeman vindt de aanstelling van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal verrassend, maar heeft wel vertrouwen in de oefenmeester.

"Het is een verrassende keuze, want volgens diverse media was Van Gaal niet in beeld om Van Marwijk op te volgen. Hoewel hij in het verleden niet is geslaagd als bondscoach heb ik er toch vertouwen in. Van Gaal heeft ongetwijfeld geleerd van zijn eerste periode. Of hij de juiste man op de juiste plaats is moet de toekomst uitwijzen", zegt Koeman in gesprek met RTV Rijnmond.

Feyenoord boekte zaterdagmiddag een overwinning op SC Feyenoord. Voor de Rotterdammers was de wedstrijd de eerste van de oefencampagne. Koeman was vooral tevreden over het verloop in de eerste helft. "We speelden in de eerste helft beter dan in de tweede helft. Het tempo lag voor de rust hoger."

"Over de gehele wedstrijd hebben we wel veel mogelijkheden laten liggen, de echte scherpte ontbrak nog. Nieuweling Harmeet Singh deed het prima. Hij moet zich nog aanpassen, maar als je met twee uitstekende dieptepasses je ploeggenoten zo snel bediend, dan voeg je echt iets toe aan de ploeg."

Pakistan redt waardevolle boeddhistische beelden

De Pakistaanse politie heeft een groot aantal oude boeddhistische beelden weten te onderscheppen die op het punt stonden het land uit te worden gesmokkeld. Salimul Hag van het staatsdepartement van archeologie zei zaterdag dat de artefacten op de zwarte markt mogelijk miljoenen dollars zouden hebben opgebracht.

De buit bevatte onder meer beelden van Boeddha en andere religieuze figuren die mogelijk meer dan tweeduizend jaar oud zijn. Het noordwesten van Pakistan maakte, evenals Oost-Afghanistan, ooit deel uit van Gandhara, een boeddhistisch koninkrijk dat van de eerste tot de vijfde eeuw een periode van grote bloei kende.


Pakistan redt waardevolle boeddhistische beelden (Foto: Novum)

'Zestien miljard dollar voor Afghanistan'

De internationale gemeenschap zegt in totaal zestien miljard dollar toe voor hulp aan Afghanistan. Dat heeft een Amerikaanse diplomaat, die anoniem wil blijven, zaterdag gezegd. De hoop is dat er voor stabiliteit in het land kan worden gezorgd als de buitenlandse troepen eind 2014 zijn vertrokken.

Het besluit, dat is genomen op een conferentie in Tokyo met zeventig landen en organisaties, wordt later officieel bekendgemaakt, aldus de bron. Van 2012 tot 2015 zal vier miljard dollar per jaar aan hulpgeld beschikbaar worden gesteld.

Er zullen waarschijnlijk verscheidene voorwaarden aan het geld worden gesteld zodat het niet in de bodemloze put van corruptie en wanbeleid verdwijnt. Ook zal er vermoedelijk aandacht worden gevraagd voor democratische processen, rechtspraak en vrouwenrechten in Afghanistan.

[Tour] Mollema: "Het zat er sowieso niet in"

Bauke Mollema was vanmiddag in de zevende etappe van de Tour de France de beste Nederlander. De renner van Rabobank eindigde als 29e op twee minuten en negentien seconden van ritwinnaar Chris Froome.

"Het was een hele zware dag voor me. Vlak voor de slotklim liet Levi Leipheimer een gat vallen, waardoor ik met achterstand moest beginnen. Maar het zat er sowieso niet in", zo zei Mollema na afloop van de etappe. "We verliezen hier toch te veel tijd. De val van gisteren speelde zeker mee. Ik was redelijk stijf. Dit verlies is groot, we moeten de plannen misschien bijstellen."

The Muppets

De laatste film met Jim Hensons The Muppets stamde alweer uit 2005 (een bewerking van The Wizard of Oz), maar Walt Disney besloot om de populaire poppen nieuw leven in te blazen. Met behulp van een briljante introductietrailer werd een nieuwe bioscoopfilm aangekondigd met Jason Segel, Amy Adams en natuurlijk de bekende Muppets. Het werd een groot succes en bracht bijna 160 miljoen dollar in het laatje. Daarnaast is een vervolg al aangekondigd.

Kijkcijfers comedyserie Charlie Sheen gekelderd

Een hoop kijkers van Charlie Sheens nieuwe comedyserie is na de première afgehaakt. Anger Management trok donderdag maar liefst 41 procent minder kijkers naar kabelzender FX dan een week geleden, schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

De serie werd deze week bekeken door ongeveer 3,4 miljoen Amerikanen, terwijl dit er eerder nog zo'n 5,7 miljoen waren. Nog nooit wist een eerste aflevering van een serie zoveel kijkers te lokken naar FX. De première van Anger Management was bovendien de best bekeken eerste aflevering van een sitcom in de historie van de Amerikaanse kabel-tv.

Anger Management is Sheens terugkeer op televisie nadat hij vorig jaar werd ontslagen door de makers van Two and a Half Men. Hij speelde acht seizoenen de hoofdrol in die serie, maar werd vanwege zijn roerige privéleven op straat gezet.

Serviër vast voor mensensmokkel

De marechaussee heeft vrijdagavond op de A12 bij Zevenaar een 33-jarige Serviër aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De man vervoerde vier mannen uit Bangladesh en Pakistan die geen reisdocument bij zich bleken te hebben. Zij gaven direct aan asiel te willen aanvragen.

Het kwartet is overgebracht naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De Serviër zit voorlopig vast. De marechaussee onderzoekt de zaak.

Voorraad chemicaliën in beslag genomen

De politie in Brabant heeft vrijdag 42 vaten brandgevaarlijke chemicaliën in beslag genomen. De chemicaliën stonden opgeslagen in een schuur van een woning in Eindhoven.

Agenten vonden na een tip in totaal meer dan duizend liter aan verschillende soorten chemicaliën, waaronder aceton. Volgens de politie kunnen de vloeistoffen gebruikt worden voor de fabricage van synthetische drugs. De 52-jarige bewoner heeft een proces-verbaal gekregen. Een milieuteam van de politie doet onderzoek naar de zaak.

[Tour] Wiggins: "Hier droomde ik van"

Bradley Wiggins is na vandaag de nieuwe drager van de gele trui. Bovendien ging de dagzege naar zijn ploegmaat Chris Froome. 

"Dit is echt een fantastische dag  voor Sky. En voor mezelf natuurlijk", aldus Wiggins die voor het eerst in zijn loopbaan morgen de gele leiderstrui draagt. "Ik droom al sinds mijn jeugdjaren van het geel. En ik heb nog een droom: de eerste Brit worden die de Tour wint."

Helft Duitsers wil macht afstaan aan EU

De helft van de Duitsers is bereid meer macht af te staan aan de Europese Unie. Dit blijkt uit een opiniepeiling van zaterdag in opdracht van weekblad Focus.

Als er een nauwere politieke en begrotingsunie komt in de EU, is 49 procent bereid meer macht af te staan aan Brussel, 44 procent is ertegen. Vooral linkse kiezers, van SPD, Groenen en Die Linke, hebben geen moeite met het afstaan van meer soevereiniteit.

VS kampt met extreme hitte

Gloeiendhete snelwegen in Wisconsin, beperkingen op het gebruik van water in Indiana en honderdduizenden huishoudens zonder stroom. De ongemakken zijn groot en voorlopig loopt het kwik in grote delen van de Verenigde Staten verder op. Zeker acht mensen kwamen door de hitte om het leven.

Het midwesten en het noordoosten van de VS moeten op extreme hitte rekenen. Noodweer zorgde afgelopen week bovendien voor veel schade waardoor honderdduizenden mensen zonder stroom zitten.

In Ohio kwamen drie bejaarden om het leven door hoge temperaturen binnenshuis. Omdat de stroom was uitgevallen werkten de airconditioning en andere soorten van elektrische verkoeling niet. "Als ze verkoeling hadden gehad, dan hadden ze het waarschijnlijk overleefd", aldus lijkschouwer Jeff Lee. Bij drie slachtoffers in Wisconsin en twee in Tennessee was ook de hitte de doodsoorzaak.


Verenigde Staten kampen met extreme hitte (Foto: Novum)

Azarenka weer eerste op wereldranglijst

Victoria Azarenka mag zich weer de nummer één van de wereld noemen. De Wit-Russische tennisster neemt de koppositie op de wereldranglijst  over van Maria Sharapova.

Azarenka mag hiervoor wel Serena Williams bedanken. Zij klopte vandaag in de finale van Wimbledon de Poolse Agnieszka Radwanska. Mocht Radwanska de finale gewonnen hebben was zij de nieuwe nummer één. Sharapova ging op Wimbledon al in de vierde ronde onderuit en het was toen al duidelijk dat de Russin haar koppositie zou verliezen.

Eerder dit jaar stond Azarenka ook al enkele maanden bovenaan de wereldranglijst.

Gigantische gamecollectie te koop via eBay

Op websites als Marktplaats en eBay worden natuurlijk veel consoles en games verkocht, daar is niets bijzonders aan. Toch kwamen we vandaag een advertentie tegen waarvan we wel vonden dat we deze jullie moesten melden. Collectors_king doet namelijk zijn volledige collectie weg.

Zoals je op eBay kunt lezen zijn er van veel consoles ALLE games beschikbaar. Blader even door de collectie heen en kijk of je misschien nog ergens een miljoen kunt missen. Je bent in één klap de grootste verzamelaar van Nederland...

1 2

[WBD] Vijfde titel S. Williams

Voor de vijfde maal in haar loopbaan heeft Serena Williams het toernooi van Wimbledon op haar naam geschreven. In de finale versloeg ze de Poolse Agnieszka Radwanska met 6-1, 5-7 en 6-2. 

Williams gaf haar tegenstandster in de eerste game geen kans en brak daarna in een lange tweede game op het derde breekpunt. Ook in de rest van de set was Radwanska, die zwak serveerde, geen partij voor Williams.

Na een korte onderbreking wegens regen won Radwasnka de eerste game van de tweede set. Williams pakte daarna echter de regie in de partij weer terug. Na een snelle break van Williams leek de partij gedaan. Radwanska ging echter beter spelen en brak bij 4-4 terug. Williams verkrampte en leverde de winst van de tweede set in.

In de beslissende derde set had de jongste van de zusjes Williams haar focus echter weer teruggevonden. In een game van slechts 29 seconden (vier aces op rij) maakte ze 2-2. Daarna liet ze niet meer los en pakte ze haar veertiende grand slam-titel.

Annan: vredesplan Syrië is mislukt

De internationale pogingen om een politieke oplossing te vinden voor het escalerende geweld in Syrië zijn mislukt. Dat heeft Syrië-gezant Kofi Annan zaterdag in een interview met de Franse krant Le Monde erkend. Annan zei dat er meer aandacht nodig is voor de rol van Iran, sinds jaar en dag een trouwe bondgenoot van Syrië.

Het internationale vredesplan van Annan, afgezant voor Syrië van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, had een einde moeten maken aan het conflict in Syrië dat inmiddels aan meer dan veertienduizend mensen het leven heeft gekost. Het zespuntenplan had als eerste stap een wapenstilstand tussen de regeringstroepen van president Bashar Assad en opstandelingen die het regime omver willen werpen. Het staakt-het-vuren kwam er echter nooit en de driehonderd VN-waarnemers die de situatie in de gaten moesten houden kunnen vanwege het geweld hun hotels amper uit.

Annan deed in het interview geen suggesties aan de hand hoe het vredsplan alsnog kan worden gered, maar hij zei wel dat 'Iran onderdeel zou kunnen zijn van de oplossing'. Het is onduidelijk welke rol Iran zou kunnen spelen.

Daarnaast zei Annan dat kritiek te vaak tegen Rusland is gericht. "Er wordt heel weinig gesproken over andere landen die wapens en geld sturen", zei hij, zonder specifieke landen te noemen. Rusland voorziet het bewind van Assad in de meeste van zijn wapens. Er zijn geen landen bekend die wapens leveren aan de opstandelingen, hoewel sommige Golfstaten daar positief tegenover staan. Het Westen heeft wel communicatieapparatuur gestuurd, maar geen wapens.


Annan: vredesplan Syrië is mislukt (Foto: Novum)

[Tour] Gesink: "Ik ontplofte"

Na vandaag kan Rabobank zijn doelen voor deze Tour de France gaan bijstellen. Ook vandaag verloren de kopmannen van de ploeg veel tijd waardoor Rabobank geen rol meer kan spelen in het algemeen klassement.

"Onderweg ging het nog goed, maar opeens ging het gewoon niet meer", zo zei Robert Gesink nadat hij vandaag over de meet kwam. "Ik ontplofte. Zo'n val neem je gewoon mee naar de volgende dag. Het klassement was al een onmogelijke droom voor dit rondje, maar dat is vandaag extra duidelijk geworden."

Gesink verloor uiteindelijk bijna drie minuten vandaag. 

[Tour] Dubbel Sky-feestje in eerste bergetappe

Chris Froome heeft de zevende etappe in de Tour de France, van Tomblaine naar La Planche des Belles Filles (199 kilometer), op zijn naam geschreven. Froome zag zijn harde werk voor kopman Wiggins beloond worden met de ritzege. Het feest bij Team Sky was compleet want Wiggins is de nieuwe drager van de gele trui.

Luis León Sánchez, Gautier, Riblon, Sörensen, Fofonov, Martin Velits en Albasini kozen na zo'n tien kilometer koersen het hazenpad. De kopgroep wist een maximale voorsprong op te bouwen van zes minuten. Die voorsprong liep daarna langzaam terug. In het peloton was het RadioShack die de boel controleerde, later geholpen door Sky en BMC.

Sörensen kwam als eerste boven op de Col de Grosse Pierre, een berg van de derde categorie, voor Rabo-renner Sánchez. De voorsprong op het peloton was 4,5 minuut. Dat was ook de volgorde bij de volgende beklimming, de Col du Mont de Fourche, ook van de derde categorie. De voorsprong van de koplopers was inmiddels teruggelopen tot onder de vier minuten.

Zo'n 25 kilometer voor de streep was de achterstand van het peloton nog een kleine twee minuten. De regie in het peloton was inmiddels overgenomen door Lotto. Achterin het peloton moesten renners lossen zodra het lichtjes omhoog ging. Goss, Greipel, Farrar en Vansummeren
zaten bij de eersten die het peloton moesten laten gaan. Zo'n elf kilometer voor de finish werd Gautier als eerste gegrepen door het inmiddels uitgedunde peloton. De zes andere vluchters hadden nog een halve minuut voorsprong. Door het harde werk van Sky aan kop van het peloton was die in twee delen gevallen.

Op zes kilometer van de finish begon de slotklim en de zes vluchters werden niet lang daarna teruggepakt. Cancellara moest op vijf kilometer van de meet uit de eerste groep lossen, even daarna gevolgd door Van Garderen en Basso. Gesink, Van Dam en Mollema reden achter de eerste groep. Vooraan bleef Sky de dans leiden met drie man waaronder Wiggins. Ook Menchov, Nibali en Evans maakte nog deel uit van de voorste groep die uit negen man bestond. Twee kilometer voor de meet moesten Rolland, Menchov en Zubeldia uit de voorste groep lossen.

Evans plaatste de eerste aanval een kilometer maar hij bleef niet weg. Froome was de volgende die demarreerde en kwam als eerste over de meet. Beste Nederlander was Bauke Mollema die op 2,16 binnenkwam in een groepje met Valverde en Vinokourov.

Uitslag

# naam ploeg land tijd
1 Chris Froome Sky GB 4:58.35
2 Cadel Evans BMC Aus + 0,02
3 Bradley Wiggins Sky GB z.t.
4 Vincenzo Nibali Liq Ita + 0,07
5 Rein Taaramae Cof Est + 0,19
6 Haimar Zubeldia RSh Spa + 0,44
7 Pierre Rolland Eur Fra + 0,46
8 Janez Brajkovic AST Slo z.t.
9 Denis Menchov Kat Rus + 0,50
10 Maxime Monfort RSh Bel + 0,56


Stand

# naam ploeg land tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 34:21.20
2 Cadel Evans BMC Aus + 0,10
3 Vincenzo Nibali Liq Ita + 0,16
4 Rein Taaramae Cof Est + 0,32
5 Denis Menchov KAT Rus + 0,54
6 Haimar Zubeldia RSh Spa + 0,59
7 Maxime Monfort RSh Bel + 1,09
8 Nicolas Roche AG2 Ier + 1,22
9 Chris Froome Sky GB + 1,32
10 Michael Rogers Sky Aus + 1,40

[F1] Uitslag kwalificatie Groot-Brittannië

Fernando Alonso vertrekt zondag bij de Grand Prix van Groot-Brittannië van poleposition. De leider van het WK-klassement stuurde zaterdag zijn Ferrari op het circuit van Silverstone naar het snelste rondje: 1.51,746 minuten. Mark Webber van Red Bull volgde op 47 duizendsten. De laatste pole van Alonso dateerde van september 2010, toen hij in Singapore in de kwalificatie de snelste was.

De tweede startrij is een volledig Duitse aangelegenheid. Michael Schumacher van Mercedes reed knap naar de derde plaats en mag daardoor voor landgenoot Sebastian Vettel van Red Bull vertrekken.

Op het kletsnatte circuit van Silverstone lag de kwalificatie vanwege de regen geruime tijd stil. Met nog zes minuten te gaan in sessie twee werd de rode vlag gehanteerd. Na een onderbreking van ruim een uur werd de kwalificatie hervat.

Voor McLaren-coureur Jenson Button was de kwalficatie wederom een tegenvaller, want de Brit kreeg op het natte asfalt geen temperatuur in zijn banden, werd achttiende en werd hiermee al in Q1 uitgeschakeld. Mercedes-coureur Nico Rosberg ging hem in Q2 achterna met een dertiende plaats. In het laatste deel van de training ging het om temperatuur in de banden te krijgen, wat Alonso het beste deed.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:46.515 1:56.921 1:51.746 25
2 Mark Webber Red Bull Racing 1:47.276 1:55.898 1:51.793 23
3 Michael Schumacher Mercedes 1:46.571 1:55.799 1:52.020 22
4 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:46.279 1:56.931 1:52.199 23
5 Felipe Massa Ferrari 1:47.401 1:56.388 1:53.065 24
6 Kimi Räikkönen Lotus 1:47.309 1:56.469 1:53.290 24
7 Pastor Maldonado Williams 1:46.449 1:56.802 1:53.539 25
8 Lewis Hamilton McLaren 1:47.433 1:54.897 1:53.543 25
9 Nico Hulkenberg Force India 1:46.334 1:55.556 1:54.382 22
10 Romain Grosjean Lotus 1:47.043 1:56.388 geen tijd 20
11 Paul di Resta Force India 1:47.582 1:57.009   19
12 Kamui Kobayashi Sauber 1:46.649 1:57.071   18
13 Nico Rosberg Mercedes 1:47.724 1:57.108   17
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:47.266 1:57.132   18
15 Bruno Senna Williams 1:47.105 1:57.426   19
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:47.705 1:57.719   18
17 Sergio Perez Sauber 1:46.494 1:57.895   19
18 Jenson Button McLaren 1:48.044     12
19 Vitaly Petrov Caterham 1:49.027     10
20 Heikki Kovalainen Caterham 1:49.477     10
21 Timo Glock Marussia 1:51.618     10
22 Pedro de la Rosa HRT 1:52.742     11
23 Narain Karthikeyan HRT 1:53.040     10
DNQ Charles Pic Marussia 1:54.143     10

Bommelding in pand KLPD

Een deel van een industrieterrein in Woerden is zaterdagmiddag afgesloten vanwege een bommelding in een pand van het Korps landelijk politiediensten (KLPD).

Dat meldden de politie en het KLPD. In een pand aan de straat genaamd Middellandse Zee heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een mogelijk explosief gevonden.

In het bewuste pand huist de Dienst Nationale Recherche (DNR), liet een woordvoerder van het KLPD weten. Het gehele pand is ontruimd. Hoe groot het afgezette gebied is, is nog niet duidelijk. De EOD onderzoekt het mogelijke explosief.

Bommelding in pand KLPD
Bommelding in pand KLPD (Foto: ANP)

Tofheid met gitaren

TEDtalks gaan meestal over hele boeiende onderwerpen. Zo hebben we op het FOK!weblog al eens een filmpje gehad over hoe een groep reageert op toonladders. Nu is er echter een TEDtalk geweest waarin een jonge gitaarvirtuoos zijn muziekspel mocht tonen aan het publiek. Vervolgens mag één van die jongen zijn helden ook even spelen. Hierna spelen ze samen een liedje en is de jonge man compleet onder de indruk. Wat er daarna gebeurt is onbeschrijfelijk. Heb je, zoals vele FOK!kers niet de kracht om het hele filmpje uit te zitten? Skip dan naar 13:30 en raak diep onder de indruk van het gitaarspel van deze twee mannen. Ik heb zitten genieten.

"Talpa gaat te ver met pleegkind-show"

De SP vindt het plan van Talpa en Jeugdzorg Nederland om een televisieshow te maken waarin pleegkinderen hun nieuwe gezin kunnen uitkiezen veel te ver gaan. Tweede Kamerlid Renske Leijten wil dat de voorbereidingen voor het programma worden gestaakt en heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) om opheldering gevraagd.

Talpa liet zaterdagochtend weten dat er plannen zijn voor een dergelijke show. Het productiebedrijf wil op die manier iets doen aan de lange lijst van kinderen die wachten op een pleeggezin. Volgens Leijten is dit echter de verkeerde manier om de wachtlijstproblematiek op te lossen.

"Kinderen kiezen er niet voor om in deze situatie te zitten. De keuze voor pleegouderschap en een pleegkind moet een zorgvuldige beslissing zijn van beide kanten", aldus Leijten. Ze vindt dat het programma 'een morele grens overschrijdt' door 'kinderleed te exploiteren'. Volgens haar maakt Talpa misbruik van de kinderen door hun leed te vergroten op televisie.

Het is nog onduidelijk of het programma er daadwerkelijk komt. Talpa peilt momenteel onder pleeggezinnen of er belangstelling is voor een dergelijke show. Bij genoeg positieve reacties wordt een proefaflevering gemaakt.

Nederlands beachsoccer team voor het eerst naar WK

Het Nederlands beachsoccer team heeft zich geplaatst voor het WK. De ploeg van bondscoach Niels Kokmeijer won in de kwartfinalepoule van Wit-Rusland met 5-4. Het is de eerste keer dat het team zich wist te kwalificeren voor een wereldkampioenschap.

Daryl Rawidjan bezorgde Nederland een minuut voor tijd de zege door koppend voor 5-4 zorgen, op een moment dat Wit-Rusland met een man minder op het veld stond. Roël Liefden kreeg onder het oog van de scheidsrechter een klap in het gezicht, waarna zijn tegenstander moest inrukken. Oranje profiteerde optimaal en verzekerde zich van plek twee in de poule.

Na de eerste periode stond Wit-Rusland met 0-2 voor. Roel Liefden en Pierre Tosch trokken de stand in deel twee gelijk. Vlak voor het einde van periode 2 kwam Wit-Rusland echter weer op voorsprong. Via Charlie van den Ouweland werd het 3-3. Het Nederlands team moest daarna weer tegentreffer wegwerken. Matthijs van Gessel deed dat vijf minuten voor tijd. In de laatste minuut scoorde Rawidjan de winnende treffer. 

Nederland mag door de zege naar het WK 2013 in Tahiti. Het is de eerste keer ooit dat het beachsoccert team zich kwalificeert voor de mondiale eindronde. Zondag speelt de ploeg nog een duel om de 3e/4e plek tijdens het kwalificatietoernooi in Moskou.

Dressuurruiter Van der Meer naar Spelen

Dressuurruiter Patrick van der Meer heeft zich vandaag verzekerd van het laatste olympische ticket. De Westlander krijgt het vierde startbewijs omdat hij op de Grand Prix Special in Aken beter presteerde dan Imke Schellekens-Bartels, de andere kandidaat.

Donderdag toonde Van der Meer zich tijdens de Grand Prix ook al de meerdere van Schellekens-Bartels. Eerder wees bondscoach Sjeff Janssen al Adelinde Cornelissen, Anky van Grunsven en Edward Gal aan voor de Spelen. Van der Meer reageerde opgetogen. "Ik ben natuurlijk heel blij dat ik naar Londen mag, maar misschien is bij mij de vreugde over de progressie die we hebben doorgemaakt nog wel groter", zegt hij. "Nu maar hopen dat deze stijgende lijn zich ook tijdens de Olympische Spelen blijft doorzetten."

'Vitesse huurt Van Aanholt wederom'

Patrick van Aanholt speelt mogelijk ook het komende seizoen bij Vitesse. Het Algemeen Dagblad meldt dat de jonge verdediger nog een jaartje in Arnhem blijft.

De Arnhemse club besloot in een eerder stadium om niet verder te gaan met de 21-jarige speler. Na het vertrek van Alexander Büttner naar Southampton is er mogelijk toch plaats voor hem.

Van Aanholt werd in 2007 door Chelsea overgenomen van PSV. De Londense grootmacht verhuurde hem al eens aan Coventry City, Newcastle United, Leicester City en Wigan Athletic. Het afgelopen seizoen mocht hij het laten zien in Arnhem. Hij kwam tot negen competitiewedstrijden in het shirt van Vitesse.

Bij Southampton gaat Büttner een mooi seizoen tegemoet. The Saints wisten afgelopen jaargang promotie naar de Premier League af te dwingen. Voor het eerst sinds het seizoen 2004-2005 is Southampton daardoor terug op het hoogste niveau van Engeland.

Madonna huurt Tuschinski af voor privéavond

Madonna heeft vrijdagavond de grote zaal van Pathé Tuschinski afgehuurd om ongestoord naar een film te kunnen kijken. De Amerikaanse zangeres, die in Nederland is voor twee concerten, genoot in de Amsterdamse bioscoop met een select gezelschap van Intouchables.

Het Franstalige komische drama is met meer dan een half miljoen Nederlandse bezoekers de best bezochte Franse film ooit. Speciaal voor Madonna werd een kopie met Engelse ondertiteling naar Tuschinski gehaald en de programmering van de avond enigszins omgezet. "Ze was erg tevreden en onder de indruk van het theater", laat een woordvoerder van de bioscoop weten.

Madonna geeft zaterdag- en zondagavond een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. Hoeveel geld de Queen of Pop heeft moeten neertellen voor haar onbezorgde filmavondje is onbekend.

De Boer: "Geen hoger bod voor Narsingh"

Ajax speelt vanmiddag een oefenwedstrijd tegen FC Emmen. Voorafgaand aan deze wedstrijd ging trainer Frank de Boer tegenover Eredivisie Live kort in op de geruchten omtrent Luciano Narsingh.

"We moeten eerst met Luciano een akkoord bereiken en als dat niet het geval is kunnen we wel een bod bij sc Heerenveen neerleggen, maar dat schiet niet op", was de nuchtere reactie van De Boer.

Daarnaast liet De Boer ook weten dat het verschil tussen vraag en aanbod in de ogen van sc Heerenveen nog te groot was. Toch lijkt Ajax niet dieper in de buidel te willen tasten om de aanvaller naar Amsterdam te halen. "Wij zullen er geen geld meer aan toevoegen."

Naast Ajax is ook PSV in de markt om Narsingh over te nemen. De Eindhovenaren hebben eveneens een bod gedaan, maar dat werd ook door de Friezen afgewezen.

Advocaat hoopt stiekem op komst Kokorin

Dick Advocaat speelt met de gedachten om het Russische toptalent Aleksandr Kokorin naar PSV te halen. Op de vraag of de Eindhovense formatie geïnteresseerd zou zijn in de diensten van de aanvaller antwoordde de nieuwbakken trainer niet negatief.

"Het is één van de grootste Russische talenten van dit moment", liet Advocaat aan Voetbal International weten. "Als wij de kans zouden krijgen om hem tijdelijk over te nemen van Dinamo Moskou zou ik hem er graag bij willen hebben. Maar ik geloof nooit dat Dinamo hem laat gaan."

Kokorin is pas 21 jaar, maar speelde tot op heden al 92 duels op het hoogste niveau. Desondanks is hij komend seizoen bij zijn werkgever Dinamo Moskou niet zeker van een basisplaats.

PSV heeft overigens geen goede herinneringen aan Russische spelers. Zo haalde Advocaat in het seizoen 1997/1998 de Rus Dmitri Khokhlov, die uiteindelijk grote aanpassingsproblemen bleek te hebben. Inmiddels kennen de Russen De Kleine Generaal maar al te goed en pakt het misschien anders uit.

'HSV hoopt op terugkeer Van der Vaart'

Geruchten doen de ronde dat Rafael van der Vaart mogelijk zal terugkeren bij Hamburger SV. Dit meldt ELF Voetbal op zijn website. Op dit moment wachten de Duitsers op een signaal van de Engelsen om met de voetballer om de tafel te gaan zitten.

Frank Arnesen, sportief directeur van Hamburger SV, maakte onlangs zijn interesse voor Van der Vaart in verscheidene Engelse media kenbaar. "Ik kan zeggen dat hij een geweldige speler is, die bovendien Hamburg goed kent", liet hij weten. "Ik wil er niet te veel over zeggen, want Van der Vaart heeft bij Tottenham Hotspur een contract tot medio 2015."

Tottenham Hotspur lijkt ondertussen rekening te houden met een vertrek van Van der Vaart, die nog altijd warme gevoelens voor Hamburger SV koestert. The Spurs zouden hun pijlen namelijk hebben gericht op Alan Dzagoev. De international van de Russische nationale ploeg kende een prima EK voetbal.

Grieks vakantiehuis prins volgend jaar klaar

Na de zomer gaat de verbouwing beginnen van het nieuwe vakantiehuis van prins Willem-Alexander en zijn gezin in Griekenland. "Hopelijk volgend jaar kunnen we gebruikmaken van ons vakantiehuis aan zee", zei de prins zaterdag tijdens een fotosessie van de familie op landgoed De Horsten in Wassenaar.

Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters hopen met de aankoop van de villa in Griekenland een nieuwe thuisbasis te hebben gevonden om hun vakanties door te brengen. Elk jaar een andere plek uitzoeken levert veel gedoe op, zei de prins. "Met alle beveiliging en alles wat je mee moet nemen, moet je dit al een jaar van tevoren gaan plannen."

De Oranjes kennen Griekenland goed. "We zijn er een paar jaar achter elkaar op vakantie geweest", zei de prins. "We houden ontzettend van die plek. We denken dat we daar gelukkig zullen zijn." Het omstreden vakantiehuis in Mozambique is begin dit jaar verkocht.

Het gezin gaat deze zomer in ieder geval naar de Olympische Spelen in Londen. "De kinderen zijn gek op paardrijden en willen absoluut naar de paarden toe", zei Willem-Alexander. De prinsesjes zullen de openingsceremonie vanwege het late tijdstip niet bijwonen.

De drie dochters Amalia, Alexia en Ariane hebben een prima schooljaar achter de rug, zei Máxima. "Hun rapporten zijn heel goed." Haar man voegde eraan toe: "Ze staan stevig in hun schoenen, en ze zijn goed eigenwijs. Maar dat is altijd goed."

De prinsesjes verschenen onlangs samen met hun ouders in het openbaar bij de afsluiting van een muziekproject van Máxima. Openbare optredens van de meisjes zullen echter sporadisch zijn, zei Willem-Aexander. "Ze zullen in ieder geval geen zelfstandige optredens hebben totdat ze een stuk ouder zijn." Máxima: "We willen de kinderen proberen achter de schermen te laten opgroeien. Dat is goed voor hun ontwikkeling."

Grieks vakantiehuis prins volgend jaar klaar
Grieks vakantiehuis prins volgend jaar klaar (Foto: ANP)

Tuinkabouter uit klauwen baldadige pubers gered

Inwoners van Terschelling hebben vrijdagnacht een tuinkabouter uit de klauwen van twee baldadige pubers gered. De redding kwam voor een andere tuinkabouter te laat. Hij was al kapot gegooid, meldt de politie.

De jongens van 16 en 17 jaar uit het Noord-Brabantse Nistelrode hadden in Landerum op Terschelling twee tuinkabouters uit een tuin gestolen. De bewoners zagen de ontvoering zich voor hun ogen voltrekken en grepen de twee baldadige pubers in hun kraag.

De jongens zijn overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Met een proces-verbaal op zak zijn ze later in de nacht weggestuurd.

Springruiterploeg voor Spelen bekend

Bondscoach Rob Ehrens heeft vandaag bekendgemaakt welke springruiters hij meeneemt naar de Olympische Spelen in Londen.

Ehrens koos voor Jur Vrieling met Bubalu, Marc Houtzager met Tamino, Gerco Schröder met London en Maikel van der Vleuten met Verdi. Leon Thijssen is met Tyson eerste reserve en Harrie Smolders met Regina Z tweede reserve.

Voor Vrieling en Van der Vleuten wordt het hun eerste Spelen,  Schröder doet voor de derde maal mee en Houtzager deed eenmaal eerder mee.

FOK!filmtips van de dag: The Killing

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Gisteren ook zo genoten van A Clockwork Orange? Dan hebben we goed nieuws voor je. De FOK!filmtip van de dag is vandaag alweer een klassieker van Stanley Kubrick. Om 23:25 uur is op Nederland 2 The Killing te zien. In de geweldige film noir uit 1956 draait het om Johnny Clay (Sterling Hayden) die na vijf jaar Alcatraz weer op vrije voeten komt. Terwijl hij achter de tralies zat heeft Clay een goed plan uitgedacht. Als hij dan toch als misdadiger de kost wil verdienen moet het in elk geval het risico van de straf waard zijn. Clay wil een lokale paardenracebaan beloven maar houdt geen rekening met een hebberige Sherry Peatty (Marie Windsor), haar vriendje en een klein hondje.


The Killing is één van de favoriete films van Tarantino en zijn Reservoir Dogs was voor een deel geinspireerd op deze film noir van Kubrick. De film werd in slechts 24 dagen opgenomen. Kirk Douglas was zo onder de indruk van deze film dat hij meteen aangaf Kubrick te willen voor de verfilming van Path Of Glory. Voor degenen die na vanavond nog meer Kubrick willen is er tot 9 september nog de expositie in het Eye filmmuseum.

Veel kijkplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Borderlands 2 beloont Borderlands 1 veteranen

Gearbox heeft iets speciaals in petto voor Borderlands veteranen: Borderlands 2 geeft de speler extra goodies zodra het spel een savegame van Borderlands 1 detecteerd. De goodies bestaan onder andere uit extra hoofden en skins voor de nieuwe personages.

Ook verschijnt er misschien een PlayStation Vita versie. Gearbox baas Randy Pithford zei gisteren in een interview dat het wellicht mogelijk was dat er een PlayStation Vita versie van het spel komt. Daarvoor heeft hij wel hulp van buitenaf nodig.

borderlands

[Tour] Poels nog zeker drie dagen in ziekenhuis

Wout Poels zal nog zeker drie dagen in het ziekenhuis in Nancy moeten verblijven. Gisteren liep hij in de zesde etappe van de Tour de France ernstige verwondingen op en hij ligt op de intensive care.

"In het academisch ziekenhuis werkt een chirurg die gespecialiseerd is in orgaanoperaties. Zolang er geen bloedingen zijn is een operatie niet nodig", zo liet ploegleider Daan Luijkx vandaag voor de start van de zevende etappe weten.

Poels liep bij de valpartij onder meer een gescheurde nier en milt op.

Afghanistan tot 'belangrijke bondgenoot' VS benoemd

Afghanistan is tot belangrijke niet-NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten benoemd. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zaterdag gezegd. De VS kunnen zo ook na de militaire terugtrekking in 2014 nauw blijven samenwerken met Afghanistan.

Met de benoeming tonen de VS hun steun voor stabiliteit op de lange termijn in Afghanistan. "We beschouwen dit als een duidelijke verbintenis wat betreft de toekomst van Afghanistan", zei Clinton, die in het land is voor gesprekken met president Hamid Karzai. "We denken er absoluut niet aan Afghanistan aan zijn lot over te laten."

Clinton herhaalde in Kabul de Amerikaanse strategie van 'vechten, praten en opbouwen' voor Afghanistan. Het doel is om eerst de gevaarlijke extremisten te verslaan, dan de Talibanmilitanten en andere strijders ervan te overtuigen het geweld op te geven en vervolgens te helpen bij de wederopbouw van Afghanistan.

Afghanistan is de vijftiende grote niet-NAVO-bondgenoot van de VS. Andere van zulke partners zijn onder meer Australië, Egypte, Israël en Japan. Pakistan was in 2004 het laatste land dat de status kreeg toegekend.


Afghanistan tot 'belangrijke bondgenoot' VS benoemd (Foto: Novum)

'Wietpas' schiet doel voorbij

De op 1 mei ingevoerde nieuwe regels voor coffeeshops in de drie zuidelijke provincies, in de volksmond 'wietpas' genoemd, schieten hun doel voorbij. Als gevolg daarvan is de illegale straathandel fors toegenomen en is er een groot en ongrijpbaar netwerk ontstaan van nummers die gebeld kunnen worden voor de levering van wiet.

Dat schrijven onderzoekers Nicole Maalsté en Rutger Jan Hebben in een zogenoemde quickscan, gemaakt in opdracht van de stichting Epicurus.

"We vinden dat ook de noordelijke coffeeshopgemeenten moeten weten wat hun te wachten staat", zei senior onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg Maalsté zaterdag in een toelichting.

Sinds de invoering van de wietpas zijn is het aantal gevallen van overlast meer dan verdubbeld. Dit variëert van drugsrunners die met hoge snelheid door de wijk rijden tot wilde achtervolgingen, en de verkoop van drugs op straathoeken.

'Wietpas' schiet doel voorbij
'Wietpas' schiet doel voorbij (Foto: ANP)

'Voormalig Feyenoorder Kalou aan de slag bij Lille'

Salomon Kalou vervolgt zijn voetbalcarrière in Frankrijk. De 26-jarige Ivoriaan gaat aan de slag bij Lille, meldt de Franse sportkrant L'Équipe. Er ligt bij de landskampioen van 2011 een contract voor vier jaar klaar, onder voorwaarde dat Kalou vanmiddag de medische keuring doorstaat.

Lille hoeft geen vergoeding te betalen voor Kalou, wiens contract onlangs afliep bij Chelsea. Met de Londense club won de 49-voudig international afgelopen seizoen de Champions League en de FA Cup. In totaal kwam de aanvaller in zes jaar tot 156 competitieduels en 36 doelpunten.

Kalou brak in het seizoen 2004-2005 door bij Feyenoord, waar hij het befaamde K2-duo vormde met Dirk Kuijt. Na twee goede seizoenen werd de jongere broer van Bonaventure Kalou, tevens oud-Feyenoorder, verkocht aan Chelsea.

[Upd] [Tour] Hesjedal en Gutiérrez geven op

Ryder Hesjedal begint niet aan de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk. De Canadees heeft te veel last van de verwondingen die hij gisteren opliep bij een val. Ook de Spanjaard José Iván Gutiérrez doet niet meer mee. Hij heeft te veel last van een snijwond op zijn knie. 

Girowinnaar Hesjedal zag gisteren zijn kansen op een goed eindklassement in het water vallen doordat hij een kwartier na ritwinnaar Peter Sagan over de streep kwam. Hij beloofde gister na de rit dat hij de strijd niet zou staken, maar een grote bloeduitstorting op zijn linkerbeen gooien roet in het eten.

Gutiérrez heeft een snijwond op zijn knie dat hem bijna onmogelijk maakt om gewoon te stappen, aldus zijn ploeg. Movistar heeft al drie renners zien uitvallen. Naast Gutiérrez zal Imanol Erviti ook niet meer meer aan de start verschijnen. José Joaquín Rojas moest dinsdag al opgeven. 

Update 11.58 uur

Ook Robert Hunter zal vandaag niet meer opstappen in de zevende etappe van de Tour de France. De renner van Garmin kwam zowel gisteren als eergisteren ten val.

Update 13.26 uur

Anthony Delaplace is de volgende uitvaller in de Tour de France. De renner van Saur-Sojasun ging met een scheurtje in zijn pols nog wel van start, maar moest al na een paar kilometer uit het peloton lossen. Uiteindelijk besloot hij maar af te stappen.


VVD: wél neuken, niet betalen

Wanneer men niet verder kijkt dan de neus lang is, heeft de VVD gelijk. Ondanks de miljarden die jaarlijks aan deze landen worden geschonken willen de mensen aldaar maar niet rijker worden. De bevolkingen blijft afhankelijk van de steun van Westerse regeringen.
Echter, de frase ‘het werkt gewoon niet’ schiet tekort. Men zal verder moeten gaan dan dat en dus verder moeten vragen. Een volgende logische vraag, als ontwikkelingshulp niet werkt, zou zijn ‘waarom werkt het niet?’ Wellicht werkt ontwikkelingshulp in principe wel, maar zijn er krachten die deze hulp tegen werken. Of wellicht werkt het inderdaad niet.  Voor deze column, die misschien geen column genoemd mag worden, zal Afrika dienen als casus.Dit omdat u zich allen bij ontwikkelingshulp zielige kleine dikbuikige negertjes inbeeldt met vliegen eromheen, die de hele dag een beetje lopen te chillen, terwijl hun vaders en moeders met lepra elkaars lidmaten aftrekken in een wilde stoeipartij zonder condoom.

VVD'er Halbe Zijlstra wil met D66 regeren

De VVD zou het liefst met D66 regeren. Dat zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

"Mijn ideale coalitie is een met D66. Ook een liberale partij die met de economie stappen wil zetten. Samen met D66 kunnen we dan de kern vormen van een middenrechtse coalitie die de economie wil vlottrekken", aldus Zijlstra. Met het CDA is het volgens de VVD'er nu afwachten hoe gezond de partij uit de verkiezingen komt.

De VVD zal in deze verkiezingscampagne volgens Zijlstra geen breekpunten formuleren. Hij vraagt andere partijen dat ook niet te doen.

VVD'er Halbe Zijlstra wil met D66 regeren
VVD'er Halbe Zijlstra wil met D66 regeren (Foto: ANP)

Overige PVV-Kamerleden op verkiesbare positie

Alle PVV-Kamerleden waarvan nog niet bekend was of ze mogen terugkeren in de Tweede Kamer staan in de nieuwe kandidatenlijst op een verkiesbare positie. PVV-Kamerlid Willie Dille staat het laagst op plaats 23.

Dat blijkt zaterdag uit de kandidatenlijst van de PVV. In de laatste peiling van Maurice de Hond haalde de PVV 23 zetels.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Reinette Klever op de twaalfde plaats. Daarna volgt Danai van Weerdenburg op de achttiende plaats. Vicky Maeijer keert terug op de kandatenlijst. Bij de vorige verkiezingen stond ze op plaats 31 en kwam ze niet in de Kamer, deze keer staat ze op plaats 21.

Voor nieuwkomer Daniël ter Haar wordt het met een 24e plaats op de lijst spannend of hij een zetel krijgt. Datzelfde geldt voor Stephan Jansen en Marc van den Berg (34e op de lijst voor de vorige verkiezingen).

In totaal telt de lijst 49 namen. Na PVV-leider Geert Wilders staat Fleur Agema op de tweede plaats, gevolgd door Martin Bosma.

Eerder deze week splitsten Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven zich van de partij af, waarbij ze hun gal over Wilders spuiden. Volgens de PVV-leider zijn ze alleen opgestapt omdat ze dachten dat ze niet hoog op de kandidatenlijst zouden staan.

Vrijdagavond kregen Jhim van Bemmel, Richard de Mos en Eric Lucassen te horen dat ze niet terugkeren op de lijst. Van Bemmel heeft zich daarop van de partij afgesplitst.

Feyenoorder Singh: "Wil de beste zijn"

 De Noorse aankoop Harmeet Singh wil zich graag bewijzen bij Feyenoord. Hij is in elk geval al erg tevreden met zijn nieuwe club.

De 21-jarige Singh kwam over van het Noorse Valerenga en heeft zich al goed kunnen aanpassen in Rotterdam. "Ik ben een sociaal persoon en er lopen hier goede jongens rond. Ik heb het hier prima naar mijn zin. Dit is een jong team met goede spelers. Het niveau ligt hoog hier. Het ging wel goed, de training was niet zo anders dan ik bij mijn vorige club gewend was. Ook daar deden we veel met de bal", vertelt hij aan het AD.

De drievoudig international kwam afgelopen seizoen al kijken op de tribune en wat hij zag, beviel hem. "'Ik was onder de indruk van alles wat ik daar zag. De supporters waren geweldig en de manier van spelen stond me erg aan. Feyenoord is een club waar jonge spelers zich kunnen ontwikkelen. Dit is de goede stap voor mij. Rotterdam is bovendien een leuke stad, waar ik me meteen thuis voelde."

Hij is in elk geval gemotiveerd om zich direct in de basis te spelen. "Ik ben een speler met een winnaarsmentaliteit. Ik ben heel ambitieus. Ik wil de beste zijn. Dan moet je ook voetballen waar de beste spelers zijn. Feyenoord is de beste club in Nederland. Dit is een mooie kans voor me. Ik heb geduld, werk hard elke training en wil stukje bij beetje dichter bij het eerste elftal komen."

Willem-Alexander bedankt volk voor steun

Prins Willem-Alexander heeft de Nederlandse bevolking zaterdag bedankt voor alle steunbetuigingen na het skiongeluk van prins Friso, die nog altijd in coma ligt. Op een persgesprek na een zomerse fotosessie met Máxima en hun kinderen bedankte hij ook de pers voor hun terughoudendheid in de berichtgeving over Friso.

Vooral koningin Beatrix en prinses Mabel, de vrouw van Friso, hebben volgens hem veel aan alle steun gehad. Door alle emoties rond prins Friso is het volgens hem niet altijd even gemakkelijk werken. De gezondheidstoestand van de prins, die in februari bedolven raakte onder een lawine in Oostenrijk, is ongewijzigd, liet de prins weten.

Uitslag derde vrije training Groot-Brittannië

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Spanjaard was tijdens de eerste droge sessie van het weekend anderhalf tiende sneller dan Jenson Button. Romain Grosjean legde beslag op de derde tijd van de morgen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:32.167   21
2 J. Button McLaren 1:32.320 +0:00.153 20
3 R. Grosjean Lotus 1:32.358 +0:00.191 25
4 S. Vettel Red Bull 1:32.420 +0:00.253 21
5 K. Räikkönen Lotus 1:32.454 +0:00.287 25
6 L. Hamilton McLaren 1:32.477 +0:00.310 20
7 P. Maldonado Williams 1:32.622 +0:00.455 21
8 S. Perez Sauber 1:32.940 +0:00.773 19
9 K. Kobayashi Sauber 1:33.046 +0:00.879 20
10 N. Hülkenberg Force India 1:33.150 +0:00.983 19
11 B. Senna Williams 1:33.267 +0:01.100 25
12 P. di Resta Force India 1:33.367 +0:01.200 20
13 M. Webber Red Bull 1:33.398 +0:01.231 24
14 M. Schumacher Mercedes 1:33.462 +0:01.295 24
15 J. Vergne Toro Rosso 1:33.673 +0:01.506 22
16 F. Massa Ferrari 1:33.674 +0:01.507 21
17 D. Ricciardo Toro Rosso 1:33.707 +0:01.540 21
18 N. Rosberg Mercedes 1:33.733 +0:01.566 15
19 H. Kovalainen Caterham 1:34.298 +0:02.131 18
20 V. Petrov Caterham 1:34.781 +0:02.614 20
21 T. Glock Marussia 1:36.605 +0:04.438 18
22 C. Pic Marussia 1:37.150 +0:04.983 14
23 N. Karthikeyan HRT 1:37.269 +0:05.102 23
24 P. de la Rosa HRT 1:37.429 +0:05.262 17

Files door vakantiegangers en wegwerk België

Door vertrekkende vakantiegangers en wegwerkzaamheden in België loopt het verkeer richting het zuiden vast. Op de A16 vanuit Breda staat tussen het knooppunt Galder en Meer al acht kilometer file, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De A16 richting Antwerpen is een van de meest gebruikte snelwegen om richting Frankrijk af te reizen. Ook op snelwegen die naar de A16 leiden, zoals de A58, staan files. Er zijn verschillende omleidingsroutes ingesteld. De wegwerkzaamheden in België begonnen ruim een week geleden en duren zaterdag nog tot 21.00 uur.

'Vertonghen vertrekt naar Tottenham Hotspur'

Jan Vertonghen lijkt Ajax dan toch echt te gaan verlaten. De verdediger van de Amsterdammers heeft in grote lijnen een akkoord met Tottenham Hotspur bereikt. Dit meldt Eredivisie Live vandaag.

Komende maandag meldt Vertongen zich bij The Spurs om aan de eerste training van het seizoen deel te nemen. Volgens De Telegraaf zal de Belg, als alle formaliteiten rondkomen, een contract voor de duur van vier jaar.

Vertonghen begon zijn carrière als profvoetballer eveneens in Amsterdam. Dit gebeurde in het seizoen 2006/2007, wat ook het jaar was dat hij aan RKC Waalwijk werd uitgeleend. Na zijn terugkeer in onze hoofdstad groeide hij uit tot een steunpilaar in de Amsterdamse defensie.

In het afgelopen seizoen kwam Vertonghen tot 31 competitiewedstrijden en was daarin goed voor acht doelpunten.

Zes gewonden bij stierenrennen Pamplona

Bij de eerste traditionele stierenrennen van dit jaar in het Noord-Spaanse Pamplona zijn zes gewonden gevallen. Dat hebben de autoriteiten zaterdag gemeld. Eén renner werd door een stier op de hoorns genomen en moest in het ziekenhuis worden behandeld. De overige vijf hadden schaafwonden en blauwe plekken.

Duizenden in het wit geklede deelnemers met een rode halsdoek om renden in de vroege ochtend door de nauwe straten van Pamplona, achternagezeten door zes stieren. Door de ochtenddauw waren de straten glad waardoor veel renners uitgleden.

De stierenrennen, die tot en met 14 juli elke ochtend om 8.00 uur plaatsvinden, zijn een belangrijk onderdeel van het jaarlijks terugkerende San Ferminfestival. Elk jaar vallen bij de rennen tientallen gewonden. Het laatste dodelijke slachtoffer viel in 2009.

Releasedatum Street Fighter x Tekken DLC

Capcom heeft laten weten dat de DLC voor de vechtgame Street Fighter X Tekken op 31 juli uitkomt. De DLC bevat twaalf nieuwe vechters. De content kost voor de PlayStation 3 19,99 euro, terwijl de Xbox 360-gamers 1600 Microsoft Points moeten neerleggen. 

Met deze nieuwe vechters erbij zitten er totaal 50 personages in het spel. De nieuwe personages zijn: Blanka, Cody, Dudley, Elena, Guy, Sakura, Alisa Bosconovitch, Bryan Fury, Christie Monteiro, Jack-X, Lars Alexandersson en Lei Wulong.

In de herfst komt de game ook uit voor de PlayStation Vita. Wie de game snel koopt heeft kans de downloadable content er meteen bij te krijgen, want Capcom heeft aangegeven dat bij de eerste lading van de games de code voor de DLC er meteen bijzit. Ook krijg je bij preorders bij bepaalde winkels alternatieve outfits voor de twaalf nieuwe personages.

Alle downloadable content voor de game kan gedeeld worden tussen de PlayStation 3 en PlayStation Vita. Koop je dus later de Vita-game, dan kun je de DLC die je voor je PlayStation 3-versie hebt gekocht, daar ook gebruiken.

Het Jaar dat Ik Dertig Werd dichter bij verfilming

Het Mediafonds en het Nederlands Filmfonds medefinancieren de totstandkoming van het scenario van Het Jaar dat Ik Dertig Werd. Hiermee komt de verfilming van de debuutroman van Aaf Brandt Cortsius een stap dichterbij. Helena van der Meulen schrijft het scenario.

Het Jaar dat Ik Dertig Werd doet mee aan het ontwikkeltraject De Oversteek van het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds, VPRO, VARA en NTR, dat jonge regisseurs ondersteunt. Sacha Polak gaat de film regisseren. Ze werkte eerder met Van der Meulen samen aan het drama Hemel dat dit jaar uitkwam.

Van der Meulen schreef een treatment, een gedetailleerde versie van het script zonder dialogen. Dat werd deze week naast vijf andere projecten geselecteerd voor de doorontwikkeling naar een scenario. Eind december bekend welke filmproducties verder gefinancierd worden.

Het Jaar Dat Ik Dertig Werd uit 2007 is de debuutroman van Brandt Corstius en gaat over haar 29e levensjaar. Ze beschrijft onder meer haar verliefdheid op Meneertje Knipperlicht, een verwijzing naar Arnon Grunberg, die in New York woont en bindingsangst heeft.

Tientallen doden door overstroming Rusland

Zeker 46 mensen zijn om het leven gekomen bij overstromingen na hevige regenval in de regio Krasnodar in Rusland bij de Zwarte Zee, aldus een woordvoerder van de lokale politie zaterdag.

In het Krymsk-district vielen 35 doden, 11 andere lichamen werden gevonden in Novorossiysk en Gelendzhik. De politie versterkt zijn aanwezigheid om massale plunderingen te voorkomen, zei de woordvoerder.

De autoriteiten hebben de overslag van olie en goederen in de zeehaven van Novorossiysk als gevolg van de overstromingen stopgezet.

RUG reikt Desmond Tutu eredoctoraat uit

De Zuid-Afrikaanse geestelijke Desmond Tutu krijgt een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap had hem voorgedragen vanwege zijn inzet voor de gezondheidszorg en zijn optreden als voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die de mensenrechtenschendingen onder de apartheid onderzocht.

Die commissie is volgens de universiteit sterk beïnvloed door Tutu. Mede door zijn invloed koos de commissie ervoor om daders die de volledige waarheid over hun misdaden vertelden niet te vervolgen. Die beslissing is volgens erepromotor Geurt Henk van Kooten gebaseerd op de gedachte dat de waarheid vrij maakt, ook zonder celstraffen.

Die gedachte zou voortkomen uit een combinatie van christelijke theologische concepten en de traditionele Afrikaanse humanistische filosofie Ubuntu. "Het is fascinerend hoe Tutu religie weet te laten landen in cultuur." Tutu heeft volgens Van Koosten laten zien dat religie niet alleen een oorzaak van conflict kan zijn, maar ook kan bijdragen aan de oplossing van conflicten.

Voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid kreeg Tutu in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. In september maakt hij een rondreis door Europa. Studenten van de RUG brachten het idee ter sprake om van de gelegenheid gebruik te maken hem een eredoctoraat uit te reiken. Dat gebeurt 24 september.

'Park verruilt United voor QPR'

Ji-Sung Park gaat Manchester United na zeven jaar verlaten. De 31-jarige Zuid-Koreaan vertrekt naar Queens Park Rangers, meldt de BBC. De Londense club zou naar verluidt tweeënhalf miljoen euro overhebben voor Park, die onder meer vier landstitels en de Champions League won met United.

Park kwam in 2002 na een geslaagd WK in eigen land in het kielzog van Guus Hiddink mee naar PSV. Na drie jaar stapte de 101-voudig international over naar United. Op Old Trafford was Park al die jaren een gewaardeerde kracht, maar wist hij nooit echt een vaste basisplaats af te dwingen. Hij kwam in zeven seizoenen tot 133 competitieduels en negentien doelpunten.

Warner zet plot The Dark Knight Rises op internet

Warner Bros heeft een samenvatting van de plot van The Dark Knight Rises gepubliceerd. Opvallend, want tot nu toe werd nagenoeg alles over de nog te verschijnen Batman-film angstvallig geheim gehouden.

Op de website van de filmmaatschappij staat een 49 pagina's tellend document met, naast de plotsynopsis, ook enkele dialogen, interviews met acteurs en informatie van achter de schermen. Uiteraard wordt het fans afgeraden de tekst te lezen als ze nog wat te raden willen overhouden wanneer ze de film van Christopher Nolan later deze maand gaan bekijken.

Batman, voor de derde keer gespeeld door Christian Bale, bindt in The Dark Knight Rises de strijd aan met de verminkte crimineel Bane, een rol van Tom Hardy. Ook verschijnt Catwoman, gespeeld door Anne Hathaway, ten tonele, maar niemand weet aan wiens kant zij staat. Ook zijn Michael Caine, Gary Oldman en Morgan Freeman weer van de partij.

The Dark Knight Rises, het laatste deel van Nolans Batman-trilogie, gaat in sommige landen op 19 juli in première. In Nederland is de film een dag later te zien.


Warner zet plot The Dark Knight Rises op internet (Foto: Novum)

Salma Hayek wil icoon maken van drugsdealer

Salma Hayek heeft een stevig personage gemaakt van de drugsbarones die ze speelt in de misdaadthriller Savages. "Ik wilde haar zo neerzetten dat je als haar verkleed kunt gaan met Halloween", zei de Mexicaanse actrice volgens het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter tijdens een persconferentie over de film.

De 45-jarige Hayek speelt in Savages de zeer modieuze crimineel Elena. Haar personage gaat achter twee wietdealers aan, die worden gespeeld door Taylor Kitsch en Aaron Johnson. Ze wil de kruimeldieven opnemen in haar criminele netwerk en ontvoert om haar zin te krijgen hun gezamenlijke vriendin, een rol van Blake Lively.

Regisseur Oliver Stone vroeg zich af waarom Hayek het noodzakelijk vond om iedere dag hetzelfde kapsel en dezelfde juwelen te dragen. "Ik probeerde hem uit te leggen dat deze vrouwen weten dat ze een icoon gaan worden en hun personage maken. Ze ontwerpen zichzelf", verklaarde Hayek. "Ze willen niet divers zijn, maar onthouden worden."

Stone is een fervent blower en groot voorstander van het legaliseren van wiet. Ook Hayek vindt de angst van de Amerikaanse overheid voor wiet niet helemaal consequent. "Sommige medicijnen die nu op de markt worden verkocht, zijn echt gevaarlijk", relativeert ze. "De legale drugs die dokters kunnen voorschrijven, kunnen je langzaam doden."

Naast Hayek spelen ook John Travolta en Benicio del Toro rollen in Savages. De misdaadthriller draait vanaf 27 september in de Nederlandse bioscopen.


Salma Hayek wil icoon maken van drugsdealer (Foto: Novum)

Topclubs vrezen gevolgen Lenteakkoord

De Nederlandse topclubs in het betaald voetbal vrezen de gevolgen van het Lenteakkoord. Uit een doorrekening van de plannen blijkt dat de clubs volgend jaar 45 miljoen euro extra kwijt zijn. Deze kosten bestaan uit een crisisheffing op de topsalarissen en het doorberekenen van de politiekosten.

De voetbalbond KNVB heeft deze week de Eerste Kamer een brief gestuurd waarin zij hun zorgen uitten. "Wij vinden dat het betaald voetbal onevenredig hard wordt geraakt door de crisisheffing", zegt een woordvoerster van de KNVB. Als een werknemer meer dan 150.000 euro verdient, dan moet de werkgever een extra heffing betalen. In de eredivisie halen bijna alle voetballers die norm. Het management en de staf van de voetbalclubs zitten vaak ook boven het bedrag.

[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag duikt de Tour de France karavaan de Vogezen in. Aan het eind van de bijna 200 kilometer lange rit wacht de eerste aankomst bergop. De steile col La Planche des Belles Filles zal voor de eerste echte verschillen in het klassement gaan zorgen.

Tomblaine
Het 7.800 inwoners tellende Tomblaine krijgt vandaag voor het eerst de Tour de France op bezoek. Het is de geboortestad van Michel Platini, de bekende Franse ex-voetballer en tegenwoordig voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

La Planche des Belles Filles
La Planche des Belles Fillies is gelegen in de Vogezen en is daar bekend als wintersport gebied en familie resort. De naam is te herleiden naar een legende van vroeger, toen mooie jonge vrouwen (belles filles) die in dit gebied woonden zich hadden verscholen voor Zweedse soldaten. Zij doken in de zwarte wateren in het gebied, waarna één van de soldaten een vrouw wilde redden waarvoor hij was gevallen. Hij vond echter alleen een levenloos lichaam terug.

De Tour kwam nog niet eerder aan op deze berg. Dit kon ook nog niet doordat er geen fatsoenlijke geasfalteerde weg te vinden was. Deze is speciaal voor de Tour de France wel aangelegd.

Etappebeschrijving
De renners krijgen vandaag de eerste serieuze bergen voor hun kiezen in de Tour de France. Ze gaan namelijk de Vogezen in. Daar wachten eerst twee colletjes van de derde categorie, alvorens koers wordt gezet naar de La Plances des Belles Filles. Dit is een korte, maar vrij steile klim van 5,9 kilometer aan 8,5%.

In de eerste vier kilometer van de klim moeten percentages tot 13% moeten worden overleefd door de renners, waarna de vijfde en het eerste deel van de slotkilometer relatief wat minder lastig is. Het zwaarste is echter voor het laatst bewaard, aangezien in de laatste 500 meter nog percentages tot 14% wachten. Klassementsrenners die moeite hebben met onregelmatige klimmen zullen dus op hun hoede moeten zijn.

Profiel


Overzicht etappe 7 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na zesde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 29:22.36
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Denis Menchov KAT RUS +0.13
6 Cadel Evans BMC AUS +0.17
7 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
8 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
9 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
10 Maxime Monfort RNT BEL +0.22
30 Bauke Mollema RAB NED +2.26
51 Robert Gesink RAB NED +4.13
53 Steven Kruijswijk RAB NED +4.40
88 Kenny van Hummel VCD NED +10.12
89 Pieter Weening OGE NED +10.16
107 Koen de Kort ARG NED +13.27
113 Rob Ruijgh VCD NED +14.13
117 Johnny Hoogerland VCD NED +14.34
119 Karsten Kroon STB NED z.t.
124 Laurens ten Dam RAB NED +15.15
131 Bram Tankink RAB NED +16.12
147 Roy Curvers ARG NED +19.10
157 Tom Veelers ARG NED +20.49
159 Lieuwe Westra VCD NED +21.23
183 Albert Timmer ARG NED +28.51
185 Sebastian Langeveld OGE NED +31.28


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Cadel Evans
**** Alejandro Valverde, Bradley Wiggins
*** Bauke Mollema, Samuel Sanchez
** Jurgen Van Den Broeck, Vincenzo Nibali
* Robert Gesink, Dennis Menchov

Lampard weigert Chinese miljoenendeal

Frank Lampard heeft een lucratief contract in China afgeslagen. De Chelsea-man kon flink geld verdienen in het Oosten.

Goal.com weet te melden dat Lampard een contract is aangeboden vanuit China van 290.000 euro per week ná belasting, zo´n 12 miljoen euro per jaar. De club is onbekend, maar vanwege het bedrag kunnen het slechts drie clubs zijn - Guangzhou Evergrande, Shanghai Shenhua en Dalian Aerbin.

Dalian lijkt de club te zijn die Lampard wil binnenhalen. Guangzhou heeft een transferbeleid dat voorschrijft geen spelers van boven de dertig te halen. En Shanghai Shenhua heeft al veel budget gespendeerd aan Didier Drogba en Nicolas Anelka.

Maar Lampard denkt nog van waarde te kunnen zijn voor Chelsea - waar hij al sinds 2001 speelt - en wil ook om persoonlijke redenen in Londen blijven.

De middenvelder leek eerder afgelopen seizoen wel te vertrekken bij Chelsea, toen hij vaker op de bank kwam. Maar trainer Roberto di Matteo heeft hem verteld dat hij nog een toekomst heeft bij de club.

Talpa: pleegkind via tv-serie onderbrengen

Talpa overweegt een televisieserie te maken waarin pleegkinderen vanaf 12 jaar hun pleegouders kiezen. De televisieproducent werkt samen met Jeugdzorg Nederland.

Die instantie schrijft momenteel de 1800 bestaande pleeggezinnen aan met de vraag of ze mee willen doen en of ze nog een kind bij hen thuis willen opnemen. Als dat voldoende respons oplevert, kan het concept worden omgezet in een definitief plan.

"Momenteel staan heel veel kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin", aldus Thomas Notermans, woordvoerder van Talpa. "We willen kijken of we dit onderwerp in de Nederlandse huiskamers ter sprake kunnen krijgen. Mogelijk dat meer mensen zeggen: pleeggezin zijn is ook wel wat voor ons."

[Tour] Rabobank: Niet alles verloren

Gisteren was een slagveld in de zesde etappe van de Tour de France. Veel renners verloren tijd door valpartijen, waaronder de renners van Rabobank.  

"Wat ik nu voor ogen heb, is dat we de dag gewoon normaal moeten aanvangen zoals we gedaan zouden hebben als alles goed was gegaan", zei Rabobank-ploegleider Nico Verhoeven.

"Kijk we hebben een aantal minuten verloren", zo ging de ploegleider van de bankploeg verder. "Maar we hebben niet alles verloren. Bauke Mollema, Robert Gesink en Steven Kruijswijk staan nog in het klassement. Welliswaar niet meer in de top, maar het echte werk moet nog beginnen. Dus om nu de boel al helemaal om te gooien, lijkt me te vroeg."

"Het is belangrijk dat we zaterdag de schade kunnen beperken. Dan weten we of we eventueel de doelen bij moeten gaan stellen. Als blijkt dat het fysiek wat minder is, moet je andere doelen gaan opstellen," zo besloot Verhoeven.

De beste renner van Rabobank in het algemeen klassement is nu Bauke Mollema. Hij bezet de 30e plaats op twee minuten en 26 seconden van leider Fabian Cancellara. Robert Gesink staat 51e op ruim vier minuten achterstand.

Twee nieuwe vechters bekend voor PlayStation All-Stars

Sony heeft gisteren twee nieuwe sterren bekend gemaakt van de aankomende cross-over vechtgame PlayStation All-Stars Battle Royale. Heihachi Mishima en Toro Inoue voegen zich bij een scala aan bekende personages uit verschillende PlayStation-games.

Heihachi Mishima is de bekende vechter die in alle Tekken-games voorkomt. Toro Inoue is hier wat minder bekend. Het personage wordt ook wel de "Sony kat" genoemd: in Japan is het de mascotte voor Sony en is lang gebruikt voor marketing doeleinden. Tegenwoordig komt hij vaker voor in games. Zo was Toro ook een vechter in de PlayStation 3- en PlayStation Vita-versies van Street Fighter X Tekken. Ook kun je Toro als NPC tegenkomen in de White Knight Chronicles 2 en komt er een Toro-outfit beschikbaar in de aankomende game Tales of Graces F.

PlayStation All-Star Battle Royale is een vechtgame waarin tot 4 spelers het tegen elkaar op kunnen nemen met PlayStation iconen van Sony en andere uitgevers. De game komt in Europa op 24 oktober uit voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Download gratis de soundtrack van Mass Effect 3

Als een bedrijf als Bioware besluit downloadable content gratis weg te geven, doen ze geen dingen half. Vorige week kwam de Extended Cut DLC voor Mass Effect 3 uit, die gratis te downloaden is. Nu komt Bioware ook met de soundtrack die bij de DLC hoort.

De soundtrack bevat zeven nummer, gecomponeerd door Sam Hulick, en is gratis te downloaden via de site van Bioware. Je moet wel een Origin- of Bioware Social Network-account aangemaakt hebben.

Wie de soundtrack download krijgt daar ook de volgende boodschap van Bioware bij: "Het is een lange weg geweest - voor Shepard en voor het team hier bij Bioware - en we hadden het niet alleen kunnen doen, net zoals Shepard. De Mass Effect-trilogie begon als het idee van een klein team, maar over de jaren heen is het gegroeid. Die groei is in gang gehouden en gevormd door de feedback en steun van onze community van spelers. Bedankt dat je met ons op reis bent gegaan en we kijken er naar uit om nog meer avonturen uit het Mass Effect-universum met je te delen." 

Eerste malware-app duikt op in App Store

Apple heeft een kwaadaardige app verwijderd uit de App Store. Het was de eerste keer in het vijfjarige bestaan van de online-winkel dat er een malware-app voor de iPhone werd aangetroffen. Dat heeft het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky zaterdag gemeld.

De app, Find& Call geheten, steelt contactgegevens uit de telefoons waar de app op is geïnstalleerd. Vervolgens stuurt hij spam-sms'jes naar de contacten.

De app was ook verkrijgbaar bij Google Play, de winkel voor Android-apps. Ook daar is hij weggehaald.

Eerste malware-app duikt op in App Store
Eerste malware-app duikt op in App Store (Foto: ANP)

Peiling: Opstappen Kamerleden kost PVV twee zetels

De perikelen binnen de PVV heeft de partij zetels gekost. De partij van Geert Wilders komt in de politieke barometer van Ipsos Synovate deze week uit op achttien zetels, twee minder dan vorige week, zo bleek vrijdagavond. Bij de PVV stapten deze week twee Kamerleden uit ontevredenheid op.

De VVD gaat het zomerreces in als de grootste partij in de peiling met 35 zetels, drie zetels meer dan vorige week. De SP zit de VVD echter redelijk op de hielen: de partij van Emile Roemer krijgt vergeleken met vorige week er een zetel bij en komt daarmee op 29 zetels. De PvdA wint eveneens. Kwam de partij van Diederik Samsom vorige week nog op 23 zetels, deze week zijn dat er 25.

GroenLinks is in de politieke barometer juist verder weggezakt. De partij van lijsttrekker Jolande Sap zou als nu verkiezingen zouden worden gehouden slechts vier zetels overhouden. Nu heeft GroenLinks nog tien zetels in de Tweede Kamer en vorige week scoorde de partij nog vijf zetels.

D66 verliest een zetel en komt uit op dertien zetels. Ook de ChristenUnie en de SGP leveren een zetel in. De ChristenUnie heeft er nu zes, de SGP, houdt er twee over. Het CDA en de Partij voor de Dieren blijven stabiel op veertien en drie zetels. 50Plus krijgt van de kiezers net als vorige week een zetel.

North Sea Jazz broeierig van start

De 37e editie van het North Sea Jazz festival is vrijdagavond van start gegaan. In het Rotterdamse Ahoy halen dit weekeinde naar schatting een kleine zeventigduizend bezoekers hun hart op bij de optredens van honderden artiesten.

Net zoals in voorgaande jaren wordt de definitie van het begrip jazz flink opgerekt. Ook soul, funk, hiphop en elektronische muziek zijn rijk vertegenwoordigd.

Oudgediende Van Morrison wist de grootste zaal van Ahoy vol te krijgen. Zijn oeuvre omspant meer dan meer dan veertig jaar en herbergt tientallen hits. Een uitbundig performer is hij echter niet. Verscholen achter hoed en zonnebril kwam zijn jazzy 'Moondance' er wat murmelend uit.

Beter in vorm was het Britse talent Michael Kiwanuka. Zijn debuut Home Again kwam dit voorjaar uit en sindsdien is hij bezig met een ware zegetocht langs concertzalen en festivals. Ook in het Rotterdamse sportpaleis bleef hij eenvoudig overeind.

Terwijl Caro Emerald de grote zaal met speels gemak om haar vinger wond, vond in de kleine buitentent een van de hoogtepunten van de avond plaats. Saxofonist James Carter werd bijgestaan door jazzsensatie Gregory Porter. De onweersbui die buiten was losgebarsten zorgde voor een magische intimiteit in de uitpuilende tent.

Later op de avond treden nog onder anderen souldiva Jill Scott, Lenny Kravitz en discolegende Nile Rogers met zijn band Chic op.

De organisatie van het festival laat weten dat de bezoekersaantallen in lijn zijn met voorgaande jaren. Per dag zijn er meer dan twintigduizend bezoekers.

Tevens werd bekendgemaakt dat het North Sea Jazz festival volgend jaar de vleugels uitslaat naar Zuid-Afrika. In Durban zal een editie plaatsvinden, zoals dat nu ook al gebeurt op Curaçao.

Roda JC huurt Tamata van PSV

Abel Tamata speelt komend seizoen voor Roda JC. De verdediger komt op huurbasis over van PSV.

De 21-jarige Tamata was vorig seizoen de tweede pechvogel die de opmars van Jetro Willems inluidde. Kort nadat hij Erik Pieters verving als linksback nadat die zijn been had gebroken, brak Tamata zijn kuitbeen.

Sinds die wedstrijd tegen FC Twente in november 2011 is hij herstellende. Momenteel zit hij in de laatste fase van zijn revalidatieproces.

Nu Erik Pieters ook op de weg terug is, beproeft Tamata zijn kans dus ergens anders in de hoop meer speeltijd te krijgen. Er is overigens geen optie tot kopen opgenomen in het contract.

Ombudsman: excuses overheid voor Q-koorts

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Henk Bleker zouden excuses moeten maken voor de missers in het overheidsbeleid bij de Q-koorts. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zegt zaterdag in dagblad Trouw het "erg onverstandig" te vinden dat zij dat nog niet hebben gedaan.

Het aanbieden van excuus heeft volgens Brenninkmeijer maatschappelijk veel waarde en voorkomt vaak 'claimgedrag'.

Eerder deze week lieten zeker 400 slachtoffers van de Q-koorts weten een schadeclaim in te dienen. Zij zijn boos dat de overheid tot nog toe geen duidelijk excuus heeft laten horen over de missers in het optreden tegen de Q-koortsbesmettingen.

Ombudsman: excuses overheid voor Q-koorts
Ombudsman: excuses overheid voor Q-koorts (Foto: ANP)

CDA-kopstukken: kleiner kabinet geen succes

CDA-kopstukken uit de zittende regering vinden de inkrimping van het kabinet geen succes. Het kabinet-Rutte verloor door onderbezetting aan slagkracht, vooral internationaal. De CDA-bewindslieden Hans Hillen, Maxime Verhagen, Ben Knapen, Liesbeth Spies en Henk Bleker vinden dat in het nieuwe kabinet meer bewindlieden moeten komen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Het aantal ministers werd in 2010 teruggebracht van zestien naar twaalf en het aantal staatssecretarissen van twaalf naar acht. De CDA-bewindslieden vonden het de afgelopen periode echter lastig in de Eerste en de Tweede Kamer en in Brussel zijn, om vervolgens ook nog leiding te geven aan hun departement.

Minister van Defensie Hillen zegt in de Volkskrant dat hij niet aan denken toekomt. "Ik ben alleen aan het uitvoeren." Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker, wiens werk eerder door een minister en een staatssecretaris werden gedaan, vertelt dat het 'heel zwaar' is geweest. "Het was heel veel werk." Bleker kon daardoor minder vaak op een internationale handelsmissie dan hij met premier Mark Rutte (VVD) had afgesproken.

Een bewindspersoon zegt dat Nederland te weinig aanwezig is in Brussel. In april trok staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking hierover al aan de bel. Hij wil nu een evaluatie met zijn collega's.

Rutte zou na de kritiek over de afwezigheid van Nederland in Brussel zijn bewindspersonen hebben aangegeven dat ze vaker naar Brussel moeten. Vice-premier Verhagen, tevens minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, vindt dat Rutte makkelijk praten heeft: hij heeft maar één raad in Brussel. "Ik moet soms kiezen uit vier raden."

De inkrimping van het kabinet was volgens Verhagen symbolisch. "We moesten als politici het voorbeeld geven." Maar volgens Bleker moet worden opgepast dat zo'n streven geen 'doel in zichzelf' wordt. Hillen stelt dat de bewindslieden in de praktijk op grenzen stuiten. "Wij hebben hiermee de kritische ondergrens bereikt."

Autoschadebranche lijdt onder toegenomen veiligheid

Autoschadebedrijven lijden onder de toenemende verkeersveiligheid. Er gebeuren veel minder ongelukken en dus valt er minder te repareren, zegt brancheorganisatie Focwa bij de NOS. De omzet daalde de afgelopen jaren met bijna tien procent en ook dit jaar is sprake van een daling.

Het aantal ongelukken neemt onder meer af door nieuwe systemen. Zo grijpen steeds meer auto's in als de bestuurder een fout maakt. Ook hulpen bij het inparkeren zorgen ervoor dat automobilisten minder snel een paaltje raken, zegt voorzitter Frits Huffnagel van brancheorganisatie Focwa tegen de NOS.

Het aantal ongelukken loopt ook terug doordat veel kruisingen zijn veranderd in rotondes. De inkomsten worden extra gedrukt doordat veel grote auto's zijn ingeruild voor kleinere auto's. Schade aan een kleine auto levert minder geld op. Daarbij worden kleinere auto's sneller total loss verklaard en dan valt er helemaal niets aan te verdienen.

Het aantal leden van Focwa is teruggelopen van bijna veertienhonderd naar ruim dertienhonderd. Volgens de organisatie moeten autoherstelbedrijven een uurloon van 68 euro rekenen om rendabel te draaien. Veel bedrijven durven dat echter niet aan uit vrees zichzelf uit de markt te prijzen.

'Indonesië is opgeheven vingertje Nederland beu'

Van Indonesië kan niet worden verwacht dat het op mensenrechtengebied al dezelfde standaard heeft als Nederland. "Maar als je goed kijkt, zie je dat er enorme vooruitgang is geboekt", zegt de Indonesische ambassadeur in Nederland Retno Marsudi zaterdag in De Telegraaf. Ze reageert op de mislukte deal om tanks van Nederland aan Indonesië te verkopen.

Ze wijst erop dat dictator Soeharto pas in 1998 is vertrokken. Daarna is volgens haar enorm veel gebeurd. "Het is zeer hoopvol wat er gaande is." Ze wijst onder meer op de democratische ontwikkelingen in het land.

Het is volgens haar niet duidelijk waar Nederland precies op doelt als het over de mensenrechten begint. "Het lijkt meer een algemeen verwijt. Als die discussie maar blijft voortduren kan dat onze bilaterale band beschadigen."

Marsudi erkent dat er problemen zijn, maar daagt Nederland uit een land aan te wijzen dat geen problemen heeft. Ook is Indonesië volgens haar op veel vlakken vooruitstrevend. "Ik ben de eerste vrouwelijke ambassadeur in Nederland", noemt ze als voorbeeld.

De relatie tussen Nederland en Indonesië gaat volgens haar soms één stap vooruit en dan twee achteruit. "De andere keer twee stappen vooruit, een achteruit. Maar laten we van nu af aan vooruit gaan." Nederland moet Indonesië volgens haar op een eerlijke manier beoordelen.

Volgens de Telegraaf leeft onder Indonesische politici de mening dat Den Haag best een toontje lager mag zingen, vooral omdat Nederlandse troepen in 1947 en 1948 in meerdere dorpen de mannelijke bevolking hebben uitgemoord.

Marsudi zegt over de relatie met Nederland dat die goed is, maar beter zou kunnen zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft Marsudi gesproken over de misgelopen tankdeal. Beiden willen de verhoudingen goed houden.

Maandag werd bekend dat Indonesië honderd tanks koopt van Duitsland, waarmee de verkoop van tachtig overtollige Nederlandse tanks van de baan is. Rosenthal is hier, net als minister van Defensie Hans Hillen (CDA), teleurgesteld over.

De Tweede Kamer sprak zich vorige maand uit tegen de verkoop van de Leopard-tanks omdat werd gevreesd dat Indonesië het wapentuig zou inzetten tegen de eigen bevolking. Met de deal was ruim tweehonderd miljoen euro gemoeid.


'Indonesië is opgeheven vingertje Nederland beu' (Foto: Novum)

Neurochirurg voor tuchtrechter om lekken over Friso

Neurochirurg Kees Tulleken moet voor de tuchtrechter verschijnen omdat hij informatie lekte over de gezondheidstoestand van prins Friso. De Inspectie voor de Gezondheidszorg verdenkt hem van schending van het beroepsgeheim en heeft onlangs een tuchtklacht ingediend, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De neurochirurg en emeritus hoogleraar, die zelf 12 jaar in het Centraal Medisch Tuchtcollege heeft gezeten, is hierover ingelicht. De inspectie werkt volgens de krant nog aan de formulering van de klacht.

Tulleken was in februari in Oostenrijk toen prins Friso een skiongeluk kreeg en in een coma belandde. Hij sprak met een collega die Friso behandelde en deelde informatie met zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad. Op basis daarvan berichtte de krant onder meer dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat op een mri-scan geen bijzonderheden waren te zien.

Al snel bleek dat het de vraag is of de prins ooit nog bij bewustzijn komt. De berichtgeving zorgde voor een storm van kritiek. De NRC liet weten te betreuren dat de krant heeft bijgedragen aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso geruststellend waren.

Nog in februari kondigde de inspectie aan een gesprek met Tulleken te willen over uitspraken die hij had gedaan over het medisch beroepsgeheim. De 72-jarige neurochirurg had in de Volkskrant gezegd dat hij wist dat hij een grens overschreed. Maar ik heb me voorgenomen me nooit schijterig te gedragen uit angst voor het tuchtcollege." Het was volgens hem van belang het volk gerust te stellen.

Artsenverbond KNMG nam eerder al afstand van de handelswijze van Tulleken, maar stelde dat hij het medisch beroepsgeheim niet heeft geschonden. De informatie over Friso werd immers door zijn vrouw openbaargemaakt. Wel werd zijn optreden onzorgvuldig en schadelijk voor het vertrouwen in artsen genoemd.

Prins Friso ligt nog altijd in coma.

[Tour] Gesink moest lachen om Tankink

Robert Gesink liep gisteren in de zesde etappe van de Tour de France tijdverlies op nadat hij bij één van de vele valpartijen was betrokken.

"De eerste reactie van een wielrenner na een val is kijken of je sleutelbeen nog heel is", zo zei de renner van Rabobank. "Dat bot bleek niet gebroken."

"Toen zag ik Bram Tankink met zijn helm half linksom en zijn bril rechtsom op zijn hoofd boven een stapel renners omhoog komen", zo ging Gesink verder tegen de NOS. "Dat is het enige wat ik me nog echt goed kan herinneren van die valpartij. Dat beeld zie ik steeds voor me. Ik moet eerlijk zeggen dat we daar nog wel eventjes om gelachen hebben in de bus, maar eigenlijk is het te droevig voor woorden. Volgens mij zijn we vijftien keer gevallen met acht renners." 

De Jong woest: Koppig FC Twente liegt

Luuk de Jong wil graag het buitenlandse avontuur opzoeken, maar zijn club houdt hem tegen ondanks "ongelooflijke bedragen" die geboden worden.

Na de met 6-0 gewonnen wedstrijd van FC Twente tegen UE Santa Coloma in de voorronde Europa League, vertelde voorzitter Joop Munsterman over de mogelijke transfer van De Jong. Borussia Mönchengladbach zou de enige gegadigde zijn, én De Jong moest méér dan 15 miljoen euro opleveren.

De Jong kon het niet geloven. "Ik viel van mijn stoel toen ik de woorden van Munsterman hoorde. Er hebben zich de afgelopen maanden acht clubs uit vijf landen voor mij gemeld. Een aantal direct bij ons en zeker drie bij Aldo van der Laan (lid raad van commissarissen FC Twente)", vertelde hij aan Voetbal International.

"Ook hoorde ik Munsterman zeggen dat een transfer pas bespreekbaar is bij twintig miljoen euro. Dit bedrag is in strijd met de gesprekken die deze week zijn gevoerd tussen FC Twente, Borussia Mönchengladbach, mijn zaakwaarnemer Louis Laros en mijn vader."

FC Twente zou aangegeven hebben genoegen te nemen met een bod van 12 miljoen euro met 2 miljoen euro aan bonussen, als De Jong zijn deel niet zou claimen. "Ik heb de club gemeld dat ik volledig afzie van de twintig procent (2,5 miljoen euro), maar nu roept FC Twente bij monde van Aldo van der Laan dat ze dit ook weer niet willen. Ik vind deze gang van zaken ongelooflijk. Ik had gedacht bij een fatsoenlijke club te spelen."

Over voorzitter Munsterman is hij al helemaal niet meer te spreken. "De voorzitter roept overal dat spelers een faire kans moeten krijgen, maar de werkelijkheid is anders. Ik had al van andere spelers gehoord dat het bestuur van Twente op deze onfatsoenlijke wijze onderhandelt en kon dat nooit geloven. Nu ervaar ik het helaas zelf."

De Jong geeft aan hogerop te willen om te kunnen concurreren voor de spitspositie bij Oranje en doet een beroep op de club. "Ik hoop dat Twente alsnog de toezeggingen nakomt. De club heeft me drie seizoenen geleden voor 900.000 euro gekocht van De Graafschap en kan nu in drie jaar tijd veertien miljoen euro voor me krijgen. Een dergelijk bedrag is ongekend in Nederland en zeker voor FC Twente-begrippen."

Rudisha toont goede vorm in Parijs

Wereldrecordhouder op de 800 meter David Rudisha is vrijdag bij de Diamond Leaguewedstrijd in Parijs razendsnel geweest. De Keniaan won de race met overmacht in 1.41,54 minuten, de snelste tijd van het seizoen. Daarmee bleef hij slechts 53 honderdsten verwijderd van de mondiale toptijd. Nummer twee Antonio Manuel Reina uit Spanje gaf 4,08 seconden toe op Rudisha.

De 100 meter werd gewonnen door Tyson Gay. De Amerikaan bleef in 9,99 seconden als enige onder de tien tellen. Zijn landgenoot Justin Gatlin gaf vier honderdsten toe. De derde plaats was er voor de Fransman Christophe Lemaître die 10,08 tellen nodig had voor de sprint.


Rudisha toont goede vorm in Parijs (Foto: Novum)

Amerikaan lost hypotheek contant af in centen

Een Amerikaan heeft de laatste aflossing van zijn hypotheek betaald met ongeveer vierhonderd kilo aan centen (pennies). Thomas Daigle had in 1977 bedacht dat de laatste betaling aan de bank memorabel moest worden. Sindsdien spaarde hij zo veel mogelijk muntjes van één dollarcent bij elkaar. Het werden er uiteindelijk ongeveer 62.000, goed voor 620 dollar.

De eerste jaren verzamelde Daigle zijn centen in een druivenkistje, aldus Amerikaanse media. Toen het kistje bezweek onder het gewicht, stapte de spaarzame Amerikaan over op steviger materiaal: stalen munitiekisten van het leger.

"Als je zegt dat je iets gaat doen, dan moet je het doen ook", verklaarde Daigle tegenover de lokale pers in de staat Massachusetts. "Pennies tikken aan."

Amerikaan lost hypotheek contant af in centen
Amerikaan lost hypotheek contant af in centen (Foto: ANP)

Vervroegd vertrek president Kosovo ongrondwettig

De Kosovaarse president Atifete Jahjaga mag niet na negen maanden opstappen, maar moet de volledige ambtstermijn van vijf jaar uitdienen. De rivaliserende politieke partijen in het jonge Balkanstaatje hadden Jahjaga op die voorwaarde het presidentschap gegund, maar het Constitutionele Hof stak vrijdag een stokje voor die deal. Het compromis strijdt met de grondwet, oordeelde de hoogste rechtbank van Kosovo.

In 2011 annuleerde het hof de verkiezing van zakenman Begjet Pacolli tot president. Die verkiezing was ongrondwettig omdat het parlement door een boycot van de oppositie te weinig stemmers telde. Pacolli maakte daarop plaats voor Jahjaga om de politieke patstelling te doorbreken.

De 37-jarige Jahjaga, die tot haar beëdiging in april vorig jaar plaatsvervangend politiechef was, was het eerste vrouwelijke staatshoofd van Kosovo. De voormalige Servische provincie verklaarde zich in 2008 onafhankelijk.


Vervroegd vertrek president Kosovo ongrondwettig (Foto: Novum)

Justin Bieber bekeurd voor hardrijden

Justin Bieber is vrijdag op de bon geslingerd. De tienerster werd achternagezeten door paparazzi en trapte daarom te hard op het gaspedaal. "Bieber reed als een dolle."

"Hij zwalkte heen en weer over de weg", vertelt een ooggetuige aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Hij liet bijna geen ruimte over tussen de auto's toen hij van de ene naar de andere weghelft ging." Volgens de man, Dennis Zine, maakten ook de paparazzi zich schuldig aan roekeloos rijden.

Op het moment dat Bieber door de politie aan de kant werd gezet, werd hij omringd door vier fotografen. Nadat de zanger een bekeuring had gekregen, werd hij opnieuw achtervolgd door de paparazzi. Hij belde daarom 911, zegt Justins manager. De politie onderzoekt de zaak.

Nederlander komt om tijdens testrit in Duitsland

Een 48-jarige Nederlander is donderdag om het leven gekomen tijdens een rit op een testcircuit voor personen- en bedrijfswagens in het Duitse Papenburg. Dat meldt de Duitse politie. Een 31-jarige Duitser raakte zwaargewond.

Het ongeval vond rond het middaguur plaats. De Nederlander en de Duitser reden elk in een auto die werd getest en botsten tegen elkaar. Een auto vloog in brand. De Nederlander kwam daarbij om het leven. De 31-jarige man zat in de andere auto. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Lucassen en van Bemmel niet in Kamer terug voor PVV

Eric Lucassen keert na de verkiezingen van 12 september niet voor de PVV terug in de Tweede Kamer. Dat liet hij vrijdagavond via Twitter weten.

Lucassen wenst in de tweet de nieuwkomers op de lijst veel succes en dankt lijsttrekker Geert Wilders en de fractie.

Lucassen kwam vrij kort na zijn aantreden als Kamerlid in opspraak. Hij had een veroordeling voor ontucht met een ondergeschikte bij de landmacht verzwegen.

De PVV maakte vrijdagavond bekend aan de fractieleden op welke plaats zij komen op de kandidatenlijst. Ino van den Besselaar liet weten op een verkiesbare plek te staan. Hij zei "absoluut tevreden te zijn". Ook Roland van Vliet is op een verkiesbare plek gekomen.

PVV-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel is ook uit de fractie gestapt. Hij heeft dat vrijdagavond via Twitter gemeld, nadat hij te horen had gekregen dat hij niet of niet hoog genoeg op de kandidatenlijst terechtkomt.

"Twee jaar hard werken in de Tweede Kamer niet voldoende gewaardeerd door PVV. Inmiddels heb ik me ook afgesplitst'', schrijft hij. Eerder deze week stapten de PVV'ers Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven uit de fractie. Ze gingen als groep verder.

De kandidatenlijst van de PVV voor de verkiezingen van 12 september wordt zaterdag bekend gemaakt.

Lucassen niet in Kamer terug voor PVV
Lucassen niet in Kamer terug voor PVV (Foto: ANP)

Achterstand bezuinigingen Griekenland

Griekenland is achterop geraakt bij de bezuinigingsdoelstellingen. Dat heeft de Griekse premier Antonis Samaras vrijdagavond toegegeven. Zijn nieuwe regering maakt zich op voor een reeks hervormingsmaatregelen, kondigde de twee weken geleden aangetreden premier aan.

De regering richt zich op de verkoop van staatseigendom, zoals de staatsspoorwegen, en het liberaliseren van de energiemarkt, zei Samaras tijdens het debat over zijn regeringsverklaring in het Griekse parlement. Hij riep buitenlandse regeringen op te 'stoppen met het ondermijnen van de Griekse inspanningen' door te speculeren op een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Griekenland loopt achter op het bezuinigingsschema dat zijn internationale schuldeisers het land hebben opgelegd.

Nieuwe operatie voor F1-testcoureur De Villota

Formule 1-testcoureur Maria de Villota is vrijdag opnieuw geopereerd aan haar gezicht. Dat meldt haar renstal Marussia vrijdag. De situatie van de 32-jarige Spaanse is niet langer kritiek, maar wordt nu omschreven als 'ernstig, maar stabiel'. De Villota crashte dinsdag tijdens haar eerste test op een Engels circuit tegen een teamvrachtwagen en moet een oog missen.

De artsen hadden al eerder aangegeven dat De Villota nieuwe operaties stond te wachten als haar situatie zich zou stabiliseren. "Hoewel Maria nog ernstig ziek is, bevestigt dit dat ze goed reageert op de behandeling die ze sinds haar ongeluk heeft ondergaan", stelt Marussia.


Nieuwe operatie voor F1-testcoureur De Villota (Foto: Novum)

Tiny Wings 2 komt volgende week

Tiny Wings 2, het vervolg op een van de meest succesvolle iOS-games, komt volgende week uit. Het spel is vandaag aangekondigd via een veel te lieve trailer, die je hieronder kunt zien. Het spel zal uitkomen op alle apparaten die iOS-bevatten.

Wat de prijs zal zijn en wat er is nieuw is in het spel ten opzichte van het vorige deel is nog niet bekend. Maar als het spel net zo lief is als de trailer kunnen wij niet wachten.

Bloedige aanval op wegrestaurant Pakistan

Gewapende mannen hebben vrijdag in een wegrestaurant in het zuidwesten van Pakistan achttien mensen gedood. Bij de aanval in de stad Turbat vielen twee gewonden, liet regeringsmedewerker Abdul Razzaq weten.

De slachtoffers zijn volgens Razzaq Pakistanen die zich door mensensmokkelaars naar Europa wilden laten brengen. Ze zouden via Iran, dat niet ver van Turbat ligt, hebben willen reizen.

Wat de schutters tot de aanval dreef is onduidelijk. De provincie Baluchistan, waar Turbat ligt, kampt zowel met geweld van radicaalislamitische strijders als van groeperingen die een groter aandeel in de grondstoffenrijkdom van de provincie eisen.

'Kamer had moeten beslissen over verkiezingen'

De Tweede Kamer had bij de val van het kabinet moeten bepalen of er nieuwe verkiezingen zouden komen. Zo'n beslissing is niet aan een minderheidskabinet. Dat zei voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) vrijdagavond in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens Verbeet hoort een minderheidskabinet een dergelijke beslissing niet te nemen. "Ik vind eigenlijk dat het sluitstuk van het werken met een minderheidskabinet is, dat de keuze voor verkiezingen door de Kamer wordt gemaakt. Rutte had eerst naar de Kamer moeten komen, en daarna naar koningin Beatrix moeten gaan."

Verbeet denkt wel dat als het kabinet op een doordeweekse dag in plaats van op een zaterdagmiddag was gevallen, het anders was gelopen. "De Kamer was op dat moment niet bij elkaar. Op een dinsdag of een woensdag had de gang naar de Kamer meer voor de hand gelegen en was het ook makkelijker te organiseren geweest."

Verbeet heeft Rutte er destijds overigens niet op aangesproken. Ze werd zaterdagmiddag wel gebeld door Rutte, 'maar zover is het gesprek toen niet gegaan'.

Uiteindelijk was er wel een kamerbrede steun voor verkiezingen. "Dus er is niets verschrikkelijks gebeurd. Maar eigenlijk vind ik dat een minderheid die beslissing niet naar zich kan toetrekken. Daarin moet je de bescheidenheid hebben om er een oordeel van een Kamermeerderheid voor te vragen."

Verbeet sluit niet uit dat er meer nieuwe vormen van de regering komen met een 'andere relatie tot het parlement'. "In de Grondwet staat nu dat de regering de Kamer ontbindt. De koningin hoort volgens de traditie wel de fractievoorzitters daarover. Ik kan mij voorstellen als een nieuw kabinet wordt gevormd, dat dan in de Kamer afspraken worden gemaakt over wat te doen als er iets tussenkomt."

Steel Batallion: Heavy Armor

Mijn Kinect, wat zit hij er zielig bij. Elke keer knikt het apparaatje naar mij toe als ik de Xbox 360 opstart, maar voor de rest voer ik hem elke dag wat stof, want meer doet hij niet. Dansgame hier, minigamecollectie daar, het is het allemaal net niet. Maar dan komt er uit het niets een hardcorespel uit voor de Kinect! Het gaat hier om Steel Batallion: Heavy Armor, een vervolg van de game op de eerste Xbox, waarbij je een gigantische controller nodig had. Werkt het dit keer ook, nu met je eigen handen?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.