Criminelen onvindbaar door autoverhuurders

Autoverhuurbedrijven helpen criminelen steeds vaker in het zadel door hen van een auto te voorzien. Daardoor zijn ze voor de politie onvindbaar. Een groot deel van de verhuurders is daar van op de hoogte, meldt RTL Nieuws op basis van politiedocumenten.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Korpschefs groeit deze vorm van 'criminele autohuur'. Exacte cijfers heeft hij echter niet. "Maar auto's worden voor van alles gebruikt. En als zo'n tactiek succesvol is, wordt het gekopieerd", zegt hij tegen RTL.

Malafide verhuurders blijken een grote schare trouwe huurders te hebben. De door hen gehuurde voertuigen duiken overal in het land op bij criminele feiten, staat in interne politiedocumenten. Zo waren de auto's van een verhuurder in een halfjaar tijd betrokken bij ruim vierhonderd misdrijven.

Vorig jaar april bleek al dat zeker twintig Amsterdamse verhuurbedrijven 'willens en wetens' meewerken aan criminele activiteiten. Toen ging de politie in gesprek met branchevereniging Bovag voor een oplossing. Dat is er echter nog altijd niet. Bovag wil dat er een speciaal telefoonnummer komt bij de politie waar verhuurbedrijven kunnen nagaan of een klant wel te vertrouwen is.