'Kamer had moeten beslissen over verkiezingen'

De Tweede Kamer had bij de val van het kabinet moeten bepalen of er nieuwe verkiezingen zouden komen. Zo'n beslissing is niet aan een minderheidskabinet. Dat zei voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) vrijdagavond in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens Verbeet hoort een minderheidskabinet een dergelijke beslissing niet te nemen. "Ik vind eigenlijk dat het sluitstuk van het werken met een minderheidskabinet is, dat de keuze voor verkiezingen door de Kamer wordt gemaakt. Rutte had eerst naar de Kamer moeten komen, en daarna naar koningin Beatrix moeten gaan."

Verbeet denkt wel dat als het kabinet op een doordeweekse dag in plaats van op een zaterdagmiddag was gevallen, het anders was gelopen. "De Kamer was op dat moment niet bij elkaar. Op een dinsdag of een woensdag had de gang naar de Kamer meer voor de hand gelegen en was het ook makkelijker te organiseren geweest."

Verbeet heeft Rutte er destijds overigens niet op aangesproken. Ze werd zaterdagmiddag wel gebeld door Rutte, 'maar zover is het gesprek toen niet gegaan'.

Uiteindelijk was er wel een kamerbrede steun voor verkiezingen. "Dus er is niets verschrikkelijks gebeurd. Maar eigenlijk vind ik dat een minderheid die beslissing niet naar zich kan toetrekken. Daarin moet je de bescheidenheid hebben om er een oordeel van een Kamermeerderheid voor te vragen."

Verbeet sluit niet uit dat er meer nieuwe vormen van de regering komen met een 'andere relatie tot het parlement'. "In de Grondwet staat nu dat de regering de Kamer ontbindt. De koningin hoort volgens de traditie wel de fractievoorzitters daarover. Ik kan mij voorstellen als een nieuw kabinet wordt gevormd, dat dan in de Kamer afspraken worden gemaakt over wat te doen als er iets tussenkomt."