Neurochirurg voor tuchtrechter om lekken over Friso

Neurochirurg Kees Tulleken moet voor de tuchtrechter verschijnen omdat hij informatie lekte over de gezondheidstoestand van prins Friso. De Inspectie voor de Gezondheidszorg verdenkt hem van schending van het beroepsgeheim en heeft onlangs een tuchtklacht ingediend, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De neurochirurg en emeritus hoogleraar, die zelf 12 jaar in het Centraal Medisch Tuchtcollege heeft gezeten, is hierover ingelicht. De inspectie werkt volgens de krant nog aan de formulering van de klacht.

Tulleken was in februari in Oostenrijk toen prins Friso een skiongeluk kreeg en in een coma belandde. Hij sprak met een collega die Friso behandelde en deelde informatie met zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad. Op basis daarvan berichtte de krant onder meer dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat op een mri-scan geen bijzonderheden waren te zien.

Al snel bleek dat het de vraag is of de prins ooit nog bij bewustzijn komt. De berichtgeving zorgde voor een storm van kritiek. De NRC liet weten te betreuren dat de krant heeft bijgedragen aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso geruststellend waren.

Nog in februari kondigde de inspectie aan een gesprek met Tulleken te willen over uitspraken die hij had gedaan over het medisch beroepsgeheim. De 72-jarige neurochirurg had in de Volkskrant gezegd dat hij wist dat hij een grens overschreed. Maar ik heb me voorgenomen me nooit schijterig te gedragen uit angst voor het tuchtcollege." Het was volgens hem van belang het volk gerust te stellen.

Artsenverbond KNMG nam eerder al afstand van de handelswijze van Tulleken, maar stelde dat hij het medisch beroepsgeheim niet heeft geschonden. De informatie over Friso werd immers door zijn vrouw openbaargemaakt. Wel werd zijn optreden onzorgvuldig en schadelijk voor het vertrouwen in artsen genoemd.

Prins Friso ligt nog altijd in coma.