[Tour] Dubbel Sky-feestje in eerste bergetappe

Chris Froome heeft de zevende etappe in de Tour de France, van Tomblaine naar La Planche des Belles Filles (199 kilometer), op zijn naam geschreven. Froome zag zijn harde werk voor kopman Wiggins beloond worden met de ritzege. Het feest bij Team Sky was compleet want Wiggins is de nieuwe drager van de gele trui.

Luis León Sánchez, Gautier, Riblon, Sörensen, Fofonov, Martin Velits en Albasini kozen na zo'n tien kilometer koersen het hazenpad. De kopgroep wist een maximale voorsprong op te bouwen van zes minuten. Die voorsprong liep daarna langzaam terug. In het peloton was het RadioShack die de boel controleerde, later geholpen door Sky en BMC.

Sörensen kwam als eerste boven op de Col de Grosse Pierre, een berg van de derde categorie, voor Rabo-renner Sánchez. De voorsprong op het peloton was 4,5 minuut. Dat was ook de volgorde bij de volgende beklimming, de Col du Mont de Fourche, ook van de derde categorie. De voorsprong van de koplopers was inmiddels teruggelopen tot onder de vier minuten.

Zo'n 25 kilometer voor de streep was de achterstand van het peloton nog een kleine twee minuten. De regie in het peloton was inmiddels overgenomen door Lotto. Achterin het peloton moesten renners lossen zodra het lichtjes omhoog ging. Goss, Greipel, Farrar en Vansummeren
zaten bij de eersten die het peloton moesten laten gaan. Zo'n elf kilometer voor de finish werd Gautier als eerste gegrepen door het inmiddels uitgedunde peloton. De zes andere vluchters hadden nog een halve minuut voorsprong. Door het harde werk van Sky aan kop van het peloton was die in twee delen gevallen.

Op zes kilometer van de finish begon de slotklim en de zes vluchters werden niet lang daarna teruggepakt. Cancellara moest op vijf kilometer van de meet uit de eerste groep lossen, even daarna gevolgd door Van Garderen en Basso. Gesink, Van Dam en Mollema reden achter de eerste groep. Vooraan bleef Sky de dans leiden met drie man waaronder Wiggins. Ook Menchov, Nibali en Evans maakte nog deel uit van de voorste groep die uit negen man bestond. Twee kilometer voor de meet moesten Rolland, Menchov en Zubeldia uit de voorste groep lossen.

Evans plaatste de eerste aanval een kilometer maar hij bleef niet weg. Froome was de volgende die demarreerde en kwam als eerste over de meet. Beste Nederlander was Bauke Mollema die op 2,16 binnenkwam in een groepje met Valverde en Vinokourov.

Uitslag

# naam ploeg land tijd
1 Chris Froome Sky GB 4:58.35
2 Cadel Evans BMC Aus + 0,02
3 Bradley Wiggins Sky GB z.t.
4 Vincenzo Nibali Liq Ita + 0,07
5 Rein Taaramae Cof Est + 0,19
6 Haimar Zubeldia RSh Spa + 0,44
7 Pierre Rolland Eur Fra + 0,46
8 Janez Brajkovic AST Slo z.t.
9 Denis Menchov Kat Rus + 0,50
10 Maxime Monfort RSh Bel + 0,56


Stand

# naam ploeg land tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 34:21.20
2 Cadel Evans BMC Aus + 0,10
3 Vincenzo Nibali Liq Ita + 0,16
4 Rein Taaramae Cof Est + 0,32
5 Denis Menchov KAT Rus + 0,54
6 Haimar Zubeldia RSh Spa + 0,59
7 Maxime Monfort RSh Bel + 1,09
8 Nicolas Roche AG2 Ier + 1,22
9 Chris Froome Sky GB + 1,32
10 Michael Rogers Sky Aus + 1,40