Hoge Sprong

In 1960 deed Joseph (Joe) Kittinger iets waar hedendaagse parachutisten alleen maar van kunnen dromen. Een parachutesprong van ruim 30 kilometer hoogte...

In 1959 en 1960 voerde Kittinger drie parachutesprongen uit voor Project Excelsior. Doel van het project was om te kijken hoe het menselijk lichaam reageert op grote hoogte. Gekleed in ruimtepak en voorzien van videocamera ging hij in het mandje van een grote heliumballon de lucht in, om er op duizelingwekkende hoogte weer uit te springen.

Met zijn derde sprong voor Project Excelsior heeft Kittinger een hele reeks aan records gebroken. Hij wordt gezien als de eerste man in de ruimte (een jaar voordat de rus Yuri Gagarin met de eer ging strijken). Met een hoogte van 31,330 meter en een vrije val van 4,36 min brak hij de records voor hoogste parachutesprong en langste vrije val (die records staan nog steeds!). Zijn topsnelheid was 1,149 km/h waarmee Kittinger de eerste man was die zonder hulp van een vliegtuig de snelheid van het geluid wist te bereiken.

Doordat er bij de eerste sprong iets fout ging, heeft hij daar ook een record aan overgehouden: 22G op zijn ledematen.

Dankzij zijn camera (en de camera op de parachute) zijn er ook filmpjes van. Wellicht dat ze al bekend zijn, maar het zijn prachtige filmpjes en de moeite waard om nog eens te plaatsen. 

Dit filmpje geeft een stukje van een documentaire waarin de sprong van Kittinger naar voren komt.

Dit filmpje geeft wat meer beelden van de sprong zelf...

 

Met dank aan Googolplexian voor de submit van het 2e filmpje