Interview met Jonathan Frakes over Star Trek: Lower Decks

Achter de stemmen van je favoriete animatiepersonages zitten natuurlijk gewoon acteurs. Zo ook in de nieuwe Amazon Original Star Trek: Lower Decks. In deze animatieserie, waarin we de belevenissen van een heel ander deel van de crew gaan volgen, betekent ook de terugkeer van een aantal oudgedienden. Eén van hen is Jonathan Frakes die opnieuw de rol van William T. Riker mag spelen. FOK! kreeg de kans om hem te spreken.

Dit nieuwe tijdperk van Star Trek, hoe bevalt dit? De laatste jaren duik je weer overal op als Riker. 

Ik heb zoveel geluk gehad met deze kans. Ik regisseer nu ook afleveringen van Star Trek: Picard en Star Trek: Discovery en dat is geweldig. Wat er is gemaakt met Lower Decks is iets helemaal nieuws in dit universum. Mike McMahan (showrunner) heeft de structuur van Star Trek gepakt (de brug, bekende personages) en dat geïnjecteerd met humor en wilde animatie. Daarmee heeft hij iets nieuws gemaakt voor de personages die op de 'lower decks' leven, die echt het schip draaiende houden. Die hele set-up is zo wild en nieuw waarmee er een hele nieuwe blik op het Star Trek universum wordt geworpen. Ik ben zo benieuwd hoe dit wordt opgepakt door onze fans. Toen wij 33 jaar geleden met The Next Generation begonnen was het publiek zó sceptisch dat ze ons gewoon verafschuwden. Een Britse kapitein? Het duurde jaren voor ze ons omarmden. Hetzelfde gebeurt nu bij Discovery en dat zal nu vast ook met Lower Decks gebeuren. Het universum is zo wijd dat er altijd een groep fans is die het omarmt.

Wat was je eerste reactie toen je de geanimeerde versie van Riker zag?

Ah, geweldig. Ik ging naar de opnamestudio en ik had al wat ontwerpen gezien in etentjes met Mike. Het was nog niet helemaal af, maar wat ik zag was al heerlijk. Vooral het tempo van deze serie, met de vlugge animatie, trok me. Ik ben fan. 

Jonathan Frakes

Je hebt al veel ervaring met stemmen inspreken. Was het heel lastig om een personage in te spreken die je al eens op camera gespeeld hebt?

Ik was geneigd om Riker op eenzelfde manier te spelen zoals ik dat ook doe in de andere shows. Maar Mike regisseerde me en gaf me aan dat ik hem meer pit moest geven. Ik ben wat meer een wijsneus en wat meer gevat in deze serie dan de Riker zoals je die van andere series kent.

Je speelt Riker al meer dan 30 jaar. Waar komt dit succes toch vandaan?

Ik denk dat dit voornamelijk komt omdat TNG het laatste is wat Gene Roddenberry gedaan heeft in het Star Trek universum. Hij heeft onze karakters bedacht als Picard, Data en Worf. De erfenis van TNG is vooral zo sterk omdat Gene er de eerste 4 seizoenen bij was. Hij was een invloed op alle aspecten van de serie. Dat zetten ons op een route die ons 180 afleveringen, 4 films en een vervolgserie als Star Trek: Picard heeft opgeleverd. 

Je bent niet de enige oude bekende uit TNG die op komt draven. Denk je dat er meer castleden hun animatiedebuut gaan maken?

Ze staan op de deur te bonken bij Mike om mee te doen! 

Star Trek Lower Decks

Welke andere projecten heb je op dit moment nog staan?

Ik ben net klaar met de serie Leverage. Nu ga ik komende week beginnen met het regisseren van Discovery seizoen 4. Daarna ga ik weer terug naar Los Angeles om een paar afleveringen van Picard te doen. Daarna ga ik weer naar Canada om Strange New Worlds te regisseren. Dat is een spin-off van Discovery met Spock en Pike. Ik kan er nog niet veel over vertellen want ik heb de scripts nog niet gezien. Het zal meer lijken op The Original Series dus het zal om ontdekken gaan maar meer weet ik nog niet.

Heb je nog tips om te streamen voor ons?

Ik ben net klaar met 14 dagen quarantaine omdat ik Canada in moest reizen voor werk. Ik had Game of Thrones nog nooit gezien dus ben daar nu eindelijk aan toegekomen. Ik ben halverwege. Ook Ted Lasso met Jason Sudeikis vond ik te gek. Verder vind ik Fargo, Ozark en verschillende documentaires geweldig. 

Waar kijk je het meest naar uit als de wereld weer naar normaal gaat?

Dineren met vrienden, mensen een knuffel geven, een hand geven. Ironisch is dat ik op de meest veilige plekken ter wereld ben. Het filmen van deze series bevat zo'n strikt protocol. Ik stap in een taxi waarin ruimte voor een aantal mensen is, maar ik zit alleen. Tussen mij en de chauffeur zit een scherm met UV-licht. We gaan van bubbel naar bubbel. Ik kan niet wachten tot die schermen weg gaan en we weer naar normaal gaan, vooral op sociaal vlak. Dat mis ik erg, net zoals dat ik het zingen op het werk mis. Dat deed ik regelmatig op de set.

Star Trek: Lower Decks is nu op Amazon Prime Video te zien.