Binge Worthy: Person of Interest
Met de opkomst van streaming services als Netflix is binge-watching (het kijken van meerdere afleveringen van een TV-serie achter elkaar) ontzettend populair geworden. Het is immers heerlijk om onderuit achter de TV te zitten en weer een paar uur naar nieuwe belevenissen van je favoriete personages te kijken. Maar zoals met alle goeds komt er ook aan de meeste series uiteindelijk een eind. Soms is dit na 50 afleveringen maar soms ook na meer dan 200. In beide gevallen blijf je echter achter met een leeg gevoel dat je maar op één manier kan opvullen: een nieuwe serie! Op ons forum zijn er voldoende topics waarin mensen vragen om tips voor wat nieuws. Met deze rubriek willen we jullie een beetje helpen. Iedere keer richten we ons op een serie die binge-waardig is en proberen we je een idee te geven waar de serie over gaat en waar je op moet letten. En dit uiteraard met zo min mogelijk spoilers!
Uit de gedachten ontsproten van Jonathan Nolan (Westworld) is Person of Interest een high-tech thriller over de risico’s van het verzamelen van data via alle mogelijke bronnen. Vijf seizoenen en 103 afleveringen zijn nodig om alle voor- en nadelen te verzamelen en om de kijker een beeld te geven of het inzetten van ‘The Machine’ goed voor onze maatschappij is.
Waar gaat het over?
John Reese is een voormalig CIA-medewerker die als een zwerver in New York City leeft. Hij heeft precies de kwaliteiten die Harold Finch nodig denkt te hebben om hem te helpen. Harold heeft namelijk een machine gebouwd die hij, verrassend genoeg, The Machine noemt. Deze vorm van kunstmatige intelligentie analyseert alle data van beveiligingscamera’s, telefoongesprekken of pintransacties om hiermee daden van terreur op te sporen vóór ze uit kunnen komen. De relevante data wordt doorgestuurd naar de overheid. The Machine blijkt echter meer te kunnen: ze kan zien of iemand van plan is een criminele daad uit te voeren. Deze worden automatisch als irrelevant gecategoriseerd en aan het eind van de dag verwijderd. De overheid doet niks met deze zaken, maar Finch neemt het op zich om deze gevallen op te pakken en deze misdaden te voorkomen. Er is echter wel een addertje: het systeem geeft alleen een burgerservicenummer. Onduidelijk is of de persoon die bij het nummer hoort de verdachte is of het mogelijke slachtoffer. Aan John de taak om dit te onderzoeken.
‘De beste serie die niemand kijkt.’ Dit is één van de vele positieve recensies die rondom Person of Interest zijn geschreven. Vooral de latere seizoenen, waarin er steeds meer op een doorlopende verhaallijn geleund wordt, worden alom geprezen. Tegen het eind van het eerste seizoen wordt er omgeschakeld van een vrij cliché crime-serie (crime of the week) naar een hightech thriller met een geniale twist.
Wie spelen er in mee?
Person of Interest leunt op het ensemble van meerdere personages die voor of door The Machine worden gedreven, waarbij The Machine een eigen identiteit lijkt te hebben. Jim Caviezel speelt John Reese, een getergde man met een mysterieus verleden. Hij werkt hierbij samen met Harold Finch, vertolkt door Michael Emerson (Lost). De wisselwerking tussen de twee hoofdpersonages groeit door de afleveringen heen, waarbij een aanvankelijke afstand langzaam groeit in een hechte vriendschap. Deze is extra opvallend omdat deze ‘bromance’ zeer geloofwaardig wordt, ook omdat we via flashbacks steeds meer over het verleden van deze mannen te weten komen. Het ensemble wordt aangevuld door Taraji P. Henson als agent Carter en Kevin Chapman als Lionel Fusco. De altijd sympathieke Henson speelt Carter met een bravoure die een blijvende indruk zal achterlaten en Chapman zet een koppige, egoïstische Fusco weg die ondanks zijn twijfelachtige achtergrond het hart van de kijker zal stelen. Later wordt de cast ook aangevuld met Amy Acker, bekend van vele series. Om spoilers te vermijden kan haar rol niet specifiek genoemd worden, maar ze is bad-ass. En Acker is niet de enige bad-ass vrouw: Sarah Shahi speelt Shaw die de serie binnenkomt met een hele andere motivatie dan de andere hoofdpersonen.Als je een fervent serie-kijker bent, zul je genoeg bekenden zien in een gastrol. Vooral volgers van Breaking Bad en Lost zullen veel bekende acteurs tegenkomen.
Wat maakt de serie bijzonder?
De afleveringen werden op CBS uitgezonden, een Amerikaanse netwerk-zender die er bekend om staat om zoveel mogelijke stand-alone afleveringen eruit te persen zodat het publiek niet snel vervreemd raakt van de karakters en de regels die bekend zijn. In het eerste seizoen van PoI was dit niet anders, hoewel er al snel subplots ontstaan die wijzen op een diepere mythologie. De geschiedenis van The Machine en de achtergronden van de karakters worden in iedere aflevering in korte scènes aangestipt zodat alle afleveringen samen een complete puzzel vormen die je alleen krijgt als je alle afleveringen hebt gezien. Op basis van deze achtergrond escaleert de doorlopende plot langzaam in de verdere seizoenen waardoor je als kijker steeds dieper dit universum in getrokken wordt. Zeker het derde seizoen, waarin alles op zijn kop wordt gezet, binge je heel snel doorheen. Het is ook zeker niet aanbevolen om alleen de key-episodes te kijken. De ontwikkeling van de hoofdpersonen vindt namelijk heel subtiel plaats en je gaat belangrijke onderdelen missen die juist de serie de moeite maken. Overigens wordt de aflevering 'What-If-Else' op IMDB aangeprezen als één van de beste TV-afleveringen aller tijden en komt daarmee heel dicht bij 'Blink' van Doctor Who en 'Ozymandias', een bepaalde aflevering richting het einde van Breaking Bad.
Eindigt de serie met een cliffhanger?
Bij de start van het laatste seizoen wisten de schrijvers dat het einde van de serie nabij was en dus wordt er over meerdere afleveringen naar het einde toe geschreven. De finale is één van de beste tv-finales die ooit gemaakt is en weet zowel thematisch als voor de personages een bevredigend einde te creëren. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige twists. Misschien dat de aanloop naar die finale toe wat traag is, maar de kwaliteit van de finale is lastig te evenaren.
Je hebt me overtuigd. Geen minpunten?
Omdat de serie 22 afleveringen per seizoen moest bevatten, wordt de vaart bij sommige verhaallijnen wat beperkt. Dit betekent uiteraard ook dat er de nodige afleveringen zijn die als ‘filler’ kunnen worden genoemd. Dit aantal is zeer beperkt en bijna iedere aflevering bevat wel iets, dus voor een complete ervaring adviseren we om gewoon iedere aflevering te bingen. Het is het waard!
Heb jij Person of Interest al eens gezien in het verleden? Of ben je na bovenstaand nieuwsgierig geworden en ga je de serie komend weekend eens een kans geven? En welke series vinden jullie binge-worthy? We lezen het graag in de reacties!