Disneyland Paris weer open: is de magie terug van weggeweest?

Op 17 juni opende Disneyland Paris haar poorten weer, nadat de parken op 30 oktober 2020 noodgedwongen moesten sluiten. Dat betekent dat het magische koninkrijk ruim 230 dagen gesloten is geweest! Nog steeds hebben de parken te maken met coronamaatregelen, maar de achtbanen en draaimolens maken hun rondjes weer. FOK! is op uitnodiging van Disney eens in de parken gaan kijken waarbij we nagaan of een bezoek in coronatijd net zo magisch is als voorheen.

Disneyland Paris is een resort nabij Parijs, bestaande uit twee themaparken, een uitgaansgebied en zes hotels. In deze coronazomer zijn nog niet alle hotels terug open. Het uitgaansgebied en de parken, Disneyland Park en Walt Disney Studios Park, zijn wel volledig open. Het Disneyland Park is het klassieke park zoals we dat kennen: een schitterende Main Street die uitkomt op het kasteel. Vanaf die kant kan je naar verschillende themagebieden, zoals Frontierland of Fantasyland. In het Walt Disney Studios Park duik je de wereld van film en entertainment in, waarbij deze laatste vooral veel aandacht voor figuren uit de Pixar animatiefilms bevat.

Disneyland entree (Foto: Robbert Willegers)
De magische entree onder het Disneyland hotel

Al lopend naar de entree door de schitterende Fantasia Gardens valt je één ding op: iedereen draagt een mondkapje. Op het hele gebied van Disneyland Paris (DLP) is het verplicht ten allen tijde een mondkapje te dragen, ook in de buitenlucht en tijdens de attracties. Hij mag alleen af tijdens het eten. Dit is een strenge maatregel die gekopieerd is uit de andere parken. Disney doet er alles aan om van hun parken geen corona brandhaard te maken en daar horen dit soort maatregelen bij. Zorg voor voldoende mondkapjes, want de mondkapjes die in de parken te koop zijn, zijn best prijzig. In de praktijk moet gemeld worden dat het continu dragen ook voordelen biedt. Je hoeft hem niet continu op en af te zetten en na verloop van tijd merk je niet meer dat je het op hebt. In de VS volgde Disney snel de landelijke maatregelen, dus het kan zomaar zijn dat de mondkapjesverplichting buiten snel vervalt.

De parken zijn ook met mondkapjes net zo magisch als altijd. Alles ziet er piekfijn uit en de beperkingen hebben ook tot nieuwe inzichten geleid. Zo wordt je in de ochtend welkom geheten door Mickey, Minnie, Goofy en Pluto. Ze staan nu echter op het station, op ruime afstand van de bezoekers. Dit leidt er echter toe dat ze veel beter te zien zijn en iedereen een leuke selfie kan maken met de 'Fab Five' op de achtergrond. Een ander voordeel is dat er minder bezoekers worden toegelaten, met kortere wachttijden als gevolg. Ook zijn de FastPass en Single Rider-rijen gesloten. Waar dit vroeger een welkome afwisseling was om een aantal wachtrijen te omzeilen, lijkt het sluiten van deze rijen tot meer doorstroom te leiden. Zo kwam de wachtrij van Big Thunder Mountain nooit boven de 45 minuten uit, waar dit normaal weleens 90 minuten kan zijn (en de FastPass vroeg in de ochtend al op was).

Disneyland afstand in wachtrij (Foto: Robbert Willegers)
Door middel van vloerstickers en spatschermen wordt de bezoeker gevraagd afstand te houden

Tijdens de sluiting heeft onderhoud hoog bovenop de agenda gestaan. Dit is duidelijk te zien aan het groen en het goed bijgehouden schilderwerk. Ook kreeg de attractie Buzz Lightyear Laser Blast een complete renovatie. De attractie voelt weer als nieuw aan met felle kleuren en beter werkende targets. Nieuw is de attractie Cars Road Trip. Deze kan je vinden in het Walt Disney Studios Park en is een vernieuwde versie van de voormalige Studio Tram Tour. De oude ingang is weg om plaats te maken voor de grootste uitbreiding die gepland staat de komende jaren. Een klein deel van de route is bewaard gebleven waarin je over de Route 66 uit de wereld van Cars rijdt en je langs verschillende roadside attractions gaat. Als je ooit over de Route 66 hebt gereden zal je dit vast herkennen. Over het algemeen zijn dit plaatsen waar je op doorreis kunt stoppen, in plaats van eigenlijk een bestemming te zijn. Hoogtepunt is Cars-trastophe Canyon, waarin een vallei in vuur en vlam op lijkt te gaan. Het is een leuke toevoeging maar de uitbreiding is te klein om dit als nieuwe attractie te bestempelen. 

In het Disneyland Park wordt het kasteel de komende maanden ook onder handen genomen. Deze wordt voorzien van een nieuw likje verf, waardoor het kasteel nu grotendeels in de steigers staat. Met doeken met een prachtige print van het kasteel wordt de steiger verborgen. Met een beetje geluk lijkt het soms net of het kasteel er gewoon staat. Erg knap en stijlvol gedaan. 

Disneyland Coronamaatregel (Foto: Robbert Willegers)
Coronamaatregelen

Verder vind je in de parken de bekende coronamaatregelen. Je kunt letterlijk overal desinfectiemiddel pompjes vinden en de vloer is voorzien van afstandstickers en verplichte looproutes. Bij de wachtrijen vind je honderden spatschermen om de bezoekers van elkaar af te sluiten en er rijden geen parades. Eerlijkheid biedt me te zeggen dat het afstand houden in de wachtrij erg lastig gaat. De rijen lopen snel en je weet soms niet waar je voorgangers stoppen. Soms sta je onbewust op een plek waar je niet mag staan. Er wordt wel een soort van sociaal wenselijke afstand gehouden. In Frankrijk is de te nemen afstand dan ook een meter, wat toch substantieel korter is dan de aanbevolen afstand in Nederland.

Meet-en-greets met de Disney karakters zijn er nog steeds, zij het op behoorlijke afstand. Nieuw zijn de selfie-spots, waarin met de magie van Disney je oog in oog komt te staan met animatiefiguren, zoals Tinkerbell en Donald Duck. Ook zijn alle attracties gewoon te bezoeken. We hebben onszelf weer gewaagd aan een ritje in Hyperspace Mountain, waarna we Johnny Depp gingen ontmoeten in Pirates of the Caribbean. En na een wilde rit in de wildernis lieten we onszelf dertien verdiepingen naar beneden vallen in de Twilight Zone: Tower of Terror. Ondanks de beperkingen is er meer dan genoeg te doen om je een aantal dagen te vermaken.

Disneyland karakters gecorrigeerd (Foto: Robbert Willegers)
De karakters staan op een verhoging zodat je toch een selfie met Mickey kan maken

Aan de maatregelen zijn we inmiddels in Nederland ook gewend. In dat opzicht kom je dus niet in een compleet andere wereld terecht. Hoewel, eigenlijk wel, want dat is wat Disneyland Paris is en ook in coronatijd is gebleven: een plaats om even te ontvluchten aan de hedendaagse hectiek. Het is niet dat corona hier niet bestaat, maar het is wel lekker om er even tussenuit te zijn. 

We spraken ook met de Nederlandse Disney ambassadeur Giona. Dat interview vind je op de volgende pagina.