Interview met Jack Quaid over Star Trek: Lower Decks

Achter de stemmen van je favoriete animatiepersonages zitten natuurlijk gewoon acteurs. Zo ook in de nieuwe Amazon Original Star Trek: Lower Decks. In deze animatieserie, waarin we de belevenissen van een heel ander deel van de crew gaan volgen, spreekt Jack Quaid (The Boys) de stem in van Brad Boimler. FOK! kreeg de kans om hem te spreken.

Jack is net aangekomen in een hotelkamer om aan zijn twee weken durende quarantaine na een reis richting Canada te beginnen. Hij heeft dus wel even de tijd voor ons.

Was jij zelf een Trekkie voor je besloot mee te doen aan deze serie?

Ja, toen ik op school zat kwamen de nieuwe Star Trek films van J.J. Abrams uit. Die zijn geweldig om nieuwe fans aan te kunnen spreken en daarnaast bevatten ze ook voldoende fan-service om de oudere fans tevreden te stellen. Toen ik aan Lower Decks mee ging doen, besefte ik dat ik me verder moest verdiepen in het universum om de aliens en andere regels te leren. De showrunner, Mike McMahan, raadde me een boel afleveringen van The Next Generation aan zodat ik weet waar ik het over heb, ook als ik naar conventies kan gaan. Ik ging van 'casual Trekkie' naar volwaardig 'Trekkie'. 

Wat is één van je favoriete momenten uit Star Trek?

Eén van mijn favoriete afleveringen is Chain of Command, Part II. Dat is de aflevering waarin Picard gevangen wordt gehouden door de Cardassians. Het moment dat hij zegt 'There are four lights' is gewoon zó goed en Patrick Stewart speelt dit moment fantastisch. Toen ik dat keek, dacht ik: ja, dit is echt geweldige televisie. Zo'n performance van een acteur blies me echt omver! 

Jack Quaid Lower Decks

Je spreekt de stem in van Brad Boimler. Wat voor kerel is hij?

Hij is een ensign die geen ensign meer wil zijn. Zijn droom is om op de brug te werken en uiteindelijk kapitein van een sterrenschip te worden. Hij is de ultieme Starfleet-nerd, maar daardoor volgt hij teveel de regeltjes. In iedere situatie weet hij hoe hij moet handelen volgens de boekjes, maar zodra de situatie iets afwijkt schiet hij in paniek en komt hij ervaring tekort. Hij heeft nog veel te leren als hij kapitein wil worden.

Denk je dat Brad ooit kapitein wordt?

Jazeker, hij heeft alleen nog veel te leren. Hij moet nog veel meemaken maar met genoeg tijd zou hij misschien wel een goede 'Number One' of zelfs kapitein kunnen zijn.

Als jij een Starfleet-kapitein zou worden, zou jij meer een Kirk of een Picard zijn?

Oh nee, ik ben niet zo wild als Kirk. Ik moet wel voor Picard gaan. Ik ben wat meer diplomatisch. Maar ik ben niet zo slim als Picard.

Werden de stemmen samen opgenomen of apart van elkaar?

De opnames waren voor de coronacrisis dus we deden waar mogelijk de opnames in dezelfde kamer, om elkaars energie mee te nemen. Daarmee raakten we beter op elkaar ingespeeld en konden we ook beter improviseren. Hopelijk kunnen we dit in de toekomst weer doen!

Zijn jullie al aan het werk voor een tweede seizoen?

Ja, we hebben manieren gevonden om een tweede seizoen op te nemen. Niet zo lang geleden ben ik weer in een opnamestudio geweest. Dit is erg veilig want je staat helemaal geïsoleerd van de rest van de wereld. Ik heb ook methodes gevonden om een microfoon mee te nemen in de kast en met kleding het geluid voldoende te dempen. We worden erg creatief hierin. Seizoen 2 begint er goed uit te zien.

Zijn de afleveringen stand-alone of is er sprake van een doorlopende verhaallijn?

De afleveringen zijn voornamelijk losse entiteiten hoewel er wel een rode draad door de serie heen loopt. Zeker tegen het eind van het seizoen zul je zien dat de afleveringen meer in elkaar gaan overlopen. We laten je ook achter met een cliffhanger. Onze laatste 4 afleveringen zijn echt mijn favorieten. We kunnen echt spelen met het universum waarin we zitten. Ik vind de finale geweldig en dit zal ook het tweede seizoen beïnvloeden. En we resetten dit niet. 

Jack Quaid Comic Con

Je karakter in deze serie lijkt wel een beetje op je karakter Hughie uit The Boys?

Ja, dat klopt wel, hoewel Brad veel bureaucratischer is. Maar uiteindelijk, tsja, het zijn allebei nerds dus ze zullen het vast goed met elkaar kunnen vinden!

In The Boys werk je samen met Karl Urban, die ook onderdeel is van het Star Trek universum (als Bones). Heeft hij je nog tips gegeven?

Jazeker! Ik vertelde hem dat ik deze rol had gekregen op het Tribeca Film Festival bij de première van The Boys. Simon Pegg (Scotty) was er ook en ik vertelde het ze tegelijk en ze waren allebei heel enthousiast. De tip van Karl was om zoveel mogelijk Star Trek tot me te nemen. Ik vind het geweldig dat we samen in dit andere universum zitten.

Wat zijn jouw tips om te streamen tijdens deze lockdown?

Ik vind Ted Lasso op Apple TV+ geweldig. Het is zo tegen cynisme en dit is echt de serie die we nodig hebben tijdens dit lastige jaar. Ik vind de animatieserie Castlevania op Netflix ook geweldig. The Marvelous Ms. Maisel natuurlijk. Ik kijk zoveel, net als het terugkijken van veel films.

Waar kijk je het meest naar uit als deze lockdown voorbij is?

Ik denk dat ik de concerten het meeste mis. Ik mis live muziek. Dat zal één van de laatste dingen zijn die terugkomen maar ik kan niet wachten. En ook dat ik weer terug kan naar de bioscoop. Er zijn maar zoveel films die ik thuis kan kijken zonder dat ik helemaal gek wordt!

De komende dagen komen op FOK! ook nog een interview met Jonathan Frakes (Riker) en een recensie van Lower Decks online. Star Trek: Lower Decks is vanaf 22 januari op Amazon Prime Video te zien.