FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 oktober 2019

'Osdorpplein' aan kop in verkiezing nieuwe naam Osdorpplein

De nieuwe naam voor het Osdorpplein te Amsterdam lijkt zomaar eens het Osdorpplein te gaan worden. Inderdaad, daar staat twee keer hetzelfde. De oude naam gaat aan kop in de online-verkiezing.

Het Osdorpplein en zijn omgeving zijn flink aan verandering onderhevig. Volgens Stadsdeel Nieuw-West hoort daar een nieuwe naam bij en zodoende werd er een prijsvraag uitgeschreven. Honderd euro voor degene die met de winnende naam komt. Honderden inzendingen kwamen binnen en daar zaten best wel wat opvallende namen bij: Westeros, Het Def P Plein, maar ook voorstellen als Boerkaplein en Nieuw-Mekka. 

Lees ook: Amsterdammers mogen nieuwe naam bedenken voor het 'centrum' van Nieuw-West

Om te voorkomen dat een te controversiële naam als winnaar uit de bus zou komen, werd er een jury aangesteld om een voorselectie te maken. Die jury heeft flink geselecteerd. Slechts zeventien inzendingen zijn overgebleven om op te stemmen, en dat zijn niet de spannendste namen. 

'Zo heeft het altijd geheten'
Een greep uit de inzendingen: Stadshart Osdorp, Sloterpoort en Sloterplaskwartier. Heel populair zijn die namen ook niet. Met stip bovenaan staat 'Osdorpplein' met 207 stemmen. Nummer twee, Tuinstad Mokum, heeft maar 33 stemmen.

Amsterdammers lijken dus niet zo'n trek te hebben in een naamswijziging. Inzender Natasja Scheffer heeft dat in ieder geval niet. Ze schreef bij haar inzending: "Zo heeft het altijd geheten, dus niet meer veranderen. De naam verwijst naar het oude stadsdeel. Dat moet je niet willen veranderen. Het Osdorpplein blijft het Osdorpplein heten, ook al zou je er een andere naam aan geven."

Er kan nog tot 25 oktober gestemd worden. Een maand later wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Van Gerwen klopt Chisnall en wint vijfde WGP-titel

Michael van Gerwen heeft voor de vijfde keer in zijn loopbaan de World Grand Prix op zijn naam geschreven. In de finale in Dublin was Mighty Mike met 5-2 in sets te sterk voor de Engelsman Dave Chisnall.

De World Grand Prix is beroemd vanwege het dubbel in, dubbel uit-format.  Van Gerwen won het toernooi eerder al in 2012, 2014, 2016 en 2018. De wereldkampioen verdedigt zijn titel dus met succes. Van Gerwen begon uitstekend en won zonder moeite de eerste set, maar daarna kwam de klad er even in. De Nederlander zag hoe Chisnall terug kwam tot 1-1 in sets en zelfs de kans kreeg op een 2-1 voorsprong, maar precies op het juiste moment schakelde Mighty Mike een tandje bij om zo zelf op een 2-1 voorsprong te komen.

Van Gerwen bleef sterk gooien en de Engelsman mwam er niet meer aan te pas. Zonder veel problemen liep de Nederlandse nummer één van de wereld uit naar een overtuigende 5-2 zege in de finale in Dublin. Mighty Mike eindigde de eindstrijd met een gemiddelde met drie pijlen van bijna 95 punten, Chisnall gooide met drie pijlen gemiddeld ruim 93 punten.

Van Gerwen is het grote toernooienseizoen van de PDC goed begonnen. Volgende week is de Champions League of Darts, gevolgd door het Europees kampioenschap. Begin november is de World Series of Darts Finals in Amsterdam en zijn er nog de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals. Het dartseizoen wordt vervolgens afgesloten met het WK. 

Van Gerwen wint vijfde World Grand Prix-titel. (PRO SHOTS/Imago)
Van Gerwen wint vijfde World Grand Prix-titel. (PRO SHOTS/Imago)

Denemarken aan kop in Groep D na winst op Zwitserland; Overige uitslagen EK-kwalificatie

Denemarken heeft zaterdagavond in de kwalificatie voor het EK voetbal van 2020 gewonnen van Zwitserland. De Denen wonnen in Kopenhagen met 1-0.

Het publiek moest lang wachten op een doelpunt. Pas in de 84e minuut scoorde Yussuf Poulsen op aangeven van Christian Eriksen de winnende treffer. In dezelfde groep speelde Ierland met 0-0 gelijk tegen Georgië. Door de winst neemt Denemarken de leiding in Groep D. 

Groep D
Georgië - Ierland 0-0
Denemarken - Zwitserland 1-0

Groep F
Faeröer - Roemenië 0-3
Noorwegen - Spanje 1-1
Malta - Zweden 0-4

Groep J
Bosnië-Herzegovina - Finland 4-1
Italië - Griekenland 2-0
Liechtenstein - Armenië 1-1

Santos verklaart oorlog aan Ajax: "Gestraft worden zúllen ze"

Ajax werkt op onreglementaire wijze aan de komst van Giovanni Manson Ribeiro, aldus voorzitter José Carlos Peres van Santos. De pas zeventienjarige middenvelder staat al enige tijd in de belangstelling van de Amsterdammers, die echter geen transfersom willen betalen. Peres wil naar het Internationaal Sporttribunaal (CAS) stappen en pleit voor een transferverbod voor Ajax.

Volgens Braziliaanse media heeft Giovanni op dit moment geen profcontract bij Santos. De jongeling heeft een amateurcontract dat doorloopt tot en met januari 2020. Het Braziliaanse Terra stelt dat de club en het talent vooralsnog geen overeenstemming weten te bereiken over zijn salaris in een profcontract. Santos is van oordeel dat geïnteresseerde clubs desondanks ook een geldbedrag moeten overmaken om het amateurcontract af te kopen.

De jongeling reisde in mei af naar Amsterdam voor een gesprek met Ajax; hij sprak ook met andere clubs uit Europa. De woede van voorzitter Peres lijkt zich echter vooral tot Ajax te richten. In 2017 nam de Eredivisionist op vergelijkbare wijze Danilo Pereira da Silva over van Santos en dat is men nog niet vergeten in Brazilië. Bij het CAS zal Peres pleiten voor een transferverbod voor Ajax, zo maakt hij duidelijk aan Energia FM.

"Ajax haalde Danilo bij ons weg in 2017 en probeert het nu met een tweede speler", zo klinkt het. "Het is de topscorer van onze beloftenploeg. Het zal even duren voordat Ajax gestraft wordt, maar gestraft worden zúllen ze. Ze zullen moeten betalen en ik hoop dat ze een transferverbod van twee seizoenen krijgen."

Giovanni wordt in januari 2020 achttien jaar en zou dan de overstap kunnen maken naar Europa. In mei werd behalve Ajax ook Chelsea genoemd als potentiële nieuwe werkgever; Giovanni ging op bezoek op Stamford Bridge en werd gefotografeerd met toenmalig Chelsea-ster Eden Hazard.

Man (22) vrijgesproken na steekpartij in restaurant Amsterdam

Een 22-jarige man die ervan verdacht werd iemand te hebben neergestoken in een restaurant in Amsterdam op 12 augustus 2018, is door de rechtbank vrijgesproken.

Hoewel bewezen is dat de man het slachtoffer in de rug heeft gestoken, achtte de rechtbank onvoldoende aangetoond met wat voor voorwerp en welke kracht dit gebeurde.

Wel werd de man veroordeeld voor de mishandeling van een vriendin van het slachtoffer. De rechter had voldoende bewijs dat de verdachte de vrouw in het gezicht sloeg. Hiervoor is hem een boete van 350 euro opgelegd.

Bijrol voor Luiten op Italiaans Open

Joost Luiten heeft ook op de derde dag van het Italiaans Open zijn vorm van de eerste dag niet kunnen evenaren. De beste Nederlandse golfer ging rond in 71 slagen. Goed voor par in Rome.

Luiten noteerde op de vierde hole een eagle, maar zette daar drie bogeys tegenover. Hij noteerde slechts één birdier. Donderdag was de beste Nederlandse golfer nog veelbelovend begonnen in Italië. Hij stond, dankzij liefst vijf birdies, met -5 in de top van het klassement. Luiten gaat de laatste dag in als de nummer 23 van de ranglijst. De Engelsman Matthew Fitzpatrick gaat aan de leiding met een score van -13.

Het Italiaans Open behoort tot de lucratieve Rolex Series en heeft een prijzengeld van zeven miljoen dollar (omgerekend 6,35 miljoen euro).

Groenewegen sprint naar vijftiende seizoenszege in Ronde van Zeeland

Dylan Groenewegen heeft zijn vijftiende overwinning van het jaar geboekt. De Nederlandse topsprinter van Jumbo-Visma was in de Tacx Pro Classic de snelste in een massasprint. Hij won voor Elia Viviani en Arvid de Kleijn.

In zeer slechte omstandigheden zou de wedstrijd uit draaien op een massasprint. Niet geheel verrassend met de Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma, die hun topsprinter( Viviani en Groenewegen) hadden opgesteld in de Tacx Pro Classic (Ronde ven Zeeland) .

Groenewegen werd perfect naar voren gebracht in laatste slotkilometers en had in de laatste kilometer nog drie ploeggenoten over. Mike Teunissen was de laatste voor Groenewegen, maar Viviani ging de sprint aan. De Europees kampioen kwam op gelijke hoogte met Groenewegen, alleen de Nederlandse zegekoning dit seizoen was toch te sterk voor Viviani.

Gearresteerde klimaatactivisten moeten 380 euro boete betalen

De 130 klimaatactivisten van Extinction Rebellion die vanochtend door de politie werden opgepakt, hebben een boete van 380 euro gekregen. Zij blokkeerden de Blauwbrug, die het Waterlooplein met de Amstel verbindt. De boete werd opgelegd omdat de activisten geen gehoor gaven aan een politiebevel om de brug te verlaten.

De brug werd vanaf 09.00 uur bezet door honderden mensen. De politie was al snel ter plaatse en sommeerde de activisten om de blokkade op te heffen. Dat deden de activisten van de milieuorganisatie niet, waardoor de politie na een uur overging tot arrestaties.

Lees ook: Politie paraat voor nieuwe acties, tientallen klimaatactivisten in Vondelpark

Noodbevel Halsema
De demonstranten zijn tijdens hun arrestatie naar verschillende bussen gebracht. De justitiële keten was inmiddels verstopt, waardoor burgemeester Halsema rond 13.00 uur een noodbevel heeft uitgevaardigd. Ze riep de demonstranten op om te vertrekken van de Blauwbrug.

Op grond van dit noodbevel heeft de politie de klimaatactivisten naar de sportvelden aan de Oostzanerdijk in Noord gebracht. De gemeente zag geen andere manier om de blokkade snel te beëindigen.

Uiteindelijk zijn er meer dan 130 milieuactivisten van Extinction Rebellion opgepakt en zijn 250 demonstranten verplaatst naar Noord. Rond 14.00 uur zijn de laatste activisten meegenomen door de politie en is de Blauwbrug weer vrijgegeven.

Lees ook: Ruim honderd klimaatactivisten vieren feest in Vondelpark

'Bestuurlijk verplaatst'
Afgelopen maandag, toen de klimaatactivisten demonstreerden op de Stadhouderskade, lukte het ook al niet om alle arrestanten naar een cellencomplex te brengen omdat het 'justitiële apparaat verstopt zat'. Een groot deel van de arrestanten werd daardoor 'bestuurlijk verplaatst' naar onder andere het Westelijk Havengebied.

Twee dagen later zei Halsema tegen de gemeenteraad dat ze de verplaatsing 'niet goed' vond. Na bijna honderd arrestaties was er bij de politie niet voldoende capaciteit om alle arrestanten te identificeren en verhoren, zo erkende de burgemeester. 'We konden niet anders'.

Lees ook: Halsema ontevreden over niet aanhouden deel klimaatactivisten: 'Het systeem zat vol'

Blokkade onderdoorgang brug
Meerdere schippers meldden vanmorgen aan AT5 dat de onderdoorgang van de brug tussen de Prinsengracht en de Leidsegracht ook tijdelijk geblokkeerd is geweest. Op foto's is te zien dat activisten in hangmatten lagen die aan de brug hingen.

Door deze actie konden meerdere schippers niet onder de brug door. Rond het middaguur werd daar ook een einde aan gemaakt, nadat iemand de touwen lossneed van de hangmatten.

Serie-activisme
Het is vandaag de zesde dag op rij dat de klimaatactivisten van Extinction Rebellion demonstreren in de stad. Afgelopen maandag werd de grootste actie gehouden op de Stadhouderskade, ter hoogte van het Rijksmuseum. Daarbij werden 90 activisten gearresteerd.

De dagen daarna werden kleinere demonstraties gehouden, waarbij de activisten zich telkens verplaatsten. Kort voor de acties werden de locaties gedeeld op Facebook.

Werknemer klaagt werkgever aan voor een ton en krijgt 770.000 euro boete

Een man die zijn oud-werkgever voor de rechter sleepte omdat hij zijn bonus van 100.000 euro niet uitbetaald had gekregen, kwam deze week van een koude kermis thuis. De rechter besloot namelijk dat de man zijn oud-werkgever 770.000 euro aan boetes moet betalen, omdat hij tegen de regels in nevenwerkzaamheden heeft verricht.

De man besloot tijdens zijn werkzaamheden voor een Amsterdamse onderneming op andere plekken bij te klussen, terwijl dit nadrukkelijk niet de bedoeling was.

In het contract dat de man tekende stond namelijk dat nevenwerkzaamheden zouden resulteren in een eenmalige boete van 4500 euro. Ook gold een 'dagboete' van 450 euro voor iedere dag dat een werknemer bij een ander bedrijf werkte.

Nadat de man zijn jaarlijkse bonus niet ontving en besloot zijn oud-werkgever voor de rechter te slepen, werd hij geconfronteerd met de 1368 dagen die hij voor andere bedrijven had gewerkt. Samen met de kosten van het onderzoek en het proces, liep dit op tot een slordige 770.000 euro boete.

Medvedev en Zverev naar finale ATP-toernooi Shanghai

Daniil Medvedev en Alexander Zverev hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van het masterstoernooi van Shanghai. De Rus versloeg in de halve finales Stefanos Tsitsipas met 7-6 (5) en 7-5. Zijn Duitse collega bereikte de finale door winst op Matteo Berrettini met 6-3 en 6-4.

De vier eerdere ontmoetingen tussen Medvedev en Tsitsipas vielen allemaal in winst uit voor de Rus. In de eerste set wist de Griek drie breakpunten niet te benutten, zijn tegenstander trok aan het langste eind in de tiebreak. Tsitsipas kwam op 4-5 en een break achterstand terug maar na de volgende twee games was de winst alsnog voor Medvedev.

Zverev had in zijn halve finale partij weinig te vrezen van Berrettini. De Duitser sloeg elf aces en kreeg geen breakpunt tegen. In de tweede set liet de Italiaan veerkracht zien door een 0-40 achterstand weg te werken, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen.

Mollema soleert naar winst in Lombardije en volgt daarmee Kuiper op

De 113e editie van de Ronde van Lombardije is gewonnen door Bauke Mollema. De Nederlander van Trek-Segafredo trok op de voorlaatste beklimming ten aanval en sloeg direct een mooi gat en hield het daarna knap vol. Daarmee heeft Nederland met Mollema weer een winnaar in het laatste monument van het jaar. 38 jaar geleden was Hennie Kuiper de laatste Nederlander die Il Lombardia won. 

Acht renners trokken meteen in de aanval in de ‘koers van de vallende bladeren’ met daarbij geen Nederlanders. De kopgroep kreeg al snel een voorsprong van zes minuten, waarna het peloton de achtervolging inzette met daarbij Jumbo-Visma op kop van het peloton. De Nederlandse ploeg had met Primoz Roglic de topfavoriet in huis.

Langzaam zakte de voorsprong en met nog zeventig kilometer had de kopgroep nog een voorsprong van twee minuten aan de voet van de Madonna del Ghisallo. Die wisten de een aantal koplopers nog te overleven, maar op de volgende beklimming Muro di Sormano (1,9 km aan 15,8% gemiddeld) werden ze bijgehaald en ook meteen achter gelaten. Op die steile beklimming lieten de favorieten zich voor het eerst zien, al werd er niet echt verschil gemaakt. Uiteindelijk kwam een twintigtal renners over de steile beklimming.

Op het tussenstuk naar de de Civiglio toe reden Tim Wellens samen met Emanuel Buchmann weg uit het peloton, waar Jumbo-Visma de achtervolging leidde. Op de Civiglio werden ze weer ingerekend, waarna de eerste serieuze aanval kwam. Alejandro Valverde trok eens door, maar alle favorieten zouden de ervaren Spanjaard volgen. Toen Bauke Mollema ten aanval trok werd er vooral naar elkaar gekeken en de Nederlander had al snel een halve minuut voorsprong. Achter Mollema werden verschillende aanvallen ingezet, maar niemand geraakte weg, waardoor de voorsprong van Mollema steeds rond de halve minuut bleef hangen.

Op weg naar de laatste klim van de dag, de San Fermo della Battaglia (2,7 km aan 7,2%), ging Roglic ten aanval. De Sloveen, die afgelopen week twee Italiaanse semiklassiekers won, had aan de voet van de laatste klim een voorsprong van tien seconden op het peloton, maar nog steeds een achterstand van veertig seconden op Mollema. Op de laatste beklimming hield Mollema goed stand, terwijl Roglic weer werd ingelopen door de andere favorieten van de dag.

Op de top had de Nederlander nog steeds een voorsprong van een twintigtal seconden en ging onbedreigd naar de zege in het laatste monument van het jaar. Valverde trok in de laatste kilometers nog wel ten aanval, maar hij kwam nooit meer in aanmerking voor de zege. De 'oude' Spanjaard werd nog wel tweede, voor Egan Bernal. Roglic kwam niet verder dan een zevende plaats in de laatste klassieker van het jaar.

 

Bauke Mollema wint. (PRO SHOTS/SIPA USA)
Bauke Mollema wint. (PRO SHOTS/SIPA USA)

Dopingzondaar Dwyer neemt per direct afscheid van de zwemsport

Conor Dwyer neemt per direct afscheid van de zwemsport. De Amerikaan werd door antidopingbureau USADA voor 20 maanden geschorst vanwege een positieve test op testosteron.

Zoals een goede dopingzondaar betaamt is de positieve test niet zijn eigen schuld. Volgens de 30-jarige zwemmer volgde hij alleen maar een voorgeschreven behandeling van een arts. Bij een out-of-competition controle werd hij betrapt.

Dwyer maakte op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 onderdeel uit van het Amerikaanse team dat goud won op de 4x200 meter vrije slag. In 2016 won hij brons op de individuele 200 meter vrije slag.

Na Yep nu ook zijn zoon Sven Kramer aangereden

Sven Kramer is in het Duitse Inzell aangereden door een auto. De schaatser liep bij het ongeluk een knieblessure op.

Het ongeluk gebeurde toen er een wagen uit een uitrit kwam die de negenvoudig wereldkampioen allround geen voorrang gaf. Team Jumbo-Visma verblijft momenteel in Inzell om zich voor te bereiden op het nieuwe schaatsseizoen.

"Ik heb vooral last van mijn knie. Het is op dit moment afwachten wat de gevolgen zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Daar valt nu weinig over te zeggen," aldus Kramer die maandag een mri-scan ondergaat.

Opvallend was dat zijn vader, oud-schaatser Yep Kramer, een paar dagen geleden ook al werd aangereden. Kramer senior reed met zijn racefiets tegen een lijnbus aan. Hij ligt nog in het ziekenhuis en heeft bij het ongeluk nekletsel opgelopen.

De Roon: "In Italië snappen de mensen niet dat Stefan de Vrij niet speelt bij Oranje"

Marten de Roon heeft zich onder Ronald Koeman in de basis van het Nederlands elftal gespeeld. Waar de bondscoach overtuigd is van de kwaliteiten van de Atalanta-middenvelder, wordt in de media steeds vaker geopperd om hem te slachtofferen ten faveure van Donny van de Beek. De ex-speler van onder meer sc Heerenveen kan weinig met de discussie. "Het past vooral heel erg bij de Nederlandse voetbalcultuur. In Italië snappen de mensen bijvoorbeeld niet dat Stefan de Vrij niet speelt bij Oranje. In hun ogen een ijzersterke verdediger, die je altijd moet opstellen", reageert de dertienvoudig international in een interview met het Algemeen Dagblad.

De Roon erkent dat hij een type speler is waar er in Nederland maar weinig van zijn. "Ook niet bij Oranje. Veel jongens hier zijn opgeleid bij de topclubs. Veel is daar op balbezit gericht, op techniek, met het positiespel als graadmeter. Daar ligt niet mijn grote kracht, dus ik kan me de discussie ook wel voorstellen. Alleen is het een beetje appels met peren vergelijken", vervolgt De Roon, die afgelopen donderdag in de tweede helft gewisseld werd voor Van de Beek.

De discussie wie van de twee moet starten tegen Wit-Rusland wordt door De Roon niet gevolgd. "Wij zijn er in de spelersgroep niet op die manier mee bezig", legt hij uit. "We zijn ook zo verschillend. Een wedstrijd kan meer om een middenvelder als Donny vragen. Als we opportunistischer moeten spelen, zoals in de slotfase tegen Noord-Ierland. Dan is het minder nodig om mij erbij te hebben. Dat vind ik totaal niet erg. Onze kracht is dat we het samen doen. Natuurlijk wil iedereen spelen, alleen het draait om plaatsing voor het EK. Dat is het doel van iedereen, basisspeler of wissel."

De Roon spreekt van een 'teken van vertrouwen' van Koeman dat hij tegen Noord-Ierland weer aan de aftrap verscheen. "Het is makkelijk om te stellen: we kunnen hem alleen gebruiken tegen grotere ploegen. Juist tegen kleinere teams kan je zo een counter om je oren krijgen. De bondscoach kiest voor het elftal waarmee hij het beste resultaat verwacht. Wie er ook speelt, het doel is heel simpel: winnen. En daarmee een grote stap zetten naar het EK."

'Bayern München ziet Eriksen als opvolger voor routinier met vertrekwens'

Christian Eriksen is met een aflopend contract een interessante speler voor diverse Europese topclubs. Hij werd de afgelopen weken in verband gebracht met Manchester United en Real Madrid, en lijkt er nu een optie bij te hebben. Volgens het Duitse Sport1 heeft Bayern München zich gemengd in de strijd om de handtekening van de Deens international van Tottenham Hotspur.

De 27-jarige Eriksen lijkt bezig aan zijn laatste seizoen in het shirt van Tottenham. Hij weigert een nieuw contract te tekenen, waardoor zijn werkgever actie moet ondernemen.

Volgens diverse Engelse media is de club bereid om hem in januari te verkopen, waarmee voorkomen zou worden dat hij na dit seizoen transfervrij vertrekt. Real Madrid en Manchester United willen naar verluidt in januari werk maken van de komst van de ex-Ajacied.

Bayern München heeft ook interesse, al lijkt de Duitse grootmacht te mikken op een zomerse transfer. De Bundesliga-club heeft volgens Sport1 de interesse bij het kamp-Eriksen al bekendgemaakt. Hij wordt in Beieren gezien als de eventuele vervanger van Thomas Müller.

De Duits international is ontevreden bij Bayern en zou een vertrek overwegen. Hij is dit seizoen onder trainer Niko Kovac niet langer zeker van een vaste basisplaats en moet genoegen nemen met een rol als invaller.

Volgens BILD heeft Müller al gesprekken gehad met de clubleiding van Bayern over een vertrek in de winter. De dertigjarige aanvallend ingestelde middenvelder kwam dit seizoen slechts tot 286 speelminuten, terwijl hij de jaren daarvoor nog een belangrijke rol speelde voor zijn club.

Er zou veel interesse zijn voor Müller, wiens rol onder bondscoach Joachim Löw in de nationale ploeg is uitgespeeld.

MLB: Nationals winnen eerste wedstrijd in NLCS na ijzersterk optreden van Sanchez

Washington Nationals heeft de eerste wedstrijd in de National League Championship Series gewonnen van de St. Louis Cardinals gewonnen. Het werd 0-2 voor de Nationals.

De division series hadden hun tol geëist, waardoor beide ploegen niet met hun sterwerpers in de eerste game van start konden gaan, maar ook de mindere werpers op papier stonden hun mannetje in het eerste duel van de Championship Series.

Vooral Anibal Sanchez was in uitermate goede doen. De starter van de Washington Nationals flirtte even met een no-hitter, want pas diep in de achtste inning kreeg de 35-jarige pitcher zijn eerste honkslag tegen. Het was ook meteen het einde voor de pitcher. Op het moment dat hij vervangen werd stond zijn ploeg al op een 2-0 voorsprong, waarna de closer Sean Doolittle het perfect afmaakte voor zijn team.

Voor de runs was opnieuw Howie Kendrick belangrijk. De tweede honkman was met zijn grandslam homerun verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Los Angeles Dodgers en afgelopen nacht had hij een groot aandeel in de beide runs van de Washington Nationals. Bij de 1-0 kwam hij over de thuisplaat naar een twee honkslag van Yan Gomes. In de zevende inning sloeg hij de tweede run na een single waarop Adam Eaton wist te scoren.

Aankomende avond staat het tweede duel op de planning. Dan speelt St. Louis Cardinals opnieuw thuis tegen Washington Nationals. Bij de thuisploeg is Adam Wainwright de startende werper, terwijl bij de Nationals hun 'ace' Max Scherzer aan de wedstrijd gaat beginnen.

20-jarige probeert dienstwapen van agent af te pakken

Een 20-jarige jongen uit Oudenbosch is afgelopen nacht tijdens zijn stapavond in Breda aangehouden omdat hij het wapen van een agent wilde pakken en agenten uitschold. Op het moment dat de cafés in het centrum van Breda hun deuren sloten was er een groepje jongens dat voor rumoer zorgde.

Nadat hen wordt verzocht was om het centrum te verlaten besloot  de 20-jarige jongen om een voorbijganger op de Adriaan van Bergenstraat lastig te vallen. Agenten spraken de groep jongens hier op aan en vroegen hen om een legitimatiebewijs.

De jongen zei hierop tegen een van de agenten dat hij het dienstwapen wilde pakken en reikte ook daadwerkelijk naar het wapen. Daarbij schold hij hij beide agenten uit. Hierop werd de jongen aangehouden en meegenomen naar het politiecellencomplex.

Staatssecretaris Keijzer naar India voor innovatiesamenwerking en technologietop

Innovatieve Nederlandse ondernemers goed positioneren om internationaal te kunnen groeien en de samenwerking met Indiase bedrijven en onderzoekers versterken. Dat is het doel van het bezoek aan India van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) volgende week. Deze handelsmissie valt samen met een staatsbezoek van het Koninklijk paar aan het land. Voor de staatssecretaris van EZK ligt het zwaartepunt van de reis bij de India – Netherlands Tech Summit, waar verschillende samenwerkingsovereenkomsten tussen Indiase en Nederlandse bedrijven en wetenschap worden gesloten – met een verwachte waarde van meer dan 100 miljoen euro.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Innovatieve ondernemers zijn bijna altijd op zoek naar kennis, geld en partners om hun product of dienst verder te laten groeien. Daarom is het goed om deze Nederlandse bedrijven te helpen om kansen te benutten in India, een opkomende economische grootmacht en een ware partner in innovatie. Deze handelsmissie verstevigt de innovatiesamenwerking met India. Grote én kleine Nederlandse ondernemers kunnen daarvan profiteren.”

Minstens 125 miljoen aan overeenkomsten
De India-Netherlands Tech Summit is een beurs waar tien jaar innovatiesamenwerking tussen India en Nederland gevierd wordt, en vooruit wordt gekeken naar hoe de beide landen dat de komende tien jaar gaan doen. Tijdens de Tech Summit worden ruim 30 overeenkomsten gesloten tussen Indiase en Nederlandse partijen – enkele tussen overheden; de meeste tussen bedrijven. De regeringen van beide landen leggen bijvoorbeeld in een Kennis & Innovatie Agenda vast dat onze twee landen ook de komende 10 jaar intensief en structureel gaan samenwerken op het gebied van maatschappelijke uitdagingen als water, voedsel en gezondheid, met een focus op sleuteltechnologieën. Tussen bedrijven worden overeenkomsten gesloten met een gezamenlijke verwachte waarde van op zijn minst 125 miljoen euro.

Nederland en India
Het thema van de Tech Summit is de verbinding tussen de onderwerpen landbouw-water-gezondheidszorg. Op deze terreinen kunnen India en Nederland elkaar goed aanvullen: Nederland is de vierde meest innovatieve economie ter wereld en heeft grote expertise op de genoemde gebieden. India is een grootmacht in opkomst. Het is de zesde economie wereldwijd en de op twee na grootste in Azië. India staat voor uitdagingen op het gebied van landbouw-water-gezondheidszorg en investeert tegelijk enorm in onderzoek en IT-talent.

Asomobilist opgepakt na achtervolging in gestolen auto

Vrijdagavond hield de politie een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan op verdenking van diefstal of heling van een auto. Omstreeks 20.35 uur kreeg de politie een melding dat er in Purmerend een auto een controlepunt met automatische Nummerplaatherkenning (ANPR) was gepasseerd. De auto stond geregistreerd als gestolen.

De politie ging op onderzoek uit en trof de auto bij de kruising Gorslaan – Koningsvaren. De auto stond stil voor het verkeerslicht. Toen de politie hun auto voor de gestolen auto zette, stuurde de verdachte zijn auto om de politiewagen heen en ging er vandoor. Er ontstond een achtervolging door Purmerend waarbij de verdachte regelmatig het fietspad pakte en ook een stuk tegen het verkeer in reed. Hierbij werd een tegenligger geraakt. Doordat de verdachte de banden van de auto lek reed, ging zijn snelheid drastisch omlaag en kon hij tot stilstand worden gedwongen. Hierbij reed de verdachte nog enkele malen tegen een politieauto aan.

De verdachte bleek onder invloed te verkeren. Van hem is bloed afgenomen. Het bloedmonster kan door het Nederlands Forensisch Instituut worden onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en/of drugs. Hiervoor zal de verdachte nog toestemming moeten geven. Hiertoe was hij na zijn aanhouding niet in staat. Overigens zal het weigeren van medewerking aan een bloedproef de man niet helpen. Dit wordt namelijk gezien als een misdrijf.

Boksster Fontijn naar WK-finale na winst op punten

Nouchka Fontijn heeft bij de WK boksen in het Russische Oelan-Oede de finale behaalt in de klasse tot 75 kilogram. De als eerste geplaatste Nederlandse was in de halve finales te sterk voor de Canadese Tammara Thibeault: 4-1 (29-28, 30-27, 29-28, 28-29 en 29-28)

De 22-jarige Thibeault begon sterk aan haar wedstrijd tegen Fontijn. Gedurende de wedstrijd ging de Canadese steeds meer het gevecht ontwijken, maar Fontijn bleef rustig en wist haar vaak genoeg te raken. Uiteindelijk wees de jury de Nederlandse aan het winnaar.

Voor de 31-jarige Fontijn wordt het haar derde WK-finale. In het verleden stond ze ook in 2016 en 2018 in de finale, maar de beide finales gingen verloren, net zoals de olympische finale van 2016.

In de finale neemt ze het op tegen Lauren Price uit Wales. Deze zomer verloor Fontijn op het Europees kampioenschap van Price in de finale.

Ondanks haar finale plek is Fontijn nog niet zeker van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. In het verleden was een halve finale bij het WK voldoende voor plaatsing, maar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de internationale boksbond (AIBA) geschorst, waardoor het IOC begin volgend jaar zelf nog kwalificatietoernooien voor Tokio organiseert.

Kipchoge doorbreekt magische grens op de marathon

Eliud Kipchoge heeft als eerste mens de marathon onder de twee uur gelopen. In Wenen over de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter liep de Keniaanse atleet een tijd van 1 uur, 59 minuten en 40 seconden.

De tijd wordt echter niet erkend door de internationale atletiek als wereldrecord. De IAAF erkent alleen records die in officiële wedstrijden worden gelopen.

Kipchoge had in zijn recordjacht maar liefst de hulp van 41 'hazen', die elkaar onderling aflosten. In de stadmarathons is het aflossen van de tempomakers verboden.

Kipchoge is de officiële wereldrecordhouder op de marathon. Vorig jaar kwam de 34-jarige marathonloper in Berlijn tot een tijd van 2 uur, 1 minuut en 39 seconden. Vorige maand raakte de Keniaan bijna zijn wereldrecord kwijt aan Kenenisa Bekele. De Ethiopische atleet kwam ook in Berlijn twee seconden te kort om het wereldrecord op de marathon te verbeteren.

Kipchoge doorbreekt magische grens op de marathon (Pro Shots / Action Images)
Kipchoge doorbreekt magische grens op de marathon (Pro Shots / Action Images)

Drie gewonden bij schietpartij in Den Helder

In de nacht van vrijdag op zaterdag, kort voor middernacht vond er op het parkeerterrein bij een restaurant aan de Verkeerstorenweg in Den Helder een schietincident plaats. Drie mannen die in een auto zaten, raakten gewond. Een verdachte kon worden aangehouden, een tweede is nog voortvluchtig.

Omstreeks 23.55 uur kreeg de politie melding van het schietincident. Ter plaatse trof de politie een personenauto aan waarop geschoten was. Bij de auto waren drie slachtoffers aanwezig. Het ging om een 27-jarige man uit de gemeente Hollands Kroon en twee mannen van 24 en 21 jaar uit de gemeente Den Helder. Een van hen kon ter plaatse worden behandeld aan zijn verwondingen. De andere twee werden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Zij verkeren niet in levensgevaar.

Uit een eerste onderzoek bleek er mogelijk sprake te zijn van twee daders, die weg waren gereden op een motorscooter. Na een zoektocht werd een verdachte en het vermoedelijke voertuig aangetroffen. Het gaat om een 48-jarige man uit Leeuwarden. De tweede verdachte werd, ondank de inzet van een speurhond en een helikopter, niet aangetroffen.

De verdachte zit in volledige beperkingen. Inhoudelijke informatie over het incident wordt daarom niet verstrekt. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Lingo krijgt een tweede seizoen bij SBS6

Lingo krijgt een tweede seizoen bij SBS6 en er wordt gewerkt aan mobiele/online varianten. Het populaire woordspelletje maakte op 26 augustus na 5 jaar afwezigheid bij SBS6 zijn comeback op televisie. En met succes: het trekt op SBS6 in de vooravond sinds zijn de start gemiddeld 644.000 kijkers per aflevering (inclusief uitgesteld kijken). Het is daarmee een van de populairste programma’s in de vooravond. Terwijl de opnames van het eerste seizoen nog in volle gang zijn heeft de zender al besloten een tweede seizoen te bestellen. Lingo is daarmee tenminste tot de zomer van 2020 bij SBS6 te zien evenals zijn presentator Jan Versteegh.

Directeur Televisie Marco Louwerens over deze beslissing: “We hebben het programma in eerste instantie voorzichtig besteld omdat het toch even spannend was of het spelletje na vijf jaar afwezigheid echt zou aanslaan. Inmiddels is het overduidelijk dat het spelletje opnieuw razend populair is bij jong en oud waardoor het bestellen van een tweede seizoen voor de hand ligt. Jan Versteegh blijkt ook echt DE Lingo man te zijn die we voor ogen hadden, dus zal hij ook in het tweede seizoen als presentator te zien zijn. Om de fans nog meer plezier aan Lingo te laten beleven, werken we nu ook aan mobiele/online doorvertalingen. Ik hoop onze kijkers een enorm plezier te doen met het komende seizoen en de nieuwe mogelijkheden van het spel.”

Lingo is te zien van maandag tot vrijdag om 20:00 uur op SBS6. 

Lingo krijgt een tweede seizoen bij SBS6 (Foto: Talpa)
Lingo krijgt een tweede seizoen bij SBS6 (Foto: Talpa)

GroenLinks en ChristenUnie willen autoloze zondag terug

GroenLinks en ChristenUnie willen een autoloze zondag invoeren. In Trouw pleiten Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Suzanne Kröger (GroenLinks) voor zo’n dag. Kröger: "Onze steden zijn heel vol. Auto’s nemen enorm veel plek in op de weg en op parkeerplaatsen. Dat wringt en knelt. Daar komt bij dat autoverkeer de luchtkwaliteit vermindert en bijdraagt aan het klimaatprobleem.”

Komende dinsdag, tijdens de vergadering over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, zullen ze hun plannen voorleggen. Het is de bedoeling dat de eerste autoloze zondag in september 2020 plaats gaat vinden, in aansluiting op de autovrije zondag die in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk reeds een succes is. 

1939
De eerste autoloze zondagen in Nederland vonden plaats van zondag 1 oktober tot en met zondag 12 november 1939. Het verbod op autorijden op zon- en feestdagen had te maken met de mobilisatie en het benzinetekort in Duitsland en Frankrijk. De naam 'autoloze zondag' werd op 30 september al gebruikt in de Leeuwarder Courant. Door voldoende aanvoer van benzine en de mogelijkheid om zo nodig op korte termijn een distributieregeling in te voeren, werd met ingang van 19 november 1939 het zondagrijverbod opgeheven.

Ook in 1946 werd er een rijverbod op zondag ingesteld, omdat benzine slecht schaars voorradig was. Alleen mensen die voor zakelijke doeleinden op pad moesten en daarvoor expliciet toestemming hadden mochten rijden. 

De derde reeks van autoloze zondagen in Nederland en België waren van kracht na de Suezcrisis in 1956. In Nederland liep het zondagsrijverbod van 25 november 1956 tot en met 20 januari 1957. Deze maatregel viel in een periode van buitengewone internationale spanning: niet alleen was door de Suezcrisis de olie-aanvoer vanuit het Midden-Oosten verstoord, maar datzelfde jaar vond ook de Hongaarse Opstand plaats, wat de angst voor vijandelijkheden tussen de NAVO en de Sovjet-Unie vergrootte.

1973
De meest bekende serie van autoloze zondagen is wellicht de reeks uit 1973, onder het bewind van Joop den Uyl. De olieproducerende landen wachtten op een gelegenheid om olieschaarste te vertalen in verhoogde prijzen: die gelegenheid kwam in oktober 1973, toen de Jom Kipoeroorlog uitbrak waarbij Israël werd aangevallen door Egypte, Syrië, Algerije, Irak, Koeweit, Libië, Marokko, Saoedi-Arabië, Soedan en Tunesië

In die oorlog koos Nederland de zijde van Israël. Uit protest tegen deze pro-Israëlische houding van Nederland draaiden enkele Arabische staten de oliekraan dicht, waarop de regering het olieverbruik probeerde te beperken door autoloze zondagen in te stellen. Op last van de regering stonden een aantal zondagen alle auto’s stil. Slechts met een speciale ontheffing (voor bijvoorbeeld politieauto's en ambulances) mocht men rijden. Het leverde spectaculaire beelden op van lege autosnelwegen, maar wakkerde ook de creativiteit aan: paardenkoetsen werden opnieuw opgetuigd, fietsers en rolschaatsen namen bezit van de boulevards.

Dat er ook massaal gefietst zou zijn op de autosnelwegen is een fabeltje. Dit was ook op de autoloze zondag verboden, en de weinige fietsers die zich wel op de snelweg waagden, werden door de politie weggestuurd. De autoloze zondagen hadden echter niet het gewenste effect: om het rijverbod op autoloze zondagen te omzeilen, ging men al op zaterdag rijden en keerde zondagavond laat terug, zodat het benzineverbruik helemaal niet afnam. Minister Westerterp liet dertig jaar later weten dat op het moment van ingaan de praktische noodzakelijkheid ontbrak omdat de olievoorraden ruim voldoende bleken. Zo diende het doorgaan vooral om de olieproducerende landen tot niet meer maatregelen te inspireren. En het paste volgens Westerterp mooi in de calvinistische zuinigheidsidealen van Den Uyl.

Vrijwillig
Kröger en Dik-Faber zeggen tegenover Trouw niks vanuit Den Haag op te willen leggen, maar te hopen op de welwillendheid van de automobilisten. Gemeentes zouden dan ook vrij zijn om mee te doen. Mocht dat het geval zijn mogen ze ook zelf besluiten welke gedeeltes van de stad ze dan autovrij zouden verklaren. Dik-Faber:  “Onze samenleving draait, om in autotermen te blijven, in de allerhoogste versnelling. Het is goed om een rustmoment te nemen. Dat is een bijbels uitgangspunt. Soms moet je even gas terugnemen.”

Autoloze zondag in 1973 (Foto: Rob Mieremet / Anefo - Nationaal Archief)
Autoloze zondag in 1973 (Foto: Rob Mieremet / Anefo - Nationaal Archief)

Kieft: "Depay heeft het niveau om te slagen bij Barça"

Memphis Depay maakte afgelopen donderdag in De Kuip tegen Noord-Ierland voor de zoveelste keer het verschil voor het Nederlands elftal. Onder bondscoach Ronald Koeman is de aanvaller de vaste spits en dat vertrouwen betaalt hij iedere keer weer uit. Wim Kieft merkt een bijzondere klik tussen de speler en trainer.

Het zou de oud-international niet verbazen wanneer de twee samen na het EK van volgend jaar bij Barcelona belanden.Depay tekende in de EK-kwalificatiewedstrijd in de slotfase voor de gelijkmaker, waarna hij de assist leverde op de 2-1 van Luuk de Jong en even later zelf de 3-1 maakte.

In 2019 was hij in slechts zeven interlands goed voor zes doelpunten en acht assists in het Nederlands elftal. "Hij ontwikkelt zich bij Oranje tot een geweldige spits. Als je die perfecte aanname ziet in een overvol strafschopgebied en dat hij daarna de helderheid van geest heeft om die bal snel in te punteren..."

"ja dat is extreme klasse", schrijft Kieft in zijn column voor De Telegraaf. "Toch bijzonder, want deze Depay is een volstrekt andere Depay dan een paar jaar geleden", vervolgt Kieft, die niet alleen doelt op de manier waarop de aanvaller van Olympique Lyon voetbalt.

"Zie hoe hij zich gedraagt tijdens interviews, met open vizier, zonder angst, gewoon leuk en reëel. En in het veld blijft hij maar wedstrijden beslissen voor Oranje. Of het tegen Duitsland is of tegen Noord-Ierland."

Koeman kan zondagavond tegen Wit-Rusland echter geen beroep doen op de spits, daar Depay geblesseerd is afgehaakt. Vrijdagavond meldde de KNVB dat hij kampt met bovenbeenklachten.

Volgens Kieft is Koeman erin geslaagd om de juiste snaar bij Depay te raken. "Er is ontzag van de speler naar de trainer, ze hebben een gevoel bij elkaar. Ik kan me voorstellen dat Koeman alles in het werk stelt om hem mee te nemen naar zijn nieuwe club als hij na EURO 2020 eventueel vertrekt bij Oranje."

"Vanwege zijn verleden zullen veel clubs het niet aandurven met Depay, maar gaat Koeman naar Barcelona, dan kan hij hem zo meenemen. Depay heeft het niveau om te slagen bij Barça."

DENK wil drugsgebruik strafbaar maken: 'Ik criminaliseer het wél'

Als het aan DENK ligt, wordt het gebruik van harddrugs strafbaar. Dat zegt fractievoorzitter Mourad Taimounti in het AT5-programma Park Politiek. Daar werd het voorstel van de PvdA om afnemers van minderjarige cocaïnedealers voortaan strafrechtelijk te vervolgen, besproken.

De DENK-fractievoorzitter wil dat niet alleen kopers, maar ook gebruikers straf krijgen. "Ik ben misschien een stap verder, maar ik criminaliseer het wél", zegt hij.

Zuidas
Taimounti stoort zich vooral aan de drugsgebruikers in bepaalde gebieden. "Bijvoorbeeld de Zuidas. Dat zijn mensen die vermogend zijn en die doen dat gewoon leuk en die denken nergens bij na. Ik heb een keer gekscherend gezegd, laten we een keer preventief fouilleren op de Zuidas. Laten we eens zien wat er in die tassen zit."

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig vreest dat gebruikers, als ze weten dat ze bestraft kunnen worden, onverantwoorde risico's gaan nemen. "Bijvoorbeeld te veel gebruiken voordat ze naar feesten gaan. (...) Ik vind het een bijzonder slecht idee om gebruikers te criminaliseren."

Al strafbaar
Sofyan Mbarki (PvdA) ontkent dat hij met zijn plan, dat hij eerder deze week presenteerde, gebruikers criminaliseert. "De Opiumwet criminaliseert het kopen al en niet het gebruik, dus dat doe ik niet. Het is al strafbaar, er wordt niet op gehandhaafd. Daarvan zeg ik, prima. Maar we zouden wel de capaciteit in ieder geval moeten inzetten op de minderjarige dealers."

Man lichtgewond na aanval met kapmes in Rotterdam-Zuid

Een opmerking over het gooien van een blikje op straat, mondde gisteravond uit in een conflict aan de Oldenoord in Rotterdam-Zuid. Een 47-jarige man raakte hierbij gewond.

Twee jonge vrouwen en een jonge man waren aan de Oldenoord toen het slachtoffer hen aansprak op het gooien van afval op straat. De jongen was niet gediend van het commentaar en haalde uit met een kapmes. De 47-jarige man werd geraakt met de punt van het grote mes. Hij raakte licht gewond aan zijn buik.

Het drietal ging er daarna vandoor. Op de plek van het incident bleef "hun" scooter liggen. De politie heeft het voertuig gelijk onderzocht, maar de scooter bleek gestolen. Desondanks geeft de gestolen scooter de politie extra aankopingspunten in de zoektocht naar drie verdachten.

FOK! Wat een weer: Regenachtig! Morgen misschien onweer

Vandaag valt er in de noordwestelijke helft van tijd tot tijd regen of motregen. Elders is het overwegend droog en mogelijk komt daar de zon af en toe tevoorschijn. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 13°C in het noorden tot 18°C in Limburg. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en zuidwest. In het noordelijk kustgebied is de wind af en toe vrij krachtig. In de avond draait de wind naar een richting tussen zuid en oost.

In de nacht naar zondag trekt de regen noordwaarts. Met uitzondering van het noorden klaart het in veel plaatsen op. De minimumtemperaturen variëren van 12°C in het noorden tot 16°C in het zuiden. De wind wordt oostelijk en zwak, aan zee matig. tegen het einde van de nacht draait de wind naar zuid tot zuidoost en neemt boven land toe naar matig, aan zee naar vrij krachtig.

Zondag is het wisselend bewolkt en in de ochtend trekken van het zuidwesten uit enkele buien naar het noordoosten, mogelijk met onweer. In de middag is er eveneens een kleine kans op onweersbuien met windstoten. Later in de middag neemt van het westen uit de bewolking weer toe en tegen de avond gaat het regenen. De middagtemperatuur blijft in het noorden op 18°C steken, terwijl het in het midden en zuiden 21 tot 23°C wordt. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is matig, aan zee neemt de wind toe naar (vrij) krachtig. (Bron:KNMI)


Meer weer op FOK!

Uitzicht over Rotterdam vanaf de Euromast  (Foto: De dochter van DJMO )
Uitzicht over Rotterdam vanaf de Euromast (Foto: De dochter van DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.