De beste films voor Halloween van A tot Z

4. Beetlejuice (1988)

In 1988 bewees regisseur Tim Burton dat je niet altijd een megabudget nodig hebt om een prima film af te leveren. Nadat Burton de film Pee-wee's Big Adventure (1985) had gemaakt was hij een toonaangevende naam in Hollywood geworden en kreeg hij ook de nodige vrijheid om zijn films te maken. Als Burton het door Michael McDowell geschreven scenario van de film Beetlejuice krijgt weet hij meteen dat dit een topper op gaat leveren.

Beetlejuice
Beetlejuice

In de film Beetlejuice draait het allemaal om een onlangs overleden jong stelletje genaamd Adam en Barbara Maitland (Alec Baldwin en Geena Davis) die ontdekken dat hun huis wordt bewoond door de onuitstaanbare familie Deetz (Catherine O'Hara, Jeffrey Jones en Winona Ryder). Om het nare volk uit hun voormalige woning te verjagen schakelen ze de hulp in van de beruchte geest Betelgeuse (Michael Keaton).

Beetlejuice zou worden gemaakt met een bescheiden budget van 15 miljoen dollar, waarvan 1 miljoen werd uitgegeven aan special effects. De rolprent zou wereldwijd zo'n kleine 74 miljoen in het kassalaatje brengen, leverde een Oscar op en was één van de meest lucratieve films van 1988. In Nederland zou Beetlejuice overigens pas in december 1989 op het witte doek te zien zijn.